Page 18 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 18

život v obci





                                                                       FANOUŠCI JSOU PRO
                                                                       KAŽDÝ PIVOVAR
                                                                       POŽEHNÁNÍM



                                                                       Se znovuobnovením činnosti pivovaru v roce 2016
                                                                       vznikla i iniciativa Přátelé Uhříněveského pivovaru
                                                                       (PUP). Za nápadem založit tento spolek stojí Petr
                                                                       Nickmann. O fungování spolku se dozvíte v  ná-
                                                                       sledujících řádcích přímo od zakladatele.
                                                                                                         redakce

                                                                            Uhříněveském zpravodaji č. 2/2016 byl uve-
                                                                            řejněn článek o obnovení výroby piva po 67
                                                                       V letech v prostorách bývalého Uhříněveského
                                                                       pivovaru. Protože mám rád dobré pivo, tak jsem dostal
                                                                       nápad současně dát dohromady partu podobných
          Pivovarský tým, který se stará o vaše chuťové blaho, ve starém pivovarském sklepu:   pivařů, kteří by mohli být nápomocni nejenom vlastní
          v zadní řadě zleva Rudolf Lach, Jan Škarka, Tomáš Nejedlý a Petr Škorpil. V přední   konzumací tohoto moku.
          řadě zleva Tomáš Jílek, Miloš Procházka, Martin Turnovský a Ladislav Veselý.  Po konzultaci s Martinem  Turnovským, který oka-
                                                                       mžitě tuto aktivitu přivítal, se vlastní realizace nápadu
                                                                       rozjela velmi rychle. Po výzvě, která měla kladnou
          NA VAŘENÍ VÁNOČNÍCH I JINÝCH                                 odezvu, jsme se poprvé setkali již 9. května 2016 v pro-
          SPECIÁLŮ SE VŽDY TĚŠÍME                                      storách Pivovarské restaurace jako zájmová skupina
                                                                       Přátel Uhříněveského pivovaru (zkráceně PUP).
                                                                          Kromě pravidelných měsíčních setkání se aktivně
                                                                       podílíme na pivních uhříněveských slavnostech jak
               Pivovaru Uhříněves s oblibou přicházíme s novinkami a speciály, které   v pivovaru, tak i Pivovarské restauraci. Navštěvujeme
               mohou zaujmout naše zákazníky, a doplnit tak stálou nabídku tradič-  jiné pivovary, absolvujeme procházky po Novém
          V ních uhříněveských piv. Vaření takového speciálu je pro sládka radost   Městě pražském i Hradčanech a společně grilujeme.
          stejně jako vyladění receptury a postupu samotného vaření. Zároveň s tím   Považujeme za velmi příjemné, že v našich řadách
          je spojena zodpovědnost a samozřejmě sládkova zkušenost, neboť výsled-  jsou i ženy, a zároveň se můžeme společně prezento-
          kem může být velmi úspěšný produkt nebo plný tank nepovedeného piva.   vat i ve slušivých jednotných trikách pivní žluté barvy.
            Letos jsme si připravili hned několik speciálů, kterými chceme naši pod-
          zimní a zimní nabídku obohatit. Jedná se nejen o piva, která jsme vařili již
          v minulosti, jako například úspěšný zimní speciál „Kaštan“, ale také o piva
          chmelená čerstvě sklizeným zeleným chmelem. Jejich počet jsme po úspěchu
          Alois 14° s tímto chmelením oproti minulému roku rozšířili a uvařili piva
          Alois 11° a především první dvanáctistupňový ležák v novodobých dějinách
          uhříněveského pivovaru – Alois 12° „Kazbek“. Název odkazuje na českou
          odrůdu chmele Kazbek, který jsme ihned po sčesání přidali do várky. Jak
          ale takové speciály vznikají a čím jsou odlišné?
            Náš zimní Kaštanový speciál se výrazně liší především svojí stupňovitostí
          a barvou. Toto polotmavé 18stupňové pivo je velmi plné a chutné, vhodné
          právě k vychutnávání za dlouhých zimních večerů. Největší odlišností je
          však použití v pivovarnictví nezvyklé suroviny, kaštanové mouky, získané
          namletím jedlých kaštanů dovážených z jižní Evropy, nejčastěji z Itálie.
          Výjimečné pivo potřebuje i výjimečný čas na zrání a ležení. Zatímco napří-
          klad naše jedenáctka leží minimálně 6 týdnů, u „Kaštana“ doba zrání trvá
          až 6 měsíců, než sládci pošlou pivo do světa.                Motto: Pro náš PUP jsou hlavní cíle mít s Aloisem pěkné
            Dalšími speciály letošního podzimu jsou pak naše várky s čerstvým   chvíle!
          chmelem. Jejich výjimečnost spočívá především v tom, že je můžeme vařit
          pouze jednou ročně, a to právě v době chmelové sklizně. Již druhým rokem   Rádi ve svých řadách (je nás více jak dvacet) při-
          se naši sládci v tuto dobu vydali do centra chmelařství v České republice,   vítáme i další příznivce vynikajícího uhříněveského
          do města Žatce, kde sami načesali nejen celosvětově známou a v Čechách   pivního moku, a to na kterémkoliv setkání, která jsou
          nejrozšířenější odrůdu Žatecký poloraný červeňák, která byla použita ke   pravidelně poslední čtvrtek v měsíci v Pivovarské re-
          chmelení várek Alois 11° a Alois 14°, ale také již zmíněnou českou odrůdu   stauraci od 18 hodin.
          Kazbek, která se vyznačuje výraznější hořkostí i vůní.

                                                                                      Petr Nickmann, předseda PUPu
                                             Tomáš Nejedlý, sládek PÚ                 e-mail: pnickmann@seznam.cz


          18 | Uhříněveský zpravodaj | listopad 2021
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23