Page 10 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 červenec-srpen 2021
P. 10

Hobulet červenec, srpen 2021                                                 Téma                             11


                                                                                                                                                      Pivovarnictví má v historii naší čtvrti nepřehlédnutelné místo.
                                                                                                                                               Jedna z prvních staveb dolních Holešovic, která koncem 19. století vznikla
                                                                                                                                              uprostřed polí, byla právě novostavba holešovického pivovaru. Až kolem ní
                                                                                                                                                   se rozvíjela další zástavba. V roce 1998 byl provoz pivovaru ukončen
                                                                                                                                               a historie komerčního vaření piva na Sedmičce se načas uzavřela – aby se
                                                                                                                                                              znovu otevřela v jiné, možná i zajímavější podobě.







                                                                                                                                                        Z historie pivovarnictví

                                                                                                                                                                         na Sedmičce












                                                                                                                                       Z toho, co víme o obecné historii vaření piva   viště v roce 1902, o 44 let později ale vyhořela.   a degradovaly jeho chuť. Výstav opět stoupal,
                                                                                                                                       (viz box), vyplývá, že na území Prahy 7 se pivo   Po krizi po první světové válce se pivovar   tentokrát ruku v ruce s kvalitou piva, a když
                                                                                                                                       vařilo pravděpodobně již od středověku, ale   zmátořil a brzy patřil k tuzemské technologic-  v roce 1996 dosáhl 420 tisíc hektolitrů, bu-
                                                                                                                                       prvním pivovarem, o kterém se dochovaly   ké špičce.                         doucnost se zdála být skvělá. Někteří čtenáři
                                                                                                                                       zmínky, je až Bubenský pivovar. Ten stával   Období rozmachu skončilo s příchodem   budou ještě z těch let pamatovat reprezen-
                                                                                                                                       na místě nynějšího nájezdu na magistrálu,   druhé světové války, na jejímž konci se pivo-  tační prodejnu „ve výklenku“ na Letenském
                                                                                                                                       mezi dnešním předmostím Hlávkova mostu   var nacházel ve velmi špatném stavu. Po zná-  náměstí, přizdobenou pozoruhodným sloga-
                                                                                                                                       a budovou bývalé Úrazové pojišťovny dělnic-  rodnění byl sloučen do společného podniku   nem „Mužům bříško, ženám tvar dělá pivo
                                                                                                                                       ké. Mladinová pánev (nádoba, ve které se vaří   Pražské pivovary, národní podnik (s pivovary   Pragovar“, který by dnes už žádný marketin-
                                                                                                                                       sladina s chmelem) s vyrytým letopočtem 1649   smíchovským, branickým, nuselským, pivova-  gový manažer nejspíš nepoužil. V roce 1998
                                                                                                                                       je nejstarší doklad zdejšího vaření piva, je však   rem u Fleků a U sv. Tomáše), a přejmenován   ale tehdejší vlastník, britská společnost Bass,
                                                                                                                                       velmi pravděpodobné, že tu bylo provozová-  na „závod Holešovice“. Výstav se zvyšoval,   rozhodl o ukončení výroby a jejím přesunutí
                                                                                                                                       no už dávno předtím. Pivovar ukončil provoz   ovšem kvalita piva klesala, mimo jiné vlivem   do pivovaru Staropramen. Použitelné zaříze-
                                                                                                                                       v roce 1926. Tím se uzavřela třísetletá (byť   instalace stáčírny nealkoholických nápojů   ní bylo převezeno na Smíchov a do Braníka,
                                                                                                                                       ne nepřerušená) epocha, kdy se ve starých   v bezprostřední blízkosti spilek (otevřených   školní minipivovar, který se tu také nacházel,
                                                                                                                                       Bubnech vařilo pivo. V dobách největší slávy,   kádí, ve kterých kvasí pivo) a sklepů. Vařila   byl věnován pivovarnické škole v Podskalí.
                                                                                                                                       na přelomu devatenáctého a dvacátého století,   se hlavně světlá výčepní desítka (Pražan)   Z budov se po přestavbě staly byty, kanceláře
                                                                                                                                       podnik disponoval divadelním sálem, zahra-  a dvanáctistupňový ležák (rovněž pojmenova-  a obchody.
                                                                                                                                       dou s kuželníkem a také stálou a početnou   ný Pražan, později Pragovar). Sortiment občas
                                                                                                                                       klientelou, která vypila celý výstav (roční   doplňovalo tmavé karamelové pivo Pražanka   Pivo není jen ležák
