Page 14 - Chytrý zpravodaj - Praha 7 - 02 2022
P. 14

15
                                                                                                                                       Hobulet únor 2022                                                            Rozhovor                         15


                                                                                                                                       Bývalo tu Divadlo U Uranie, jedna z prvních nezávislých scén
                                                                                                                                       v Praze. Roku 2018 prostor opanoval nový podnik, fine diningové
                                                                                                                                       bistro The Eatery, které vede šéfkuchař Pavel Býček. Zavzpomínal
                                                                                                                                       s námi na svoje začátky ve špičkových londýnských restauracích,
                                                                                                                                       objasnil několik kuchařských „trendů“ i to, proč se rozhodl pro
                                                                                                                                       sousedskou restauraci místo podniku v centru. A pokud vám
                                                                                                                                       koprovku zkazila školní jídelna, přijďte na ni do Eatery.

                                                                                                                                       Text – Hana Janišová, foto – Tereza Havlínková










                                                                                                                                                          S vůní kopru















                                                                                                                                       Co jste měl dnes k obědu?             hnízdo a jdete od maminky pryč, už je vlastně   jestli to není zbytečné. Všechno jsem se musel
                                                                                                                                       Zatím nic. My máme personálku (oběd pro   jedno, jestli míříte do Prahy, nebo do Londýna.   učit od začátku. Během jednoho dne jsem
                                                                                                                                       personál, pozn. red.) později. Nejdřív vaříme   Ovšem samozřejmě jako u spousty věcí v mém   viděl, jak málo toho umím. V Hiltonu jsem
                                                                                                                                       pro hosty a teprve potom pro sebe. Takže jestli   životě tomu napomohla jedna velká náhoda.   naskočil do klasické hotelové restaurace. Vařil
                                                                                                                                       rozhovor natáhneme až do čtyř, můžete si dát   Můj nevlastní táta měl v Přerově kuchařské   jsem à la carte, pokojový servis, bufety, svatby,
                                                                                                                                       s námi.                               studio a jednou, to jsem měl krátce před ma-  zkrátka běžný hotelový provoz. Nejdřív mě
                                                                                                                                                                             turitou, tam přišel mladý pár, holka z Přerova,   postavili do sekce příloh se zadáním, co všech-
                                                                                                                                       Práce v restauraci nerovná se         kluk z Británie, že chtějí poděkovat, že jim moc   no musí být do odpoledne hotové. Řekl jsem
                                                                                                                                       zdravý životní styl?                  chutnalo. Shodou okolností tam zrovna byla   šéfovi, že to nemůžu zvládnout, a on mi řekl,
                                                                                                                                       To určitě ne. Ale když o tom vykládám, neberte   moje maminka, která jinak pracuje mimo gast-  že to je můj problém, prostě v pět otevíráme.
                                                                                                                                       to tak, že bych chtěl brečet nebo si stěžovat.   roobor, a dala se s nimi do řeči. Kluk se zmínil,   A tak jsem místo na třetí chodil na dvanáctou.
                                                                                                                                       Prostě to tak chodí. Z logiky věci – když oteví-  že je kuchař v hotelu Hilton v Londýně a že   Postupně jsem to stahoval a začínal jsem v jed-
                                                                                                                                       ráme o půl dvanácté a největší nával máme na   tam zrovna hledají pomocného kuchaře.  nu, o půl druhé, ve dvě. Když jsme ve škole
                                                                                                                                       obědy, tak my se musíme najíst buď předtím,                                  dostali zadání: holandská omáčka, tak jsme
                                                                                                                                       nebo potom. Nemůžeme tady nechat lidi sedět   … a slovo dalo slovo…          otevřeli pikslu. V Anglii jsem se to musel naučit
                                                                                                                                       se slovy: „Pardon, my se taky najíme a za půl   … dostal jsem kontakt na šéfkuchaře a po   sám, protože mi bylo blbý se pořád ptát. A tak
