Page 18 - Chytrý zpravodaj - Třešť 04/2025
P. 18

18                                                                                                 Ze školních lavic




          SOŠ, SOU a ZŠ Třešť




          Velký zážitek pro budoucí gastro profesionály






















              ne 19.  února měli žáci druhé-  možností. Studenti se naučili (tak jak   při  práci  seznamovali  také  s  jejich   rozšířili své odborné znalosti, ale zá-
          Dho a třetího ročníku oboru ku-  je jim vštěpováno i ve výuce), že kaž-  funkcemi, učili se dobře vypočítat vý-  roveň mohli své studenty podpořit
          chař/číšník jedinečnou příležitost   dá část kuřete má své využití. Sami   těžnost, kterou potřebují pro vytvoře-  při získávání nových dovedností.
          zúčastnit se odborného kuchařského   si následně vyzkoušeli jeho správné   ní správné kalkulace pokrmů.  Závěrem obdrželi účastníci certi-
          workshopu v moderním školicím ku-  vykostění, naplnění stehen masovou   Závěr kurzu patřil sladké tečce   fikáty a všichni jsme si společně po-
          chařském  středisku AGR  Gastro ve   fáší či přípravu kuřecího prsa supre-  v podobě „jablka v županu s domácí   řídili památeční fotografii, která nám
          Žďáru nad Sázavou.            me. Zároveň se setkali s pojmem „ba-  ovocnou zmrzlinou a žahourem“, kte-  bude připomínat tento skvělý den
             Bylo nám velkou ctí být první   lotina“, což je způsob přípravy masa   ré si připravil každý žák. Tato sladká   plný inspirace a nových chutí.
          školou, která mohla odstartovat sérii   ve formě rolády plněné fáší či nádiv-  odměna skvěle zakončila celý den   Děkujeme AGR Gastro, jmenovi-
          kurzů určených studentům gastrono-  kou (případně různě zabalená masa   plný nových poznatků a chutí.  tě Mirku  Duškovi, Kubovi  Jasenov-
          mických oborů.                např. ve formě měšce aj.)                                 skému,  Luboši  Prügerovi  a  všem  za
             Workshop na téma „Minutková   Pod odborným dohledem nechy-  Profesionální vedení     příjemně prožitý den a  za možnost
          úprava jídel“ vedli zkušení  kuchař-  běla ani příprava vývaru, omáček   a skvělá atmosféra  zúčastnit se této skvělé akce, která
          ští matadoři Miroslav Duška a Jakub   k  minutkovým  pokrmům,  grilovaná   Celý workshop probíhal ve vynikající   studentům i pedagogům rozšířila ne-
          Jasenovský  za  účasti  projektového   zelenina s pečivem. Velkým přínosem   atmosféře, kterou podtrhovala nejen   jen obzory, ale také posílila jejich vá-
          manažera studia Luboše Prügera.   byla také praktická práce s moderní   profesionalita obou lektorů, ale i vý-  šeň pro gastronomii. Určitě jsme zde
          Program byl pečlivě sestaven tak, aby   metodou sous-vide.  borná organizace.           se studenty nebyli naposledy.
          studentům poskytl nejen nové prak-  Studenti viděli práci s  vakuovač-  Obrovské poděkování patří také   Rádi se sem vracíme také coby pe-
          tické dovednosti, ale také vhled do   kou pro sous-vide  – kachního prsa,   dámám v zázemí, které se pečlivě sta-  dagogové na skvěle vedené odborné
          moderních gastronomických trendů.  flank steaku a  vepřové panenky.   raly o to, aby nám nic nechybělo, ať už   kurzy nejen pro veřejnost.
                                        Všechny tyto lahůdky samozřejmě   v podobě kávy, čaje, moučníku, nebo
          Od celého kuřete              studenti také ochutnali.     vody s citronem a mátou.                  Ivana ŠVEHLÍKOVÁ
          po lahodný dezert               Během workshopu účastníci pra-  Co  bylo  skvělé,  všechno  si  moh-  vedoucí učitelka odborného výcviku
          Celý  den se  nesl v  duchu preciz-  covali s  nejmodernějšími gastrono-  li vyzkoušet i  učitelé, kteří žáky na   pro gastronomické obory
          ní práce a  objevování kulinářských   mickými  HD přístroji, postupně se   workshop doprovázeli. Tím nejen   SOŠ, SOU a ZŠ Třešť


          Úspěch na cukrářské soutěži Sladké opojení


             arbora Rytychová a  Anna Sivá-                                                       lik, že si v silné konkurenci vybojovaly
          Bková, studentky naší školy, se                                                         skvělé 3. místo.
          13.  března zúčastnily celostátní cuk-                                                     Tento úspěch je důkazem jejich ta-
          rářské soutěže Sladké opojení v  Kro-                                                   lentu, dovedností a pečlivé přípravy za
          měříži. Tématem letošního ročníku                                                       vedení a podpory učitelky OV Veroni-
          pro cukrářské E-obory byl „Svět kou-                                                    ky Jelínkové.
          zel“, což mladé cukrářky inspirovalo                                                       Děkujeme  za  skvělou  reprezenta-
          k  vytvoření nádherného soutěžního                                                      ci školy, oboru, také Kraje Vysočina
          výrobku s názvem „Kouzlo pohádek“.                                                      a  gratulujeme k  tomuto krásnému
            Soutěžní zadání vyžadovalo nejen                                                      umístění!
          pečlivou modelaci čtyř různých oz-                                                                    Ivana ŠVEHLÍKOVÁ
          dob, ale také dohotovení tematických                                                        vedoucí učitelka odborného výcviku
          sušenek. Naše studentky svou precizní                                                              pro gastronomické obory
          prací a kreativitou zaujaly porotu nato-                                                              SOŠ, SOU a ZŠ Třešť
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23