                                                                                                                                       produkci) činící 4500 hektolitrů. Budova byla   (později Měšťan).            V době, kdy holešovický pivovar zavřel brány
                                                                                                                                       zbourána v roce 1957 při úpravách předmostí.  Pamětníci „pozdně socialistického“ praža-  za poslední várkou vyexpedovaného piva,
                                                                                                                                         Výrazně mladší, ale výrazně známější   nu jsou stále mezi námi. Je těžké s odstupem   ovládaly český trh střední a velké pivova-
                                                                                                                                       holešovický pivovar, správně První pražský   několika dekád hodnotit kvalitu piva a srov-  ry s jediným typem piva – světlým spodně
                                                                                                                                       měšťanský pivovar, vznikl z iniciativy vedení   návat je s jinými tehdy dostupnými značka-  kvašeným pivem plzeňského typu. To poprvé
                                                                                                                                       radnice v roce 1895 a první pivo tu uvařili   mi, ale jisté je, že holešovické pivo bylo i na   uvařil bavorský sládek Josef Groll v roce 1842
                                                                                                                                       v březnu 1897. Do konce roku činil objem   neradostné poměry tehdejší pivní nabídky   v Plzni a v následujících dekádách se jím čeští
                                                                                                                                       výroby přes 56 tisíc hektolitrů piva, o patnáct   dost mizerné. Distribuce však byla pevně   pivovarníci proslavili v celém světě. Toto
        STŘÍPKY Z HISTORIE ZLATÉHO MOKU                                                                                                let později byl výstav už trojnásobný. Spojení   daná centrálním plánováním, a tak holešo-  zlatavé středně chmelené čiré pivo s výrazným
        Vedou se různé úvahy, jestli staří Sumerové v 7. tisíciletí před naším
        letopočtem připravovali pivo, nebo jenom kvas, rozhodně však bylo                                                              múz a piva je silné a odvěké, takže i v holešo-  vická desítka v místních restauracích nejnižší   aromatem bylo v našich zemích dotaženo
        pití piva rozšířeno už ve 3. tisíciletí př. n. l. Dlouhý a komplikovaný                                                        vickém pivovaru, podobně jako v bubenském,   cenové skupiny naprosto převažovala a často   k dokonalosti a z místního trhu postupně vy-
        vztah lidstva s pivem prošel mnoha proměnami a po většinu historie                                                             se nacházelo divadlo, dodnes známá Uranie.   ji dál zhoršovala nepříliš velká snaha perso-  tlačilo jiné druhy piv. Výjimky jako například
        byla jeho konzumace spíše otázkou zajištění holého života než neřestí                                                          Dřevěná budova sem byla přemístěna z Výsta-  nálu o správné zacházení s pivem a o udržo-  Pardubický Porter přežívaly coby marginální
        či společenským rituálem. Pivo totiž má značnou nutriční hodnotu                                                                                                     vání čistoty výčepního zařízení. V místních   kuriozity a například pšeničné svrchně kvaše-
        a zároveň jeho příprava, při které prochází dlouhým varem, zaručuje                                                                                                  obchodech se v osmdesátých letech zpravidla   né pivo, které kdysi v našich zemích převa-
        zničení škodlivých mikroorganismů – což po většinu historie zdaleka                                                                                                  prodávala v lahvích bez etiket, informace   žovalo, upadlo ve druhé polovině 20. století
        nebylo samozřejmé pro vodu, jež byla dostupná k pití. Výroba piva je
        také v principu jednoduchá, ačkoliv v dnešní době, kdy se odehrává                                                                                                   pro spotřebitele byly vyřešeny lakonickým   v téměř naprosté zapomnění. „Černé pivo“
        skryta zrakům běžného člověka v průmyslových areálech na složitých                                                                                                   nápisem „Pražan 10 %“ vyraženým v kovové   v poválečném Československu zase automatic-
        zařízeních, není těžké dojít k představě opaku (a řada pivovarů nás                                                                                                  korunce. Nabídka jiných výrobců se v této   ky znamenalo „sladké pivo“ a bylo všeobecně
        reklamami, jak se se svým produktem komplikovaně piplají, v tomto                                                                                                    kategorii piva obvykle nekonala a vybírat si   považováno za nápoj pro ženy. Český pivař si
        omylu ráda utvrzuje). Není přehnané napsat, že Evropané po většinu                                                                                                   bylo možné nanejvýš mezi hnědou a zelenou   „své“ pivo zamiloval a jiné nechtěl ani poté,
        středověku žili hlavně z piva. Pivo se tehdy vyrábělo převážně                                                                                                       lahví (podle různých dobových mýtů bylo pivo   co padla železná opona a bylo možné začít
        podomácku a zajímavé je, že jeho vaření bývalo po staletí doménou                                                                                                    z jednoho nebo druhého typu zaručeně lepší).  ochutnávat jinde. Sklenicí bavorské „pšenice“
        žen. Vedle domácí výroby vařily pivo už od středověku i kláštery,
        především pro vlastní spotřebu. Definitivní přesun od řemeslné výroby                                                          Text – Lukáš Skala, Martin Tománek.      Po roce 1989 pivovar ožil, jako první u nás   se ujistil, že se bude držet ležáku, obracel oči
        piva k tovární přinesla až průmyslová revoluce, když technický pokrok                                                          Autoři vaří a ochutnávají pivo v Praze 7.  zavedl nerezové sudy místo do té doby použí-  v sloup a mumlal slova o kacířství, když viděl,
        umožnil lepší kontrolu nad výrobním procesem.                                                                                  Ilustrace – Alexey Klyuykov           vaných hliníkových, které s pivem reagovaly   jak v Rakousku cyklovýletníci míchají pivo
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15