Page 27 - Chytrý Zpravodaj - Brandýs n. Labem - St. Boleslav - prosinec 2020
P. 27

ProSInec                                            rozhovor                                      MĚSTSKÉ LISTY  |  27

          Vánoční cukroví jako další Terezčina dobrota



          Vánoce budou asi letos trochu jiné, komornější, skromnější, bezkontakt-
          nější. Přesto jsou vánoční symboly, bez kterých si tyto svátky nedovede-
          me představit. Jedním z nich je cukroví. Proto jsme se obrátili na cukrá-
          renskou firmu Terezčiny dobroty sídlící ve staré Boleslavi, abychom si
          s majitelkou, paní Vartovou, o vánočních sladkostech popovídali.
          na úvod vás poprosím o představení   i spousta nových trendů, se kterými
          vaší firmy. Čím se zabýváte, co peče-  se  seznamujeme  již  na  školeních
          te, kde sídlíte, kolik máte zaměst-  různých  dodavatelů  cukrářského
          nanců, jak dlouho existujete a co vás   zboží.  Naše  zboží  je  chutné,  z  pří-
          k založení firmy přimělo?    rodních surovin, a ne tolik kalorické.
          Již  třináct  let  provozujeme  s  mým   Tím  inspiruje  ke  sportu  a  k  fitness.
          manželem  Janem  cukrárnu  ve  Staré   Sama  cvičím  v  báječném  kolektivu,
         Boleslavi. Vyrábíme klasické zákusky,   pod vedením Karol Cachové, aby ze
         smetanové  dorty,  koláče,  řemeslnou   mě nebyla „hruška''.
         zmrzlinu  a  cukroví.  Jsem  mlsná  ku-
         chařka, která k výrobě dortů přičichla   co je formulí jedna ve vašem sorti-
         v kavárně Café-Café v Praze. V době,   mentu a co se nejvíce prodává? Máte   bičky a naší paní sousedky. Vše je do-  400 kg cukroví, rok od roku klesá po-
         kdy jsem byla na mateřské začal můj   nějaké další představy o  rozšíření   konalé tak, jak to mám od dětství ráda.   ptávka. Suroviny jsou drahé a mnoho
          manžel   provozovat   restauraci   sortimentu či rozvoji firmy?   Domů  a  rodině  zabalím  krabici  stej-  maminek se vrací ke kořenům a peče
          v Novém Vestci. Snažila jsem se zpest-  Větrník, to je náš nejprodávanější zá-  nou jako pro zákazníky.  cukroví se svými dětmi. Hodně cukro-
         řit nabídku sladkou tečkou po výbor-  kusek. Vedle toho jedou také smetano-  Když jsem byla malá, nejradši jsem   ví rozdám přátelům, obchodním part-
          ném jídle. Sami zákazníci nás vybízeli   vé  dorty,  na  kterých  celý  náš  podnik   měla,  když  babička  nachystala  do   nerům,  zaměstnancům  a  rodině.
          k otevření cukrárny a byli to oni, kdo   začal. Máme určité nápady na zlepše-  špajzky těsta na talíře, aby se jí uležela   Prodáme tak 300 kg. Co zůstane před
          přišli s nabídkou na pronájem prostor   ní,  ale  jsme  limitováni  prostorem.   do druhého dne. Tajně jsem jí do nich   Štědrým  dnem,  dáme  do  charitního
          ve  Staré  Boleslavi  v  blízkosti  kostela   Inspiraci čerpám z kuchařek, starších   ze spodu dloubala a ujídala syrové těs-  domu ve Staré Boleslavi.
          Nanebevzetí Panny Marie. V současné   receptů i z toho, co jsem se naučila za   to, i když mě varovala, že se mi slepí
          době máme čtyři zaměstnance.  dobu, kdy jsem vařila v Praze.   břicho.                  nějaký sladký vánoční recept může-
                                                                                                  te prozradit?
          proč jste se rozhodli zrovna pro   Máte ještě chuť na sladké, když ho   viděl jsem vánoční nabídku, kde si   Pracny  od  mojí  babičky:  350  g  polo-
          sladké speciality v  době, kdy je   máte dennodenně na očích?   lidé mohou objednat vánoční klasi-  hrubá mouka, 260 g másla, 250 g cukr
          všechno fitness a  slim?  kde jste   Pořád,  zbožňuji  sladké.  Kamkoliv  je-  ku  (linecké, vanilkové  rohlíčky,  ko-  moučka,  120  g  mleté  vlašské  oříšky,
          s cukrárnou získali zkušenosti?  du, všude vše ochutnám.   kosové kuličky, banánky, plněné   50 g kakaa, trochu skořice. Z uvede-
          V době, kdy jsme otevírali cukrárnu,                       ořechy a další) a také nějaké nestan-  ných surovin vypracujeme těsto a na-
          tak pro nás byla a je priorita hlavně   zaměřme se však na  vánoce, jaké   dardní cukroví, jako išlské dortíčky,   mačkáme do vymazaných formiček na
          kvalita surovin, stejně jako v restau-  cukroví pečete doma, případně, má-  mocca dortíčky, oříškové kytičky   pracny,  upečeme  a  necháme  zaležet
