Page 16 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 16

rozhovor






                                                                               Ing. Petr Veselý, Ph.D.
                                                                               Narodil se v roce 1976. Vystudoval pivovarnictví
                                                                               na Vysoké škole chemicko-technologické
                                                                               v Praze a University of Nottingham ve Velké
                                                                               Británii. Během své dvacetileté pivovarnické
                                                                               kariéry působil v Japonsku, USA, Švýcarsku,
                                                                               Jihoafrické republice a České republice. Mimo
                                                                               jiné pracoval jako sládek v Plzeňském Prazdroji
                                                                               a vrchní sládek v South African Breweries (SAB).
                                                                               Momentálně žije a pracuje v jihoafrickém
                                                                               Johannesburgu, kde vede oddělení inovací pro
                                                                               africkou divizi pivovarnické společnosti
                                                                               ABInbev. S jihoafrickou manželkou Wendy
                                                                               Tlangelani mají dva syny Alana Akaniho
                                                                               a Matěje Engetela. Věnuje se triatlonu
                                                                               a surfingu. Hovoří anglicky a francouzsky.

                                                                               Ladislav Veselý
                                                                               Je mu 73 let, narodil se ve Vestecké Lhotce na
                                                                               Vysočině. Ženatý druhý syn žije na Novém
                                                                               Zélandu. Spolumajitel a sládek Uhříněveského
                                                                               pivovaru. Vystudoval Střední průmyslovou školu
                                                                               potravinářské technologie (kvasná technologie)
                                                                               a absolvoval několik semestrů VŠCHT. Pracoval
                                                                               jako sládek v Japonsku, Slovinsku
                                                                               a samozřejmě v Čechách. Má zkušenosti
                                                                               z obchodní činnosti, technologie a výzkumu.
          UHŘÍNĚVESKÝ PIVOVAR                                                  Získaná ocenění: 1996  nejlepší pivo roku, 2000
                                                                               bronzová medaile v celojaponské soutěži
                                                                               minipivovarů (370 pivovarů), 2009  sládek roku.
          MÁ ŠTĚSTÍ NA SLÁDKY                                                  Přestože rád cestuje, tak říká: V Čechách je mně
                                                                               nejlépe.




          Od nepaměti je nejdůležitějším člověkem v pivovaru sládek.
          Na něm záleží prosperita pivovaru. A to náš Uhříněveský
          pivovar vždy měl, vždyť i současné pivo Alois je pojmenováno
          po skvělém sládkovi Aloisovi Tichém (1843–1916), jenž
          nakonec pivovar i vlastnil. Aktuálně od znovuobnovení
          pivovaru (2016) vaří pivo Ladislav Veselý, dlouholetý sládek
          z minipivovaru U Medvídků, který má mimo jiné i velké
          zkušenosti s vařením piva v dalekém Japonsku (1996–2001).
          A protože platí pořekadlo, že jablko nepadá daleko od stromu,        Fotografie z období kolem roku 1938. Foceno
          tak i tady bylo naplněno a  jeho syn Petr má úspěchy při vaření      z věže kostela, vpředu je budova nové
          piva i v Jihoafrické republice. Dá se říci, že české ruce a hlava    sokolovny, dnešní Divadlo U22, a v pozadí je
                                                                               pivovar s pivovarskými komíny. Všimněte si, kde
          se neztratí nikde ve světě.                                          končila zástavba.



                 ávštěva Petra v ČR mě inspiro-  dařském, kde jsem pobyl 21 let. Po pádu   Láďo, co se vaří v Japonsku?
                 vala k menšímu dvojrozhovo-  komunismu jsem se rozhodl zúročit, co   Japonská piva z velkých pivovarů Asahi
                 ru s otcem a synem Veselými.   jsem se naučil. První sládkovská pozice   a Kirin jsou především velmi osvěžující
          NSetkání proběhlo za účasti sládka   byla ve Slovinském Domžale. Pak následo-  a v porovnání s našimi ležáky výrazně
          Tomáše Nejedlého, jak jinak než v pivovaru.   valy Velké Popovice (obchodní oddělení),   méně hořká. Kromě sladu se do tamní-
          Při lahodném moku Alois debata příjemně   Průhonice U Bezoušků, a dále dva pivovary   ho piva přidává rýže, což jim dodává leh-
          a rychle plynula.                 v Japonsku (Kirishima Highland Brewery   kost – pro tamní léto ideální. V době, když
                                            a  Hidej),  v  Čechách  potom  Dětenice,   jsem do Japonska přijel, tam probíhal velký
          Jaká byla vaše cesta ke „sládkovství“,   U Medvídků, a když jsem narazil na paro-  rozmach minipivovarů a často tam vařili
          Láďo?                             strojní pivovar v Uhříněvsi, kde se chystalo   sládci z Německa a Čech svoje receptury.
          Po maturitě jsem  začal pracovat ve   po dlouhých letech znovu vařit pivo, tak   Nechával jsem si dovážet český slad, chmel
          Výzkumném ústavu pivovarském a sla-   nebylo co řešit.               i kvasnice a vařil jsem hlavně ležáky.


          16 | Uhříněveský zpravodaj | listopad 2021
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21