Page 60 - Chytrý zpravodaj - Velký Týnec 03/2024
P. 60

PŘESAHY                                                                                                 TÝNECKÉ LISTY   15
                             ARCHEOLOGICKÁ AKTUALITA

                    Unikátní pohřebiště z doby bronzové u Křelova

       Už podruhé se na stránkách Týneckých   A co že to v současné době zkoumáme?
       listů  podíváme  na  záchranný  arche-  Jde o další výjimečnou lokalitu, pohřební
       ologický výzkum, který v současné době   areál, který je mimořádný svým charak-
       probíhá nedaleko Křelova, v rámci pří-  terem i velikostí. Zkoumané pohřebiště
       pravy stavby dálnice chybějícího úseku   datujeme  do  počátku  doby  bronzové,
       u  kruhového  objezdu  vedle  Globusu      do tzv. nitranské kultury (2100-1800 př.
       v  Olomouci. V  prosincových listech jste   n.  l.).  Toto  období  je  charakteristické
       si mohli přečíst o dvou zkoumaných lo-  ekonomickou změnou související s po-
       kalitách, sídlišti z doby bronzové a uni-  čátkem hutnění mědi a výrobou bronzu
       kátním pohřebním areálu, kde své mrt-  a také vznikem větších kostrových po-
       vé  pochovávali  naši  předkové  ve  čty-  hřebišť, z nichž jedno právě odkrýváme.
       řech obdobích naší minulosti.   Současný  stav  skrývek  zeminy  odhalil
       Výzkum  v  trase  této  stavby,  jejíž  ofi-  nejméně 90 kostrových hrobů s typic-
       ciální  název  zní  stavba  D35  Křelov-  kou výbavou, k níž patří malé kostěné či
       Slavonín,  2.  etapa,  stále  probíhá.  Bo-  parohové korálky. V jednom hrobě jich
       hužel,  termíny  jsou  neúprosné,  a  tak   může být i několik desítek. Někdy nám
       musíme  v  terénu  zachraňovat  arche-  jejich  umístění  v  těsných  několikaná-
       ologické kulturní dědictví i za letošních   sobných řadách vedle sebe naznačuje,
       velmi  obtížných  klimatických  pod-  že původně byly navlečeny na šňůrce
       mínek. Po Novém roce jsme se napřed   z  organického  materiálu.  Mezi  další
       museli vyrovnat s velkými mrazy, kdy   předměty,  které  zemřelí  v  této  době
       nám půda promrzla místy až do hloubky   s sebou dostávali na cestu na onen svět,
       30 centimetrů. V tomto případě jsme se   patří malé pazourkové hroty šípů, kos-
       uchýlili  k  nářadí,  které  troufnu  si  říci,      těná šídla, malé měděné ozdoby a patr-
       s archeology nikdo nespojuje. Do boje    ně masitá potrava v podobě hovězích
       s  terénem  jsme  zapojili  sbíječky  a  na   žeber.
       jemnější práci potom malé zednické se-  Počty  hrobů  naznačují,  že  se  jedná
       káče a kladívka. I my jsme byli zpočátku   o doposud největší pohřebiště této po-
       skeptičtí, ale překvapivě to nebylo tak   pulace na Moravě, navíc s unikátně do-
       zlé. Pomocí sbíječek jsme se poměrně   chovanými  a  uloženými  kosterními   5x Vendula Vránová
       snadno  prokousali  vrchními  vrstvami     pozůstatky, kdy v poměrně velkém pro-
       a sekáčky nám krásně pomáhaly z půdy   centu prozkoumaných hrobů nacházíme
       vyloupnout keramické nádoby. Vyžado-  důkazy, že s těly zemřelých bylo něja-
       valo to velkou opatrnost, ale práce zdár-  kou dobu po jejich smrti nenásilně ma-  LIDOVÉ OKÉNKO
       ně pokračovaly.
                                                                      Co má společného bobří ocas a půst?
                                                                          Aneb postní dny ve středověku
                                                                     Stravovací návyky se ve středověku ří-  „vodní“  živočichové,  které  mezi  ryby
                                                                     dili církevním kalendářem, který na více   dnes neřadíme. K rybám se tak počítal
                                                                     než třetinu dní v roce ukládal půst. Hlav-  také bobr, žijící u vodních toků. Do za-
                                                                     ní  postní  období,  takzvaný  velký  půst    žívacího traktu středověkých lidí nejčas-
                                                                     byl 40 dní před Velikonocemi. Dále se   těji  putovaly  jeho  zadní  nohy  a  ocas.
                                                                     držel po všechny středy a pátky, v před-  Také mihule, žáby, raci, a dokonce i vo-
                                                                     večer  velkých  svátků  a  o  takzvaných   ní ptáci, kteří se nechovali v  zajetí, tedy
                                                                     suchých dnech, což byly středa, pátek    například divoké kachny, husy a volav-
                                                                     a sobota po třetí neděli adventní, první   ky.
                                                                     neděli  postní,  Letnicích  a  o  zářijovém   Postní dny zaujímaly značnou část roku
                                                                     svátku Povýšení Svatého kříže.    a prostor pro hřešení byl tedy dost ši-
