Page 12 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 červenec-srpen 2021
P. 12
12 Téma Hobulet červenec, srpen 2021 Hobulet červenec, srpen 2021 Téma 13
s citronovou limonádou. V roce 1996 začal Již dnes mají kolem 40 % nabídky v zálohova- v případě klasického ležáku plzeňského typu je „V praxi to vypadá tak, že recept vybere
pivovar Gambrinus vařit pšeničné pivo pod ná- ných obalech (k tomu je třeba dodat, že malé také technicky problematická – spodně kvaše- a suroviny nakoupí pokaždé někdo jiný,
zvem Gambrinus Bílý – a na českém konzerva- pivovary z logistických důvodů používají lahve ná piva kvasí při teplotách okolo deseti stupňů ostatní mu při vaření pomáhají a o uvařené
tivním trhu s ním tehdy úplně pohořel. převážně nezálohované). M0ST má v Praze 7 Celsia, zatímco káď se svrchně kvašeným pi- pivo se podělí členové zoiglu a jejich rodinní
Nezdálo se, že by Češi ještě někdy byli dvě prodejny v ulicích Pplk. Sochora a Ove- vem (různé druhy ejlů, pšeničné pivo) úspěšně příslušníci,“ vysvětluje Martin Švoma. Oním
ochotni přijmout něco jiného než světlý necké a vznikl jako nápad dvou kamarádů, prokvasí při běžné pokojové teplotě. sdíleným vybavením je padesátilitrový domácí
ležák, ale nakonec k tomu přece jen došlo. Pavla Votavy a Vojtěcha Antoše, v roce 2019. Zmapovat domácí vaření piva, které je z po- pivovar Speidel Braumeister a volné sdružení,
I do české kotliny dorazila vlna zájmu o „ře- Monitorování české a zahraniční produkce vahy věci soukromou záležitostí, je obtížný do kterého je zapojeno asi deset lidí a patří
meslné“ pivo. Ta paradoxně přišla ze země nápojů a ochutnávání piv z vlastní nabídky úkol. Vaření piva podomácku je zcela legální mezi ně i oba spoluautoři tohoto článku, na
naprostého pivního úpadku – Spojených států je vedlo k myšlence nabídnout pivo podle aktivita a každý si smí uvařit až 2000 litrů piva něm uvaří něco mezi třemi a čtyřmi hekto-
amerických, kde trh ovládala (a vlastně stále jejich vlastních představ a chutí. Ve spolupráci ročně, aniž by musel zaplatit spotřební daň. litry piva ročně. Pokaždé se vaří jiné pivo,
ovládají) řídká slabá piva nevýrazné chuti s pivovarem Chříč vzniklo nejprve pivo Leten- Limit byl desetinásobně zvýšen v roce 2019, a přestože se nikde neprodává, součástí „hry
vařená ve velkopivovarech několika koncer- ský M0ST, třináctistupňový ležák jantarové předchozí dvousetlitrová hranice aktivnějším na pivovar“ jsou pro Pivolet i vlastní etikety.
