Page 13 - rn3_10_rijen
P. 13

V Praze můžete                                                                                                Report




       najít i hřiba






















                                                                                                                 Smrž (Morchella americana)











       Zajímavé houby se dají najít i ve městě, tvrdí

       Jan Schneider, který má hledání hub jako

       svého mnohaletého koníčka. Praha 3, kde

       bydlí, podle něj není výjimkou.




        Text   Foto   Houbaření máme zpravidla spojené s lesem.   po přemrznutí. Takže já se už na podzim koukám,
          Anežka Hesová  Jan Schneider  Janem Schneiderem jsme se ale podívali i do par­  matuji. Když se tam pak jdu na jaře podívat, často
                                                              kde je čerstvě vysypaný mulč, a ta místa si zapa­
                  S nadšeným houbařem a sběratelem brouků
                                                              tam ty smrže jsou.“
                  ků Prahy 3, kde se dají najít pozoruhodné úlovky.
                  „Někdy stačí kus trávníku nebo určitý typ stromu,
                  kolem kterého je trochu místo, abyste tam objevili   Na houbách si Jan Schneider i pochutná, ale víc
                  zajímavý druh houby,“ vysvětluje zkušený sbě­  ho zajímají méně obvyklé chutě druhů, které lidé
                  ratel. Jednou se mu například v Rajské zahradě   moc neznají a opomíjejí: „Třeba stroček trubkovi­
                  povedlo najít pod cedrem houbu, která vypadala   tý je taková černá trumpeta. Patří mezi liškovité
                  jako takzvaná kuřátka, po konzultaci s odborníkem   houby, uvnitř je dutý a na povrchu hladký. Je to
                  však zjistil, že se jedná o velmi vzácný druh, který   fantastická houba, dá se z ní dělat úžasný hou­
                  v Česku pravděpodobně nebyl dosud nalezen.  bový kaviár. Stačí ji pokrájet, osmažit na cibulce
                                                              a umlít v mlýnku na maso. Kaviár si pak namažete
                  Jan Schneider žije na Trojce asi šest let. Houbám   na opečený toast a chutná báječně.“
                  se věnuje už dlouho, a to nejen těm, jež si z lesa
                  donese v košíku do polévky, ale také vzácnějším
                  druhům, které rád fotí a pozoruje. „Když se snažím   Z mulčovací kůry rostou
                  vytipovat výskyt nějaké houby, pozoruji příro­
                  du, třeba se koukám na stromy,“ říká Schneider.   na Žižkově americké
                  „Řeknu si například: Tady je lípa a habr, jsem na
                  vápenatém podloží, teď je vhodný čas, tady by
                  mohl být pod zemí lanýž. A on tam někdy oprav­  druhy hub
                  du je!“

                  Na Praze 3 samozřejmě chybí klasický les, ale   Občas na Praze 3 objevíte i jedlé houby. „V Rajské
                  některým druhům hub stačí například mulčova­  zahradě, kde rostou ve svahu břízy, se dají najít
                  cí kůra. „Ta se často importuje z Kanady a pak tu   kozáky březové. Našel jsem tu i hřiba a ryzce,“ říká
                  u nás na Žižkově rostou americké druhy hub. Dá   houbař. Úlovky z parku by ale spíše nedoporučoval
                  se tu třeba snadno najít nepůvodní druh smrže,“   jíst, mohou být znečištěné od psů. „I když zrovna
                  potvrzuje houbař a dodává: „Člověk to ale musí   v Rajské zahradě bych se toho nebál, protože tam
                                                                                                                     — 13
                  sledovat, protože ta kůra plodí jen jednou, a to až   psi nesmí,“ uzavírá Schneider.
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18