Page 27 - Praha_3_07_cervenec
P. 27
Táboritská ulice voní Josefina Bakošová,
poctivou Itálií módní návrhářka Gastronom — Jak to vidí
Jeden je kuchař, druhý pekař. V Praze žijí
Roberto a Marco už osm let a loni si na
Trojce otevřeli pekařství, kam lákají na
tradiční italské speciality.
Na Žižkově jsem vlastně úplný nová-
ček. Narodila jsem se v Nerudovce a vy-
rostla na Starém Městě. Miluji staré
domy, půdy, sklepy… Jako děti jsme na
Staromáku prolezly úplně všechno.
Když jsem Staré Město opouštěla, myslela
jsem si, že nikam jinam nepatřím a nesži-
ju se. Nejprve jsem bydlela na Vinohradech.
Odtud jsem se úplnou náhodou objevi-
la na Žižkově, kde jsem nakonec zůsta-
la… A ráda! Objevuji čerstvě krásy Žižkova.
Bydlím v části u Židovských pecí a to je
úžasná čtvrť. Skvělý park, který jsem neznala
Text Foto Eliška Stodolová Oba milujeme jídlo a v Praze nám chyběla pořádná italská pe- a který nabízí krásné hřiště pro děti a grilo-
Potkali jsme se v restauraci, kde Marco pracoval jako kuchař.
Marco Rizzato a Roberto Setti ji v září minulého roku společně s Robertovou ženou Deborou, Kyjskému rybníku. Medvědí česnek. Zajíci.
vání. Také jsem poprvé objevila Třešňovku
kárna, tak jsme se rozhodli jednu takovou založit. Otevřeli jsme
a baví mě nádherná procházka až ke
která je nepostradatelnou součástí našeho týmu. Začínali jsme
Na Žižkově miluji, že jsou tu normál-
během pandemie, což není pro neznámou prodejnu úplně lehké,
ní lidi a normální obchody. Je tu všechno.
ale na Žižkově to funguje trochu jako v Itálii: když nějaký podnik
stojí za to, lidé si o něm řeknou a najdou si do něj cestu.
Domácí potřeby vedle železářství, pekař-
jako dítě v Pařížské ulici, kde už dnes po-
Dnes už nás milovníci italské kuchyně vyhledávají sami. Pečeme
tkáte jen turisty. Možná bych na Žižkově
tu pro ně každý den čerstvé bílé i vícezrnné chleby, křupa- ství vedle kavárny. Tak, jak si to pomatuji
vé ciabatty a další domácí pečivo. Naší největší chloubou je uvítala ještě další farmářské trhy! Ty mám
schiacciata, což je kynutá placka z pšeničné mouky s extrapa- ráda a je to takové příjemné, nenuce-
nenským olivovým olejem. Připravuje se podobně jako známá né setkávání lidí a podpora farmářů.
focaccia, ale díky toskánské receptuře a vymačkávanému těs-
tu je nadýchanější a po upečení v ní zůstávají typické dolíčky. Upřímně musím říct, že po roce, kdy jsem
Zapékáme do ní také olivy, rajčata, cibuli nebo třeba italské sa- musela zavřít svůj showroom v centru Prahy,
lámy. V nabídce máme i sladké pečivo, ručně vyráběné sušenky, se moje práce velice zúžila, odpadly zakáz-
křehké koláče a dezerty, jako je tiramisu. ky a musela jsem se zorientovat v online
prostředí, které mi není úplně blízké. Už se
Všimli jsme si, že v zahraničí se často za „italské“ vydávají pro- nesmírně těším, až se naplno vrátí zakázky na
dukty, které s pravou italskou kvalitou nemají moc společného. svatební a plesové šaty. Navrhování ucelených
Snažíme se proto péct z opravdu poctivých surovin a nabízet kolekcí a módní design je něco, čím opravdu
jen takové zboží, za jaké bychom se před samotnými Italy ne- žiji. Mám to ráda. Je to obrovská každoden-
museli stydět. U dobrých sýrů například poznáte, že velmi brzy ní inspirace. Každá z mých kolekcí má svou
chytají na povrchu patinu nebo plíseň. To je známka toho, že myšlenku, koncept a já ji vnímám jako umě-
jsou přírodní. Takový sýr nevyhazujte! Stačí ho očistit, odkrojit lecké dílo. Jelikož chodím do práce i z práce
vrchní část a bude výborný. Horší je, když si koupíte sýr, který pěšky přes Vítkov nebo stezkou pod Vítkovem,
vám týden zůstane ležet v lednici a pořád vypadá stejně čerstvě. mám dostatek času přemýšlet o svých návr-
To je znamení, že je plný chemických konzervantů a že byste ho zích. Procházky mě uklidňují a dodávají mi tu
neměli jíst. Bohužel, lidé tohle nevědí a dělají přesný opak. Jíst správnou energii. V hlavě mám novou kolek-
kvalitně každopádně stojí za to a dobré jídlo se vám nepřejí. ci, na které již pracuji. Bude o ženské síle.
— 27