nů ze všeho možného, včetně rýže. V tomto barvy. Letos v květnu uvařil M0ST společně domovarníkům dosti svazovala ruce. Než zahá- „Vymýšlení názvu piva, které právě vaříme, je
prostředí na začátku osmdesátých, ale ještě s Pivovarem Svatý Petr, projektem dalšího jíte domácí vaření piva, musíte to ale písemně oblíbenou kratochvílí během našich pivovar-
výrazněji v druhé polovině devadesátých let Leteňáka Petra Holického, 200 litrů piva stylu oznámit nejbližšímu celnímu úřadu a vyrobe- nických sešlostí,“ dodává Švoma. Pivolet dbá
minulého století začaly vznikat mikropivovary, Berliner Weisse. Každá pivní značka přitom se né pivo nesmíte prodávat. Hlavně v minulosti na šetrný přístup k životnímu prostředí – pivo
obvykle kombinující v jedné budově výrobu svojí polovinou této várky naložila jinak. Petr řada domovarníků nebyla s nastavenými pravi- stáčí do skleněných lahví 0,7 l z pivoték, které
piva, pivovarskou restauraci a nezbytný prodej Holický jej nechal tak, jak je (nedochucoval ho) dly příliš konformní, a proto ani dnes nechtějí by je jinak jako upotřebený jednorázový obal
suvenýrů. Ty přinesly Američanům zpět to, Návrat pivovarů Létající pivovary a pojmenoval ho Berliner Weih Sour. Lahvo- o svých pivovarnických začátcích nic publiko- vyhodily. Vzhledem k tomu, že se o pivo dělí
co například ze západní části Německa nikdy Stalo se tak nepříliš daleko od původního hole- Zvýšený zájem o řemeslné pivo přinesl také vé pivo z jeho pivovaru seženete ve Skálově vat. Nebudeme se tedy snažit domovarnickou omezená skupina lidí, většina lahví se po
nezmizelo – malé lokální pivovary, které vše, šovického pivovaru – v holešovickém přístavu, fenomén tzv. létajících pivovarů, které nemají mlékárně (Heřmanova 17), na točené můžete scénu v Praze 7 kompletně zmapovat, ale vypití znovu objeví ve sklepě Pivoletu, a do
co uvaří, rychle prodají ve vlastních podnicích kde sídlí pivovar Marina. Budova bývalého vlastní zařízení, ale využívají volnou výrobní občas narazit v Kovadlině (Kostelní 8) nebo omezíme se jen na několik příkladů. značné míry tak jde o uzavřený oběhový
nebo v nejbližším okolí (v Česku užívaný výraz celního skladiště, památkově chráněná a citlivě kapacitu jiných pivovarů, v nichž vaří (nebo U Kohouta (Janovského 36). M0ST svůj hekto- Pivovar Gabriel, který funguje na bázi systém. Mláto vozí Pivolet komunitní zahradě
zní „kolem komína“), takže nemusejí své pivo opravená, má v útrobách kromě samotného si nechávají vařit) pivo podle svých receptů litr dochutil ugandským ananasem a od konce spolku a jehož ústřední postavou je Tomáš Metrofarm na Císařském ostrově, kde si na
kvůli převozu na dlouhé vzdálenosti a sklado- pivovaru s klasickou měděnou varnou o obje- a představ. Takto funguje i pivovar Hangár, května je k dostání v obou jeho provozovnách. Gabriel, vznikl už na podzim 2007 a hlásí se něm pochutnávají slepice.
vání filtrovat a pasterizovat. Mikro- a minipivo- mu 200 hl také dvě restaurace – jedna, spíše který sice nesídlí přímo v Praze 7 (pokud má Do budoucna se chce M0ST zaměřit na netra- k odkazu někdejšího bubenského pivovaru, po Dočetli jste tento článek a máte chuť zkusit
varnictví v Americe vytrvale rostlo. Zájem se pivnice než restaurace, nabízí českou kuchyni, v případě létajících pivovarů vůbec smysl o síd- diční pivní styly, experimentovat a zkoušet jehož historii také pátrá. Jak to u podobných si také nějaké pivo uvařit? Pak vězte, že pokud
přes Velkou Británii přelil i do Evropy a zno- druhá italskou. První zákazníky podnik přivítal le mluvit), ale má zde svou pivnici, a proto se všemožné chmely, slady, kvasnice, laktobacily projektů bývá, postupně se nakupuje další jste ochotni přijmout, že výsledek vašeho
