Page 15 - Chytrý Zpravodaj - Suchdol nad Lužnicí září 2021
P. 15

Rozhovor
































                          Jan a Zuzana Sobotkovi                         Na hranicích ve Wiesu u Chebu (Jan Sobotka druhý zprava)

        vili, tak jsme šli jinam. Tak jsme se dostali na                        pivo teplý nebylo.
        tu hospodu U Kaprů, spolu jsme tam šli. Tam                             A kromě piva?
        na hospodě jsme byli pětadvacet let. Tenkrát                            Rum a zelená, to bylo hlavní. A vodka. Tyhle
        to bylo pod Jednotou. Táta vobsluhoval – měl                            tři. Tej zelenej peprmintce se říkalo taky „le-
        černý kalhoty, bílou košili a černej pulovr –                           pidlo“, to bylo takový mentolový.
        a já tam vařila. Celkem jsme tam byli tří. Měli
        jsme tam ještě pani uklízečku – nejdelší čas                            Jako kuchařku si vás prý chválili a na
        tam s náma byla pani „Bartizalů“ (správně se                            jídlo se to tam táhlo.
        jmenovala Marie Jindrová, ale říkalo se u nich                          Mě těšilo, když se tradovalo, že se u Kaprů
        „u Bartizalů“ [vyslovuje se „bartyzalů“]).                              se dobře vaří. V kuchyni jsem byla od šes-
                                                                                ti hodin, aby se to stihlo. Pani uklízečka, co
        I v téhle době se hospoda jmenovala                                     myla nádobí, ta mi pomahala s bramborama
        podle rodiny Kaprů? A taky bych se                                      nebo se zeleninou. Brambory jsem neloupala.
        chtěl zeptat na přezdívky. Dneska se                                    Otevíralo se v deset, a to už přišli šofeři. Ty
        zaslechne přezdívka „U Indiána“ asi                                     přišli na guláš, to už jsem musela mít vařeno.
        výjimečně – to je spíš slyšet přezdívka                                 Obědy byly, než se vyprodaly. Jíst bylo tak do
        „U ryby“. Proč se to říkalo?                                            těch dvou hodin, ale taky třeba jen do jedný.
        Tam se to jmenovalo U Kaprů, to byli pů-                                Dělala jsem průměrně tak osmdesát obědů.
        vodní lidi, kterým se to sebralo. Před náma                               Vařilo se každej den, akorát jsme měli je-
        hospodu provozoval pan Chad. Potom lidi                                 den den zavříno. Dneska to bejvaj pondělky,
        dost říkali „U Indiána“, protože to byla pře-                           my jsme měli myslím středu. A když jsme
        zdívka táty. Říkali mu tak, protože oslovo-                             si vzali volno, hospoda se zavřela, nikdo to
        val lidi „Indiáne“. Na známý volal: „Pocem,       V Suchdole na Huti (50. léta)  tam s náma nestřídal.
        ty Indíjáne.“ Von se uměl zapojit, byl velkej                             A  zavíračka byla, až vodešli štamgasti,
        srandista, ten nic [žádnou legraci] nezkazil.   a hořely celej den. Když se to rozfajrovalo,   taky někdy přes půlnoc. (směje se) Jo, kde
                                            vono to v  těch  kamnách dlouho vydrželo.   jsou ty časy, děti moje zlatý.
        Jak to v hospodě vypadalo?          V zimě se tam chodili vohřát i lidi zvenku
        Výčep byl, jak je pořád, polevu. Veprostřed   a stáli vokolo těch kamen.   Co když někdo přišel na jídlo později?
        hospody byl velkej stůl – byly to vlastně                               Mohl si něco objednat?
        čtyry „kostky“. A dál tam bylo: jeden, dva,   A jak to vypadalo v kuchyni?   Když přišel někdo pozdějc, taky jsem uděla-
        tři, čtyry, pět „kostek“, takhle u voken. A ješ-  Byla to velká místnost, veprostřed byly kam-  la. Když přišli a viděla jsem, že jsou to třeba
        tě za kamnama byl jeden stůl, ten byl jinej.   na, napřed na uhlí, pak nám dali kamna na   šofeři, tak se jim udělala ještě řízek, přírodní
        A  tam sedávali takoví ty usedlí, na jejich   elektriku. Byla tam velká lednice, mrazák...   řízek, že se neobaloval.
        místa nesměl nikdo sednout.
          Byly tam železný kamna, robustní, ty se   Jak vypadal provoz hospody? Co se   Co jste v hospodě vařili nejčastěji?
        v zimě nasypaly uhlím, vešly se tam čtyry   pilo?                       Já mám ještě někde založený jídelníčky.
        uhláky. Ty vydaly tepla. Topilo se uhlím,   Většinou  jsme  měli  Třeboň,  a  taky  někdy   Já jsem udělala rozpis a táta jídelníčky ro-
        do dříví se jenom zatápělo. Ráno zatopila   i Plzeň. Sudy tam nebyly ve sklepě, byl tam   zepsal, když přišel, a dal je po stolech. Jíd-
        uklízečka, my jsme potom tedy přihodili   takovej přístěnek, ale byl vobloženej, takže   la, který šly nejvíc, ty byly tenkrát hlavně




        www.suchdol.cz                                                                                         15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20