Page 17 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 05/2025
P. 17
Medicínské okénko
Vážení čtenáři a čtenářky, mě sójovou moučku, spoustu konzervan- jogurtu 3,7 %, 125 g másla, 1 vejce, špetka
už jste jistě přečetli můj poslední článek tů a syntetických chutí. S poctivou uzeni- soli. Do mísy prosejeme mouku, přidáme
o nezdravých cukrech. Zamysleli jste se nou vyrobenou z masa to nemá nic spo- špetku soli, doprostřed vysypeme jogurt +
nad těmito informacemi? Možná někdo lečného. Taková potravina je velkou zátě- vejce a vše vidličkou promícháme. Pak na-
z vás, který sladí kávu i čaj cukrem, pijete ží pro játra a ledviny. Dusitanová sůl, která strouháme máslo a zpracujeme na těsto.
nyní nápoje bez slazení? Nebo jste přesta- se do uzenin přidává ke konzervaci, je kar- Rozdělíme na 2 díly a dáme do chladničky
li kupovat slazené vody? Ale zatím se ne- cinogenní. Nezatěžujeme tělo ničivou kva- odpočinout (1-2 hodiny).
chcete vzdát pečiva, zákusků, smažených litou! Podporujme poctivou práci biofar- Připravíme náplň na 2 nohavice:
brambůrků a dalších pochutin? I neúpl- mářů a chovatelů, které vychází z filosofie 8-10 jablek dle velikosti ovoce nastrouhá-
ný úspěch je však potřeba hodnotit klad- našich předků. Rovněž sladké a nízkotuč- me, 10 lžic Panely nebo jiného zdravého
ně. Nelze vše najednou. Tvrdí se, že návy- né mléčné výrobky obsahují hodně cukru, cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lží-
ky potřebují dobu 21 dnů, než se v mozku obsahují dochucovadla, barviva. Nízkotuč- ce mleté skořice, 14 lžic rozemletých oves-
utvoří propojení (káva, čaj nesladit, slad- ný jogurt nemůže zasytit, neobsahuje kva- ných vloček, které je na sucho nutno opra-
ké nápoje NE). litní bílkoviny, ale hodně škrobu a cukrů. žit. Poté vše smíchat a přidat 2 lžíce chia
Dnes budeme dále pokračovat o nezdra- S jídlem nesmí růst chuť, jídlo musí pře- semínek, najemno pokrájené ořechy, 2 lží-
vých tucích a bílkovinách. Mezi nezdra- devším sytit. ce rozinek namočených v rumu. Je možno
vé tuky patří průmyslové rostlinné oleje, Tímto končíme kapitolu o všem, co je pro přidat také pár kapek citronu.
ztužené tuky a margaríny. Průmyslově vy- naše tělo nezdravé a v dalších měsících se Nyní rozválíme těsto na obdélník, do 1/3
ráběné oleje se při výrobě zahřívají na vy- budeme věnovat tomu, co je zdravé a lid- rozložíme náplň a těsto smotáme. Na plech
soké teploty a poté se přidávají rozpouště- skému tělu prospěšné. rozprostřeme pečící papír a na něj položí-
dla pro extrakci chutě, vůně a antioxidan- me již smotaný závin. Potřeme kokoso-
tů. Plní se do plastových láhví, které ješ- výňatek z knihy Ivany Stenzlové Dej tělu vým olejem. Pečeme v troubě na 180 °C
tě zvyšují toxicitu takto vyráběných ole- šanci 25-30 minut.
jů, jelikož chemické sloučeniny z plastů se S těstem se výborně pracuje, je dobře elas-
v olejích rozpouští. Takovéto oleje jsou sil- Abych Vás stále nezahlcovala jen novými tické, netrhá se, po upečení zůstává vláč-
ně zánětotvorné. informacemi, rozhodla jsem se přidat je- né a při pečení nepraská.
Margaríny se ke konzumaci doporučovaly den recept: Přeji dobrou chuť.
na počátku 20. století. U másla byla potíž Zdravý jogurtový jablečný štrůdl
s jeho trvanlivostí a cenou. Proto se také 150 g hladké špaldové celozrnné mouky, MUDr. Zdeňka Procházková
začalo provádět ztužování rostlinných ne- 150 g hladké špaldové mouky, 150 g bílého
nasycených olejů hydrogenací. Tímto pro-
cesem však původně nenasycené mastné
kyseliny se měnily na nasycené. Při hyd-
rogenaci se nenasycené mastné kyseliny
mohou také přesmyknout na formu trans.
Ukázalo se, že škodlivost trans nenasyce-
ných mastných kyselin je doslova fatální.
Právě tyto kyseliny se považují za největ- MÍSTNÍ ČLOVĚK, KTERÉMU
ší riziko civilizačních chorob. Pod vlivem
těchto skutečností se změnily technolo- ZÁLEŽÍ NA TOM, ABYSTE
gie ztužování tuků. Místo hydrogenace se
dnes používá frakcionace, čímž se obsah Pomáhám lidem ze svého rodného města SE VE FINANCÍCH
trans-nenasycených mastných kyselin sníží. Třemošnice i z širokého okolí čáslavské
Na krabičkách by mělo být označení kolik kanceláře ušetřit peníze, zbavit se nevýhodných
gramů těchto nebezpečných tuků obsahu- smluv a konečně porozumět tomu, jak finanční NEZTRATILI
jí. Daleko větším problémem však zůstává, svět funguje.
že těchto margarínů se používá při výrobě Platíte zbytečně moc? obchodní vedoucí
Pavel Kváč
sladkostí, průmyslově vyrobeného pečiva, Nevýhodné pojistky, předražené hypotéky, poplatky,
některých čokolád či zmrzlin. Tam, kde chy- o kterých ani nevíte? Ukážu vám, jak na vašich
bí označení, kolik výrobek obsahuje těchto smlouvách ušetřit.
toxických látek, pak je lepší se mu vyhnout. Ochráním vás před pastmi trhu.
Nezdravé bílkoviny obsahují průmyslo- Finanční svět je plný háčků, malých písmenek
a nabídek, které znějí dobře jen na papíře. Ukážu
vé uzeniny, sladké a nízkotučné výrobky. vám, jak se nenechat napálit.
Pokud se vrátíme do minulosti, tak maso Nezávazná konzultace zdarma. placená inzerce
do uzenin pocházelo od zvířat, která ved- Nezávazně probereme vaši situaci, odpovím na vaše
la plnohodnotný život a měla kvalitní kr- otázky a navrhnu, jak postupovat.
mivo. Poctivé uzeniny byly drahé a nemohl
si je každý dovolit. Proto se konzumovaly
v malém množství a jen občas. Pro dnešní
moderní dobu nic takového neplatí. Mno- pavel.kvac@ovbmail.cz
hé uzeniny ani kvalitní maso neobsahuje, + 420 774 585 482 Čáslav, 286 01
pouze nějaké šlachy, odřezky a samozřej- Klimenta Čermáka 123/22
17