          raci. Dobré dorty prodával málokdo.   te nějakou dětskou vzpomínku, kdy   atd. co z toho si kupují lidé nejvíce   v chladu.
          Postupně  jsme  přidávali  další  sorti-  se peklo cukroví a voněl celý dům?  a co máte nejraději vy?
          ment.  Zkušenosti  jsme  získávali   Doma  již  nic  nepeču.  Cukroví,  které   Cukroví je již namícháno ve směsi, kde   Jak vypadají vaše rodinné a firemní
          vlastní  prací.  V  současnosti  je   napeču v práci, jsou recepty mojí ba-  je jedenáct druhů. Lidé si doobjedná-  vánoce, jak to stíháte?
                                                                     vají  úlky,  které  děláme  z  ořechového   Naposledy máme otevřeno 23. prosin-
            do „zvážena“ Pro vánoční dárky,                          nepečeného těsta a plníme máslovým   ce, pak si teprve vydechneme a máme
                            chutě i vůně                             krémem s vaječným likérem, a marci-  klid. Vánoce máme jako všichni: kapr,
                                                                                                  salát, cukroví a rodinná pohoda.
                                                                     pánové  hvězdy,  které  jsou  s  pravým
           „Zváženo“ jsou tři brandýské maminky, které pojí láska k dobrému   marcipánem.  Osobně  mám  nejraději
           jídlu, životnímu prostředí, krajině kolem nás, odpovědnému životu
           a nacházení cest k opravdovému zdraví. Bezobalový obchod před   oříškové kytičky, které jsou s lískový-  co byste chtěli lidem popřát k letoš-
            rokem otevřely na brandýské adrese: Jilemnického 15. I v tomto   mi oříšky a meruňkovou marmeládou.  ním covidovým vánocům?
           čase mají otevřeno a mohou vám nabídnout tradiční i netradiční                         Hlavně všem přeji pevné zdraví, to je
           dárky, pochutiny a suroviny pro přípravu vánočních specialit. Více   Můžete stručně popsat celou  vaši   nyní to nejdůležitější. Myslím si, že le-
                se dozvíte na www.zvazeno.cz nebo přímo v prodejně.   kolekci? kde si ji lidé mohou koupit,   tošní Vánoce by mohly být méně „kon-
            Článek o třech ženách, které proměnily svůj sen ve skutečnost,   objednat, jaké mají možnosti mít na   zumní” a více duchovní, rodinné. V té-
                           najdete v příštím čísle ML.               vánoční tabuli vaše dobroty?  to  atmosféře  bychom  si  mohli  více
                                                                     Kolekce  obsahuje  jedenáct  druhů   uvědomit ty skutečné životní hodnoty.
                                                                     cukroví,  mix  lepeného  a  plněného       Za rozhovor děkuje
                                                                     s máslovým krémem. Vše s přidáním                Petr Čeněk
                                                                     poctivých  surovin:  oříšků,  pravé  čo-
                                                                     kolády,  másla,  domácí  marmelády,   objednávky
                                                                     marcipánu a rumu. Cukroví je potře-  vánočního cukroví
                                                                     ba objednat, telefonicky: 739 076 528
                                                                     nebo  osobně  v  cukrárně  do  5.  12.   Objednávky přijímáme do: 30. 11. 2020
                                                                     2020.  K  vyzvednutí  je  od  15.  12.  do   Výdej: 15.-22. 12. 2020
                                                                     23. 12. 2020.                 Klasická směs (1 kg): 500 Kč
                                                                                                   Velká směs (1 kg): 610 Kč
                                                                     kolik vánočního cukroví upečete,   Výběrová směs (1 kg): 670 Kč
                                                                     prodáte a kolik surovin spotřebu-  Cukrárna Terezčiny domácí dobroty
                                                                     jete?                         Josefa Truhláře 1427, Stará Boleslav
                                                                     Minulý  rok  jsme  s  manželem  upekli   Tel.: 739 076 528, 605 131 454
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32