Page 16 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 Hobulet duben 2021
P. 16

16                     Rozhovor                                                                   Hobulet duben 2021




        Využíváte firmy na rozvážku jídel?    volv jako tady za posledních pět let. Je tu asi   let. A spolu to tady snad už dožijem. Bude to
        Strašně dlouho jsem se tomu bránil, protože   nějaká volvo komunita nebo nevím. (smích)   sice strašný, protože až nám bude pětašedesát,
        to jsou zloději. Berou si 30 % z ceny, a ve finá-  Z Prahy 7 se zkrátka stala nóbl čtvrť a je to teď   už si ani nebudeme pamatovat, kam máme
        le tak mají větší zisk než já. A ještě si vezmou   pecka největší. Já s tím souhlasím, máme tady   odnýst jídlo. (smích)
        i od lidí, co jim to jídlo přivezou. Třeba Dáme   dva parky, blízko centra. I když jsou tu i nějaký
        jídlo úplně nesnáším, to je nepřítel číslo 1. Oni   problémy, třeba parkování nebo cyklostezky,   Jak dlouho trvá stát se štamgastem?
        furt brečí, že nevydělávají, ale oni nevydělá-  z toho jsem teda úplně hotovej…  To není ani tak o čase, spíš o tom, jak si lidi
        vají proto, že jsou v šedesáti městech, tak jsou                             sednou. Někdy jste už za dva měsíce štamgast,
        samozřejmě v minusu, ale je to investice, ne   Jak to?                       bavíme se, za chvíli si tykáme a je to.
        prodělek. Pak je tady Wolt, ti si berou něco   Nevím, proč má být cyklostezka ve Vele-
        podobného, ale přece jenom občas něco zlev-  tržní. To asi pro pana starostu, který tam   Máte nějakou oblíbenou hospodu?
        ní. Pak je tu Bolt, ten máme my, ti byli vstřícní   bydlí. Každý normální cyklista pojede přece   V Praze vždycky děláme s kamarádama tako-
        a teď jezdí zadarmo. Pohlreich nedávno přišel   Stromovkou. Taky si na kolo rád sednu, ale   vou túru, říkáme tomu Tour de Prague. Jedeme
        s One-menu. To je taky rozvozová služba, ale   na Bubenským nábřeží by mohl jet snad jen   na Pohořelec, jdeme k Černýmu volovi, pak
        berou si jenom 3,7 %, takže tuhle službu také   sebevrah. To nemá hlavu ani patu. Pak mi vadí   k Hrochovi, všechny ty zvířata vystřídáme,
        využíváme. Myslím, že tím za chvilku všem   sázení stromů v ulicích. Je to teď taková móda   samozřejmě Tygra a ještě někdy zajdeme do
        zatopí. Jídlo ale rozvážíme po Praze 7 i sami.  ve všech městech. Přitom tady máme Leten-  Kuželky, protože to je jeden z mála dobrých
                                              ský sady a z druhý strany Stromovku, tak mi   Lokálů.
        Kolik teď vytočíte piv?               to připadá zbytečný. Ale hlavně, nikdo se o ty
        Tak pět sudů za týden. To máte 250 litrů, to   stromy nestará. Jsou mladý a potřebujou zalé-  A třeba v zahraničí? Cestujete rád?
        je 500 piv. Takže dejme tomu 70 piv za den.   vat. Nahoře u Sparty je půlka nově vysazenejch   Strašně rád a hrozně mi to chybí. Nejradši
        Přitom v létě za normálního provozu prodá-  stromů suchejch. Ale dobře, to jsou bolístky   mám města, vždycky jdu mimo centrum, po-
        me U Houbaře i tisíc piv. Lidi si to teď odnášejí   moderní doby…            dívat se, kde žijou lidi. Moc rád mám hospodu
        v petkách, což je strašně neekologický. Toho                                 U Bílýho lva v Covent Garden v Londýně. Tam
        plastu, co my dneska spotřebujeme, misek   A jak je to teď vlastně s restauračními    mají polstrovaný lavice, občas z nich někde
        a všeho, to jsou takový kvanta! Já jsem jako   předzahrádkami?               trčí péro, na zdech pavučiny, to je pecka, ale
        kluk chodil tátovi pro pivo vždycky se džbán-  Ty byly loni i letos zaplaťpánbůh zadarmo   přitom stoly jsou čistý. Piva mají teda strašný,
        kem. To pivo chutná jinak, je to studený, drží   a obecně se za poslední roky zlevnily. Na   ale já si tam dám ležák, guinnesse nebo ty
        to a má to úplně jinou úroveň, ale to už dnes   druhou stranu nám začali památkáři diktovat,   jejich cidery – to můžu. S kamaráda jezdíme do
        vidíte minimálně.                     jak mají vypadat. Já jsem tady měl takovou   Británie hodně na fotbal a na Liverpool Street,
                                              velkou s pódiem, kterou měli lidi strašně rádi,   kousek od nádraží, máme oblíbenou hospodu,
        Říká se, že každá krize je příležitost.    až teda na nové obyvatele Prahy 7, kterým se   říkáme jí nádražka. To jsme třeba v Londýně
        Co pozitivního přinesla tahle krize vám?  to dyzajnově nelíbilo. (smích) Všiml jsem si na   dohromady 96 hodin a z toho 60 prosedíme
        Já to nechci brát jako pozitivum a nikomu   Holešovické partě diskuzí, jaká to byla hnusná   v týhle hospodě – to je strašný. (smích) Je ale
        nepřeju nic zlýho, ale myslím si, že se pročistí   bouda a že teď to máme takový vzdušný a ne-  neuvěřitelný, že si nás tam ten personál i po
        trh. Nepřeju to nikomu ve zlým, protože vím,   vím co. No, ale já jsem tady měl nějakých 27   roce pamatuje. Když jsem se ale chtěl podívat
        že jsou to kolikrát nervy a zkažený život, ale   stolků a teď jich můžu mít maximálně 10 a to je   po Londýně, tak jsem tam musel jet s manžel-
        ten trh se opravdu pročistí.          hodně velký rozdíl.                    kou. (smích)
        Máte odhad, kolik z těch čtyřiceti    V gastronomii se pohybujete celý život,    Co vlastně manželka, nežárlí na hospodu?
