Page 27 - Chytrý zpravodaj-Praha3-leden
P. 27

Čokodort je                                                      Lukáš Brom,

                                                                        motorista
       vycházející hvězda                                                                                            Gastronom — Jak to vidí


       mezi dorty





       Na podzim se na farmářských trzích na
       Jiřáku objevil čokodort. Drží se staré
       receptury a je bezlepkový. O jeho příběhu
       vypráví jeden z jednatelů Václav Ravlyk.










                                                                            Bude Žižkov pouze pro cyklisty, nebo jen
                                                                            pro motoristy? Z diskuzí na sociálních sítích
                                                                            může takový ultimativní dojem získat člo-
                                                                            věk velmi snadno. Ty totiž rozdělují striktně
                                                                            lidi na podpůrce cyklodopravy — rozuměj
                                                                            zelené šílence — a na uživatele automobi-
                                                                            lů. Tedy ty sobce jezdící v prázdných autech
                                                                            a nesnášející právě ony cyklisty, kteří zase
                                                                            můžou za všechno současné zlo s doprav-
                                                                            ními zácpami a špatným parkováním.
                                                                            Já se po Žižkově pohybuji většinou pěš-
                                                                            ky, někdy autem, mnohem více veřejnou
                                                                            dopravou a občas na kole. Jsem asi zvlášt-
                                                                            ní druh. Mám rád město, které je vrstev-
                                                                            naté, a konkrétně Žižkov za jeho živelnost.
                                                                            Jak vizuální v prostoru, tak hlavně v lidech
                                                                            samých. Pevně doufám, že gentrifikace
                                                                            čtvrti neprobíhá úspěšně a řetězce předra-
                                                                            ženého kafe ještě chvíli nevytlačí železář-
                                                                            ství a různé sympatické šmucik podniky.
        Text   Foto   Přede dvěma lety jsem se potkal se starými kamarády. Jsme   Že se ovšem časy mění a s tím i Žižkov, je
          Václav Ravlyk  Clean Label  manažer a podnikatel. Spojuje nás především láska k dobrému   zřejmé, logické a nezvratné. Přináší to dobré
                  různorodá parta — exředitel produkční společnosti, kardiolog,
                  jídlu. Vzpomněli jsme si také na dezerty, které nám připravo-
                                                                            věci jako méně heren a zastaváren, ale vět-
                  valy naše babičky. Jejich recepty na speciální dorty pocházejí
                  z doby, kdy ještě nebyly lednice. Po jejich vzoru jsme chtěli vy-  ší kupní síla znamená i více aut. Jakoukoliv
                                                                            novou zástavbu pak okolní rezidenti sledují
                  tvořit trvanlivý a bezlepkový čokoládový dort, který by předčil ty   se zděšením i kvůli parkování. A pak se ráno
                  ostatní. Tak začal příběh čokodortů od firmy Clean Label.   „objeví“ pruh pro cyklisty, někde zmizí stání
                                                                            kvůli průjezdu a celá debata se stočí a redu-
                  Nejoblíbenějším z našich dezertů je čokodort originál bez pří-  kuje na spor o cyklodopravě. Přitom čas-
                  chutě — je jen a jen z čokolády. Následován je slaným karame-  to za kolony může oprava jednoho kanálu,
                  lem, lesními plody, višní, kokosem a chilli. Dorty balíme do spe-  jako v případě nedávno ucpané Olšanské.
                  ciálních dřevěných krabic. Dřevo na ně je pěstované a těžené
                  trvale udržitelným způsobem. Protože jsme na Jiřáku zazname-  Můj postoj je takový, že jsem si vědom zmí-
                  nali velký zájem o možnost koupě výrobků nejen od středy do   něného trendu a jako majitel auta nepo-
                  soboty, uvažujeme o zřízení stálé prodejny někde v Praze. Do   važuji blízko dostupné rezidenční stání za
                  té doby ale zdarma doručujeme až domů a přitom ručíme za   své základní lidské právo. Jsem za něj však
                  dvoutýdenní trvanlivost. Vybrat si můžete na webu cokodort.cz.   rád. A úpravy pro kola sleduji také bedlivě.
                                                                            Třeba při úpravě Chlumovy ulice jsme přišli
                  Na závěr pro vás máme jeden tip. Nad vodní lázní si rozehřejte   zbytečně o jedno stání, a to jen kvůli malé-
                  90 gramů kvalitní hořké čokolády, alespoň 75%. Přidejte 80 mi-  mu rozmezí mezi novými cykloprvky, které
                  lilitrů smetany, řádně promíchejte a společně prohřejte. Jelikož   ovšem také využívám. Bylo by skvělé, kdy-
                  rádi používáme koření z celého světa, doporučujeme do čokolá-  by se tyto změny děly promyšleně a citli-
                  dy přidat vanilkový lusk ze Zanzibaru nebo špetku vietnamského   vě i při vědomí, že s autem to bude časem
                  pepře. Kapka karibského uleželého rumu pro gastronomy je sa-  stále těžší. Mimochodem o právo jezdit au-
                  mozřejmostí! To jsou naše osvědčené rady, jak si prostě užívat   tem přes Karlův most jsme přišli v šedesá-
                  života — s čokoládovým dortem a dobrým nápojem.           tých letech — dnes těžko uvěřitelné, že?
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32