                                                                                                    roký.  Nejčastěji  nebyla  ve  středověku
                                                                                                    překvapivě vytýkána konzumace masa,
                                                                                                    ale  přílišná  míra  snědených  potravin
                                                                                                    a  také  užívání  luxusních  ingrediencí,
                                                                                                    protože smysl půstu spočívá také v od-
       Poslední týdny se ovšem podmínky úpl-  nipulováno.  Jedná  se  pravděpodobně                 říkání.
       ně změnily a my teď bojujeme s   mok-  o  unikátní  doklad  pohřebních  přecho-              Zajímavostí je, že půst se netýkal alko-
       rým terénem a bahnem, kdy je každý   dových  rituálů  probíhajících  v  delším               holických nápojů, naopak víno bylo vní-
       pohyb v terénu velmi náročný, obzvláš-  časovém úseku po smrti jedince. Ana-                 máno jako postní nápoj. Svědčí o tom
       tě když k naší zkoumané lokalitě to má-  lýza  dochovaných  kosterních  ostatků   Půst znamenal v první řadě zákaz po-  příklad  svaté  Anežky  Přemyslovny,
       me 450 metrů pěšky rozbahněným te-  nám také po ukončení terénní části výz-  žívání  masa,  takže  jídelníčku  chudých   která  během  adventu  jedla  jen  suchý
       rénem. Odložili jsme sbíječky, a naopak   kumu umožní získat poznatky o zdravot-  se dotkl méně než lidí zámožných. Pří-  chléb a popíjela právě víno. K pití oby-
       nakoupili nepromokavé plachty, který-  ním stavu, genetické příbuznosti, výživě   kaz odříkání si navíc každý mohl vyložit   čejné vody nebyly odsouzeny ani chudší
       mi  na  konci  každého  pracovního  dne   či rekonstrukci podoby lidí pohřbených   po svém. Ačkoliv se nesmělo maso, ryby   vrstvy, ať byl půst, svátek nebo obyčej-
       pečlivě  zakrýváme  každý  zkoumaný   na pohřebišti u Křelova.  byly povoleny. U nás lidé konzumovali   ný  všední  den,  všude  se  vařilo  a  pilo
       hrob.                                                         především  kapry,  štiky,  úhoře,  parmy,   pivo. Na zlatý mok se sice církev zpočát-
                                                      Vendula Vránová  okouny, sumce, lososy, dále pak nasole-  ku dívala skrz prsty a označila ho za ná-
                                                                     né tresky a slanečky, kteří se dováželi už   poj pohanů, záhy však marný boj vzdala
                                                                     nasolení  po  Labi  a  Odře  od  Baltského   a  od  9.  století  se  pivo  běžně  vařilo
                                                                     moře.                          i v klášterech. Nutno poznamenat, že pi-
                                                                     Přestože ryby byly určeny pro dobu od-  vo se pilo i z hygienických důvodů. Kdy
                                                                     říkání, jednalo někdy o poměrně drahou   hlavně  ve  středověkých  městech  bylo
                                                                     záležitost, která se až s pokrokem kon-  méně závadné (voda v něm byla převa-
                                                                     zervačních  technik  změnila  v  běžnější   řená)  než  voda  ze  studní  velmi  často
                                                                     potravinu. Platilo zde, že na bohaté stoly   kontaminovaná  blízkostí  smetišť  a  od-
                                                                     se  dostávaly  ryby  čerstvé,  zatímco    padních jímek.
                                                                     prostí lidé se museli spokojit s rybami
                                                                     solenými či nakládanými. Zajímavé je,          Vendula Vránová
                                                                     že  do  kategorie  ryb  spadali  i  někteří
                                                                                           Jak připravit bobra?
                                                                      Jeden z dobových receptů mluví jasně: vezmi ocas a zadní nohy, opař je a dej do
                                                                      popela, tak se dají dobře očistit. Pak vše uvař ve slané vodě. Na omáčku vezmi krajíček
                                                                      bílého chleba a rozinky, roztluč je v moždíři a rozpusť dobrým vínem. Proceď a pro-
                                                                      pasíruj, vlej do kotlíku, přidej ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčkem, květem
                                                                      a šafránem. Omáčku přislaď medem. Pakli chceš ozdobněji udělati, přidej rozinky
                                                                      a krájené mandle.
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64