Page 11 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 02 2022
P. 11

Střední škola Odry



      Exkurze v pivovaru                                      Co pro vás bylo zatím nejtěžší?
      Dne 7. ledna navštívili žáci oboru kuchař-číšník společně se svými   Karolína B.: Rozhodně jsem musela přidat na rychlosti a zdokonalit se
      učitelkami  odborných  předmětů  Jindrou  Macíčkovou  a  Milenou   v pánských střizích, uvědomit si, že tady jsem kadeřnice.
      Tichou Pivovar Vikštejn, který vede jeho zakladatel, majitel a sládek   Klára a Karolína H.: Zatím asi nic těžkého, i když ze začátku jsme
      v jedné osobě Miloslav Večeřa, jenž si vybudováním pivovaru splnil   byly  trochu  nervózní,  ale v KLIERU máme  moc  fajn  kolegy  i  naše
      svůj dlouholetý sen.                                    instruktorka je bezva, takže jsme to rychle překonaly a vše proběhlo
                                                              v pohodě.
                                                              A co bylo nejlehčí?
                                                              Karolína B.: Asi mytí vlasů a masáž hlavy.
                                                              Klára a Karolína H.: No, nejlehčí je zametání vlasů.
                                                              Překvapilo vás už něco?
                                                              Karolína  B.: Tak  určitě  ceny.  Je  to  podstatný  rozdíl  oproti  praxi  ve
                                                              škole. Ale člověk si daleko víc pak uvědomí, co všechno vlastně musí
                                                              do nákladů započítat…
                                                              Klára: Že zákazníci chtěli ostříhat přímo od nás. Já třeba myla pánovi
                                                              hlavu a říkala mu, že ho bude stříhat kolegyně, a on se ptal, proč ne
                                                              já. Říkám mu, že se teprve učím, a on, že to nevadí, že má času dost.
                                                              To bylo fajn.
                                                              Karolína  H.:  Jo,  já  mám  podobnou  zkušenost.  Klient,  než  aby  půl
                                                              hodiny čekal, až bude mít kolegyně volno, tak mě „vytáhl“ z recepce.
                                                              A co na vaši novou praxi říkají doma a spolužáci ve škole?
                                                              Karolína B.: Doma byli nadšení a spolužáci mi to přejí.
                                                              Klára: Spolužáci možná trošku závidí.
                                                              Karolína H.: Doma byli pyšní.
      Žáci se seznámili s technologií výroby šesti druhů piva, prošli veškeré   Vyzvídají  na  vás  spolužáci,  co  jste  se  naučily,  jak  to  chodí
      prostory pivovaru, dostali mnoho užitečných informací a získali nové   v opravdovém salónu apod.?
      zkušenosti. Poutavý dvouhodinový výklad pana Večeři žáky nesmírně   Karolína B.: Spíš kolegové z KLIERU vyzvídají, co se učíme ve škole.
      zaujal. Pozorně naslouchali jeho životním radám, vysvětlil jim, že se   Klára a Karolína H.: My si to nenecháváme pro sebe a se spolužáky
      nemají bát svých cílů, nevzdávat se svých snů, protože při správném   to sdílíme hned, jak se po práci dostaneme k mobilu. Telefon totiž na
      přístupu, důslednosti, pracovitosti a nadšení je možné je realizovat   pracovišti mít nesmíme, to je stejné jako ve škole, ale hlavně tady na
      tak, jak se povedlo jemu, když se rozhodl vrátit tradici vaření piva do   to nemáme ani čas.
      Vítkova.                                                                                        Jana Kellnerová
                                                                                                       ředitelka školy
      První měsíc v nové práci
      Je to už přes měsíc, co naše tři studentky Karolína Bajgarová, Klára
      Bradáčová  a  Karolína  Holubová  začaly  pracovat  v  ostravském
      kadeřnickém studiu KLIER, a tak jsme se s nimi sešli, abychom se
      dozvěděli jejich první dojmy.

      Jak jste se děvčata k práci v KLIERU dostala?
      Karolína B.: Navrhla nám to paní mistrová a já se přihlásila, protože
      jsem to chtěla zakusit a mám to blíž než na praxi ve škole, protože
      bydlím v Klimkovicích.
      Klára: Když nám to paní mistrová nabídla, nerozmýšlela jsem se ani
      chvíli. Je to práce, kterou chci v budoucnu dělat a živit se jí.
      Karolína H.: No, mě moc lákala ta pracovní zkušenost, ale trochu jsem
      to zvažovala kvůli spojům. Ale byla to nabídka, která se neodmítá.
      Kolik dní v týdnu pracujete v salónu?
      Karolína  B.:  Tři  dny  po  šesti  hodinách,  ale  já  občas  zůstanu  déle
      a  vypomáhám, prostě mě to baví.
      Klára, Karolína H.: My jsme taky vždy tři dny v týdnu, ale už máme
      pracovní dobu sedm hodin. Taky se občas zdržíme přesčas, je to jiné
      než ve škole, myslíme, že jsme se v KLIERU našly.
      V čem je tato práce jiná než praxe ve škole?
      Karolína B.: Rozhodně máme více zákazníků, víc možností se něco
      naučit. A taky máme k dispozici větší výběr materiálů a kosmetické
      prostředky jiných značek, ve škole máme také klienty, ale ti počítají
      s tím, že je bude stříhat učeň, v KLIERU je to realističtější, už nade
      mnou stojí mistrová, je to větší zodpovědnost a samostatnost.
      Klára: Ano, zákazníků je více, hlavně myjeme vlasy a děláme pánské
      střihy, na praxi ve škole spíše češeme a stříháme mnohem méně.
      Karolína  H.:  I  když  i  v  salónu  nás  kontrolují,  máme  stálý  dohled.
      Musíme  být,  jak  už  bylo  řečeno,  samostatnější  a  máme  mnohem
      opravdu mnohem větší zodpovědnost.
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16