Page 16 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 16
rozhovor
Ing. Petr Veselý, Ph.D.
Narodil se v roce 1976. Vystudoval pivovarnictví
na Vysoké škole chemicko-technologické
v Praze a University of Nottingham ve Velké
Británii. Během své dvacetileté pivovarnické
kariéry působil v Japonsku, USA, Švýcarsku,
Jihoafrické republice a České republice. Mimo
jiné pracoval jako sládek v Plzeňském Prazdroji
a vrchní sládek v South African Breweries (SAB).
Momentálně žije a pracuje v jihoafrickém
Johannesburgu, kde vede oddělení inovací pro
africkou divizi pivovarnické společnosti
ABInbev. S jihoafrickou manželkou Wendy
Tlangelani mají dva syny Alana Akaniho
a Matěje Engetela. Věnuje se triatlonu
a surfingu. Hovoří anglicky a francouzsky.
Ladislav Veselý
Je mu 73 let, narodil se ve Vestecké Lhotce na
Vysočině. Ženatý druhý syn žije na Novém
Zélandu. Spolumajitel a sládek Uhříněveského
pivovaru. Vystudoval Střední průmyslovou školu
potravinářské technologie (kvasná technologie)
a absolvoval několik semestrů VŠCHT. Pracoval
jako sládek v Japonsku, Slovinsku
a samozřejmě v Čechách. Má zkušenosti
z obchodní činnosti, technologie a výzkumu.
UHŘÍNĚVESKÝ PIVOVAR Získaná ocenění: 1996 nejlepší pivo roku, 2000
bronzová medaile v celojaponské soutěži
minipivovarů (370 pivovarů), 2009 sládek roku.
MÁ ŠTĚSTÍ NA SLÁDKY Přestože rád cestuje, tak říká: V Čechách je mně
nejlépe.
Od nepaměti je nejdůležitějším člověkem v pivovaru sládek.
Na něm záleží prosperita pivovaru. A to náš Uhříněveský
pivovar vždy měl, vždyť i současné pivo Alois je pojmenováno
po skvělém sládkovi Aloisovi Tichém (1843–1916), jenž
nakonec pivovar i vlastnil. Aktuálně od znovuobnovení
pivovaru (2016) vaří pivo Ladislav Veselý, dlouholetý sládek
z minipivovaru U Medvídků, který má mimo jiné i velké
zkušenosti s vařením piva v dalekém Japonsku (1996–2001).
A protože platí pořekadlo, že jablko nepadá daleko od stromu, Fotografie z období kolem roku 1938. Foceno
tak i tady bylo naplněno a jeho syn Petr má úspěchy při vaření z věže kostela, vpředu je budova nové
piva i v Jihoafrické republice. Dá se říci, že české ruce a hlava sokolovny, dnešní Divadlo U22, a v pozadí je
pivovar s pivovarskými komíny. Všimněte si, kde
se neztratí nikde ve světě. končila zástavba.
ávštěva Petra v ČR mě inspiro- dařském, kde jsem pobyl 21 let. Po pádu Láďo, co se vaří v Japonsku?
vala k menšímu dvojrozhovo- komunismu jsem se rozhodl zúročit, co Japonská piva z velkých pivovarů Asahi
ru s otcem a synem Veselými. jsem se naučil. První sládkovská pozice a Kirin jsou především velmi osvěžující
NSetkání proběhlo za účasti sládka byla ve Slovinském Domžale. Pak následo- a v porovnání s našimi ležáky výrazně
Tomáše Nejedlého, jak jinak než v pivovaru. valy Velké Popovice (obchodní oddělení), méně hořká. Kromě sladu se do tamní-
Při lahodném moku Alois debata příjemně Průhonice U Bezoušků, a dále dva pivovary ho piva přidává rýže, což jim dodává leh-
a rychle plynula. v Japonsku (Kirishima Highland Brewery kost – pro tamní léto ideální. V době, když
a Hidej), v Čechách potom Dětenice, jsem do Japonska přijel, tam probíhal velký
Jaká byla vaše cesta ke „sládkovství“, U Medvídků, a když jsem narazil na paro- rozmach minipivovarů a často tam vařili
Láďo? strojní pivovar v Uhříněvsi, kde se chystalo sládci z Německa a Čech svoje receptury.
Po maturitě jsem začal pracovat ve po dlouhých letech znovu vařit pivo, tak Nechával jsem si dovážet český slad, chmel
Výzkumném ústavu pivovarském a sla- nebylo co řešit. i kvasnice a vařil jsem hlavně ležáky.
16 | Uhříněveský zpravodaj | listopad 2021