Page 18 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 18
život v obci
FANOUŠCI JSOU PRO
KAŽDÝ PIVOVAR
POŽEHNÁNÍM
Se znovuobnovením činnosti pivovaru v roce 2016
vznikla i iniciativa Přátelé Uhříněveského pivovaru
(PUP). Za nápadem založit tento spolek stojí Petr
Nickmann. O fungování spolku se dozvíte v ná-
sledujících řádcích přímo od zakladatele.
redakce
Uhříněveském zpravodaji č. 2/2016 byl uve-
řejněn článek o obnovení výroby piva po 67
V letech v prostorách bývalého Uhříněveského
pivovaru. Protože mám rád dobré pivo, tak jsem dostal
nápad současně dát dohromady partu podobných
Pivovarský tým, který se stará o vaše chuťové blaho, ve starém pivovarském sklepu: pivařů, kteří by mohli být nápomocni nejenom vlastní
v zadní řadě zleva Rudolf Lach, Jan Škarka, Tomáš Nejedlý a Petr Škorpil. V přední konzumací tohoto moku.
řadě zleva Tomáš Jílek, Miloš Procházka, Martin Turnovský a Ladislav Veselý. Po konzultaci s Martinem Turnovským, který oka-
mžitě tuto aktivitu přivítal, se vlastní realizace nápadu
rozjela velmi rychle. Po výzvě, která měla kladnou
NA VAŘENÍ VÁNOČNÍCH I JINÝCH odezvu, jsme se poprvé setkali již 9. května 2016 v pro-
SPECIÁLŮ SE VŽDY TĚŠÍME storách Pivovarské restaurace jako zájmová skupina
Přátel Uhříněveského pivovaru (zkráceně PUP).
Kromě pravidelných měsíčních setkání se aktivně
podílíme na pivních uhříněveských slavnostech jak
Pivovaru Uhříněves s oblibou přicházíme s novinkami a speciály, které v pivovaru, tak i Pivovarské restauraci. Navštěvujeme
mohou zaujmout naše zákazníky, a doplnit tak stálou nabídku tradič- jiné pivovary, absolvujeme procházky po Novém
V ních uhříněveských piv. Vaření takového speciálu je pro sládka radost Městě pražském i Hradčanech a společně grilujeme.
stejně jako vyladění receptury a postupu samotného vaření. Zároveň s tím Považujeme za velmi příjemné, že v našich řadách
je spojena zodpovědnost a samozřejmě sládkova zkušenost, neboť výsled- jsou i ženy, a zároveň se můžeme společně prezento-
kem může být velmi úspěšný produkt nebo plný tank nepovedeného piva. vat i ve slušivých jednotných trikách pivní žluté barvy.
Letos jsme si připravili hned několik speciálů, kterými chceme naši pod-
zimní a zimní nabídku obohatit. Jedná se nejen o piva, která jsme vařili již
v minulosti, jako například úspěšný zimní speciál „Kaštan“, ale také o piva
chmelená čerstvě sklizeným zeleným chmelem. Jejich počet jsme po úspěchu
Alois 14° s tímto chmelením oproti minulému roku rozšířili a uvařili piva
Alois 11° a především první dvanáctistupňový ležák v novodobých dějinách
uhříněveského pivovaru – Alois 12° „Kazbek“. Název odkazuje na českou
odrůdu chmele Kazbek, který jsme ihned po sčesání přidali do várky. Jak
ale takové speciály vznikají a čím jsou odlišné?
Náš zimní Kaštanový speciál se výrazně liší především svojí stupňovitostí
a barvou. Toto polotmavé 18stupňové pivo je velmi plné a chutné, vhodné
právě k vychutnávání za dlouhých zimních večerů. Největší odlišností je
však použití v pivovarnictví nezvyklé suroviny, kaštanové mouky, získané
namletím jedlých kaštanů dovážených z jižní Evropy, nejčastěji z Itálie.
Výjimečné pivo potřebuje i výjimečný čas na zrání a ležení. Zatímco napří-
klad naše jedenáctka leží minimálně 6 týdnů, u „Kaštana“ doba zrání trvá
až 6 měsíců, než sládci pošlou pivo do světa. Motto: Pro náš PUP jsou hlavní cíle mít s Aloisem pěkné
Dalšími speciály letošního podzimu jsou pak naše várky s čerstvým chvíle!
chmelem. Jejich výjimečnost spočívá především v tom, že je můžeme vařit
pouze jednou ročně, a to právě v době chmelové sklizně. Již druhým rokem Rádi ve svých řadách (je nás více jak dvacet) při-
se naši sládci v tuto dobu vydali do centra chmelařství v České republice, vítáme i další příznivce vynikajícího uhříněveského
do města Žatce, kde sami načesali nejen celosvětově známou a v Čechách pivního moku, a to na kterémkoliv setkání, která jsou
nejrozšířenější odrůdu Žatecký poloraný červeňák, která byla použita ke pravidelně poslední čtvrtek v měsíci v Pivovarské re-
chmelení várek Alois 11° a Alois 14°, ale také již zmíněnou českou odrůdu stauraci od 18 hodin.
Kazbek, která se vyznačuje výraznější hořkostí i vůní.
Petr Nickmann, předseda PUPu
Tomáš Nejedlý, sládek PÚ e-mail: pnickmann@seznam.cz
18 | Uhříněveský zpravodaj | listopad 2021

