Page 11 - Chytrý Zpravodaj - Praha 7 červenec-srpen 2021
P. 11

Hobulet červenec, srpen 2021                                                 Téma                             11


                       Pivovarnictví má v historii naší čtvrti nepřehlédnutelné místo.
                Jedna z prvních staveb dolních Holešovic, která koncem 19. století vznikla
               uprostřed polí, byla právě novostavba holešovického pivovaru. Až kolem ní
                    se rozvíjela další zástavba. V roce 1998 byl provoz pivovaru ukončen
                a historie komerčního vaření piva na Sedmičce se načas uzavřela – aby se
                               znovu otevřela v jiné, možná i zajímavější podobě.







                         Z historie pivovarnictví

                                          na Sedmičce












        Z toho, co víme o obecné historii vaření piva   viště v roce 1902, o 44 let později ale vyhořela.   a degradovaly jeho chuť. Výstav opět stoupal,
        (viz box), vyplývá, že na území Prahy 7 se pivo   Po krizi po první světové válce se pivovar   tentokrát ruku v ruce s kvalitou piva, a když
        vařilo pravděpodobně již od středověku, ale   zmátořil a brzy patřil k tuzemské technologic-  v roce 1996 dosáhl 420 tisíc hektolitrů, bu-
        prvním pivovarem, o kterém se dochovaly   ké špičce.                         doucnost se zdála být skvělá. Někteří čtenáři
        zmínky, je až Bubenský pivovar. Ten stával   Období rozmachu skončilo s příchodem   budou ještě z těch let pamatovat reprezen-
        na místě nynějšího nájezdu na magistrálu,   druhé světové války, na jejímž konci se pivo-  tační prodejnu „ve výklenku“ na Letenském
        mezi dnešním předmostím Hlávkova mostu   var nacházel ve velmi špatném stavu. Po zná-  náměstí, přizdobenou pozoruhodným sloga-
        a budovou bývalé Úrazové pojišťovny dělnic-  rodnění byl sloučen do společného podniku   nem „Mužům bříško, ženám tvar dělá pivo
        ké. Mladinová pánev (nádoba, ve které se vaří   Pražské pivovary, národní podnik (s pivovary   Pragovar“, který by dnes už žádný marketin-
        sladina s chmelem) s vyrytým letopočtem 1649   smíchovským, branickým, nuselským, pivova-  gový manažer nejspíš nepoužil. V roce 1998
        je nejstarší doklad zdejšího vaření piva, je však   rem u Fleků a U sv. Tomáše), a přejmenován   ale tehdejší vlastník, britská společnost Bass,
        velmi pravděpodobné, že tu bylo provozová-  na „závod Holešovice“. Výstav se zvyšoval,   rozhodl o ukončení výroby a jejím přesunutí
        no už dávno předtím. Pivovar ukončil provoz   ovšem kvalita piva klesala, mimo jiné vlivem   do pivovaru Staropramen. Použitelné zaříze-
        v roce 1926. Tím se uzavřela třísetletá (byť   instalace stáčírny nealkoholických nápojů   ní bylo převezeno na Smíchov a do Braníka,
        ne nepřerušená) epocha, kdy se ve starých   v bezprostřední blízkosti spilek (otevřených   školní minipivovar, který se tu také nacházel,
        Bubnech vařilo pivo. V dobách největší slávy,   kádí, ve kterých kvasí pivo) a sklepů. Vařila   byl věnován pivovarnické škole v Podskalí.
        na přelomu devatenáctého a dvacátého století,   se hlavně světlá výčepní desítka (Pražan)   Z budov se po přestavbě staly byty, kanceláře
        podnik disponoval divadelním sálem, zahra-  a dvanáctistupňový ležák (rovněž pojmenova-  a obchody.
        dou s kuželníkem a také stálou a početnou   ný Pražan, později Pragovar). Sortiment občas
        klientelou, která vypila celý výstav (roční   doplňovalo tmavé karamelové pivo Pražanka   Pivo není jen ležák
        produkci) činící 4500 hektolitrů. Budova byla   (později Měšťan).            V době, kdy holešovický pivovar zavřel brány
        zbourána v roce 1957 při úpravách předmostí.  Pamětníci „pozdně socialistického“ praža-  za poslední várkou vyexpedovaného piva,
          Výrazně mladší, ale výrazně známější   nu jsou stále mezi námi. Je těžké s odstupem   ovládaly český trh střední a velké pivova-
        holešovický pivovar, správně První pražský   několika dekád hodnotit kvalitu piva a srov-  ry s jediným typem piva – světlým spodně
