Page 27 - Praha_3_07_cervenec
P. 27

Táboritská ulice voní  Josefina Bakošová,

       poctivou Itálií                                                  módní návrhářka                              Gastronom — Jak to vidí






       Jeden je kuchař, druhý pekař. V Praze žijí
       Roberto a Marco už osm let a loni si na
       Trojce otevřeli pekařství, kam lákají na
       tradiční italské speciality.
















                                                                            Na Žižkově jsem vlastně úplný nová-
                                                                            ček. Narodila jsem se v Nerudovce a vy-
                                                                            rostla na Starém Městě. Miluji staré
                                                                            domy, půdy, sklepy… Jako děti jsme na
                                                                            Staromáku prolezly úplně všechno.
                                                                            Když jsem Staré Město opouštěla, myslela
                                                                            jsem si, že nikam jinam nepatřím a nesži-
                                                                            ju se. Nejprve jsem bydlela na Vinohradech.
                                                                            Odtud jsem se úplnou náhodou objevi-
                                                                            la na Žižkově, kde jsem nakonec zůsta-
                                                                            la… A ráda! Objevuji čerstvě krásy Žižkova.
                                                                            Bydlím v části u Židovských pecí a to je
                                                                            úžasná čtvrť. Skvělý park, který jsem neznala
        Text   Foto   Eliška Stodolová  Oba milujeme jídlo a v Praze nám chyběla pořádná italská pe-  a který nabízí krásné hřiště pro děti a grilo-
                  Potkali jsme se v restauraci, kde Marco pracoval jako kuchař.
          Marco Rizzato a Roberto Setti  ji v září minulého roku společně s Robertovou ženou Deborou,   Kyjskému rybníku. Medvědí česnek. Zajíci.
                                                                            vání. Také jsem poprvé objevila Třešňovku
                  kárna, tak jsme se rozhodli jednu takovou založit. Otevřeli jsme
                                                                            a baví mě nádherná procházka až ke
                  která je nepostradatelnou součástí našeho týmu. Začínali jsme
                                                                            Na Žižkově miluji, že jsou tu normál-
                  během pandemie, což není pro neznámou prodejnu úplně lehké,
                                                                            ní lidi a normální obchody. Je tu všechno.
                  ale na Žižkově to funguje trochu jako v Itálii: když nějaký podnik
                  stojí za to, lidé si o něm řeknou a najdou si do něj cestu.
                                                                            Domácí potřeby vedle železářství, pekař-
                                                                            jako dítě v Pařížské ulici, kde už dnes po-
                  Dnes už nás milovníci italské kuchyně vyhledávají sami. Pečeme
                                                                            tkáte jen turisty. Možná bych na Žižkově
                  tu pro ně každý den čerstvé bílé i vícezrnné chleby, křupa-  ství vedle kavárny. Tak, jak si to pomatuji
                  vé ciabatty a další domácí pečivo. Naší největší chloubou je   uvítala ještě další farmářské trhy! Ty mám
                  schiacciata, což je kynutá placka z pšeničné mouky s extrapa-  ráda a je to takové příjemné, nenuce-
                  nenským olivovým olejem. Připravuje se podobně jako známá   né setkávání lidí a podpora farmářů.
                  focaccia, ale díky toskánské receptuře a vymačkávanému těs-
                  tu je nadýchanější a po upečení v ní zůstávají typické dolíčky.   Upřímně musím říct, že po roce, kdy jsem
                  Zapékáme do ní také olivy, rajčata, cibuli nebo třeba italské sa-  musela zavřít svůj showroom v centru Prahy,
                  lámy. V nabídce máme i sladké pečivo, ručně vyráběné sušenky,   se moje práce velice zúžila, odpadly zakáz-
                  křehké koláče a dezerty, jako je tiramisu.                ky a musela jsem se zorientovat v online
                                                                            prostředí, které mi není úplně blízké. Už se
                  Všimli jsme si, že v zahraničí se často za „italské“ vydávají pro-  nesmírně těším, až se naplno vrátí zakázky na
                  dukty, které s pravou italskou kvalitou nemají moc společného.   svatební a plesové šaty. Navrhování ucelených
                  Snažíme se proto péct z opravdu poctivých surovin a nabízet   kolekcí a módní design je něco, čím opravdu
                  jen takové zboží, za jaké bychom se před samotnými Italy ne-  žiji. Mám to ráda. Je to obrovská každoden-
                  museli stydět. U dobrých sýrů například poznáte, že velmi brzy   ní inspirace. Každá z mých kolekcí má svou
                  chytají na povrchu patinu nebo plíseň. To je známka toho, že   myšlenku, koncept a já ji vnímám jako umě-
                  jsou přírodní. Takový sýr nevyhazujte! Stačí ho očistit, odkrojit   lecké dílo. Jelikož chodím do práce i z práce
                  vrchní část a bude výborný. Horší je, když si koupíte sýr, který   pěšky přes Vítkov nebo stezkou pod Vítkovem,
                  vám týden zůstane ležet v lednici a pořád vypadá stejně čerstvě.   mám dostatek času přemýšlet o svých návr-
                  To je znamení, že je plný chemických konzervantů a že byste ho   zích. Procházky mě uklidňují a dodávají mi tu
                  neměli jíst. Bohužel, lidé tohle nevědí a dělají přesný opak. Jíst   správnou energii. V hlavě mám novou kolek-
                  kvalitně každopádně stojí za to a dobré jídlo se vám nepřejí.     ci, na které již pracuji. Bude o ženské síle.
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32