Page 12 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 červenec-srpen 2021
P. 12

12                           Téma                                                          Hobulet červenec, srpen 2021        Hobulet červenec, srpen 2021                                                 Téma                             13




        s citronovou limonádou. V roce 1996 začal                                                                                      Již dnes mají kolem 40 % nabídky v zálohova-  v případě klasického ležáku plzeňského typu je   „V praxi to vypadá tak, že recept vybere
        pivovar Gambrinus vařit pšeničné pivo pod ná-                                                                                  ných obalech (k tomu je třeba dodat, že malé   také technicky problematická – spodně kvaše-  a suroviny nakoupí pokaždé někdo jiný,
        zvem Gambrinus Bílý – a na českém konzerva-                                                                                    pivovary z logistických důvodů používají lahve   ná piva kvasí při teplotách okolo deseti stupňů   ostatní mu při vaření pomáhají a o uvařené
        tivním trhu s ním tehdy úplně pohořel.                                                                                         převážně nezálohované). M0ST má v Praze 7   Celsia, zatímco káď se svrchně kvašeným pi-  pivo se podělí členové zoiglu a jejich rodinní
          Nezdálo se, že by Češi ještě někdy byli                                                                                      dvě prodejny v ulicích Pplk. Sochora a Ove-  vem (různé druhy ejlů, pšeničné pivo) úspěšně   příslušníci,“ vysvětluje Martin Švoma. Oním
        ochotni přijmout něco jiného než světlý                                                                                        necké a vznikl jako nápad dvou kamarádů,   prokvasí při běžné pokojové teplotě.  sdíleným vybavením je padesátilitrový domácí
        ležák, ale nakonec k tomu přece jen došlo.                                                                                     Pavla Votavy a Vojtěcha Antoše, v roce 2019.   Zmapovat domácí vaření piva, které je z po-  pivovar Speidel Braumeister a volné sdružení,
        I do české kotliny dorazila vlna zájmu o „ře-                                                                                  Monitorování české a zahraniční produkce   vahy věci soukromou záležitostí, je obtížný   do kterého je zapojeno asi deset lidí a patří
        meslné“ pivo. Ta paradoxně přišla ze země                                                                                      nápojů a ochutnávání piv z vlastní nabídky   úkol. Vaření piva podomácku je zcela legální   mezi ně i oba spoluautoři tohoto článku, na
        naprostého pivního úpadku – Spojených států                                                                                    je vedlo k myšlence nabídnout pivo podle   aktivita a každý si smí uvařit až 2000 litrů piva   něm uvaří něco mezi třemi a čtyřmi hekto-
        amerických, kde trh ovládala (a vlastně stále                                                                                  jejich vlastních představ a chutí. Ve spolupráci   ročně, aniž by musel zaplatit spotřební daň.   litry piva ročně. Pokaždé se vaří jiné pivo,
        ovládají) řídká slabá piva nevýrazné chuti                                                                                     s pivovarem Chříč vzniklo nejprve pivo Leten-  Limit byl desetinásobně zvýšen v roce 2019,   a přestože se nikde neprodává, součástí „hry
        vařená ve velkopivovarech několika koncer-                                                                                     ský M0ST, třináctistupňový ležák jantarové   předchozí dvousetlitrová hranice aktivnějším   na pivovar“ jsou pro Pivolet i vlastní etikety.