vuobjevená rozmanitost pivních stylů a chutí v únoru 2013, tedy ve zlatém věku výstavby re- o něm zmíníme. Vznikl podobně jako mnoho a ovocné složky. a další práci ulehčující vybavení a roste také snažení nemusí vždycky chutnat přesně tak,
s sebou přinesla i nově vyšlechtěné chmely. stauračních pivovarů u nás, a stejně jako mnoho jiných, když si pár přátel chtělo uvařit vlastní počet zapojených lidí. Původní parta přátel se jak jste si představovali, skutečně není čeho se
Na přelomu první a druhé dekády 21. století si ostatních se při sestavování nabídky piv držel pivo. Po krátkých experimentech s vařením rozrostla na dnešních 50 členů, kteří společně bát. V nabídce specializovaných eshopů jsou
tato „nová“ piva postupně znovu podmanila osvědčeného kvarteta výčepní – ležák – tmavé – ze sladových výtažků si v roce 2011 pořídili uvaří kolem 400 litrů piva za rok a se svými všechny potřebné suroviny (slad, granulovaný
(snad bychom mohli říci i „uchvátila“) též Čes- pšenice, sem tam zpestřeného o nějaký speciál. domácí pivovar Speidel Braumeister o obsahu produkty se účastní i různých domovarnic- chmel, kvasnice) a srozumitelně podaný ná-
ko. Také v Praze 7 se objevily první pivotéky Troufáme si říci, že cestu k srdci místních pi- 50 litrů. V něm pivovarníci sdružení kolem Da- kých soutěží. Nutno také dodat, že vaření vod k uvaření piva, přizpůsobený podmínkám
s výrazně větší nabídkou piv než v běžných vařů si podnik nikdy tak úplně nenašel, možná vida Binara, mj. autora seriálu Pivní republika piva je jen jednou z řady aktivit, jež sdružení a vybavení běžné kuchyně, najdete například
obchodech (Pivní galerie v ulici U Průhonu už kvůli trochu odlehlé poloze na samém okraji (Televize Seznam), uvařili své první pivo IPA podniká a které souvisejí nejen s pivem a jeho na webu Alkoholium.cz. Pokud rádi vaříte,
kolem roku 2002, Base Camp v ulici U Studán- čtvrti, možná kvůli obchodní strategii, v rámci Pilot 15°, jež v nezměněné podobě produkují vařením, ale i s turistikou a kulturou. nejspíš vás bude bavit i vaření piva, a protože
ky v roce 2008, Thirsty Dock v Kostelní v roce níž se soustředil spíš na gastroslužby pro zájez- dodnes. Domácí vaření, zkoušení různých Modelu, jemuž se v Německu říká „zoigl“, v některých fázích je každá ruka dobrá, mívají
2014). Nabídka řemeslného piva ze zahraniční dy zahraničních turistů. Kvůli covidové krizi pivních stylů a ladění receptů jim začalo být se drží skupina domovarníků kolem ama- domovarnické akce navíc výrazný společen-
i české produkce se stále rozšiřovala a bylo jen byla Marina uzavřena a její další osud je nejistý. po letech málo a založení létajícího pivovaru térského sládka Martina Švomy, která se ský rozměr. Hodně zábavy a – jak říká tradiční
otázkou času, kdy se na Sedmičku v nějaké Úplně jiný případ je pivovar Lajka, který se v roce 2017 bylo logickým krokem při přecho- pojmenovala Pivolet. Zoigl je volné sdružení pivovarnický pozdrav vystihující vrtkavost
podobě vrátí i komerční výroba piva. zrodil jako rozšíření služeb zavedené letenské du na komerční výrobu. Sudové pivo uvařené domovarníků, kteří vaří každý sám za sebe, přírodních procesů, které při vaření piva
kavárny na rohu ulic Sochařská a U Akademie. v pivovarech Zloun a Řeporyje dodává Hangár ale mají společné vybavení, jež si půjčují. vstupují do hry – dej Bůh štěstí! ○
Záměr vybudovat vlastní výrobu piva vznikl do různých podniků po celé Praze. A od
v hlavách spolumajitelů nedlouho po otevření létajícího pivovaru je jen krůček k vlastnímu
kavárny v roce 2013. Spíše jako impulzivní pivovaru, který by měl brzo spatřit světlo světa
rozhodnutí než jako propracovaný byznysplán v Letňanech. Pokud budete chtít přistát u dob-
nabral konkrétní obrysy poté, co dostali od rého piva, máte možnost v Jirečkově ulici 15.
svých manželek jako zážitkový dárek vaření Model létajícího pivovaru zvolili pro vlastní Slasti a strasti domovarnictví
JAK VLASTNĚ PIVO VZNIKÁ?
