Page 20 - Chytrý Zpravodaj - Vítkov září 2021
P. 20

Zprávy z novojičínské nemocnice




      Zhoubný  nádor,  který  nejde  ani  nahmatat,  lokalizují  „Následně  specialisté  na  patologii  v  Laboratořích  AGEL  vytahují
      specialisté  z  aGeL  Diagnostického  centra  pomocí    zrna z resekátů neboli odstraněných nádorů. Laicky řečeno, hledají
      šetrného radioaktivního zrna                            všechna  zrna,  která  byla  do  orgánů  vložena.  Po  vyjmutí  předává
                                                              patologie zrna Nemocnici AGEL Nový Jičín k uskladnění do „vymírací
      AGEL  Diagnostické  centrum  rozšiřuje  spektrum  poskytované  péče   místnosti“ tzn. uložení ve stíněných nádobách, dokud ze zrn nevyprchá
      o aplikaci radioaktivního zrna, které je spojené s přesnější a šetrnější   záření. Poté je zajištěna likvidace v souladu s platnou legislativou, říká
      péčí u vyšetření karcinomu prsu a stane se tak jediným pracovištěm   vedoucí manažer kvality Laboratoří AGEL, Mgr. Marta Hýnarová.
      v  Moravskoslezském  kraji,  které  metodu  radioaktivního  zrna  bude
      nabízet svým pacientkám.                                Máte senzitivitu na potraviny? Síť laboratoří aGeLLab
      „Lokalizační  radioaktivní  zrno  je  drobný  uzavřený  zdroj  ionizujícího   nabízí  vyšetření  specifických  igG  protilátek  proti  287
      záření,  což  znamená,  že  vydává  velmi  slabé  záření,  které  svou   potravinám
      aktivitou  neohrožuje  ani  pacientku,  ani  nikoho  v  jejím  okolí,”  říká   Senzitivita  na  potraviny  představuje  v  populaci  nejčastější  příčinu
      na  úvod  vedoucí  lékař AGEL  Diagnostického  centra,  MUDr.  Borek   problémů  se  zažíváním.  Jedná  se  o  reakci  imunitního  systému  na
      Frydrych.                                               potravinový  antigen  tvorbou  imunoglobulinů  typu  IgG.  Laboratoř
                                                              AGELLAB nově nabízí vyšetření specifických IgG protilátek proti 287
                                                              potravinovým  antigenům  ze  13  zdrojů  multiplexovou  metodou  na
                                                              nanočásticích.
                                                              Zažívací potíže různého druhu trápí podle posledních průzkumů až
                                                              80 % dospělé populace. Převážně se jedná o osoby středního věku,
                                                              obyvatelé velkých měst a osoby, které jsou ve větší míře vystavené
                                                              stresovým situacím.
                                                              Nejpravděpodobnější příčinou senzitivity na určité potraviny může být
                                                              zvýšená  propustnost  střevní  sliznice  společně  s  narušenou  střevní
                                                              mikroflórou, kdy se do mimostřevního prostoru dostávají nežádoucí
                                                              fragmenty z  potravin.  Reakcí organismu je tvorba specifických protilátek
                                                              typu IgG, které lze detekovat laboratorním vyšetřením z periferní krve.
                                                              „Obecně platí, že zažívací, a s tím související další zdravotní potíže,
                                                              lze výrazně omezit správnou životosprávou a eliminací problémové
                                                              potraviny z jídelníčku. U senzitivity na potraviny se zdravotní problémy
                                                              po  konzumaci  dostavují  později,  v  řádu  dnů  až  týdnů.  Řešením
                                                              je  dočasná  eliminace  problematické  potraviny  z  jídelníčku.  Pojem
                                                              senzitivita na potraviny se často nesprávně zaměňuje za intoleranci,
                                                              která  je,  na  rozdíl  od  senzitivity,  způsobena  deficitem  příslušného
                                                              enzymu v organismu (např. intolerance laktózy, histaminu),“ vysvětluje
                                                              vedoucí  laboratoře  klinické imunologie  a  alergologie  RNDr. Andrea
      Zrno  funguje  jako  lokalizátor  a  specialisté  ho  aplikují  ženám  bez   Ondrejková  a  upozorňuje  na  nejčastější  projevy  senzitivity,  mezi
      rozdílu věku, u kterých zjistili při předchozím vyšetření (mamografie,   které patří průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, pocit plnosti nebo
      ultrazvuk)  zhoubný  nádor  v  tak  malé  velikosti,  že  není  možné  jej   migrény a další neurologické problémy či kožní problémy.