        tisíc hospod nepřežije?               co je podle vás klíč k úspěchu?        Ona je taky hospodská, dělá to se mnou. Bejvá
        Já myslím, že určitě třetina půjde dolů.    Určitě tu práci musíte mít ráda, to je jasný,   tady taky a má zase svoje skupinky, holky.
        Na jaře to lidi ještě nějak dali, ale teď už to   i když mi občas lidi taky lezli na nervy, ne, že   (smích)
        padá jak švestky. Lidi jsou zadlužení i vůči   ne. Na druhou stranu mě těší, že už to tu dě-
        pivovarům, protože když máte s pivovarem   láme čtvrtou generaci. Těší mě, když tu – tedy   Myslíte si, že tato roční zkušenost
        smlouvu třeba na pět let, můžete od něj   za normální situace – vidím ten cvrkot, jak se   s covidem nějak ovlivní hospodskou
        čerpat bonus, vlastně takovou půjčku podle   lidi baví. Je fajn být v nějaký komunitě a mezi   kulturu v Česku?
        prodeje buď průběžně, nebo i dopředu. A ti   lidma.                          Já doufám, že ne, že zůstaneme takoví, jaký
        lidi si třeba vezmou půl milionu, uvážou se, je                              jsme byli. To bylo pěkně vidět během těch čtr-
        to na směnku, což je strašně nebezpečný, pro-  Co nějaká rvačka, ta k hospodě    nácti dnů, co bylo otevřeno – lidi měli obrov-
        tože když vám směnka začne platit, tak tam   vždycky patřila…                skou radost. Ten sociální kontakt v hospodě je
        ty úroky naskakují neuvěřitelným způsobem.   To bejvávalo, devadesátý léta byly hustý, to   fakt strašně důležitý, a ti lidi přijdou a řeknou
        Takže hodně lidí takhle bohužel spadne.  se to pralo všude a furt. (smích) Od tý doby,   si: „To je super, dáme si pivko a konečně poke-
                                              co jsou za ublížení na zdraví poměrně vysoký   cáme.“ To byla radost, čirá radost, opravdu!
        Jak dlouho ještě zvládnete mít zavřeno?  tresty, si ale lidi dávají bacha. Teď jsou tak ma-
        To je otázka. Já si věřím, že to ustojím, ale   ximálně nepříjemný na personál, ale i toho je   Vám to asi taky musí chybět.
        nevím, jak dlouho. Když to bude trvat ještě   poskrovnu. Sem chodí víceméně pořád ti samí   No jo, vždyť se podívejte, je to tu hrozný, jak
        jeden nebo dva měsíce, tak to půjde, ale dýl   lidi, a já jsem za to strašně rád, rádi si s vámi   v nějakým skladišti. Já mám rád, když tady lidi
        nevím. Ono jde i o ty lidi, kteří u mě pracu-  pokecají, vylijou vám ty svoje bolístky.  sedí, kecají a pěkně to tu ševelí. Snad se toho
        jou, ti už by to asi nedali.                                                 už brzy dočkáme. ○
                                              Jste vlastně i takový psycholog.
        Na Sedmičce žijete celý život.        To si nemyslím. (smích) Je ale pravda, že za
        Jak se to tady proměnilo?             výčepákem se vždycky chodilo. To je takový
        Chybějí mi ti lidi, co tady byli. Strašně se   srdce hospody, štamgastům dělá šnítky a „po-
        to rozuteklo. Dřív, když jsem ještě chodíval   vídej, co bylo, co manželka“, rozvody a různý
        s lístkama odsud k Houbaři, tak to bylo samý:   věci, to se všechno řeší v hospodě. (smích)
        „Dobrý den! Ahoj! Jak se máš?“ A dneska už   Dneska dělají noví hospodský strašnou chybu,
        nikoho nepotkám. Je to tady prostě drahý, ná-  že nemají svůj stálej personál, protože i za ním
        jmy vysoký. Jen když si vzpomenu, co já jsem   se prostě chodí. Když budete měnit kuchaře
        zažil lidí v našem baráku. Dřív jsme se znali,   a budete mít pokaždý jinou svíčkovou, to taky
        zdravili se, dneska se to strašně mění. Asi je   není ono. Já mám osm stálých zaměstnanců,
        to přirozený vývoj, s tím člověk nic neudělá.   jeden kuchař je tu se mnou třicet let, ten druhý
        Musím ale říct, že jsem v životě neviděl tolik   pětadvacet, dva číšníky tu mám přes dvacet
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21