Page 27 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 červen 2021
P. 27
Zkusili jste už Viktor Kijaško,
svíčkovou z krůtích sběratel
prsou? Gastronom — Jak to vidí
Obnovené trhy na Jiřáku nabízejí bohatý
sortiment zboží. Narazíte tu i na Ivu
Kořínkovou, která prodává krůtí maso
z rodinné farmy Nový Dvůr.
Se Žižkovem jsem se poprvé seznámil před
13 lety, když jsem se přestěhoval do Prahy po
studentské stáži v Norsku. Musel jsem tehdy
strávit hodiny ve frontě na cizinecké policii
na Koněvově a od toho okamžiku už se moje
vztahy se Žižkovem mohly jen zlepšovat.
Každý člověk prostě potřebuje někam patřit,
cítit se součástí něčeho většího. Já pochá-
zím z Ukrajiny, Čechem jsem se nenarodil
a do konce života se jím nestanu, i když mlu-
vím už dobře česky a znám i českou kultu-
ru. Můj život je ale těsně spojen s Českou
republikou, a protože bydlím na Žižkově, tak
se ve mně ta potřeba někam patřit proje-
vila ve vztahu k této čtvrti. O Žižkově můžu
říct, že je naprosto báječný. Z Vrchu sv. Kříže
mám nejlepší výhled na Prahu. Když si jdu
zaběhat na Vítkov, vždy se zastavím u památ-
níku a strávím tam několik minut, abych si
užil výhled na staré žižkovské střechy, špič-
Text a foto Iva Kořínková zavedený chov krůt a prasat, jinak ale byla v hrozném stavu. ky kostela sv. Prokopa a také unikátní věže.
Farmu koupili rodiče v devadesátém roce. Byl zde částečně
Krůček po krůčku jsme vše dávali do pořádku a postupně se
Žižkov má pro mě neuvěřitelné kouzlo, které
vyrůstá z jeho hrdé i složité historie, z parků,
začali specializovat na chov krůt. Za 30 let našeho působe-
ní se vlivem zemědělské politiky v naší zemi několikrát zásad-
ně změnily podmínky pro chov drůbeže a její prodej. Nejednou architektury a lidí, kteří o toto místo pečují.
jsme museli o přežití farmy bojovat kvůli záměrné likvidaci líhní, Moje láska k Žižkovu se projevuje ve sbírce
zpracovatelských podniků a dovozu levného masa ze zahrani- předmětů souvisejících s naší čtvrtí. Jsou to
čí. Jediné, co nás mohlo zachránit, bylo obsáhnout celý proces pohledy, staré fotografie, dopisnice ze žiž-
chovu a distribuce od krůtěte až po prodej masa zákazníkovi. kovských firem začátku 20. století a podob-
né předměty. Jednou z nejcennějších věcí
je pro mě mapa Žižkova z roku 1891. Část
Krůtí maso má vyšší podíl mé sbírky uvidíte v červnu v infocentru.
bílkovin a nízký obsah tuku Sbírám pohledy i ze svého rodného Ternopilu.
Ten má smutnou historii, protože za dru-
hé světové války bylo 90 % domů zniče-
no. Proto na jeho starých pohledech zpra-
Krůtí maso je velice zdravé. Ve srovnání s ostatní drůbeží má vidla vidíte město, které již neexistuje. Se
vyšší podíl bílkovin a nízký obsah tuku. Výborná je svíčko- Žižkovem je to jinak — většina historie je
vá z krůtích prsou, guláš ze stehenního plátku nebo žaludků kolem nás. Potkáváme ji každý den, když
a pečené paličky à la kachna. Oblíbeným receptem naší rodiny jdeme do práce, do obchodu nebo s dítě-
je krůtí špalek s nádivkou: dvě housky nakrájíme na kostičky, tem do školky. A v tom je pro mě to kouzlo.
dáme je do mísy a zakápneme mlékem. Máslo a dva žloutky
ušleháme do pěny a přidáme k houskám. Osolíme, opepříme, Věci ze sbírky sdílím také na facebooku
přidáme nasekanou petrželku. Z bílků vyšleháme sníh, který v žižkovských skupinách. Záměr je ve-
zlehka vmícháme k ostatním surovinám. Horní stehno osolíme, lice jednoduchý. Když si lidé uvědomí,
opepříme; z jedné strany opatrně oddělíme kůži od masa a ná- v jaké krásné historické části města žijí,
divku naplníme pod kůži. Špalek dáme do pekáčku, podlijeme možná si tuto čtvrť víc zamilují a tře-
vodou a poklademe plátky másla. Pečeme asi 1,5 až 2 hodiny při ba se to projeví v menším počtu odpadků
180 °C. Přílohou mohou být šťouchané brambory s jarní cibul- a psích dárečků na chodnících a v parcích.
kou nebo bramborová kaše. Nebo přibude víc úsměvů na ulicích.
— 27