Page 26 - Chytrý Zpravodaj - Brandýsko - květen 2021
P. 26
26 | MĚSTSKÉ LISTY Otisky Rudolfínské doby KvĚTen
OtISKY RuDOLFÍnSKé DOBY
Během renesance zažívalo naše město období svého největšího rozkvětu a slávy. vše skončilo katastrofální devastací
za třicetileté války (1618-1648), především při přezimování švédských vojsk 1639-1640. Poválečná obnova byla
náročná a trvala dlouho. Muselo se začít od píky – chyběla kontinuita lidí a až na výjimky i staveb. Prostřednictvím
tohoto seriálu se chceme pokusit zrekonstruovat obraz Brandýsa v období, kterému vévodila vláda Rudolfa II. Při
čtvrtém našem setkání se vydáváme k řece Labi.
největší mlýn v Čechách
Mlýn na řece Labi ležící přímo pod brandýským zámkem byl před
třicetiletou válkou největším mlýnem v celých Čechách. Co o jeho
tehdy již bývalé slávě hovoří urbář z roku 1651, tedy z doby tří let
po konci oné nejstrašnější války, která prošla naším Polabím.
„Blízko a hned u pivovaru jest mlejn na kdež se vrše na lososy kladávaly. Ty
Labi o dvouch mlejnicích, v němž se všecky ryby, co se jichkoliv na týchž
mlynáři s čeledí náchlební chovávali. slupích i jinak od rybářův zlapalo, ob-
Bylo v něm kol moučných 10 a stup 16. zvláště lososy, přináleží pro kuchyni
Při témž jeze byla udělaná mlejnice J[eho] M[ilosti] C[ísařské], když dvo-
slove Povodnice pro veliké vody, v ní rem svým v městech pražských býti rá-
čtyry kole moučná, dví strojní... čí, aneb k zpeněžení. Peníze pak do
Nyní týž mlejn v jednom štoku vysta- důchodův odvedený býti [mají].”
věný, při něm po jedné straně kol mouč- Při mlýně, jak jsme si již řekli v mi-
ných 5 a od týchž kol táhne [h]řídel nulém díle, byla též brusírna drahých
stoupy ležatý 3. Po druhé straně býva- kamenů užívaných ve šperkařství.
lo, a kdyby se spravily, může býti, také Chybí jen dodat, že jedno z mlýn-
kol moučných 5... ských kol dodávalo energii také vodá-
V témž mlejně mlely se sladé [tj. renskému zařízení, které již v polovi-
slady] měšťanův brandejských, a dá- ně 16. století zdvihalo labskou vodu
vají do důchodův na Brandýs od každé- pro potřeby zámku, zámecké zahrady
ho sladu pšeničného 6 grošů a od ječné- a záhy i města.
ho 10 grošů... Při témž mlejně bývaly Labskou vodu využíval i s mlýnem
krmnice pro vepře, však pro smrad, bezprostředně sousedící panský pivo-
kterýž do pokojův J[eho] M[ilosti] var. Staré soupisy a urbáře nám tedy
C[ísařské] zarážel, byly svedený ukazují, že na poměrně malém říčním
a v dvoru brandejském udělaný... K té- úseku Labe pod brandýským zámkem
muž mlejnu z druhé strany jezu byla bylo velmi živo. Všechen pohyb a ruch
pila k řezání prken, jakž o té napřed byl dobře pozorovatelný nejen z bran-
dotčeno v nově vystavěná, kteréžto se dýského zámku, ale také z dřevěného
dostatek prken k potřebě zámku i li- mostu, který zde jako součást mostní
dem... řezávalo... Nyní toliko místo soustavy pomáhal lidem s překroče-
prázdné zůstává, však zase stavěti se ním (z celé soustavy se dosud docho-
bude. Při témž mlejně bývali tři slupi: val renezanční dvouobloukový ka-
jedna pod koly moučnými, druhá na menný most u mlýna). Jen na okraj,
povodníku a třetí na obzvláštním žlabu dnes uvažované přemostění řeky pro
při pile. Potom bývala toliko jedna, neb pěší a cyklisty má kopírovat právě tra-
jiný, to jest na povodníku a u pily, voda su bývalého dřevěného mostu, který
pobrala. Nyní zase jsou v jezu podle fungoval až do druhé poloviny
vrat z té strany ke mlejnu dvě nové. 19. století. Pohledy na Labe v okolí mlýna pod brandýským zámkem, 17.-19. století.
Býval také při též pile obzvláštní žlab, Martin Hůrka, historik OMPV Z archivu OMPV
ryby a rybáři ryby jsou vesměs známé z labského recepty
povodí i z dnešní či nedávné doby: su-
Co by to bylo za řeku bez ryb a rybářů? Zde bychom obojího mec, kapr, štika, okoun, cejn, úhoř, rudolfínské doby
nalezli v minulosti dostatek. ježdík (mimochodem v Čelákovicích polévka z ryb
v době třicetileté války žil a v městské Vezmi víno asi na mísu, dej do něho
V blízkých obcích Toušeň, Záryby a jin- spojenými s řekou – např. převoznic- správě působil jistý Pavel Ježdík, autor vařit kapry, potom usmaž štiku a dej ji
de se dosud uchovává paměť na staré tvím, pletením proutěných košů, zim- fascinujících dobových „kronikář- též do polévky. Okořeň zázvorem
rybárny. Nadto název obce Záryby s ry- ním sekáním ledů, těžbou písku apod. ských“ záznamů autenticky přibližují- a skořicí, oslaď cukrem, a když chceš,
bami přímo souvisí. Po rybářích je zase Jaké ryby bychom v Labi našli v do- cích krutost třicetileté války v našem tak přidej pepř.
v Čelákovicích pojmenována celá ulice. bě rudolfínské, tedy v době končícího Polabí, které před nedávnem vyšly tis-
A to jedna z nejstarších, zmiňovaná již 16. století? Můžeme se podívat např. kem). Handschova kniha o „rybařině nadívané herynky
v polovině 16. století. Název „Rybářská do knihy Georga Handsche Die na Labi“ popisuje na konci 16. století Usmaž povařenou cibuli, vychlaď ji
ulice“ napovídá, čím se živili její dávní Elbefischerei in Böhmen und Meißen však i jiné, dnes zde vyhynulé druhy, a nacpi ji solené rybě do břicha místo
obyvatelé. Jelikož pouhým lovem a pro- z konce 16. století. např. jesetera velkého, platýse brada- jiker. Okořeň černým kořením a peč.
dejem ryb člověk nezbohatl, snažili se Bezesporu hojným (a loveným a vičnatého či mihuli mořskou či říční. Recepty z knihy M. Beranové
rybáři přivydělat si i dalšími činnostmi často zmiňovaným) byl losos. Další Martin Hůrka, historik OMPV „Jídlo a pití v pravěku a ve středověku”