Page 12 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 02 2022
P. 12

Projektový den v PC učebně
















                                                              jednotlivých kuchyní mísí a už nejsou tolik omezeny regionálně, jako
                                                              tomu bylo v minulosti.
                                                              Tuto  pestrou  paletu  evropských  kuchyní  bychom  chtěli  přiblížit
                                                              v měsíci únoru, kdy vám předložíme typická jídla některých našich
                                                              sousedů – těšit se tak můžete na ruské, italské, slovenské, španělské
                                                              a srbské speciality. Držte nám palce, neboť zvýšená nemocnost se
                                                              ani nám nevyhýbá…

                                                                                               personál školní kuchyně


                                                              Mgr. Marie Rausová (1935 – 2022)
      V rámci projektu „Multimediální učebna ZŠG Vítkov“ realizovaného na
      základě výzvy MAS Opavsko – IROP – Vzdělávání 2020 s názvem   Ve věku 87 let zemřela 11. ledna 2022 naše bývalá kolegyně paní
      „PC učebna“ (registrační číslo CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0014517),   Marie Rausová, která celý svůj profesní život zasvětila výuce žáků
      jsme se žáky kvarty uspořádali 14. prosince projektový den společně   v  základních  školách  ve  Vítkově.  Vyučovala  především  jazyku
      s Domovem Vítkov.                                       českému a jazyku ruskému, ale i dalším předmětům, jejichž potřebu
      Vzhledem  k  současné  epidemiologické  situaci  jsme  jej  museli   si vyžádal provoz školy. Ve volném čase se věnovala své zahrádce
      absolvovat on-line. Navzdory těmto komplikacím si žáci nachystali pro   a  ručním  pracím,  při  kterých  si  odpočinula  a  načerpala  novou
      paní ředitelku spoustu zajímavých, záludných i vtipných otázek. Paní   energii pro náročnou práci ve školství. K jejím největším koníčkům
      ředitelka Bc. Hana Grodová si pro nás na oplátku připravila poutavé   však patřila hudba a zpěv. Více než čtyřicet let byla aktivní členkou
      a naprosto vyčerpávající vyprávění o historii i rekonstrukci Domova   Smíšeného pěveckého sboru Komenský, se kterým absolvovala řadu
      Vítkov, představila aktivity seniorů, přiblížila nám současnou situaci                  koncertních vystoupení nejen v České republice, ale také v zahraničí.
      a nastínila dopady na klienty i zaměstnance.            S paní kolegyní jsme se pravidelně setkávali při oslavách Dne učitelů,
      Projekt byl zaměřen na modernizaci výuky v naší škole s důrazem   kdy se vždy aktivně zajímala o současné dění ve školství.
      na využití multimediální techniky. Výstupem projektu se stala nová
      multimediální učebna, která odpovídá současnému vývoji a moderním   S úctou vzpomínají kolegové
      výukovým  metodám  pro  praktické  i  teoretické  vyučování.  Nově
      modernizovaný prostor umožní i v dalších letech rozšíření moderních
      forem výuky, aktivní zapojení žáků do výuky, zvýší motivaci a zájem
      žáků k učení v oblasti cizích jazyků, informatiky a práce s digitálními
      technologiemi.

                                             Jana Kravčíková
      Týden evropské kuchyně

      Poznávání   nových   kultur   je   veliké   dobrodružství,   jehož
      nejhmatatelnější  a  nejzajímavější  součástí  bývá  stravování.  S  ním
      zažíváme ty nejkrásnější gastronomické okamžiky, ovšem někdy také
      pravý „kulturní šok“!
      Tentokrát  bychom  v  naší  školní  jídelně  chtěli  strávníky  seznámit
      s  evropskou  kuchyní,  což  je  souhrnné  označení  pro  přibližně  46
      různých stylů vaření, kterými jsou proslulé jednotlivé státy či regiony
      Evropy, kde má každý svá specifika. Někde převládá rybolov, jinde
      ovocnářství  a  z  typické  geografické  polohy  se  pak  tvoří  základ
      místní kuchyně, která má své kulinářské přednosti a charakteristické
      produkty, které bývají oblíbené i mimo svůj kraj.
      Evropská kuchyně také progresivně ovlivnila svět v důsledku kulturní
      výměny během mnoha staletí evropské expanze. Dnes se tak vlivy
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17