Page 23 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 červen 2021
P. 23
Anna Strejcová: Reflexe
Nejvíc jídla lidé vyhodí
na úrovni domácností
V Žižkovském Atriu
se v červnu představí
projekt zaměřený
na plýtvání jídlem.
Ředitelka organizace
Zachraň jídlo Anna
Strejcová vysvětluje,
jak k němu dochází.
Text Foto Kolik přebytečného jídla se vyhodí nikdo nekoupí. Věnujeme se proto možnosti daro-
Eliška Stodolová Zachraň jídlo V České republice, podobně jako v jiných vyspě- Narážíme ale na mnoho legislativních a logistic-
vání hotových jídel z jídelen a cateringu charitám.
v domácnostech?
lých státech, se nejvíce jídla vyhodí na úrovni
kých překážek, především na extrémně krátkou
domácností. Mendelova univerzita zjistila, že prů-
dobu od uvaření, po kterou lze hotové pokrmy
měrný obyvatel Brna vyhodí ročně 37,4 kilogramu
potravin. Nejvíce plýtvají potravinami lidé na sídliš- vydávat.
ti, konkrétně jde o 53,6 kilogramu na osobu a rok. Jak bude vypadat prezentace v Atriu?
Jsou to potraviny, které by se skutečně daly sníst, Projekt bude určený primárně pro děti a jejich
ne slupky nebo odřezky. rodiče a zaměří se na téma dovozu potravin z ce-
lého světa. Málokdo si umí představit třeba cestu
Vyhazují lidé potraviny i z jiných důvodů, než je manga z Jižní Ameriky do našeho obchodu. Na
prošlá spotřební doba? výstavě si proto děti budou moci projet trasu, po
Potraviny se vyhazují v různých fázích výroby které se k nám jídlo dostává. Ukážeme i množství
a spotřeby. Třeba v zemědělství se vyřazuje ovoce vody nutné pro vypěstování jednotlivých produktů
a zelenina, které neodpovídají estetickým normám a možnosti darování jídla. Jsem ráda, že i tak kom-
obchodních řetězců. V jídelnách a restauracích plexní témata pojali umělci Vendula Chalánková
zas proto, že se nepodaří odhadnout poptávku a Viliam Slaminka s lehkostí, a vznikla tak zábavná
nebo že firemní klienti požadují možnost výběru ze a hravá díla.
všech jídel až do konce výdejní doby.
Vydali jste kuchařku s recepty ze zbytkového
Průměrný člověk vyhodí jídla. Máte nějaký tip?
Můj obecný tip proti plýtvání je chodit na malé
nákupy párkrát týdně. Nebo udělat jeden větší ná-
37,4 kg potravin ročně kup a pak dokupovat jen některé suroviny, dokud
se lednička úplně nevyprázdní. Mým oblíbeným
záchranářským receptem je pak zelenina naložená
na pár dnů do láku zbylého z okurek, díky čemuž
Můžeme tomu zabránit? vzniknou příjemně kyselé pickles. Jinou možností
Uvedu příklady. Pokud víme, že chceme jogurt je italská omeleta frittata, do které se dá schovat
spotřebovat ihned, nemá smysl sahat do zad- vše, co v lednici přebývá.
ní části regálu a vybírat si produkt s co nejdelší
dobou použitelnosti. Samostatné banány, kte- Plnou verzi rozhovoru najdete na webu Prahy 3,
ré člověk v obchodě nechá po odtržení několika podrobnosti k výstavě na straně 34.
— 23
kousků, se velmi často vyhazují, protože si je už