Page 27 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 červen 2021
P. 27

Zkusili jste už                                                  Viktor Kijaško,


       svíčkovou z krůtích                                              sběratel


       prsou?                                                                                                        Gastronom — Jak to vidí





       Obnovené trhy na Jiřáku nabízejí bohatý
       sortiment zboží. Narazíte tu i na Ivu
       Kořínkovou, která prodává krůtí maso
       z rodinné farmy Nový Dvůr.





                                                                            Se Žižkovem jsem se poprvé seznámil před
                                                                            13 lety, když jsem se přestěhoval do Prahy po
                                                                            studentské stáži v Norsku. Musel jsem tehdy
                                                                            strávit hodiny ve frontě na cizinecké policii
                                                                            na Koněvově a od toho okamžiku už se moje
                                                                            vztahy se Žižkovem mohly jen zlepšovat.

                                                                            Každý člověk prostě potřebuje někam patřit,
                                                                            cítit se součástí něčeho většího. Já pochá-
                                                                            zím z Ukrajiny, Čechem jsem se nenarodil
                                                                            a do konce života se jím nestanu, i když mlu-
                                                                            vím už dobře česky a znám i českou kultu-
                                                                            ru. Můj život je ale těsně spojen s Českou
                                                                            republikou, a protože bydlím na Žižkově, tak
                                                                            se ve mně ta potřeba někam patřit proje-
                                                                            vila ve vztahu k této čtvrti. O Žižkově můžu
                                                                            říct, že je naprosto báječný. Z Vrchu sv. Kříže
                                                                            mám nejlepší výhled na Prahu. Když si jdu
                                                                            zaběhat na Vítkov, vždy se zastavím u památ-
                                                                            níku a strávím tam několik minut, abych si
                                                                            užil výhled na staré žižkovské střechy, špič-
        Text a foto   Iva Kořínková  zavedený chov krůt a prasat, jinak ale byla v hrozném stavu.   ky kostela sv. Prokopa a také unikátní věže.
                  Farmu koupili rodiče v devadesátém roce. Byl zde částečně
                  Krůček po krůčku jsme vše dávali do pořádku a postupně se
                                                                            Žižkov má pro mě neuvěřitelné kouzlo, které
                                                                            vyrůstá z jeho hrdé i složité historie, z parků,
                  začali specializovat na chov krůt. Za 30 let našeho působe-
                  ní se vlivem zemědělské politiky v naší zemi několikrát zásad-
                  ně změnily podmínky pro chov drůbeže a její prodej. Nejednou   architektury a lidí, kteří o toto místo pečují.
                  jsme museli o přežití farmy bojovat kvůli záměrné likvidaci líhní,   Moje láska k Žižkovu se projevuje ve sbírce
                  zpracovatelských podniků a dovozu levného masa ze zahrani-  předmětů souvisejících s naší čtvrtí. Jsou to
                  čí. Jediné, co nás mohlo zachránit, bylo obsáhnout celý proces   pohledy, staré fotografie, dopisnice ze žiž-
                  chovu a distribuce od krůtěte až po prodej masa zákazníkovi.   kovských firem začátku 20. století a podob-
                                                                            né předměty. Jednou z nejcennějších věcí
                                                                            je pro mě mapa Žižkova z roku 1891. Část
       Krůtí maso má vyšší podíl                                            mé sbírky uvidíte v červnu v infocentru.
       bílkovin a nízký obsah tuku                                          Sbírám pohledy i ze svého rodného Ternopilu.
                                                                            Ten má smutnou historii, protože za dru-
                                                                            hé světové války bylo 90 % domů zniče-
                                                                            no. Proto na jeho starých pohledech zpra-
                  Krůtí maso je velice zdravé. Ve srovnání s ostatní drůbeží má   vidla vidíte město, které již neexistuje. Se
                  vyšší podíl bílkovin a nízký obsah tuku. Výborná je svíčko-  Žižkovem je to jinak — většina historie je
                  vá z krůtích prsou, guláš ze stehenního plátku nebo žaludků   kolem nás. Potkáváme ji každý den, když
                  a pečené paličky à la kachna. Oblíbeným receptem naší rodiny   jdeme do práce, do obchodu nebo s dítě-
                  je krůtí špalek s nádivkou: dvě housky nakrájíme na kostičky,   tem do školky. A v tom je pro mě to kouzlo. 
                  dáme je do mísy a zakápneme mlékem. Máslo a dva žloutky
                  ušleháme do pěny a přidáme k houskám. Osolíme, opepříme,   Věci ze sbírky sdílím také na facebooku
                  přidáme nasekanou petrželku. Z bílků vyšleháme sníh, který   v žižkovských skupinách. Záměr je ve-
                  zlehka vmícháme k ostatním surovinám. Horní stehno osolíme,   lice jednoduchý. Když si lidé uvědomí,
                  opepříme; z jedné strany opatrně oddělíme kůži od masa a ná-  v jaké krásné historické části města žijí,
                  divku naplníme pod kůži. Špalek dáme do pekáčku, podlijeme   možná si tuto čtvrť víc zamilují a tře-
                  vodou a poklademe plátky másla. Pečeme asi 1,5 až 2 hodiny při   ba se to projeví v menším počtu odpadků
                  180 °C. Přílohou mohou být šťouchané brambory s jarní cibul-  a psích dárečků na chodnících a v parcích.
                  kou nebo bramborová kaše.                                 Nebo přibude víc úsměvů na ulicích.
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32