Page 19 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 05/2025
P. 19

Potraviny známé, neznámé                                                Folk na Lichnici

        Další zelenina, o které si dnes můžete  venci proti kurdějím. V kuchyni se tradič-
        přečíst, není žádný neznámý, zapome-  ně používá nastrouhaný syrový jako přílo-
        nutý nebo exotický druh, ale právě na-  ha k masům a uzeninám, do šunkových ro-
        opak. Roste nejen na našich zahrádkách,  lek, omáček, ale i do zeleninových salátů,
        ale i na loukách, polích, ve škarpách podél  pomazánek, je výborný v kombinaci s čer-  I v letošním roce se bude konat festival
        cest apod., je to křen selský. Lidově se mu  venou řepou nebo jablkem. Pro své výbor-  Folk na Lichnici. Těšit se můžete 12. čer-
        říká český ženšen a tato brukvovitá zele-  né konzervační vlastnosti se používá při na-  vence od 11:00 hodin na 11 vystupujících,
        nina je přirozeně rozšířena v Evropě a Asii  kládání zeleniny, třeba okurek. Tato zeleni-  třeba Wyrton, Wabi Daněk Tribun, Nezma-
        od středověku. Za oblast původu je pova-  na netrpí na škůdce ani nemoci.  ři, Křesťan aj. Vstupenky si můžete zakou-
        žována Moldávie a Ukrajina, ale postup-  Pozor, u zvlášť citlivých lidí můžou obkla-  pit v síti TicketLive i v Informačním centru
        ně se rozšířil i do dalších netropických ob-  dy nebo placky z křenu způsobit podráždě-  v Třemošnici.
        lastí Eurasie, severní Afriky, Severní Ame-  ní pokožky nebo puchýře, také nadměrná               Tým FnL
        riky i na odlehlý Nový Zéland. U nás ros-  konzumace může podráždit trávicí ústro-
        te jen křen selský, ale v Evropě se vysky-  jí a ledviny. Užívat se nesmí při průjmu či
        tuje ještě křen velkoplodý. Oba druhy se  při chronických obtížích s ledvinami a za-
        od sebe liší velikostí květů a plodů (šešu-  povězen je také lidem, kteří trpí žaludeční-
        lek) a kořenem. Velkoplodý má kořen slad-  mi nebo dvanácterníkovými vředy.
        ší a rozmnožuje se semeny, selský ostře
        pálivý a rozmnožuje se samovolně seme-
        ny a vegetativně rozrůstáním kořenových
        výběžků, u pěstitelů dělením rostlin nebo
        kořenovými odřezky. Kořen křenu má ku-
        želovitý, válcovitý tvar a hnědavou až okro-
        vou barvu. Vnitřek kořenu má naopak bí-  Zdroj internet
        lou barvu a pevnou konzistenci. Zralé ko-                          RR
        řeny křenu jsou až 40 centimetrů dlouhé
        a šest centimetrů silné a dosahují hmot-
        nosti až 500 gramů. Tato vytrvalá kořeno-
        vá zelenina s výraznou chutí a vůní, je ta-
        kový bílý zázrak, jenž v sobě ukrývá velkou
        léčivou sílu. Je přímo nadupaný minerá-
        ly, obsahuje hořčík, vápník, draslík, žele-
        zo, fosfor, síru, měď, zinek a chrom, ale je
        i bohatým zdrojem vitamínu C, také obsa-
        huje vitamíny B1, B2, B3, E, provitamín A.
        Díky svým antivirovým a antibakteriálním
        účinkům byl od pradávna využíván při léč-
        bě chřipky, angíny, při nachlazení, chrapo-
        tu a kašli. Jeho silná chuť a vůně dokážou                                                                 placená inzerce
        uvolnit nosní dutiny, účinně odhleňuje prů-
        dušky. Konzumací křenu povzbudíme žlázy
        s vnitřní sekrecí, detoxikujeme játra a led-
        viny. Křen podporuje tvorbu moči, což po-
        máhá ledvinám vyplavovat toxiny, navíc
        obsahuje sloučeniny, které mají schopnost
        rozkládat nahromaděné minerály, a tím
        omezují tvorbu ledvinových kamenů. Jeho
        konzumace je tak prevencí před chronic-
        kými nemocemi ledvin a močového systé-
        mu. Vláknina v něm obsažená povzbuzuje
        trávení a čistí střeva, křen zlepšuje látko-
        vou výměnu, působí proti únavě, pomáhá
        obnovovat střevní mikroflóru ve střevech
        po léčbě antibiotiky. Celkově posiluje or-
        ganismus, preventivně působí proti rozlič-
        ným nemocem a rakovině. Křenové obkla-
        dy a placky pomáhají při ztuhlých svalech,
        léčbě revmatismu, ischiasu a na hojení ran.
        Křenové placky se používaly na omrzliny,
        ve kterých křen dokáže znovu rozproudit
        krevní oběh. Námořníci jej kvůli vysokému
        obsahu vitamínu C konzumovali jako pre-

        19
   14   15   16   17   18   19   20