      nahmatat. „Účelem a zásadním přínosem aplikace zrna do nehmatné   Laboratoře  AGELLAB  nabízí  vyšetření  specifických  IgG  protilátek
      léze je skutečnost, že i velmi slabé záření, které zrno vydává, se dá   proti 287 potravinovým antigenům ze 13 zdrojů. V laboratořích tedy
      na milimetry přesně detekovat pomocí speciální gamakamery, čímž   testují  senzitivitu  na  potraviny  v  kategoriích:  mléko  a  vejce,  maso,
      se nehmatná léze stane dobře “viditelnou“,“ vysvětluje přínos metody   ryby a mořské plody, obiloviny a semena, ořechy, luštěniny, zelenina,
      MUDr. Borek Frydrych. Prsní chirurg tak bude moci provést zákrok   ovoce, koření, jedlé houby, káva a čaj nebo nové potraviny, do kterých
      co nejpřesněji s cílem dosáhnout co nejlepšího estetického efektu.   spadá např. baobab, aloe, aronie, chlorella, tapioka, ženšen nebo chia
      Důležité přitom je, aby bylo místo označeno s maximální přesností.  semínka. V poslední kategorii lze testovat agar, med, chmel, pekařské
      Dosavadní  postupy  nebyly  pro  pacientky  zdaleka  tak  komfortní,   droždí, třtinový cukr, pivovarské droždí, bezový květ nebo mikrobiální
      a  navíc  u  nich  mnohdy  hrozilo  zbytečné  poškození  tkáně.  Nová   M-transglutamináza (přídatná látka v masných výrobcích).
      metoda funguje na principu jehly se speciálním magnetickým zrnem,   „Výsledek   vyšetření   dostane   pacient   formou   komentáře
      které lékař aplikuje pacientce do tkáně, respektive do místa nádoru.   z  laboratorního  informačního  systému.  Nedílnou  součástí  tohoto
      Zásadní  výhodou  šetrného  zákroku  je  i  jeho  rychlost.  Samotná   výsledku je i souhrnná originální zpráva z přístroje, kde je seznam
      aplikace  zrna  (značení  nehmatné  léze  pomocí  zrna)  se  provádí   všech sledovaných antigenů potravin s hodnotami protilátek IgG. Ve
      ambulantně v akreditovaném AGEL Diagnostickém centru, přičemž   zprávě dostane pacient doporučení, které potraviny by se měly na
      se jedná o minimální chirurgický zákrok v trvání maximálně 10 minut.  určitou dobu eliminovat z jídelníčku. Dobrá zpráva je, že u senzitivity
      „Po  výkonu  pacientka  odchází  zpravidla  do  nemocnice,  kde  zrno   na potraviny je toto omezení většinou dočasné (v řádu měsíců) na
      spolu  s  nádorem  lékaři  následující  den  vyjmou  během  operačního   rozdíl  od  celiakie,  kde  se  jedná  o  celoživotní  vyloučení  lepku  ze
      zákroku v celkové anestezii,” dodává MUDr. Borek Frydrych. Značení   stravy,“ popisuje RNDr. Andrea Ondrejková
      se tedy provádí den před samotnou operací v AGEL Diagnostickém   Z  výsledků  tohoto  vyšetření  lze  pozorovat,  že  lidi  nejvíce  trápí
      centru a na druhý den je karcinomu v Nemocnici AGEL Nový Jičín   potraviny,  které  jsou  velmi  častou  a  nedílnou  součásti  našeho
      odstraněn.  Pacientky  také  jistě  ocení,  že  je  metoda  velice  šetrná,   jídelníčku.  Nejčastěji  se  jedná  se  o  vejce  (žloutek  i  bílek),  mléko
      protože  k  zavedení  zrna  je  potřeba  jen  lokální  anestezie  a  po   a mléčné výrobky obecně, ale i lepek (tzv. neceliakální nesnášenlivost
      samotném  zákroku  nezůstávají  v  tkáni  žádné  stopy  po  označení,   lepku) a některé druhy ovoce a zeleniny (kiwi, ananas rajče, česnek).
      uzavírá MUDr. Borek Frydrych.                           Pokud  na  sobě  pozorujete  dlouhodobé  zažívací  potíže,  je  vhodné
      Nejčastěji  se  značení  provádí  pod  kontrolou  ultrazvukem,  kdy   navštívit  lékaře,  který  provede  klinická  vyšetření  a  vyloučí  jiné
      během  vyšetření  leží  pacientka  na  lůžku.  Dle  povahy  léze  může   závažnější onemocnění. V případě zájmu o vyšetření na senzitivitu
      mamodiagnostik rozhodnout o provedení značení léze také pomocí   potravin  je  vhodná  konzultace  s  lékařem.  Vyšetření  na  senzitivitu
      3D  mamografického  zobrazení  (tomosyntézy),  při  kterém  se  sedí.   potravin  se  provádí  z  periferní  krve  a  není  hrazeno  ze  zdrojů
      V obou případech bude zaměřen nehmatný drobný nádor, do kterého   veřejného zdravotního pojištění, pacient si ho musí tedy hradit sám.
      lékař  po  dezinfekci  a  místním  znecitlivění  anestetikem  zavede   Více o vyšetření na www.vysetreni.agellab.cz
      lokalizační zrno.
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24