Výchozími surovinami jsou voda a obilný slad, což piva v pivovaru v Nuslích. K realizaci ale vedla značku piva také spolumajitelé pivotéky a ná- Vlna zájmu o nové a méně obvyklé pivní styly
jsou naklíčená a posléze usušená obilná zrna. dlouhá cesta. Výběr vhodného zařízení, hle- pojky M0ST. Budete-li je hledat na internetu, vyvolala také chuť vyzkoušet domácí výrobu
Z rozšrotovaného sladu se do vody uvolňují škroby dání sládka ochotného se na projektu podílet je důležité vědět, že po M nenásleduje O, ale piva. Tomu jde naproti i stále širší nabídka
a enzymy. Směs se postupně zahřívá na různé a vyřizování všech povolení vyvrcholily rok nula symbolizující zero waste (žádný odpad) – vybavení, které vaření piva v domácích pod-
teploty a enzymy přeměňují škroby na různé druhy trvajícími stavebními úpravami a instalací koncept, o nějž se majitelé dlouhodobě snaží. mínkách usnadňuje. Ačkoliv si pivo můžete
zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů. Pak se vyvařený pivovarské technologie. Pivovar vybudovaný uvařit i v hrnci na sporáku, lépe to jde se zava-
slad, kterému se od té chvíle říká mláto, scedí
a v tekutině (sladině) se povaří chmel, který pivu dává nákladem cca 2 miliony korun nakonec zahájil řovacím hrncem s regulací teploty a ještě lépe
chuť a vůni, a hraje tedy roli koření. (Chmelení přitom provoz na jaře roku 2019. Je vybaven techno- s domácím pivovarem pro infuzní vaření piva
s nadsázkou můžeme označit za technologickou logií české výroby s 500litrovou varnou, roční (což je v principu zavařovací hrnec vylepšený
novinku – začalo se s ním „až“ na začátku středověku, výstav činí 300 hl piva a je daný hlavně kapa- síty, oběhovým čerpadlem a programovatelnou
a to na nátlak církve, které vadilo, že se k témuž účelu citou tanků na uvařené pivo, kterou majitelé řídicí jednotkou, která v hrnci udržuje teploty
používaly různé omamné byliny.) Vzniká tzv. mladina, chtějí dál rozšiřovat. Už dnes totiž část pro- po nastavené časy). I s pěkným domácím pi-
která se zchladí a zakvasí pivovarskými kvasnicemi. dukce nejoblíbenějšího piva, desítky Strelky, vovarem (za přístroj s padesátilitrovou varnou
Kvasinky přemění zkvasitelné cukry na alkohol a oxid
uhličitý, nezkvasitelné zůstávají a dávají pivu „tělo“. zdejší sládek vzhledem k vysoké poptávce vaří zaplatíte řádově desítky tisíc korun) ale uvaření
V této fázi můžeme skončit a pivo stočit do nádob, pak na zařízení pivovaru Siberia ve Vysočanech. jedné várky piva představuje řekněme půlden
je ovšem nutné skladovat ho v chladu, aby se nezkazilo, V současnosti je v nabídce sedm druhů práce, chvílemi i docela namáhavé. Ty, kdo ji
a vypít do několika týdnů, maximálně (u piv s vyšším piva. Vše, co uvaří, podnik sám prodá čepova- podstupují, k tomu spíš než snaha o finanční
obsahem alkoholu) měsíců. Při průmyslové výrobě né nebo v lahvích. Zajímavé technické specifi- úsporu vede zvědavost, chuť vyzkoušet si
se pivo většinou ještě filtruje, čímž se zbaví zbylých kum pivovaru v obytné zástavbě je, že výpary, vaření na vlastní kůži a radost z vydařeného
kvasinek, a pasterizuje, což prodlouží jeho trvanlivost které během vaření piva vznikají a mohly by díla (pokud se tedy dílo vydaří, což v domácích
a umožní jeho skladování při vyšších teplotách. To je
samozřejmě výhodné z hlediska distribuce. Zároveň ale obtěžovat obyvatele činžovního domu, v němž podmínkách není nikdy zaručeno). Ekonomic-
konzument pro své pohodlí obětuje část kvality – pivo se Lajka nachází, jsou zkapalňovány a vypouš- ky nedává domácí výroba piva v porovnání
filtrací a pasterizací přichází o mnoho chuťových složek. tějí se do kanalizace. s cenami v pivotékách příliš smysl a třeba