Page 16 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 Hobulet duben 2021
P. 16
16 Rozhovor Hobulet duben 2021
Využíváte firmy na rozvážku jídel? volv jako tady za posledních pět let. Je tu asi let. A spolu to tady snad už dožijem. Bude to
Strašně dlouho jsem se tomu bránil, protože nějaká volvo komunita nebo nevím. (smích) sice strašný, protože až nám bude pětašedesát,
to jsou zloději. Berou si 30 % z ceny, a ve finá- Z Prahy 7 se zkrátka stala nóbl čtvrť a je to teď už si ani nebudeme pamatovat, kam máme
le tak mají větší zisk než já. A ještě si vezmou pecka největší. Já s tím souhlasím, máme tady odnýst jídlo. (smích)
i od lidí, co jim to jídlo přivezou. Třeba Dáme dva parky, blízko centra. I když jsou tu i nějaký
jídlo úplně nesnáším, to je nepřítel číslo 1. Oni problémy, třeba parkování nebo cyklostezky, Jak dlouho trvá stát se štamgastem?
furt brečí, že nevydělávají, ale oni nevydělá- z toho jsem teda úplně hotovej… To není ani tak o čase, spíš o tom, jak si lidi
vají proto, že jsou v šedesáti městech, tak jsou sednou. Někdy jste už za dva měsíce štamgast,
samozřejmě v minusu, ale je to investice, ne Jak to? bavíme se, za chvíli si tykáme a je to.
prodělek. Pak je tady Wolt, ti si berou něco Nevím, proč má být cyklostezka ve Vele-
podobného, ale přece jenom občas něco zlev- tržní. To asi pro pana starostu, který tam Máte nějakou oblíbenou hospodu?
ní. Pak je tu Bolt, ten máme my, ti byli vstřícní bydlí. Každý normální cyklista pojede přece V Praze vždycky děláme s kamarádama tako-
a teď jezdí zadarmo. Pohlreich nedávno přišel Stromovkou. Taky si na kolo rád sednu, ale vou túru, říkáme tomu Tour de Prague. Jedeme
s One-menu. To je taky rozvozová služba, ale na Bubenským nábřeží by mohl jet snad jen na Pohořelec, jdeme k Černýmu volovi, pak
berou si jenom 3,7 %, takže tuhle službu také sebevrah. To nemá hlavu ani patu. Pak mi vadí k Hrochovi, všechny ty zvířata vystřídáme,
využíváme. Myslím, že tím za chvilku všem sázení stromů v ulicích. Je to teď taková móda samozřejmě Tygra a ještě někdy zajdeme do
zatopí. Jídlo ale rozvážíme po Praze 7 i sami. ve všech městech. Přitom tady máme Leten- Kuželky, protože to je jeden z mála dobrých
ský sady a z druhý strany Stromovku, tak mi Lokálů.
Kolik teď vytočíte piv? to připadá zbytečný. Ale hlavně, nikdo se o ty
Tak pět sudů za týden. To máte 250 litrů, to stromy nestará. Jsou mladý a potřebujou zalé- A třeba v zahraničí? Cestujete rád?
je 500 piv. Takže dejme tomu 70 piv za den. vat. Nahoře u Sparty je půlka nově vysazenejch Strašně rád a hrozně mi to chybí. Nejradši
Přitom v létě za normálního provozu prodá- stromů suchejch. Ale dobře, to jsou bolístky mám města, vždycky jdu mimo centrum, po-
me U Houbaře i tisíc piv. Lidi si to teď odnášejí moderní doby… dívat se, kde žijou lidi. Moc rád mám hospodu
v petkách, což je strašně neekologický. Toho U Bílýho lva v Covent Garden v Londýně. Tam
plastu, co my dneska spotřebujeme, misek A jak je to teď vlastně s restauračními mají polstrovaný lavice, občas z nich někde
a všeho, to jsou takový kvanta! Já jsem jako předzahrádkami? trčí péro, na zdech pavučiny, to je pecka, ale
kluk chodil tátovi pro pivo vždycky se džbán- Ty byly loni i letos zaplaťpánbůh zadarmo přitom stoly jsou čistý. Piva mají teda strašný,
kem. To pivo chutná jinak, je to studený, drží a obecně se za poslední roky zlevnily. Na ale já si tam dám ležák, guinnesse nebo ty
to a má to úplně jinou úroveň, ale to už dnes druhou stranu nám začali památkáři diktovat, jejich cidery – to můžu. S kamaráda jezdíme do
vidíte minimálně. jak mají vypadat. Já jsem tady měl takovou Británie hodně na fotbal a na Liverpool Street,
velkou s pódiem, kterou měli lidi strašně rádi, kousek od nádraží, máme oblíbenou hospodu,
Říká se, že každá krize je příležitost. až teda na nové obyvatele Prahy 7, kterým se říkáme jí nádražka. To jsme třeba v Londýně
Co pozitivního přinesla tahle krize vám? to dyzajnově nelíbilo. (smích) Všiml jsem si na dohromady 96 hodin a z toho 60 prosedíme
Já to nechci brát jako pozitivum a nikomu Holešovické partě diskuzí, jaká to byla hnusná v týhle hospodě – to je strašný. (smích) Je ale
nepřeju nic zlýho, ale myslím si, že se pročistí bouda a že teď to máme takový vzdušný a ne- neuvěřitelný, že si nás tam ten personál i po
trh. Nepřeju to nikomu ve zlým, protože vím, vím co. No, ale já jsem tady měl nějakých 27 roce pamatuje. Když jsem se ale chtěl podívat
že jsou to kolikrát nervy a zkažený život, ale stolků a teď jich můžu mít maximálně 10 a to je po Londýně, tak jsem tam musel jet s manžel-
ten trh se opravdu pročistí. hodně velký rozdíl. kou. (smích)
Máte odhad, kolik z těch čtyřiceti V gastronomii se pohybujete celý život, Co vlastně manželka, nežárlí na hospodu?
