Page 27 - rn3_10_rijen
P. 27

Vítězem vinobraní                                                David Tichý,

                                                                        fotograf
       je Vinařství rodiny                                                                                           Gastronom — Jak to vidí


       Machových






       Petr Mach vede vinařství spolu s bratrem
       a nejmladším synem. Od návštěvníků
       letošního Vinohradského vinobraní dostal
       jejich sortiment nejvíce hlasů.









                                                                            Vždy jsem o sobě říkal, že nejsem Pražák,
                                                                            ale Žižkovák. Na Žižkově jsem se narodil
                                                                            a strávil jsem tu své dětství i dospívání. Po
                                                                            vojně jsem pár let bydlel jinde, ale v roce
                                                                            2009 mě osud znovu zavál na Žižkov.

                                                                            Focení jsem se začal věnovat už v 80. letech
                                                                            jako kluk. Hodně mě inspiroval amatérský
                                                                            fotograf František Dostál, kterého jsem v té
                                                                            době vídával v létě u Sázavy při práci. Jeho
                                                                            cyklus Letní lidé patří dnes ke klasice. Na fo­
                                                                            cení se mi líbí, že fotografie dokáže zastavit
                                                                            čas a zachycuje neopakovatelné okamžiky
                                                                            života, které tak mohou zůstat zaznamena­
                                                                            né pro budoucí generace. Nejčastěji fotím lidi
                                                                            v ulicích, běžný život — takové street foto.
        Text   Foto   K pěstování a vyrábění vína jsem se dostal dlouhou oklikou.   V Praze jsou místa, kudy jsem prošel nespo­
          Petr Mach  Eliška Stodolová  Přes různá povolání, která s vínem absolutně nesouvisela a za­  četněkrát, a přesto tam pokaždé najdu něco
                  vedla mě do různých míst na světě, jsem se vrátil do rodné ves­
                                                                            nového. Speciálně Žižkov se v posledních le­
                  nice. Nejdřív jsme se s bráchou rozhodli vyrábět víno jen sami
                                                                            tech hodně proměnil a já věřím, že k lepšímu.
                  pro sebe, ale došlo to až do bodu, kdy jsme vyrobené víno ne­
                                                                            zákoutí a tajemných míst, která jsou pro fo­
                  spotřebovali ani za pomoci přátel a sousedů. Rozhodli jsme se
                  ho tedy skladovat a postupně i prodávat.                  Je to krásná pražská čtvrť plná kouzelných
                                                                            tografa nevyčerpatelným zdrojem inspirace.
                  Nejsem žádný rozený vinař, rodiče se vínem nezabývali, a tak   Považuji se za patriota, a tak bylo mým snem
                  jsem se stal knižním vinařem — vše jsem se učil z knih a ná­  udělat i nějakou výstavu fotek ze Žižkova
                  sledně způsobem pokus/omyl. Získali jsme sice už několik oce­  na Žižkově. Paradoxně první výstavu street
                  nění a výher v soutěžích, ale já se radši věnuji lidem a vínu než   fotografií ze Žižkova jsem měl před pár
                  přihláškám do soutěží, i když mě vítězství vždy potěší.   lety v Galerii Na konci světa v zámeckém
                                                                            parku Veltrusy. Od té doby proběhly i dal­
                  Vinice máme u Pálavy, takže k prodeji vína v Praze jsem se   ší výstavy. Ta poslední s názvem 50 odstí­
                  dostal jako k hodně věcem ve svém životě náhodou. Jednou   nů Žižkova byla loni v prosinci v Poštovní
                  jsem projížděl kolem farmářských trhů a napadlo mě, proč si tu   minigalerii na náměstí Jiřího z Poděbrad.
                  nezřídit stánek. Díky své prostořekosti jsem si domluvil, že tu
                  budu prodávat. Tenkrát jsem přivezl sto litrů burčáku, a protože   Rok předtím byla výstava v Komunitním
                  tu nebyl úplně známý, byl za hodinu všechen pryč. Od té doby   centru Husitská a ta se jmenovala Dycky
                  prodávám i na farmářských trzích na Jiřáku, což si velmi uží­  Žižkov! Pro velký úspěch vznikla následně
                  vám, protože mě baví povídání s lidmi.                    i stejnojmenná facebooková skupina, kde
                                                                            se neřeší sousedské spory, politika, parko­
                  Protože jsem žil sám se syny, musel jsem se postupně naučit   vání ani psí exkrementy, ale lidé zde pou­
                  i vařit. K vínu mám nejradši sušenky cantuccini. K přípravě je   ze sdílejí fotografie a videa z Trojky. A pro­
                  třeba čtvrt kila hladké mouky a cukru krupice, hrubě naseka­  tože mě stále hodně zajímá nejen historie,
                  né mandle, dvě vejce, špetku soli a prášek do pečiva. Ze všech   ale i současný život na Žižkově, založil jsem
                  ingrediencí vypracujeme těsto, ze kterého uděláme válečky. Ty   youtubový kanál Videodeník Česka, kam
                  poskládáme na plech a pečeme asi 20 minut na 180 °C. Potom   umísťuji různá videa právě z Prahy 3.
                  je vyndáme, nakrájíme na šikmo na plátky a dáme ještě na
                  čtvrt hodiny dopéct. Hotové přikusujeme k červenému vínu, do
                                                                                                                     — 27
                  kterého je namáčíme.
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32