Page 17 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 05/2025
P. 17

Medicínské okénko

        Vážení čtenáři a čtenářky,          mě sójovou moučku, spoustu konzervan-  jogurtu 3,7 %, 125 g másla, 1 vejce, špetka
        už jste jistě přečetli můj poslední článek  tů a syntetických chutí. S poctivou uzeni-  soli. Do mísy prosejeme mouku, přidáme
        o nezdravých cukrech. Zamysleli jste se  nou vyrobenou z masa to nemá nic spo-  špetku soli, doprostřed vysypeme jogurt +
        nad těmito informacemi? Možná někdo  lečného. Taková potravina je velkou zátě-  vejce a vše vidličkou promícháme. Pak na-
        z vás, který sladí kávu i čaj cukrem, pijete  ží pro játra a ledviny. Dusitanová sůl, která  strouháme máslo a zpracujeme na těsto.
        nyní nápoje bez slazení? Nebo jste přesta-  se do uzenin přidává ke konzervaci, je kar-  Rozdělíme na 2 díly a dáme do chladničky
        li kupovat slazené vody? Ale zatím se ne-  cinogenní. Nezatěžujeme tělo ničivou kva-  odpočinout (1-2 hodiny).
        chcete vzdát pečiva, zákusků, smažených  litou! Podporujme poctivou práci biofar-  Připravíme náplň na 2 nohavice:
        brambůrků a dalších pochutin? I neúpl-  mářů a chovatelů, které vychází z filosofie  8-10 jablek dle velikosti ovoce nastrouhá-
        ný úspěch je však potřeba hodnotit klad-  našich předků. Rovněž sladké a nízkotuč-  me, 10 lžic Panely nebo jiného zdravého
        ně. Nelze vše najednou. Tvrdí se, že návy-  né mléčné výrobky obsahují hodně cukru,  cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lží-
        ky potřebují dobu 21 dnů, než se v mozku  obsahují dochucovadla, barviva. Nízkotuč-  ce mleté skořice, 14 lžic rozemletých oves-
        utvoří propojení (káva, čaj nesladit, slad-  ný jogurt nemůže zasytit, neobsahuje kva-  ných vloček, které je na sucho nutno opra-
        ké nápoje NE).                      litní bílkoviny, ale hodně škrobu a cukrů.   žit. Poté vše smíchat a přidat 2 lžíce chia
        Dnes budeme dále pokračovat o nezdra-  S jídlem nesmí růst chuť, jídlo musí pře-  semínek, najemno pokrájené ořechy, 2 lží-
        vých tucích a bílkovinách. Mezi nezdra-  devším sytit.                  ce rozinek namočených v rumu. Je možno
        vé tuky patří průmyslové rostlinné oleje,  Tímto končíme kapitolu o všem, co je pro  přidat také pár kapek citronu.
        ztužené tuky a margaríny. Průmyslově vy-  naše tělo nezdravé a v dalších měsících se  Nyní rozválíme těsto na obdélník, do 1/3
        ráběné oleje se při výrobě zahřívají na vy-  budeme věnovat tomu, co je zdravé a lid-  rozložíme náplň a těsto smotáme. Na plech
        soké teploty a poté se přidávají rozpouště-  skému tělu prospěšné.      rozprostřeme pečící papír a na něj položí-
        dla pro extrakci chutě, vůně a antioxidan-                              me již smotaný závin. Potřeme kokoso-
        tů. Plní se do plastových láhví, které ješ-  výňatek z knihy Ivany Stenzlové Dej tělu  vým olejem. Pečeme v troubě na 180 °C
        tě zvyšují toxicitu takto vyráběných ole-  šanci                        25-30 minut.
        jů, jelikož chemické sloučeniny z plastů se                             S těstem se výborně pracuje, je dobře elas-
        v olejích rozpouští. Takovéto oleje jsou sil-  Abych Vás stále nezahlcovala jen novými  tické, netrhá se, po upečení zůstává vláč-
        ně zánětotvorné.                    informacemi, rozhodla jsem se přidat je-  né a při pečení nepraská.
        Margaríny se ke konzumaci doporučovaly  den recept:                     Přeji dobrou chuť.
        na počátku 20. století. U másla byla potíž  Zdravý jogurtový jablečný štrůdl
        s jeho trvanlivostí a cenou. Proto se také  150 g hladké špaldové celozrnné mouky,   MUDr. Zdeňka Procházková
        začalo provádět ztužování rostlinných ne-  150 g hladké špaldové mouky, 150 g bílého
        nasycených olejů hydrogenací. Tímto pro-
        cesem však původně nenasycené mastné
        kyseliny se měnily na nasycené. Při hyd-
        rogenaci se nenasycené mastné kyseliny
        mohou také přesmyknout na formu trans.
        Ukázalo se, že škodlivost trans nenasyce-
        ných mastných kyselin je doslova fatální.
        Právě tyto kyseliny se považují za největ-                       MÍSTNÍ ČLOVĚK, KTERÉMU
        ší riziko civilizačních chorob. Pod vlivem
        těchto skutečností se změnily technolo-                            ZÁLEŽÍ NA TOM, ABYSTE
        gie ztužování tuků. Místo hydrogenace se
        dnes používá frakcionace, čímž se obsah   Pomáhám  lidem  ze  svého  rodného  města  SE VE FINANCÍCH
        trans-nenasycených mastných kyselin sníží.   Třemošnice  i  z  širokého  okolí  čáslavské
        Na krabičkách by mělo být označení kolik   kanceláře ušetřit peníze, zbavit se nevýhodných
        gramů těchto nebezpečných tuků obsahu-  smluv  a  konečně  porozumět  tomu,  jak  finanční  NEZTRATILI
        jí. Daleko větším problémem však zůstává,   svět funguje.
        že těchto margarínů se používá při výrobě   Platíte zbytečně moc?                  obchodní vedoucí
                                                                                                 Pavel Kváč
        sladkostí, průmyslově vyrobeného pečiva,   Nevýhodné  pojistky,  předražené  hypotéky,  poplatky,
        některých čokolád či zmrzlin. Tam, kde chy-  o  kterých  ani  nevíte?  Ukážu  vám,  jak  na  vašich
        bí označení, kolik výrobek obsahuje těchto   smlouvách ušetřit.
        toxických látek, pak je lepší se mu vyhnout.   Ochráním vás před pastmi trhu.
        Nezdravé bílkoviny obsahují průmyslo-   Finanční svět je plný háčků, malých písmenek
                                                a  nabídek,  které  znějí  dobře  jen  na  papíře.  Ukážu
        vé uzeniny, sladké a nízkotučné výrobky.   vám, jak se nenechat napálit.
        Pokud se vrátíme do minulosti, tak maso   Nezávazná konzultace zdarma.                                     placená inzerce
        do uzenin pocházelo od zvířat, která ved-  Nezávazně probereme vaši situaci, odpovím na vaše
        la plnohodnotný život a měla kvalitní kr-  otázky a navrhnu, jak postupovat.
        mivo. Poctivé uzeniny byly drahé a nemohl
        si je každý dovolit. Proto se konzumovaly
        v malém množství a jen občas. Pro dnešní
        moderní dobu nic takového neplatí. Mno-   pavel.kvac@ovbmail.cz
        hé uzeniny ani kvalitní maso neobsahuje,   + 420 774 585 482          Čáslav, 286 01
        pouze nějaké šlachy, odřezky a samozřej-                              Klimenta Čermáka 123/22

        17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20