Page 20 - Chytrý zpravodaj - Brandýsko 03 2022
P. 20

20  |  MĚSTSKÉ LISTY                          Podnikání ve městě                                            BřEZEn
      Křupavoučký chleba jedině s kvasem z boleslavi



      věděli jste, že v našem městě sídlí jeden z největších producentů
      pekařských kvasů a směsí? tuzemští i zahraniční pekaři výrobní
      podnik Kontinua, který je součástí francouzské skupiny Lesaffre,
      dobře znají. nám ostatním vše, co se na Lhotecké 1538 ve Staré
      boleslavi odehrává, prozrazuje ředitel společnosti Lesaffre
      Česko tomáš Podivinský.
                                   spíš každý den, protože náš sortiment
                                   a spektrum našich zákazníků jsou ši-
                                   roké a naše suroviny najdete v mnoha
                                   druzích  pečiva  po  celé  republice.
                                   Kromě  českých  pekařů  zásobuje
                                   Kontinua  také  pekárny  v  dalších  12
                                   evropských  zemích,  od  Francie  přes
                                   Německo  a  Rakousko  až  po
                                   Rumunsko a Ukrajinu.
                                                                 o hmotnosti většinou 42 g…   dobu pandemie jsme vyráběli a dodá-
                                   proč jste do vaší společnosti začle-  Kontinua sama droždí nevyrábí, na to   vali  tak,  aby  zákazník  nic  nepoznal.
                                   nili  právě  kontinuu?  a  na  co kon-  máme  jiné  závody.  Lesaffre  celkově   Někdy jsme však byli stavěni do obtíž-
                                   krétně se boleslavský závod specia-  vyrábí stovky tisíc tun droždí, většina   ných  a  těžko  řešitelných  situací,  ze-
                                   lizuje?                       z toho je ale v podobě průmyslových   jména  v  období  tuhého  lockdownu
                                   Firma Kontinua nás zaujala zejména   balení či jako tekuté droždí pro pekár-  a zavření hranic, kdy vypadalo, že nic
                                   svými unikátními kvasy, které po léta   ny. Malospotřebitelského droždí v po-  nevyvezeme ani nedovezeme. Hrozilo,
      jaká je organizační struktura  vaší   vyvíjel  její  bývalý  majitel.  Tyto  kvasy   době  kostiček  o  hmotnosti  42  g  se   že  na  trhu  bude  nedostatek  pečiva.
      společnosti.  kdy skupina  lesaffre   se vyrábějí způsobem, který odpovídá   v  ČR  ročně  prodá  několik  tisíc  tun   Ale  i  to  jsme  ve  spolupráci  s  našimi
      vstoupila na tuzemský trh a kdy se   tradičnímu  vedení  kvasu  v  pekár-  a náš podíl na tomto koláči je velký.  dopravci umě vyřešili, tak jako všech-
      přidala kontinua?            nách, ovšem za dodržení přísně kont-                       no. Za oponou to ale vyžadovalo mno-
      Lesaffre  Česko,  a.  s.,  je  zástupcem   rolovaných  podmínek.  Výrobní  po-  Můžete stručně shrnout ekonomic-  ho  úsilí  a  obětí  od  všech  našich  lidí.
      skupiny Lesaffre v České republice od   stup zahrnuje míchání, zrání, stabili-  ké výsledky společnosti?   Improvizace  a  změna  plánu  se  staly
      roku  1999.  V  segmentu  droždí  si  na   zaci a balení kvasů a liší se u každého   Naší společnosti se daří v míře odpo-  našimi  průvodci.  Nemluvě  o  vícená-
      českém  trhu  dlouhodobě  držíme   výrobku.  Jde  v  podstatě  o  přírodní   vídající  celému  oboru.  Nestěžujeme   kladech.  Ve  srovnání  s  jinými  obory
      přední postavení. A daří se nám i jako   proces, na jehož začátku je smíchání   si, ale vyděláváme, a hlavně investuje-  jsme však nebyli zavřeni a v podstatě
      výrobci a dodavateli ostatních pekař-  mouky a vody a my ho optimálně ladí-  me do budoucnosti. Poté, co jsme zru-  mohli  stále  produkovat.  Někdy  jsme
      ských surovin. Do Staré Boleslavi se   me po dobu tři týdnů, tak dlouho se   šili  zastaralou  výrobu  na  Mělníku,   ani  nestíhali  vyrábět  poté,  co  se  lidé
      firma  Lesaffre  dostala  v  roce  2016,   kvas  vyrábí.  Podrobnosti  si  ale  ne-  stala  se  pro  nás  Kontinua  jedničkou   rozhodli, že budou péct ve své troubě.
