Page 27 - Chytrý zpravodaj-Praha3-leden
P. 27
Čokodort je Lukáš Brom,
motorista
vycházející hvězda Gastronom — Jak to vidí
mezi dorty
Na podzim se na farmářských trzích na
Jiřáku objevil čokodort. Drží se staré
receptury a je bezlepkový. O jeho příběhu
vypráví jeden z jednatelů Václav Ravlyk.
Bude Žižkov pouze pro cyklisty, nebo jen
pro motoristy? Z diskuzí na sociálních sítích
může takový ultimativní dojem získat člo-
věk velmi snadno. Ty totiž rozdělují striktně
lidi na podpůrce cyklodopravy — rozuměj
zelené šílence — a na uživatele automobi-
lů. Tedy ty sobce jezdící v prázdných autech
a nesnášející právě ony cyklisty, kteří zase
můžou za všechno současné zlo s doprav-
ními zácpami a špatným parkováním.
Já se po Žižkově pohybuji většinou pěš-
ky, někdy autem, mnohem více veřejnou
dopravou a občas na kole. Jsem asi zvlášt-
ní druh. Mám rád město, které je vrstev-
naté, a konkrétně Žižkov za jeho živelnost.
Jak vizuální v prostoru, tak hlavně v lidech
samých. Pevně doufám, že gentrifikace
čtvrti neprobíhá úspěšně a řetězce předra-
ženého kafe ještě chvíli nevytlačí železář-
ství a různé sympatické šmucik podniky.
Text Foto Přede dvěma lety jsem se potkal se starými kamarády. Jsme Že se ovšem časy mění a s tím i Žižkov, je
Václav Ravlyk Clean Label manažer a podnikatel. Spojuje nás především láska k dobrému zřejmé, logické a nezvratné. Přináší to dobré
různorodá parta — exředitel produkční společnosti, kardiolog,
jídlu. Vzpomněli jsme si také na dezerty, které nám připravo-
věci jako méně heren a zastaváren, ale vět-
valy naše babičky. Jejich recepty na speciální dorty pocházejí
z doby, kdy ještě nebyly lednice. Po jejich vzoru jsme chtěli vy- ší kupní síla znamená i více aut. Jakoukoliv
novou zástavbu pak okolní rezidenti sledují
tvořit trvanlivý a bezlepkový čokoládový dort, který by předčil ty se zděšením i kvůli parkování. A pak se ráno
ostatní. Tak začal příběh čokodortů od firmy Clean Label. „objeví“ pruh pro cyklisty, někde zmizí stání
kvůli průjezdu a celá debata se stočí a redu-
Nejoblíbenějším z našich dezertů je čokodort originál bez pří- kuje na spor o cyklodopravě. Přitom čas-
chutě — je jen a jen z čokolády. Následován je slaným karame- to za kolony může oprava jednoho kanálu,
lem, lesními plody, višní, kokosem a chilli. Dorty balíme do spe- jako v případě nedávno ucpané Olšanské.
ciálních dřevěných krabic. Dřevo na ně je pěstované a těžené
trvale udržitelným způsobem. Protože jsme na Jiřáku zazname- Můj postoj je takový, že jsem si vědom zmí-
nali velký zájem o možnost koupě výrobků nejen od středy do něného trendu a jako majitel auta nepo-
soboty, uvažujeme o zřízení stálé prodejny někde v Praze. Do važuji blízko dostupné rezidenční stání za
té doby ale zdarma doručujeme až domů a přitom ručíme za své základní lidské právo. Jsem za něj však
dvoutýdenní trvanlivost. Vybrat si můžete na webu cokodort.cz. rád. A úpravy pro kola sleduji také bedlivě.
Třeba při úpravě Chlumovy ulice jsme přišli
Na závěr pro vás máme jeden tip. Nad vodní lázní si rozehřejte zbytečně o jedno stání, a to jen kvůli malé-
90 gramů kvalitní hořké čokolády, alespoň 75%. Přidejte 80 mi- mu rozmezí mezi novými cykloprvky, které
lilitrů smetany, řádně promíchejte a společně prohřejte. Jelikož ovšem také využívám. Bylo by skvělé, kdy-
rádi používáme koření z celého světa, doporučujeme do čokolá- by se tyto změny děly promyšleně a citli-
dy přidat vanilkový lusk ze Zanzibaru nebo špetku vietnamského vě i při vědomí, že s autem to bude časem
pepře. Kapka karibského uleželého rumu pro gastronomy je sa- stále těžší. Mimochodem o právo jezdit au-
mozřejmostí! To jsou naše osvědčené rady, jak si prostě užívat tem přes Karlův most jsme přišli v šedesá-
života — s čokoládovým dortem a dobrým nápojem. tých letech — dnes těžko uvěřitelné, že?
— 27