Page 19 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 05/2025
P. 19
Potraviny známé, neznámé Folk na Lichnici
Další zelenina, o které si dnes můžete venci proti kurdějím. V kuchyni se tradič-
přečíst, není žádný neznámý, zapome- ně používá nastrouhaný syrový jako přílo-
nutý nebo exotický druh, ale právě na- ha k masům a uzeninám, do šunkových ro-
opak. Roste nejen na našich zahrádkách, lek, omáček, ale i do zeleninových salátů,
ale i na loukách, polích, ve škarpách podél pomazánek, je výborný v kombinaci s čer- I v letošním roce se bude konat festival
cest apod., je to křen selský. Lidově se mu venou řepou nebo jablkem. Pro své výbor- Folk na Lichnici. Těšit se můžete 12. čer-
říká český ženšen a tato brukvovitá zele- né konzervační vlastnosti se používá při na- vence od 11:00 hodin na 11 vystupujících,
nina je přirozeně rozšířena v Evropě a Asii kládání zeleniny, třeba okurek. Tato zeleni- třeba Wyrton, Wabi Daněk Tribun, Nezma-
od středověku. Za oblast původu je pova- na netrpí na škůdce ani nemoci. ři, Křesťan aj. Vstupenky si můžete zakou-
žována Moldávie a Ukrajina, ale postup- Pozor, u zvlášť citlivých lidí můžou obkla- pit v síti TicketLive i v Informačním centru
ně se rozšířil i do dalších netropických ob- dy nebo placky z křenu způsobit podráždě- v Třemošnici.
lastí Eurasie, severní Afriky, Severní Ame- ní pokožky nebo puchýře, také nadměrná Tým FnL
riky i na odlehlý Nový Zéland. U nás ros- konzumace může podráždit trávicí ústro-
te jen křen selský, ale v Evropě se vysky- jí a ledviny. Užívat se nesmí při průjmu či
tuje ještě křen velkoplodý. Oba druhy se při chronických obtížích s ledvinami a za-
od sebe liší velikostí květů a plodů (šešu- povězen je také lidem, kteří trpí žaludeční-
lek) a kořenem. Velkoplodý má kořen slad- mi nebo dvanácterníkovými vředy.
ší a rozmnožuje se semeny, selský ostře
pálivý a rozmnožuje se samovolně seme-
ny a vegetativně rozrůstáním kořenových
výběžků, u pěstitelů dělením rostlin nebo
kořenovými odřezky. Kořen křenu má ku-
želovitý, válcovitý tvar a hnědavou až okro-
vou barvu. Vnitřek kořenu má naopak bí- Zdroj internet
lou barvu a pevnou konzistenci. Zralé ko- RR
řeny křenu jsou až 40 centimetrů dlouhé
a šest centimetrů silné a dosahují hmot-
nosti až 500 gramů. Tato vytrvalá kořeno-
vá zelenina s výraznou chutí a vůní, je ta-
kový bílý zázrak, jenž v sobě ukrývá velkou
léčivou sílu. Je přímo nadupaný minerá-
ly, obsahuje hořčík, vápník, draslík, žele-
zo, fosfor, síru, měď, zinek a chrom, ale je
i bohatým zdrojem vitamínu C, také obsa-
huje vitamíny B1, B2, B3, E, provitamín A.
Díky svým antivirovým a antibakteriálním
účinkům byl od pradávna využíván při léč-
bě chřipky, angíny, při nachlazení, chrapo-
tu a kašli. Jeho silná chuť a vůně dokážou placená inzerce
uvolnit nosní dutiny, účinně odhleňuje prů-
dušky. Konzumací křenu povzbudíme žlázy
s vnitřní sekrecí, detoxikujeme játra a led-
viny. Křen podporuje tvorbu moči, což po-
máhá ledvinám vyplavovat toxiny, navíc
obsahuje sloučeniny, které mají schopnost
rozkládat nahromaděné minerály, a tím
omezují tvorbu ledvinových kamenů. Jeho
konzumace je tak prevencí před chronic-
kými nemocemi ledvin a močového systé-
mu. Vláknina v něm obsažená povzbuzuje
trávení a čistí střeva, křen zlepšuje látko-
vou výměnu, působí proti únavě, pomáhá
obnovovat střevní mikroflóru ve střevech
po léčbě antibiotiky. Celkově posiluje or-
ganismus, preventivně působí proti rozlič-
ným nemocem a rakovině. Křenové obkla-
dy a placky pomáhají při ztuhlých svalech,
léčbě revmatismu, ischiasu a na hojení ran.
Křenové placky se používaly na omrzliny,
ve kterých křen dokáže znovu rozproudit
krevní oběh. Námořníci jej kvůli vysokému
obsahu vitamínu C konzumovali jako pre-
19