Page 23 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 červen 2021
P. 23

Anna Strejcová:                                                                                               Reflexe




       Nejvíc jídla lidé vyhodí





       na úrovni domácností











       V Žižkovském Atriu

       se v červnu představí

       projekt zaměřený

       na plýtvání jídlem.

       Ředitelka organizace

       Zachraň jídlo Anna

       Strejcová vysvětluje,

       jak k němu dochází.



        Text   Foto   Kolik přebytečného jídla se vyhodí      nikdo nekoupí. Věnujeme se proto možnosti daro-
          Eliška Stodolová  Zachraň jídlo   V České republice, podobně jako v jiných vyspě-  Narážíme ale na mnoho legislativních a logistic-
                                                              vání hotových jídel z jídelen a cateringu charitám.
                  v domácnostech?
                  lých státech, se nejvíce jídla vyhodí na úrovni
                                                              kých překážek, především na extrémně krátkou
                  domácností. Mendelova univerzita zjistila, že prů-
                                                              dobu od uvaření, po kterou lze hotové pokrmy
                  měrný obyvatel Brna vyhodí ročně 37,4 kilogramu
                  potravin. Nejvíce plýtvají potravinami lidé na sídliš-  vydávat.
                  ti, konkrétně jde o 53,6 kilogramu na osobu a rok.   Jak bude vypadat prezentace v Atriu?
                  Jsou to potraviny, které by se skutečně daly sníst,   Projekt bude určený primárně pro děti a jejich
                  ne slupky nebo odřezky.                     rodiče a zaměří se na téma dovozu potravin z ce-
                                                              lého světa. Málokdo si umí představit třeba cestu
                  Vyhazují lidé potraviny i z jiných důvodů, než je   manga z Jižní Ameriky do našeho obchodu. Na
                  prošlá spotřební doba?                      výstavě si proto děti budou moci projet trasu, po
                  Potraviny se vyhazují v různých fázích výroby   které se k nám jídlo dostává. Ukážeme i množství
                  a spotřeby. Třeba v zemědělství se vyřazuje ovoce   vody nutné pro vypěstování jednotlivých produktů
                  a zelenina, které neodpovídají estetickým normám   a možnosti darování jídla. Jsem ráda, že i tak kom-
                  obchodních řetězců. V jídelnách a restauracích   plexní témata pojali umělci Vendula Chalánková
                  zas proto, že se nepodaří odhadnout poptávku   a Viliam Slaminka s lehkostí, a vznikla tak zábavná
                  nebo že firemní klienti požadují možnost výběru ze   a hravá díla.
                  všech jídel až do konce výdejní doby.
                                                              Vydali jste kuchařku s recepty ze zbytkového
       Průměrný člověk vyhodí                                 jídla. Máte nějaký tip?
                                                              Můj obecný tip proti plýtvání je chodit na malé
                                                              nákupy párkrát týdně. Nebo udělat jeden větší ná-
       37,4 kg potravin ročně                                 kup a pak dokupovat jen některé suroviny, dokud
                                                              se lednička úplně nevyprázdní. Mým oblíbeným
                                                              záchranářským receptem je pak zelenina naložená
                                                              na pár dnů do láku zbylého z okurek, díky čemuž
                  Můžeme tomu zabránit?                       vzniknou příjemně kyselé pickles. Jinou možností
                  Uvedu příklady. Pokud víme, že chceme jogurt   je italská omeleta frittata, do které se dá schovat
                  spotřebovat ihned, nemá smysl sahat do zad-  vše, co v lednici přebývá.
                  ní části regálu a vybírat si produkt s co nejdelší
                  dobou použitelnosti. Samostatné banány, kte-  Plnou verzi rozhovoru najdete na webu Prahy 3,
                  ré člověk v obchodě nechá po odtržení několika   podrobnosti k výstavě na straně 34.
                                                                                                                     — 23
                  kousků, se velmi často vyhazují, protože si je už
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28