Page 16 - Chytrý zpravodaj - Valtice 03/2025
P. 16
strana 16 V������� ��������� březen 2025
25 let od otevření Salonu vín ČR
Hned první únorový den letošního
roku patřil vinařům, milovníkům dobrých
vín a dlouholetým návštěvníkům Salonu
vín České republiky. Národní vinařské
centrum, které tuto nejprestižnější vinař-
skou akci zastřešuje a organizačně zajiš-
ťuje, otevřelo v sobotu, 1. února v dopo-
ledních hodinách svou jubilejní 25. stov-
ku nejlepších vín z Moravy a z Čech prv-
ním nedočkavým návštěvníkům. Dnes už
víme, že Salon vín ČR se vyprofiloval na
nejprestižnější soutěž vín v České republi- Foto 1: Deg. komise v Degustačním sále Foto 3: Otevření expozice Salonu vín ČR
ce a svým významem i počtem návštěvní-
ků přeskočil již před lety známé význam- Velkých Bílovicích a některé další. Vina-
né vinařské soutěže, jakými jsou Valtické řům se nabídly stylové prostory Přednáš-
vinné trhy nebo Grand Prix Vinex. Zalo- kového sálu s kapacitou do 100 sedících
žení každoroční expozice s možnosti osob a 15 profesionálně vybavených
ochutnávat a posléze i zakoupit dobré degustačních buněk v Degustačním sále
víno, vybrané prestižními degustátory (foto 1). Organizační a personální struk-
z mnohých vín, která vydefinovaly nomi- tura se ještě dotvářela, k dispozici se při-
nační výstavy, bylo výsledkem mnohale- pravovaly dvě prostorné kanceláře, ovál-
tého snažení vinařů a vinařských odborní- ná zasedačka pro cca 25 osob a přípravná
ků v oboru. Musely být vytvořeny zároveň místnost se skladovacími prostorami. Ná-
i podmínky pro vhodné odborné zázemí, plň Národního vinařského centra smě- Foto 4: Tiskovka k VVT
především úpravy valtického zámku řovala také k oživení a podpoře vinař-
a vznik sdružení, které by zajistilo organi- ských tradic, odbornému vzdělávání vi- fikovala z vytipovaných nominačních vý-
zaci a ekonomické jistoty. nařů, zpřístupňování vinařské kultury mi- stav. Do 1. Salonu vín vybrali degustátoři
Úpravami přízemního křídla valtické- lovníkům vína, spolupráci s vinaři v Ra- v souladu s podmínkami Statutu Národ-
ho zámku a vyčistěním sklepních prostor kousku a ostatních vinařských zemích ního salonu vín 87 vín, a úspěšní výrobci
s cílem zřízení „Vinařského národního EU, vytváření a zpřístupňování databází láhve s vybraným vínem postupně navezli
centra“ a také „Národního Salonu vín vinařské kultury a turistiky. Počítalo se do zámku ve Valticích, kde je uložili pra-
ČR“ byla pověřena „Nadace památky také se vznikem sekce vinařského marke- covníci do speciálních boxů přímo ve
jižní Moravy“. Tato finančně dostatečně tinku a školením starších vinařů nenási- sklepení Salonu.
zajištěná organizace vznikla již 28. listo- lnou cestou. Prioritu v činnosti NVC za- V pátek 19. května 2001 přestřihl mi-
padu 1985 a od té doby také opravy na ujala prezentace nejkvalitnějších tuzem- nistr zemědělství Ing. Jan Fencl pásku při
valtickém zámku prostřednictvím specia- ských ročníkových vín v expozici Národ- slavnostním otevření 1. Salonu vín 2000-
lizovaných firem prováděla. V letech ního salonu vín ČR. 2001 za přítomnosti vinařů a pozvaných
1999–2000 dostala firma Kaláb závazný hostů, kteří mohli jako první ochutnat vy-
termín ukončení všech prací včetně interi- hodnocená vína. Průvodcem v Salonu se
éru do 27. října roku 2000. V té době se stal přehledný Katalog (foto 2), v němž
ustálil také název „Národní vinařské cent- ministr zemědělství České republiky Ing.
rum“ (NVC). Jan Fencl pochválil vznik Salonu. Na
Ve vinařské veřejnosti byly již delší dalších stránkách následovalo úvodní
dobu evidovány a vznášeny připomínky slovo předsedy NSV Radomíra Nepraše,
k hodnocení vín na vinařských výstavách. organizaci a statistiku soutěže popsal ře-
Vyvrcholením promyšlených změn v hod- ditel NVC Ing. Pavel Krška, o významu
nocení se měl stát výběr vín do Národního Salonu zveřejnil svá slova prof. Ing. Vilém
Salonu vín ČR (NSV). Toho chtěli tvůrci Kraus, Csc. Nejvíce zastoupena odrůda
NSV dosáhnout vytvořením nominačních Veltlínské zelené (9 vín), Suvignon
soutěží s právem doporučení vín pro vý- (7 vín), Ryzlink rýnský (5 vín), z červe-
běr do Salonu, ke kvalitnímu hodnocení ných Frankovka (8 vín), Svatovavřinecké
vín využít Degustační sál Národního vi- Foto 2: Katalog 1. Salonu vín ČR (6 vín), Cabernet Sauvignon (5 vín). Pod-
nařského centra s buňkami a tým vzděla- le jakostního rozdělení 30 vín jakostních,
ných a kvalifikovaných degustátorů. Brzy po otevření Národního vinařské- 14 kabinetů, 33 pozdních sběrů, 1 bobu-
Národní vinařské centrum bylo na val- ho centra se zde v polovině listopadu lový výběr, 1 botrytický výběr, 1 víno ledo-
tickém zámku za účasti mnoha vinařů uskutečnilo 1. kolo Degustačního kurzu, vé a 2 vína šumivá (foto 3).
slavnostně otevřeno 14. listopadu roku zajištěné pedagogy Spolkového úřadu pro V následujících dnech už mohli vstou-
2000. Zřizovateli této obecně prospěšné víno se sídlem v Klosterneuburgu. Na pit do Salonu vín zvědaví a natěšení ná-
společnosti byli Národní Salon vín, přelomu února a března roku 2001 se vštěvníci. Před vstupem do Salonu ná-
Památky jižní Moravy, Vinařská akademie v Degustační místnosti NVC, za účasti již vštěvník uhradil vybraný degustační pro-
Valtice, Adonis Mikulov, Českomoravská úspěšných absolventů 1. kurzu, uskuteč- gram a obdržel vhodnou sklenici a Kata-
vinohradnicko-vinařská unie se sídlem ve nilo první hodnocení vín, která se kvali- log. Nebo jako vinařský turista jenom