                                                                                                                                       hodiny se vám budeme věnovat.“        telefonu udělal přijímací pohovor. Byla to prča,   jsem po nocích koukal na youtube a zkoušel
                                                                                                                                                                             v té době jsem totiž uměl anglicky tak dvě slova   jsem si tři týdny holandskou. Stejně tak jsem se
                                                                                                                                       Jak jste se dostal k vaření?          – Coca-Cola a Marlboro. Naštěstí šéfkuchař pra-  učil péct suflé. V kuchařce od Zdeňka Pohl-
                                                                                                                                       Už ve 13 letech jsem si přál k Vánocům mixér   coval tři roky v Hiltonu v Bratislavě, takže jsme   reicha jsem si přečetl, že nejlepší je z čokolády
                                                                                                                                       a byl na první kuchařské soutěži. Pocházím   se nějak domluvili. U maturity jsem si vytáhl   Valrhona, a tak jsem se pro ni vydal do centra
                                                                                                                                       z Rožnova pod Radhoštěm a střední školu,   téma britská kuchyně a prvního července jsem   Londýna. V troubě suflé krásně vyběhlo,
                                                                                                                                       obor kuchař, jsem vystudoval ve Frenštátě pod   nastupoval v Londýně.        jenomže protože jsem pekl něco, o čem jsem
                                                                                                                                       Radhoštěm, protože tam byl obor s maturitou,                                 vůbec nevěděl, jak má vypadat a chutnat, tak
                                                                                                                                       na které lpěla moje máti. To, co dělám, jsem   Je špičková anglická restaurace místo,    se mi to zdálo strašně syrové, vrátil jsem suflé
                                                                                                                                       chtěl dělat vždycky. Nešel jsem na kuchaře,   kde se dá naučit anglicky?     do trouby a samozřejmě ho úplně přepekl. Pro-
                                                                                                                                       protože bych nevěděl, co se sebou, nebo by mě   Tam se naučíte velmi rychle pět slovíček,    stě jsem nevěděl, že čokoládové suflé má být
                                                                                                                                       nikam jinam nevzali. Bohužel s tím jsem tam   velmi sprostých, protože je holt slyšíte od    uvnitř polotekuté. Ale bylo skvělé, že jsem tam
                                                                                                                                       byl jeden z mála.                     rána do večera.                        tyhle možnosti měl.
                                                                                                                                       A odtud už byl jen krok k tomu        Popíšete nám svou londýnskou cestu?    „Oscarem“ se světě gastronomie jsou
                                                                                                                                       odejít do Londýna?                    Náraz v Anglii byl opravdu tvrdý. Já jsem tady   hvězdy, které už od roku 1926 restauracím
                                                                                                                                       Při škole jsem chodil na brigádu do vyhláše-  posledního dva a půl roku vyhrál jakoukoli   uděluje průvodce Michelin. Vařit v tako-
                                                                                                                                       né restaurace v Rožnově, nejlepší v širokém   soutěž, na kterou jsem přijel, a když je vám   vém podniku nebyl váš sen?
                                                                                                                                       dalekém okolí, kde na mě všichni od majitele   osmnáct devatenáct, tak vám to leští ego. Když   Tenkrát byla po práci v michelinských restau-
                                                                                                                                       po šéfkuchaře koukali, jak toho umím straš-  jsem studoval, tak nás učili, jak si věci ulehčo-  racích obrovská poptávka, byla to éra Gordona
                                                                                                                                       ně moc. A mně přišlo, že tohle je špatně,   vat, ale nikdo nás neučil vařit pořádně. Zatím-  Ramsayho (britský šéfkuchař, jehož podniky
                                                                                                                                       že přece ve svých osmnácti nemůžu být tak   co v Anglii to funguje přesně opačně. Když se   byly oceněny mnoha michelinskými hvězdami,
                                                                                                                                       dobrý. Zkrátka v mém rodišti nešlo naučit se   řekne, že se bude loupat hrášek do polévky,   pozn. red.) a na práci v michelinských restau-
                                                                                                                                       víc a logický krok byl odejít. A když opouštíte   tak nikoho ani nenapadne diskutovat o tom,   racích čekaly zástupy. Z mých pěti žádostí
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19