Page 20 - Chytrý Zpravodaj - Vítkov září 2021
P. 20
Zprávy z novojičínské nemocnice
Zhoubný nádor, který nejde ani nahmatat, lokalizují „Následně specialisté na patologii v Laboratořích AGEL vytahují
specialisté z aGeL Diagnostického centra pomocí zrna z resekátů neboli odstraněných nádorů. Laicky řečeno, hledají
šetrného radioaktivního zrna všechna zrna, která byla do orgánů vložena. Po vyjmutí předává
patologie zrna Nemocnici AGEL Nový Jičín k uskladnění do „vymírací
AGEL Diagnostické centrum rozšiřuje spektrum poskytované péče místnosti“ tzn. uložení ve stíněných nádobách, dokud ze zrn nevyprchá
o aplikaci radioaktivního zrna, které je spojené s přesnější a šetrnější záření. Poté je zajištěna likvidace v souladu s platnou legislativou, říká
péčí u vyšetření karcinomu prsu a stane se tak jediným pracovištěm vedoucí manažer kvality Laboratoří AGEL, Mgr. Marta Hýnarová.
v Moravskoslezském kraji, které metodu radioaktivního zrna bude
nabízet svým pacientkám. Máte senzitivitu na potraviny? Síť laboratoří aGeLLab
„Lokalizační radioaktivní zrno je drobný uzavřený zdroj ionizujícího nabízí vyšetření specifických igG protilátek proti 287
záření, což znamená, že vydává velmi slabé záření, které svou potravinám
aktivitou neohrožuje ani pacientku, ani nikoho v jejím okolí,” říká Senzitivita na potraviny představuje v populaci nejčastější příčinu
na úvod vedoucí lékař AGEL Diagnostického centra, MUDr. Borek problémů se zažíváním. Jedná se o reakci imunitního systému na
Frydrych. potravinový antigen tvorbou imunoglobulinů typu IgG. Laboratoř
AGELLAB nově nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287
potravinovým antigenům ze 13 zdrojů multiplexovou metodou na
nanočásticích.
Zažívací potíže různého druhu trápí podle posledních průzkumů až
80 % dospělé populace. Převážně se jedná o osoby středního věku,
obyvatelé velkých měst a osoby, které jsou ve větší míře vystavené
stresovým situacím.
Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být
zvýšená propustnost střevní sliznice společně s narušenou střevní
mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí
fragmenty z potravin. Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek
typu IgG, které lze detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
„Obecně platí, že zažívací, a s tím související další zdravotní potíže,
lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové
potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny se zdravotní problémy
po konzumaci dostavují později, v řádu dnů až týdnů. Řešením
je dočasná eliminace problematické potraviny z jídelníčku. Pojem
senzitivita na potraviny se často nesprávně zaměňuje za intoleranci,
která je, na rozdíl od senzitivity, způsobena deficitem příslušného
enzymu v organismu (např. intolerance laktózy, histaminu),“ vysvětluje
vedoucí laboratoře klinické imunologie a alergologie RNDr. Andrea
Zrno funguje jako lokalizátor a specialisté ho aplikují ženám bez Ondrejková a upozorňuje na nejčastější projevy senzitivity, mezi
rozdílu věku, u kterých zjistili při předchozím vyšetření (mamografie, které patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti nebo
ultrazvuk) zhoubný nádor v tak malé velikosti, že není možné jej migrény a další neurologické problémy či kožní problémy.
