Page 16 - Chytrý Zpravodaj - Suchdol nad Lužnicí září 2021
P. 16
Rozhovor
Manželé Sobotkovi také jednou obsluhovaní za stolem Miloš Sobotka v hostinci U Kaprů
s vepřovým, to bylo skoro každej u nás doma. To by mě tenkrát ani
den. Guláš měli rádi, vepřo kned- nenapadlo.)
lo zelo, svíčkovou a takový. Řízky Jinak, z národního výboru tam
měli taky rádi. Nebo hovězí na chodili na obědy, předseda Minář
slanině. Těch gulážů [!] jsem dě- měl vaříno doma, ale tajemník Mej-
lala víc, byl normální a vídeňskej. drech tam byl na oběd denně. Dok-
Vídeňskej guláš byl s červeným toři tam taky chodili na obědy, třeba
vínem. Ptávali se taky na španělský doktor Drnek.
ptáčky, ale ty jsem dělala nerada.
No a z polívek, pravidelně byla Odehrávaly se tam nějaké oslavy
„držkovka“. Byla v pondělí, proto- nebo akce?
že to jsem měla čas uvařit držky už Tam se toho vodehrálo, tam se toho vo-
v neděli – ty se musí dlouho vařit. slavilo. Přes rok si vybavuju: masopust,
To byl hrnec na padesát porcí. MDŽ, rybáři měli dolovnou, myslivci,
A kromě držkový se dělal hovězí ty vůbec tam měli svoje... Na MDŽ se
vývar s masem a s nudlema, pak se tancovalo, stoly se vodšoupaly pod vok-
dělala čočková s párkem nebo hra- na. Víte, jak to bylo, ženský měly MDŽ,
chová s párkem... a vožralí byli chlapi. I při svatbách se
tancovalo – my jsme tam vařili i svatby.
Brali si lidi jídlo taky s sebou? Když byl pohřeb, tak lidi tenkrát taky
Chodili do kuchyně zadem, přes většinou ještě zašli do hospody.
dvůr, ne přes hospodu jako dneska. Ale největší holadrije bylo, když
A hlavně pro tu držkovku si cho- vyhráli hokej nad „Rusákama“.
dili, s konvičkou. Nebo komu se [V březnu 1969 československá hoke-
nechtěl vařit knedlík k domácímu jová reprezentace na mistrovství svě-
jídlu, tak ho bral vode mě. Vařila ta ve Švédsku porazila SSSR – pozn.
jsem knedlíky navíc podle toho, red.] Přes Sůdol táhnul průvod, to
kdo si předem vobjednal. (Na celej bylo něco! Ježišmarja, to jsem zrov-
voběd chodili některý místní lidi na sloužila v hospodě, tam chodili po
spíš tenkrát, když dostali návštěvu. stole, roztočili lustry. To bylo slávy, já
S návštěvou se šlo do hospody.) Zaměstnanci v hostinci U Kaprů. Číšník Miloš Sobotka, kuchařka myslela, že zboří hospodu. (směje se)
Zdenka Sobotková a kuchařky (uklízečky) Marie Jindrová To byly srandy v tej hospodě ně-
(uprostřed) a Jana Bruknerová (ze Dvorů čp. 56)
Vzpomenete si na nějaké štam- Všechny fotografie: Archiv Zdenka Sobotková kdy. Bylo tam rádio a dali nám tam
gasty před těmi desítkami let? i televizi, ale ani jsme jí nepouštěli.
No ježišmarja, dyť to byli dlouholetý štam- byl Franta Klabečků, ten tam byl vůbec denně,
gasti. Mezi nima jsme měli i různý funkcioná- myslivec. Štamgasti měli svoje místa – a pulitry Dneska je tu hodně turistů. Byla letní
ře, ty jména už asi nikomu nic neřeknou: Přes měli svoje. sezóna v hospodě jiná už tehdy?
tejden tam chodil Pepík Hadačů tam zezhora A byli ještě štamgasti – „kostelníci“. A jó, to přijížděli. A vraceli se k nám hodně
[čp. 49], to bejval funkcionář družstva. Tomu Tenkrát se jim tak přezdívalo, protože zašli tedy, tihleti turisti, to jako vopravdu. Já měla
se říkalo „Parchant Zrzavej“, protože on taky v neděli po mši. Prostřední stůl byl v neděli radost, když se někdo vrací.
každýmu říkal „parchante zrzavej“. Přišlo třeba kostelníků, to byli hosti hodně z těch bejva-
dítě se džbánem pro pivo: „Parchante zrzavej, lých hospodářů zezhora. (No a vidíš, dnes- Děkuji za rozhovor
pojď, já ti neco koupím.“ (směje se) Nebo tam ka nikam nedojdu, a mše někdy bejvá tady Daniel Veith
16 Suchdolský zpravodaj | září 2021