Page 32 - Chytrý zpravodaj - Suchdol nad Lužnicí říjen 2021
P. 32
Fórum občanů
Betty na posedu Betty o Velikonocích
hledali proutky na pomlázku, ale tohle pří- rou páníček upletl. Když se nikdo nedíval, se v rybníce za kachnou. Vnuci už měli ry-
liš neprožívala. To pečení mazanců a vůně pustila se do pomlázky a za chvíli nebylo bářské lístky, a tak jim pomáhala při chytání
v kuchyni, to bylo jiné. A což takhle veli- čím vyplácet. ryb. Pochopila, že i tady se jedná o lov, a po-
konoční sekaná. Ven od těch vůní se ani Také o prázdninách očekávala netrpělivě, zorně hlídala splávek. Když pak vnoučata
nechtělo, i když bylo hezky. Zato když na až přijedou vnoučata. Nejraději s nimi cho- odjela, několik dní seděla u branky, jestli se
druhý den přijely děti, to bylo radosti a do- dila na pískovny, při koupání jim pomáhala zase nevrátí, prostě i to byla její smečka.
vádění s vnoučaty na svěží zelené travičce. lovit škeble. Když si je děti schovaly do pís-
Co ale nemohla Betty pochopit, že my muži ku, našla je a pustila do vody. Dokázala se za Dokončení příště
vyplácíme ženské pokolení pomlázkou, kte- škeblemi i potopit. Odtud asi umění potopit
Vaše recepty
Pikantní salát
z hlávkového zelí
na uskladnění
Zasíláme recept na pikantní salát, který se u nás dělá pravidelně na
podzim již mnoho desítek let. Každý, kdo ho u nás ochutnal, vždy si
vyžádal recept a ochutnávku s sebou. Snad bude chutnat i čtenářům
Suchdolského zpravodaje.
mísy, přidáme cukr, olej, ocet a Deko a vše důkladně promícháme.
2,5 kg hlávkového zelí na uskladnění Směs po krátkém odležení napěchujeme do skleniček, dolijeme šťá-
1 kg masitých paprik červených bez jádřinců vou, která nám vznikla, upevníme víčky a opatříme štítky s datu-
50 dkg cibule očištěné mem. (Zbytek šťávy vyhodíme). Kdo nemá rád feferonky, stačí do
50 dkg mrkve očištěné poloviny napěchované skleničky vložit půlku a zbytek skleničky
4–5 fefronek nebo chilli papriček dopěchovat salátem. Při konzumaci se tak lehce najde a odstraní.
40 dkg cukru krupice Skleničky dáme do ledničky nebo do sklepa, kde je chladno a tma
½ l octa nejlépe Bzenecký a necháme odležet 2–3 týdny. Salát je výborný ke cmundě (brambo-
250–300 ml oleje slunečnicového rákům), jako příloha k masitým pokrmům nebo jen k chlebu s más-
1 sáček Deka lem. Vyplatí se udělat si více menších skleniček, které vydrží až do
jara a jsou kdykoliv po ruce. Dobrou chuť!
Zelí očistíme, odstraníme košťál, nastrouháme najemno, papriky Poznámka: Používáme dlouhá léta zelí od rodiny Holečků z Ko-
nakrájíme najemno, cibuli nakrájíme na půlkolečka najemno a mr- lenců. Vždy znamenitá kvalita.
kev nastrouháme také najemno. Fefronky nakrájíme též najemno, Bednářovi
anebo rozkrojíme jen na půlky. Všechnu zeleninu dáme do větší Paris
32 Suchdolský zpravodaj | říjen 2021