nahmatat. „Účelem a zásadním přínosem aplikace zrna do nehmatné Laboratoře AGELLAB nabízí vyšetření specifických IgG protilátek
léze je skutečnost, že i velmi slabé záření, které zrno vydává, se dá proti 287 potravinovým antigenům ze 13 zdrojů. V laboratořích tedy
na milimetry přesně detekovat pomocí speciální gamakamery, čímž testují senzitivitu na potraviny v kategoriích: mléko a vejce, maso,
se nehmatná léze stane dobře “viditelnou“,“ vysvětluje přínos metody ryby a mořské plody, obiloviny a semena, ořechy, luštěniny, zelenina,
MUDr. Borek Frydrych. Prsní chirurg tak bude moci provést zákrok ovoce, koření, jedlé houby, káva a čaj nebo nové potraviny, do kterých
co nejpřesněji s cílem dosáhnout co nejlepšího estetického efektu. spadá např. baobab, aloe, aronie, chlorella, tapioka, ženšen nebo chia
Důležité přitom je, aby bylo místo označeno s maximální přesností. semínka. V poslední kategorii lze testovat agar, med, chmel, pekařské
Dosavadní postupy nebyly pro pacientky zdaleka tak komfortní, droždí, třtinový cukr, pivovarské droždí, bezový květ nebo mikrobiální
a navíc u nich mnohdy hrozilo zbytečné poškození tkáně. Nová M-transglutamináza (přídatná látka v masných výrobcích).
metoda funguje na principu jehly se speciálním magnetickým zrnem, „Výsledek vyšetření dostane pacient formou komentáře
které lékař aplikuje pacientce do tkáně, respektive do místa nádoru. z laboratorního informačního systému. Nedílnou součástí tohoto
Zásadní výhodou šetrného zákroku je i jeho rychlost. Samotná výsledku je i souhrnná originální zpráva z přístroje, kde je seznam
aplikace zrna (značení nehmatné léze pomocí zrna) se provádí všech sledovaných antigenů potravin s hodnotami protilátek IgG. Ve
ambulantně v akreditovaném AGEL Diagnostickém centru, přičemž zprávě dostane pacient doporučení, které potraviny by se měly na
se jedná o minimální chirurgický zákrok v trvání maximálně 10 minut. určitou dobu eliminovat z jídelníčku. Dobrá zpráva je, že u senzitivity
„Po výkonu pacientka odchází zpravidla do nemocnice, kde zrno na potraviny je toto omezení většinou dočasné (v řádu měsíců) na
spolu s nádorem lékaři následující den vyjmou během operačního rozdíl od celiakie, kde se jedná o celoživotní vyloučení lepku ze
zákroku v celkové anestezii,” dodává MUDr. Borek Frydrych. Značení stravy,“ popisuje RNDr. Andrea Ondrejková
se tedy provádí den před samotnou operací v AGEL Diagnostickém Z výsledků tohoto vyšetření lze pozorovat, že lidi nejvíce trápí
centru a na druhý den je karcinomu v Nemocnici AGEL Nový Jičín potraviny, které jsou velmi častou a nedílnou součásti našeho
odstraněn. Pacientky také jistě ocení, že je metoda velice šetrná, jídelníčku. Nejčastěji se jedná se o vejce (žloutek i bílek), mléko
protože k zavedení zrna je potřeba jen lokální anestezie a po a mléčné výrobky obecně, ale i lepek (tzv. neceliakální nesnášenlivost
samotném zákroku nezůstávají v tkáni žádné stopy po označení, lepku) a některé druhy ovoce a zeleniny (kiwi, ananas rajče, česnek).
uzavírá MUDr. Borek Frydrych. Pokud na sobě pozorujete dlouhodobé zažívací potíže, je vhodné
Nejčastěji se značení provádí pod kontrolou ultrazvukem, kdy navštívit lékaře, který provede klinická vyšetření a vyloučí jiné
během vyšetření leží pacientka na lůžku. Dle povahy léze může závažnější onemocnění. V případě zájmu o vyšetření na senzitivitu
mamodiagnostik rozhodnout o provedení značení léze také pomocí potravin je vhodná konzultace s lékařem. Vyšetření na senzitivitu
3D mamografického zobrazení (tomosyntézy), při kterém se sedí. potravin se provádí z periferní krve a není hrazeno ze zdrojů
V obou případech bude zaměřen nehmatný drobný nádor, do kterého veřejného zdravotního pojištění, pacient si ho musí tedy hradit sám.
lékař po dezinfekci a místním znecitlivění anestetikem zavede Více o vyšetření na www.vysetreni.agellab.cz
lokalizační zrno.