        nů ze všeho možného, včetně rýže. V tomto                                                                                      barvy. Letos v květnu uvařil M0ST společně   domovarníkům dosti svazovala ruce. Než zahá-  „Vymýšlení názvu piva, které právě vaříme, je
        prostředí na začátku osmdesátých, ale ještě                                                                                    s Pivovarem Svatý Petr, projektem dalšího   jíte domácí vaření piva, musíte to ale písemně   oblíbenou kratochvílí během našich pivovar-
        výrazněji v druhé polovině devadesátých let                                                                                    Leteňáka Petra Holického, 200 litrů piva stylu   oznámit nejbližšímu celnímu úřadu a vyrobe-  nických sešlostí,“ dodává Švoma. Pivolet dbá
        minulého století začaly vznikat mikropivovary,                                                                                 Berliner Weisse. Každá pivní značka přitom se   né pivo nesmíte prodávat. Hlavně v minulosti   na šetrný přístup k životnímu prostředí – pivo
        obvykle kombinující v jedné budově výrobu                                                                                      svojí polovinou této várky naložila jinak. Petr   řada domovarníků nebyla s nastavenými pravi-  stáčí do skleněných lahví 0,7 l z pivoték, které
        piva, pivovarskou restauraci a nezbytný prodej                                                                                 Holický jej nechal tak, jak je (nedochucoval ho)   dly příliš konformní, a proto ani dnes nechtějí   by je jinak jako upotřebený jednorázový obal
        suvenýrů. Ty přinesly Američanům zpět to,   Návrat pivovarů                  Létající pivovary                                 a pojmenoval ho Berliner Weih Sour. Lahvo-  o svých pivovarnických začátcích nic publiko-  vyhodily. Vzhledem k tomu, že se o pivo dělí
        co například ze západní části Německa nikdy   Stalo se tak nepříliš daleko od původního hole-  Zvýšený zájem o řemeslné pivo přinesl také   vé pivo z jeho pivovaru seženete ve Skálově   vat. Nebudeme se tedy snažit domovarnickou   omezená skupina lidí, většina lahví se po
        nezmizelo – malé lokální pivovary, které vše,   šovického pivovaru – v holešovickém přístavu,   fenomén tzv. létajících pivovarů, které nemají   mlékárně (Heřmanova 17), na točené můžete   scénu v Praze 7 kompletně zmapovat, ale   vypití znovu objeví ve sklepě Pivoletu, a do
        co uvaří, rychle prodají ve vlastních podnicích   kde sídlí pivovar Marina. Budova bývalého   vlastní zařízení, ale využívají volnou výrobní   občas narazit v Kovadlině (Kostelní 8) nebo   omezíme se jen na několik příkladů.  značné míry tak jde o uzavřený oběhový
        nebo v nejbližším okolí (v Česku užívaný výraz   celního skladiště, památkově chráněná a citlivě   kapacitu jiných pivovarů, v nichž vaří (nebo   U Kohouta (Janovského 36). M0ST svůj hekto-  Pivovar Gabriel, který funguje na bázi   systém. Mláto vozí Pivolet komunitní zahradě
        zní „kolem komína“), takže nemusejí své pivo   opravená, má v útrobách kromě samotného   si nechávají vařit) pivo podle svých receptů   litr dochutil ugandským ananasem a od konce   spolku a jehož ústřední postavou je Tomáš   Metrofarm na Císařském ostrově, kde si na
        kvůli převozu na dlouhé vzdálenosti a sklado-  pivovaru s klasickou měděnou varnou o obje-  a představ. Takto funguje i pivovar Hangár,   května je k dostání v obou jeho provozovnách.   Gabriel, vznikl už na podzim 2007 a hlásí se   něm pochutnávají slepice.
        vání filtrovat a pasterizovat. Mikro- a minipivo-  mu 200 hl také dvě restaurace – jedna, spíše   který sice nesídlí přímo v Praze 7 (pokud má   Do budoucna se chce M0ST zaměřit na netra-  k odkazu někdejšího bubenského pivovaru, po   Dočetli jste tento článek a máte chuť zkusit
        varnictví v Americe vytrvale rostlo. Zájem se   pivnice než restaurace, nabízí českou kuchyni,   v případě létajících pivovarů vůbec smysl o síd-  diční pivní styly, experimentovat a zkoušet   jehož historii také pátrá. Jak to u podobných   si také nějaké pivo uvařit? Pak vězte, že pokud
        přes Velkou Británii přelil i do Evropy a zno-  druhá italskou. První zákazníky podnik přivítal   le mluvit), ale má zde svou pivnici, a proto se   všemožné chmely, slady, kvasnice, laktobacily   projektů bývá, postupně se nakupuje další   jste ochotni přijmout, že výsledek vašeho
        vuobjevená rozmanitost pivních stylů a chutí   v únoru 2013, tedy ve zlatém věku výstavby re-  o něm zmíníme. Vznikl podobně jako mnoho   a ovocné složky.           a další práci ulehčující vybavení a roste také   snažení nemusí vždycky chutnat přesně tak,