tisíc hospod nepřežije? co je podle vás klíč k úspěchu? Ona je taky hospodská, dělá to se mnou. Bejvá
Já myslím, že určitě třetina půjde dolů. Určitě tu práci musíte mít ráda, to je jasný, tady taky a má zase svoje skupinky, holky.
Na jaře to lidi ještě nějak dali, ale teď už to i když mi občas lidi taky lezli na nervy, ne, že (smích)
padá jak švestky. Lidi jsou zadlužení i vůči ne. Na druhou stranu mě těší, že už to tu dě-
pivovarům, protože když máte s pivovarem láme čtvrtou generaci. Těší mě, když tu – tedy Myslíte si, že tato roční zkušenost
smlouvu třeba na pět let, můžete od něj za normální situace – vidím ten cvrkot, jak se s covidem nějak ovlivní hospodskou
čerpat bonus, vlastně takovou půjčku podle lidi baví. Je fajn být v nějaký komunitě a mezi kulturu v Česku?
prodeje buď průběžně, nebo i dopředu. A ti lidma. Já doufám, že ne, že zůstaneme takoví, jaký
lidi si třeba vezmou půl milionu, uvážou se, je jsme byli. To bylo pěkně vidět během těch čtr-
to na směnku, což je strašně nebezpečný, pro- Co nějaká rvačka, ta k hospodě nácti dnů, co bylo otevřeno – lidi měli obrov-
tože když vám směnka začne platit, tak tam vždycky patřila… skou radost. Ten sociální kontakt v hospodě je
ty úroky naskakují neuvěřitelným způsobem. To bejvávalo, devadesátý léta byly hustý, to fakt strašně důležitý, a ti lidi přijdou a řeknou
Takže hodně lidí takhle bohužel spadne. se to pralo všude a furt. (smích) Od tý doby, si: „To je super, dáme si pivko a konečně poke-
co jsou za ublížení na zdraví poměrně vysoký cáme.“ To byla radost, čirá radost, opravdu!
Jak dlouho ještě zvládnete mít zavřeno? tresty, si ale lidi dávají bacha. Teď jsou tak ma-
To je otázka. Já si věřím, že to ustojím, ale ximálně nepříjemný na personál, ale i toho je Vám to asi taky musí chybět.
nevím, jak dlouho. Když to bude trvat ještě poskrovnu. Sem chodí víceméně pořád ti samí No jo, vždyť se podívejte, je to tu hrozný, jak
jeden nebo dva měsíce, tak to půjde, ale dýl lidi, a já jsem za to strašně rád, rádi si s vámi v nějakým skladišti. Já mám rád, když tady lidi
nevím. Ono jde i o ty lidi, kteří u mě pracu- pokecají, vylijou vám ty svoje bolístky. sedí, kecají a pěkně to tu ševelí. Snad se toho
jou, ti už by to asi nedali. už brzy dočkáme. ○
Jste vlastně i takový psycholog.
Na Sedmičce žijete celý život. To si nemyslím. (smích) Je ale pravda, že za
Jak se to tady proměnilo? výčepákem se vždycky chodilo. To je takový
Chybějí mi ti lidi, co tady byli. Strašně se srdce hospody, štamgastům dělá šnítky a „po-
to rozuteklo. Dřív, když jsem ještě chodíval vídej, co bylo, co manželka“, rozvody a různý
s lístkama odsud k Houbaři, tak to bylo samý: věci, to se všechno řeší v hospodě. (smích)
„Dobrý den! Ahoj! Jak se máš?“ A dneska už Dneska dělají noví hospodský strašnou chybu,
nikoho nepotkám. Je to tady prostě drahý, ná- že nemají svůj stálej personál, protože i za ním
jmy vysoký. Jen když si vzpomenu, co já jsem se prostě chodí. Když budete měnit kuchaře
zažil lidí v našem baráku. Dřív jsme se znali, a budete mít pokaždý jinou svíčkovou, to taky
zdravili se, dneska se to strašně mění. Asi je není ono. Já mám osm stálých zaměstnanců,
to přirozený vývoj, s tím člověk nic neudělá. jeden kuchař je tu se mnou třicet let, ten druhý
Musím ale říct, že jsem v životě neviděl tolik pětadvacet, dva číšníky tu mám přes dvacet