        měšťanský pivovar, vznikl z iniciativy vedení   návat je s jinými tehdy dostupnými značka-  kvašeným pivem plzeňského typu. To poprvé
        radnice v roce 1895 a první pivo tu uvařili   mi, ale jisté je, že holešovické pivo bylo i na   uvařil bavorský sládek Josef Groll v roce 1842
        v březnu 1897. Do konce roku činil objem   neradostné poměry tehdejší pivní nabídky   v Plzni a v následujících dekádách se jím čeští
        výroby přes 56 tisíc hektolitrů piva, o patnáct   dost mizerné. Distribuce však byla pevně   pivovarníci proslavili v celém světě. Toto
 STŘÍPKY Z HISTORIE ZLATÉHO MOKU  let později byl výstav už trojnásobný. Spojení   daná centrálním plánováním, a tak holešo-  zlatavé středně chmelené čiré pivo s výrazným
 Vedou se různé úvahy, jestli staří Sumerové v 7. tisíciletí před naším
 letopočtem připravovali pivo, nebo jenom kvas, rozhodně však bylo   múz a piva je silné a odvěké, takže i v holešo-  vická desítka v místních restauracích nejnižší   aromatem bylo v našich zemích dotaženo
 pití piva rozšířeno už ve 3. tisíciletí př. n. l. Dlouhý a komplikovaný   vickém pivovaru, podobně jako v bubenském,   cenové skupiny naprosto převažovala a často   k dokonalosti a z místního trhu postupně vy-
 vztah lidstva s pivem prošel mnoha proměnami a po většinu historie   se nacházelo divadlo, dodnes známá Uranie.   ji dál zhoršovala nepříliš velká snaha perso-  tlačilo jiné druhy piv. Výjimky jako například
 byla jeho konzumace spíše otázkou zajištění holého života než neřestí   Dřevěná budova sem byla přemístěna z Výsta-  nálu o správné zacházení s pivem a o udržo-  Pardubický Porter přežívaly coby marginální
 či společenským rituálem. Pivo totiž má značnou nutriční hodnotu   vání čistoty výčepního zařízení. V místních   kuriozity a například pšeničné svrchně kvaše-
 a zároveň jeho příprava, při které prochází dlouhým varem, zaručuje   obchodech se v osmdesátých letech zpravidla   né pivo, které kdysi v našich zemích převa-
 zničení škodlivých mikroorganismů – což po většinu historie zdaleka   prodávala v lahvích bez etiket, informace   žovalo, upadlo ve druhé polovině 20. století
 nebylo samozřejmé pro vodu, jež byla dostupná k pití. Výroba piva je
 také v principu jednoduchá, ačkoliv v dnešní době, kdy se odehrává   pro spotřebitele byly vyřešeny lakonickým   v téměř naprosté zapomnění. „Černé pivo“
 skryta zrakům běžného člověka v průmyslových areálech na složitých   nápisem „Pražan 10 %“ vyraženým v kovové   v poválečném Československu zase automatic-
 zařízeních, není těžké dojít k představě opaku (a řada pivovarů nás   korunce. Nabídka jiných výrobců se v této   ky znamenalo „sladké pivo“ a bylo všeobecně
 reklamami, jak se se svým produktem komplikovaně piplají, v tomto   kategorii piva obvykle nekonala a vybírat si   považováno za nápoj pro ženy. Český pivař si
 omylu ráda utvrzuje). Není přehnané napsat, že Evropané po většinu   bylo možné nanejvýš mezi hnědou a zelenou   „své“ pivo zamiloval a jiné nechtěl ani poté,
 středověku žili hlavně z piva. Pivo se tehdy vyrábělo převážně   lahví (podle různých dobových mýtů bylo pivo   co padla železná opona a bylo možné začít
 podomácku a zajímavé je, že jeho vaření bývalo po staletí doménou   z jednoho nebo druhého typu zaručeně lepší).  ochutnávat jinde. Sklenicí bavorské „pšenice“
 žen. Vedle domácí výroby vařily pivo už od středověku i kláštery,
 především pro vlastní spotřebu. Definitivní přesun od řemeslné výroby   Text – Lukáš Skala, Martin Tománek.    Po roce 1989 pivovar ožil, jako první u nás   se ujistil, že se bude držet ležáku, obracel oči
 piva k tovární přinesla až průmyslová revoluce, když technický pokrok   Autoři vaří a ochutnávají pivo v Praze 7.  zavedl nerezové sudy místo do té doby použí-  v sloup a mumlal slova o kacířství, když viděl,
 umožnil lepší kontrolu nad výrobním procesem.  Ilustrace – Alexey Klyuykov  vaných hliníkových, které s pivem reagovaly   jak v Rakousku cyklovýletníci míchají pivo
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16