        s sebou přinesla i nově vyšlechtěné chmely.   stauračních pivovarů u nás, a stejně jako mnoho   jiných, když si pár přátel chtělo uvařit vlastní                     počet zapojených lidí. Původní parta přátel se   jak jste si představovali, skutečně není čeho se
        Na přelomu první a druhé dekády 21. století si   ostatních se při sestavování nabídky piv držel   pivo. Po krátkých experimentech s vařením                          rozrostla na dnešních 50 členů, kteří společně   bát. V nabídce specializovaných eshopů jsou
        tato „nová“ piva postupně znovu podmanila   osvědčeného kvarteta výčepní – ležák – tmavé –   ze sladových výtažků si v roce 2011 pořídili                            uvaří kolem 400 litrů piva za rok a se svými   všechny potřebné suroviny (slad, granulovaný
        (snad bychom mohli říci i „uchvátila“) též Čes-  pšenice, sem tam zpestřeného o nějaký speciál.   domácí pivovar Speidel Braumeister o obsahu                        produkty se účastní i různých domovarnic-  chmel, kvasnice) a srozumitelně podaný ná-
        ko. Také v Praze 7 se objevily první pivotéky   Troufáme si říci, že cestu k srdci místních pi-  50 litrů. V něm pivovarníci sdružení kolem Da-                      kých soutěží. Nutno také dodat, že vaření   vod k uvaření piva, přizpůsobený podmínkám
        s výrazně větší nabídkou piv než v běžných   vařů si podnik nikdy tak úplně nenašel, možná   vida Binara, mj. autora seriálu Pivní republika                         piva je jen jednou z řady aktivit, jež sdružení   a vybavení běžné kuchyně, najdete například
        obchodech (Pivní galerie v ulici U Průhonu už   kvůli trochu odlehlé poloze na samém okraji   (Televize Seznam), uvařili své první pivo IPA                          podniká a které souvisejí nejen s pivem a jeho   na webu Alkoholium.cz. Pokud rádi vaříte,
        kolem roku 2002, Base Camp v ulici U Studán-  čtvrti, možná kvůli obchodní strategii, v rámci   Pilot 15°, jež v nezměněné podobě produkují                          vařením, ale i s turistikou a kulturou.  nejspíš vás bude bavit i vaření piva, a protože
        ky v roce 2008, Thirsty Dock v Kostelní v roce   níž se soustředil spíš na gastroslužby pro zájez-  dodnes. Domácí vaření, zkoušení různých                             Modelu, jemuž se v Německu říká „zoigl“,   v některých fázích je každá ruka dobrá, mívají
        2014). Nabídka řemeslného piva ze zahraniční   dy zahraničních turistů. Kvůli covidové krizi   pivních stylů a ladění receptů jim začalo být                         se drží skupina domovarníků kolem ama-  domovarnické akce navíc výrazný společen-
        i české produkce se stále rozšiřovala a bylo jen   byla Marina uzavřena a její další osud je nejistý.  po letech málo a založení létajícího pivovaru                 térského sládka Martina Švomy, která se   ský rozměr. Hodně zábavy a – jak říká tradiční
        otázkou času, kdy se na Sedmičku v nějaké   Úplně jiný případ je pivovar Lajka, který se   v roce 2017 bylo logickým krokem při přecho-                              pojmenovala Pivolet. Zoigl je volné sdružení   pivovarnický pozdrav vystihující vrtkavost
        podobě vrátí i komerční výroba piva.  zrodil jako rozšíření služeb zavedené letenské   du na komerční výrobu. Sudové pivo uvařené                                    domovarníků, kteří vaří každý sám za sebe,   přírodních procesů, které při vaření piva
                                              kavárny na rohu ulic Sochařská a U Akademie.   v pivovarech Zloun a Řeporyje dodává Hangár                                     ale mají společné vybavení, jež si půjčují.   vstupují do hry – dej Bůh štěstí! ○
                                              Záměr vybudovat vlastní výrobu piva vznikl   do různých podniků po celé Praze. A od
                                              v hlavách spolumajitelů nedlouho po otevření   létajícího pivovaru je jen krůček k vlastnímu
                                              kavárny v roce 2013. Spíše jako impulzivní   pivovaru, který by měl brzo spatřit světlo světa
                                              rozhodnutí než jako propracovaný byznysplán   v Letňanech. Pokud budete chtít přistát u dob-
                                              nabral konkrétní obrysy poté, co dostali od   rého piva, máte možnost v Jirečkově ulici 15.
                                              svých manželek jako zážitkový dárek vaření   Model létajícího pivovaru zvolili pro vlastní   Slasti a strasti domovarnictví
        JAK VLASTNĚ PIVO VZNIKÁ?
