Page 11 - Chytrý zpravodaj - Praha 7 prosinec 2021
P. 11

Hobulet prosinec 2021                                                        Téma                             11


              Chlebíčky známe všichni. Říká se, že český obložený chlebíček nemá ve světě
            obdoby. Inu, pravda to sice není, ale přesto chlebíčky vnímáme jako svého druhu
               národní bohatství. Víte, kde se vzaly? Jak promluvily do našich dějin a kde je
              umějí na Sedmičce připravit nejlépe, a kdo se tak stal vítězem v našem slepém
                       ochutnávkovém testu? Chlebíčky Letná, nebo Libeřské lahůdky?












                         Chlebíček náš vezdejší


















        „Chlebíčky, ať již obložené nebo upravené   českého turisty, před kterého byl v přímořské   mouky, vody a kvasnic obsahuje také máslo
        jinak, jsou nejoblíbenější pokrmy studené ku-  restauraci poprvé v jeho životě položen talíř   a mléko. Díky tomuto složení je veka vláčnější
        chyně, a to nejen proto, že lze k jejich výrobě   s vařeným krabem a náčiní k jeho konzumaci.   než bageta a tolik nenasákne vlhkými ingredi-
        použít nejrozmanitější materiál a že nevyžadu-  (A ruku na srdce, komu z nás domorodců ni-  encemi, jež jsou na ni při výrobě obložených
        jí žádné další přílohy, ale hlavně také proto, že   kdy z chlebíčku nespadl kus vejce opatlaného   chlebíčků skládány. „Impregnační“ efekt má
        je můžeme podávat ke každé příležitosti.“  majonézou na cizí koberec?)       ovšem i mastný základ, který na chlebíčkách
        Vilém Vrabec: Moderní studená kuchyně, 1968  Samozřejmě, k nápadu položit něco na   tvoří první vrstvu, tedy obvykle máslo nebo
                                              plátek pečiva a dopřát si tak rychlé jídlo bez   majonézový salát.
        S citátem známého kuchařského mistra, který   příborů a bez velkého stolování není zapotřebí
        pořádal kurzy studené kuchyně již v mezi-  bůhvíjak velkého ducha ani gastronomické   Zač vděčíme mlsnému malíři
        válečné době a proslavil se dodnes používa-  invence. První obložené chleby jsou podle   Celé to někdy kolem roku 1916 vymyslel slavný
        nou a do mnoha jazyků přeloženou Velkou   některých pramenů doloženy již v 6. století,   pražský lahůdkář Jan Paukert. Toho roku
        kuchařkou, by si asi v Česku i po padesáti   anglické sendviče v konfiguraci krajíc-náplň-  si společně s manželkou Štěpánkou otevřel
        letech stěží někdo troufl vážně polemizovat.   -krajíc mají svého údajného původce v hra-  lahůdkářství na pražské Národní (tehdy Ferdi-
        Ostatně právě teď v prosinci, k němuž patří   běti ze Sandwiche, který žil v 18. století. Ani   nandově) třídě, aby tu zúročil zkušenosti naby-
        různé vánoční večírky a silvestrovské oslavy,   různé druhy tzv. otevřených sendvičů, mezi   té prací v předních evropských lahůdkářstvích
        se konzumaci obložených chlebíčků nevyhnou   něž český obložený chlebíček typově patří   té doby. Nedlouho poté nabídl zákazníkům
        ani mnozí z těch, kteří se jich po zbytek roku   a které mají pečivo pouze vespod, nejsou   také novinku – obložený chlebíček v podobě,
        straní. Zároveň platí, že když se zakusujeme   v evropských národních kuchyních ničím   v jaké jej známe dodnes. Podle rodinné legen-
        do krajíčku veky s více či méně povedenou   výjimečným. Skandinávie má své smørrebrød,   dy vděčíme za vznik chlebíčku příteli Jana Pau-
        kombinací různých obloh, máme co do činění   Francie prohlašuje za svůj vynález jedno-  kerta, malíři Janu rytíři Skramlíkovi, který měl
        s něčím echtovně českým. Obložený chlebíček   hubky – kanapky. Při procházce po tradiční   nedaleko lahůdkářství svůj ateliér. Do něj si
        je endemická delikatesa, na niž řada cizinců   vídeňské nákupní třídě Mariahilferstrasse zase   od Paukerta nechával posílat jednohubky, ale
        při prvním setkání reaguje se značně smíše-  možná vaše oči upoutá velký výklad lahůdkář-  zdály se mu příliš malé. Svěřil se Paukertovi,
        nými pocity, otázkami „jak se to jí?“ a nonver-  ství Trzesniewski plný „Brötchen“ (chlebíčků);   že by si přál něco „tak na dvě na tři kousnutí“.
        bálními projevy nikoliv nepodobnými chování   „jasně, rakousko-uherské dědictví,“ řeknete   Paukert mu tedy nechal vyrobit chlebíček – ten
                                              si a přistoupíte blíže, abyste se podívali, kolik   úplně první prý byl vykrojený z plátku chleba
                                              chtějí za šunkový s vajíčkem – ale ne, není to   (na tukovou veku, tehdy zvanou „housková
                                              ono, obloha vůbec nesedí, tvar taky ne, a co   šiška“, u Paukertů přešli během prvního roku).
                                              ten chleba?!                           Trochu překvapivě nešlo o klasickou kombi-
                                                 Ano, to, co činí tradiční český obložený   naci, které se dnes říká „Paukertův chlebíček“
                                              chlebíček výjimečným a jinde nevídaným   (máslo, bramborový salát, šunka, tvrdý salám,
                                              (tedy s výjimkou Slovenska a hrstky rakous-  vařené vejce, okurka), ale o pomazánku z ry-
                                              kých podniků s československými kořeny), je   bích zbytků se sardelovým očkem.
                                              kromě jeho charakteristických komponent,   Mlsnému malíři novinka chutnala, a tak
                                              obvykle obsahujících v nějaké podobě majo-  ji Paukert nabídl veřejnosti a všechno na-
                                              nézu, především jeho stavební základ. Tedy   svědčuje tomu, že to byla trefa do černého.
                                              veka, často vzhledem k hlavnímu způsobu   Gurmánskou novinku zprvu přibrzdila v roz-
        Text – Martin Tománek. Autor je bubenský patriot
        a umírněný fanoušek chlebíčků, přičemž preferuje    použití zvaná „chlebíčková“. Toto pečivo se   letu válečná ekonomika, nedostatek mouky
        ty roastbeefové s tatarskou omáčkou a kyselou okurkou.  od klasické bílé bagety, které my Češi říkáme   a vázané hospodářství, které přetrvalo až
        Ilustrace – Zuzana Bramborová         „francouzská“, podstatně liší tím, že kromě   do začátku dvacátých let a kvůli němuž se
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16