      když  od  původních  českých  majitelů   chám jako tajemství pro sebe.  a  vložili  jsme  do  ní  peníze  i  nápady.
      koupila  firmu  Kontinua-zlepšující                        Závod ve Staré Boleslavi jsme rozšířili   vedle epidemie musíte určitě čelit
      přípravky.                   kolik pracovníků čítá boleslavská   a zmodernizovali a máme další plány,   i  dalším faktorům, jako je inflace
                                   kontinua a o jaké profese jde?   zejména  investice  do  technologií.   a  stále rostoucí nákladové vstupy,
      Můžete zmínit základní výrobní   Kontinua zaměstnává přímo na místě   V  Boleslavi  jsme  již  investovali  přes   zejména v oblasti energií…
      program závodu kontinua? pro ko-  ve  Staré  Boleslavi  ke  třiceti  zaměst-  100 milionů korun, což se nám bude   I když bychom si to přáli, ani my ne-
      ho je primárně určen a kde si mo-  nancům, v tom jsou jak zaměstnanci   vracet ještě hodně let.   nakupujeme na nějakém tajném trhu
      hou výrobky koupit občané našeho   výroby a skladů, tak oddělení kvality,               levných  energií  či  surovin.  Naše  ná-
      města?                       vývoje,  zaměstnanci  testovací  pekár-  vedle droždí se specializujete ještě   klady stouply o desítky procent, a pro-
      Kontinua vyrábí kvasy a další surovi-  ny a v neposlední řadě obchodní tým.   na jaké produkty? a zařazujete do   to jsme museli ve stejné míře zdražit
      ny pro pekaře, jako jsou směsi a zlep-  Máme mezi sebou pekaře, laboranty,   výroby i  nějaké novinky, měnící se   naše  výrobky.  Nejhorší  pro  nás  byla
      šující  přípravky.  Naše  výrobky  jsou   výrobní dělníky, vysokoškolsky vzdě-  na základě dnešní doby?   oblast vstupních pekařských surovin.
      určeny pro profesionální pekaře, tak-  lané potravináře i techniky.  Vyrábíme a prodáváme mnoho suro-  Byly  chvíle,  kdy  jsme  v  podstatě  ne-
      že občan si je v jejich původní podobě                     vin  pro  pekaře.  Většinou  se  jedná   měli z čeho vyrábět, a tak jsme brali
      těžko  koupí.  Jedině,  že  by  sám  pekl   většina čtenářů Ml si pod pojmem   o  produkty,  které  jsou  nějak  spojeny   všechno bez ohledu na cenu. Většina
      doma ve velkém. Ale ochutná je nej-  droždí představí malou krabičku   s fermentací, což je naše největší kon-  zákazníků to pochopila.
                                                                 kurenční výhoda. Inovace a vývoj no-
                                                                 vých  výrobků  jsou  náš  každodenní   spolupracujete nějakým způsobem
                                                                 chleba,  jen  tak  můžeme  zůstat  na   s  městem a  jak často jste ve  staré
                                                                 špičce oboru.                Boleslavi?
                                                                                              S  městem  spolupracujeme  zejména
                                                                 ovlivnil vás v nějaké míře covid v dob-  finanční  participací  na  akcích,  které
                                                                 rém či zlém? Museli jste pod vlivem   radnice pořádá. V tomto ohledu jsme
                                                                 epidemie  něco  měnit  a  posunuli  jste   na začátku a jsem si jistý, že v budouc-
                                                                 v tomto směru i něco k lepšímu?   nosti spolupráci rozšíříme. Naším cí-
                                                                 Stejně jako ostatní firmy jsme se mu-  lem je být v každé lokalitě partnerem
                                                                 seli hodně naučit. Co dříve nepřichá-  komunity, kde působíme a kde chce-
                                                                 zelo v úvahu, je dnes běžné. Všichni   me dlouhodobě zůstat. V tomto smě-
                                                                 jsme  se  museli  naučit  pracovat  „na   ru  si  firma  uvědomuje  svůj  daňový
                                                                 dálku“ a zaskočit za chybějící zaměst-  dluh vůči městu, protože má své sídlo
                                                                 nance. Pod tlakem se ukázalo, že naši   v Olomouci. Rádi bychom se zúčast-
                                                                 zaměstnanci  jsou  na  výši.  Po  celou   nili  významných  akcí  ve  městě,  jako
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25