        Výchozími surovinami jsou voda a obilný slad, což   piva v pivovaru v Nuslích. K realizaci ale vedla   značku piva také spolumajitelé pivotéky a ná-  Vlna zájmu o nové a méně obvyklé pivní styly
        jsou naklíčená a posléze usušená obilná zrna.   dlouhá cesta. Výběr vhodného zařízení, hle-  pojky M0ST. Budete-li je hledat na internetu,   vyvolala také chuť vyzkoušet domácí výrobu
        Z rozšrotovaného sladu se do vody uvolňují škroby   dání sládka ochotného se na projektu podílet   je důležité vědět, že po M nenásleduje O, ale   piva. Tomu jde naproti i stále širší nabídka
        a enzymy. Směs se postupně zahřívá na různé   a vyřizování všech povolení vyvrcholily rok   nula symbolizující zero waste (žádný odpad) –   vybavení, které vaření piva v domácích pod-
        teploty a enzymy přeměňují škroby na různé druhy   trvajícími stavebními úpravami a instalací   koncept, o nějž se majitelé dlouhodobě snaží.   mínkách usnadňuje. Ačkoliv si pivo můžete
        zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů. Pak se vyvařený   pivovarské technologie. Pivovar vybudovaný                            uvařit i v hrnci na sporáku, lépe to jde se zava-
        slad, kterému se od té chvíle říká mláto, scedí
        a v tekutině (sladině) se povaří chmel, který pivu dává   nákladem cca 2 miliony korun nakonec zahájil                         řovacím hrncem s regulací teploty a ještě lépe
        chuť a vůni, a hraje tedy roli koření. (Chmelení přitom   provoz na jaře roku 2019. Je vybaven techno-                         s domácím pivovarem pro infuzní vaření piva
        s nadsázkou můžeme označit za technologickou   logií české výroby s 500litrovou varnou, roční                                  (což je v principu zavařovací hrnec vylepšený
        novinku – začalo se s ním „až“ na začátku středověku,   výstav činí 300 hl piva a je daný hlavně kapa-                         síty, oběhovým čerpadlem a programovatelnou
        a to na nátlak církve, které vadilo, že se k témuž účelu   citou tanků na uvařené pivo, kterou majitelé                        řídicí jednotkou, která v hrnci udržuje teploty
        používaly různé omamné byliny.) Vzniká tzv. mladina,   chtějí dál rozšiřovat. Už dnes totiž část pro-                          po nastavené časy). I s pěkným domácím pi-
        která se zchladí a zakvasí pivovarskými kvasnicemi.   dukce nejoblíbenějšího piva, desítky Strelky,                            vovarem (za přístroj s padesátilitrovou varnou
        Kvasinky přemění zkvasitelné cukry na alkohol a oxid
        uhličitý, nezkvasitelné zůstávají a dávají pivu „tělo“.  zdejší sládek vzhledem k vysoké poptávce vaří                         zaplatíte řádově desítky tisíc korun) ale uvaření
        V této fázi můžeme skončit a pivo stočit do nádob, pak   na zařízení pivovaru Siberia ve Vysočanech.                           jedné várky piva představuje řekněme půlden
        je ovšem nutné skladovat ho v chladu, aby se nezkazilo,   V současnosti je v nabídce sedm druhů                                práce, chvílemi i docela namáhavé. Ty, kdo ji
        a vypít do několika týdnů, maximálně (u piv s vyšším   piva. Vše, co uvaří, podnik sám prodá čepova-                           podstupují, k tomu spíš než snaha o finanční
        obsahem alkoholu) měsíců. Při průmyslové výrobě   né nebo v lahvích. Zajímavé technické specifi-                               úsporu vede zvědavost, chuť vyzkoušet si
        se pivo většinou ještě filtruje, čímž se zbaví zbylých   kum pivovaru v obytné zástavbě je, že výpary,                         vaření na vlastní kůži a radost z vydařeného
        kvasinek, a pasterizuje, což prodlouží jeho trvanlivost   které během vaření piva vznikají a mohly by                          díla (pokud se tedy dílo vydaří, což v domácích
        a umožní jeho skladování při vyšších teplotách. To je
        samozřejmě výhodné z hlediska distribuce. Zároveň ale   obtěžovat obyvatele činžovního domu, v němž                            podmínkách není nikdy zaručeno). Ekonomic-
        konzument pro své pohodlí obětuje část kvality – pivo   se Lajka nachází, jsou zkapalňovány a vypouš-                          ky nedává domácí výroba piva v porovnání
        filtrací a pasterizací přichází o mnoho chuťových složek.  tějí se do kanalizace.                                              s cenami v pivotékách příliš smysl a třeba
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17