Page 32 - Chytrý zpravodaj - Suchdol nad Lužnicí říjen 2021
P. 32

Fórum občanů

























                                                Betty na posedu                                    Betty o Velikonocích

        hledali proutky na pomlázku, ale tohle pří-  rou páníček upletl. Když se nikdo nedíval,   se v rybníce za kachnou. Vnuci už měli ry-
        liš neprožívala. To pečení mazanců a vůně   pustila se do pomlázky a  za chvíli nebylo   bářské lístky, a tak jim pomáhala při chytání
        v  kuchyni, to bylo jiné. A  což takhle veli-  čím vyplácet.            ryb. Pochopila, že i tady se jedná o lov, a po-
        konoční sekaná. Ven od těch vůní se ani   Také o prázdninách očekávala netrpělivě,   zorně hlídala splávek. Když pak vnoučata
        nechtělo, i  když bylo hezky. Zato když na   až přijedou vnoučata. Nejraději s nimi cho-  odjela, několik dní seděla u branky, jestli se
        druhý den přijely děti, to bylo radosti a do-  dila na pískovny, při koupání jim pomáhala   zase nevrátí, prostě i to byla její smečka.
        vádění s vnoučaty na svěží zelené travičce.   lovit škeble. Když si je děti schovaly do pís-
        Co ale nemohla Betty pochopit, že my muži   ku, našla je a pustila do vody. Dokázala se za   Dokončení příště
        vyplácíme ženské pokolení pomlázkou, kte-  škeblemi i potopit. Odtud asi umění potopit





        Vaše recepty




        Pikantní salát

        z hlávkového zelí


        na uskladnění



        Zasíláme recept na pikantní salát, který se u nás dělá pravidelně na
        podzim již mnoho desítek let. Každý, kdo ho u nás ochutnal, vždy si
        vyžádal recept a ochutnávku s sebou. Snad bude chutnat i čtenářům
        Suchdolského zpravodaje.
                                                              mísy, přidáme cukr, olej, ocet a Deko a vše důkladně promícháme.
        2,5 kg hlávkového zelí na uskladnění                  Směs po krátkém odležení napěchujeme do skleniček, dolijeme šťá-
        1 kg masitých paprik červených bez jádřinců           vou, která nám vznikla, upevníme víčky a opatříme štítky s datu-
        50 dkg cibule očištěné                                mem. (Zbytek šťávy vyhodíme). Kdo nemá rád feferonky, stačí do
        50 dkg mrkve očištěné                                 poloviny napěchované skleničky vložit půlku a  zbytek skleničky
        4–5 fefronek nebo chilli papriček                     dopěchovat salátem. Při konzumaci se tak lehce najde a odstraní.
        40 dkg cukru krupice                                  Skleničky dáme do ledničky nebo do sklepa, kde je chladno a tma
        ½ l octa nejlépe Bzenecký                             a necháme odležet 2–3 týdny. Salát je výborný ke cmundě (brambo-
        250–300 ml oleje slunečnicového                       rákům), jako příloha k masitým pokrmům nebo jen k chlebu s más-
        1 sáček Deka                                          lem. Vyplatí se udělat si více menších skleniček, které vydrží až do
                                                              jara a jsou kdykoliv po ruce. Dobrou chuť!
        Zelí očistíme, odstraníme košťál, nastrouháme najemno, papriky   Poznámka: Používáme dlouhá léta zelí od rodiny Holečků z Ko-
        nakrájíme najemno, cibuli nakrájíme na půlkolečka najemno a mr-  lenců. Vždy znamenitá kvalita.
        kev nastrouháme také najemno. Fefronky nakrájíme též najemno,                                   Bednářovi
        anebo rozkrojíme jen na půlky. Všechnu zeleninu dáme do větší                                        Paris



        32                                                                              Suchdolský zpravodaj  |  říjen 2021
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36