Page 18 - Chytrý zpravodaj - Třešť 04/2025
P. 18
18 Ze školních lavic
SOŠ, SOU a ZŠ Třešť
Velký zážitek pro budoucí gastro profesionály
ne 19. února měli žáci druhé- možností. Studenti se naučili (tak jak při práci seznamovali také s jejich rozšířili své odborné znalosti, ale zá-
Dho a třetího ročníku oboru ku- je jim vštěpováno i ve výuce), že kaž- funkcemi, učili se dobře vypočítat vý- roveň mohli své studenty podpořit
chař/číšník jedinečnou příležitost dá část kuřete má své využití. Sami těžnost, kterou potřebují pro vytvoře- při získávání nových dovedností.
zúčastnit se odborného kuchařského si následně vyzkoušeli jeho správné ní správné kalkulace pokrmů. Závěrem obdrželi účastníci certi-
workshopu v moderním školicím ku- vykostění, naplnění stehen masovou Závěr kurzu patřil sladké tečce fikáty a všichni jsme si společně po-
chařském středisku AGR Gastro ve fáší či přípravu kuřecího prsa supre- v podobě „jablka v županu s domácí řídili památeční fotografii, která nám
Žďáru nad Sázavou. me. Zároveň se setkali s pojmem „ba- ovocnou zmrzlinou a žahourem“, kte- bude připomínat tento skvělý den
Bylo nám velkou ctí být první lotina“, což je způsob přípravy masa ré si připravil každý žák. Tato sladká plný inspirace a nových chutí.
školou, která mohla odstartovat sérii ve formě rolády plněné fáší či nádiv- odměna skvěle zakončila celý den Děkujeme AGR Gastro, jmenovi-
kurzů určených studentům gastrono- kou (případně různě zabalená masa plný nových poznatků a chutí. tě Mirku Duškovi, Kubovi Jasenov-
mických oborů. např. ve formě měšce aj.) skému, Luboši Prügerovi a všem za
Workshop na téma „Minutková Pod odborným dohledem nechy- Profesionální vedení příjemně prožitý den a za možnost
úprava jídel“ vedli zkušení kuchař- běla ani příprava vývaru, omáček a skvělá atmosféra zúčastnit se této skvělé akce, která
ští matadoři Miroslav Duška a Jakub k minutkovým pokrmům, grilovaná Celý workshop probíhal ve vynikající studentům i pedagogům rozšířila ne-
Jasenovský za účasti projektového zelenina s pečivem. Velkým přínosem atmosféře, kterou podtrhovala nejen jen obzory, ale také posílila jejich vá-
manažera studia Luboše Prügera. byla také praktická práce s moderní profesionalita obou lektorů, ale i vý- šeň pro gastronomii. Určitě jsme zde
Program byl pečlivě sestaven tak, aby metodou sous-vide. borná organizace. se studenty nebyli naposledy.
studentům poskytl nejen nové prak- Studenti viděli práci s vakuovač- Obrovské poděkování patří také Rádi se sem vracíme také coby pe-
tické dovednosti, ale také vhled do kou pro sous-vide – kachního prsa, dámám v zázemí, které se pečlivě sta- dagogové na skvěle vedené odborné
moderních gastronomických trendů. flank steaku a vepřové panenky. raly o to, aby nám nic nechybělo, ať už kurzy nejen pro veřejnost.
Všechny tyto lahůdky samozřejmě v podobě kávy, čaje, moučníku, nebo
Od celého kuřete studenti také ochutnali. vody s citronem a mátou. Ivana ŠVEHLÍKOVÁ
po lahodný dezert Během workshopu účastníci pra- Co bylo skvělé, všechno si moh- vedoucí učitelka odborného výcviku
Celý den se nesl v duchu preciz- covali s nejmodernějšími gastrono- li vyzkoušet i učitelé, kteří žáky na pro gastronomické obory
ní práce a objevování kulinářských mickými HD přístroji, postupně se workshop doprovázeli. Tím nejen SOŠ, SOU a ZŠ Třešť
Úspěch na cukrářské soutěži Sladké opojení
arbora Rytychová a Anna Sivá- lik, že si v silné konkurenci vybojovaly
Bková, studentky naší školy, se skvělé 3. místo.
13. března zúčastnily celostátní cuk- Tento úspěch je důkazem jejich ta-
rářské soutěže Sladké opojení v Kro- lentu, dovedností a pečlivé přípravy za
měříži. Tématem letošního ročníku vedení a podpory učitelky OV Veroni-
pro cukrářské E-obory byl „Svět kou- ky Jelínkové.
zel“, což mladé cukrářky inspirovalo Děkujeme za skvělou reprezenta-
k vytvoření nádherného soutěžního ci školy, oboru, také Kraje Vysočina
výrobku s názvem „Kouzlo pohádek“. a gratulujeme k tomuto krásnému
Soutěžní zadání vyžadovalo nejen umístění!
pečlivou modelaci čtyř různých oz- Ivana ŠVEHLÍKOVÁ
dob, ale také dohotovení tematických vedoucí učitelka odborného výcviku
sušenek. Naše studentky svou precizní pro gastronomické obory
prací a kreativitou zaujaly porotu nato- SOŠ, SOU a ZŠ Třešť