Page 16 - Chytrý Zpravodaj - Suchdol nad Lužnicí září 2021
P. 16

Rozhovor


























                       Manželé Sobotkovi také jednou obsluhovaní za stolem                 Miloš Sobotka v hostinci U Kaprů

        s   vepřovým, to bylo skoro každej                                           u  nás doma. To by mě tenkrát ani
        den. Guláš měli rádi, vepřo kned-                                            nenapadlo.)
        lo zelo, svíčkovou a takový. Řízky                                             Jinak, z  národního výboru tam
        měli  taky  rádi. Nebo hovězí  na                                            chodili na obědy, předseda Minář
        slanině. Těch  gulážů [!] jsem dě-                                           měl vaříno doma, ale tajemník Mej-
        lala víc, byl normální a vídeňskej.                                          drech tam byl na oběd denně. Dok-
        Vídeňskej guláš byl s  červeným                                              toři tam taky chodili na obědy, třeba
        vínem. Ptávali se taky na španělský                                          doktor Drnek.
        ptáčky, ale ty jsem dělala nerada.
          No a z polívek, pravidelně byla                                            Odehrávaly se tam nějaké oslavy
        „držkovka“. Byla v pondělí, proto-                                           nebo akce?
        že to jsem měla čas uvařit držky už                                          Tam se toho vodehrálo, tam se toho vo-
        v neděli – ty se musí dlouho vařit.                                          slavilo. Přes rok si vybavuju: masopust,
        To byl hrnec na padesát porcí.                                               MDŽ, rybáři měli dolovnou, myslivci,
        A  kromě  držkový se dělal hovězí                                            ty vůbec tam měli svoje... Na MDŽ se
        vývar s masem a s nudlema, pak se                                            tancovalo, stoly se vodšoupaly pod vok-
        dělala čočková s párkem nebo hra-                                            na. Víte, jak to bylo, ženský měly MDŽ,
        chová s párkem...                                                            a vožralí byli chlapi. I při svatbách se
                                                                                     tancovalo – my jsme tam vařili i svatby.
        Brali si lidi jídlo taky s sebou?                                            Když byl pohřeb, tak lidi tenkrát taky
        Chodili do kuchyně zadem, přes                                               většinou ještě zašli do hospody.
        dvůr, ne přes hospodu jako dneska.                                             Ale největší  holadrije bylo, když
        A hlavně pro tu držkovku si cho-                                             vyhráli hokej nad  „Rusákama“.
        dili, s  konvičkou. Nebo komu se                                             [V březnu 1969 československá hoke-
        nechtěl vařit knedlík k domácímu                                             jová reprezentace na mistrovství svě-
        jídlu, tak ho bral vode mě. Vařila                                           ta ve Švédsku porazila SSSR – pozn.
        jsem knedlíky navíc podle toho,                                              red.] Přes Sůdol  táhnul průvod, to
        kdo si předem vobjednal. (Na celej                                           bylo něco! Ježišmarja, to jsem zrov-
        voběd  chodili  některý  místní  lidi                                        na sloužila v hospodě, tam chodili po
        spíš tenkrát, když dostali návštěvu.                                         stole, roztočili lustry. To bylo slávy, já
        S návštěvou se šlo do hospody.)   Zaměstnanci v hostinci U Kaprů. Číšník Miloš Sobotka, kuchařka   myslela, že zboří hospodu. (směje se)
                                             Zdenka Sobotková a kuchařky (uklízečky) Marie Jindrová    To byly srandy v tej hospodě ně-
                                                   (uprostřed) a Jana Bruknerová (ze Dvorů čp. 56)
        Vzpomenete si na nějaké štam-                Všechny fotografie: Archiv Zdenka Sobotková   kdy. Bylo tam rádio a dali nám tam
        gasty před těmi desítkami let?                                               i televizi, ale ani jsme jí nepouštěli.
          No ježišmarja, dyť to byli dlouholetý štam-  byl Franta Klabečků, ten tam byl vůbec denně,
        gasti. Mezi nima jsme měli i různý funkcioná-  myslivec. Štamgasti měli svoje místa – a pulitry   Dneska je tu hodně turistů. Byla letní
        ře, ty jména už asi nikomu nic neřeknou: Přes   měli svoje.             sezóna v hospodě jiná už tehdy?
        tejden tam chodil Pepík Hadačů tam zezhora   A  byli ještě štamgasti – „kostelníci“.   A jó, to přijížděli. A vraceli se k nám hodně
        [čp. 49], to bejval funkcionář družstva. Tomu   Tenkrát se jim tak přezdívalo, protože zašli   tedy, tihleti turisti, to jako vopravdu. Já měla
        se říkalo „Parchant Zrzavej“, protože on taky   v neděli po mši. Prostřední stůl byl v neděli   radost, když se někdo vrací.
        každýmu říkal „parchante zrzavej“. Přišlo třeba   kostelníků, to byli hosti hodně z těch bejva-
        dítě se džbánem pro pivo: „Parchante zrzavej,   lých hospodářů zezhora. (No a vidíš, dnes-  Děkuji za rozhovor
        pojď, já ti neco koupím.“ (směje se) Nebo tam   ka nikam nedojdu, a mše někdy bejvá tady      Daniel Veith



        16                                                                              Suchdolský zpravodaj  |  září 2021
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21