Page 12 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 02 2022
P. 12
Projektový den v PC učebně
jednotlivých kuchyní mísí a už nejsou tolik omezeny regionálně, jako
tomu bylo v minulosti.
Tuto pestrou paletu evropských kuchyní bychom chtěli přiblížit
v měsíci únoru, kdy vám předložíme typická jídla některých našich
sousedů – těšit se tak můžete na ruské, italské, slovenské, španělské
a srbské speciality. Držte nám palce, neboť zvýšená nemocnost se
ani nám nevyhýbá…
personál školní kuchyně
Mgr. Marie Rausová (1935 – 2022)
V rámci projektu „Multimediální učebna ZŠG Vítkov“ realizovaného na
základě výzvy MAS Opavsko – IROP – Vzdělávání 2020 s názvem Ve věku 87 let zemřela 11. ledna 2022 naše bývalá kolegyně paní
„PC učebna“ (registrační číslo CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0014517), Marie Rausová, která celý svůj profesní život zasvětila výuce žáků
jsme se žáky kvarty uspořádali 14. prosince projektový den společně v základních školách ve Vítkově. Vyučovala především jazyku
s Domovem Vítkov. českému a jazyku ruskému, ale i dalším předmětům, jejichž potřebu
Vzhledem k současné epidemiologické situaci jsme jej museli si vyžádal provoz školy. Ve volném čase se věnovala své zahrádce
absolvovat on-line. Navzdory těmto komplikacím si žáci nachystali pro a ručním pracím, při kterých si odpočinula a načerpala novou
paní ředitelku spoustu zajímavých, záludných i vtipných otázek. Paní energii pro náročnou práci ve školství. K jejím největším koníčkům
ředitelka Bc. Hana Grodová si pro nás na oplátku připravila poutavé však patřila hudba a zpěv. Více než čtyřicet let byla aktivní členkou
a naprosto vyčerpávající vyprávění o historii i rekonstrukci Domova Smíšeného pěveckého sboru Komenský, se kterým absolvovala řadu
Vítkov, představila aktivity seniorů, přiblížila nám současnou situaci koncertních vystoupení nejen v České republice, ale také v zahraničí.
a nastínila dopady na klienty i zaměstnance. S paní kolegyní jsme se pravidelně setkávali při oslavách Dne učitelů,
Projekt byl zaměřen na modernizaci výuky v naší škole s důrazem kdy se vždy aktivně zajímala o současné dění ve školství.
na využití multimediální techniky. Výstupem projektu se stala nová
multimediální učebna, která odpovídá současnému vývoji a moderním S úctou vzpomínají kolegové
výukovým metodám pro praktické i teoretické vyučování. Nově
modernizovaný prostor umožní i v dalších letech rozšíření moderních
forem výuky, aktivní zapojení žáků do výuky, zvýší motivaci a zájem
žáků k učení v oblasti cizích jazyků, informatiky a práce s digitálními
technologiemi.
Jana Kravčíková
Týden evropské kuchyně
Poznávání nových kultur je veliké dobrodružství, jehož
nejhmatatelnější a nejzajímavější součástí bývá stravování. S ním
zažíváme ty nejkrásnější gastronomické okamžiky, ovšem někdy také
pravý „kulturní šok“!
Tentokrát bychom v naší školní jídelně chtěli strávníky seznámit
s evropskou kuchyní, což je souhrnné označení pro přibližně 46
různých stylů vaření, kterými jsou proslulé jednotlivé státy či regiony
Evropy, kde má každý svá specifika. Někde převládá rybolov, jinde
ovocnářství a z typické geografické polohy se pak tvoří základ
místní kuchyně, která má své kulinářské přednosti a charakteristické
produkty, které bývají oblíbené i mimo svůj kraj.
Evropská kuchyně také progresivně ovlivnila svět v důsledku kulturní
výměny během mnoha staletí evropské expanze. Dnes se tak vlivy