Page 17 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 17
rozhovor
Doba je zlá, sládků málo, ale vy jednoho
mladého máte. Co byste o něm čtenářům
řekl? Je to váš nástupce?
Láďa: Máme štěstí, že přišel Tomáš Nejedlý,
jenž se nebojí práce, která je v malém pi-
vovaru fyzicky náročná. Hraje fotbal, což je
fajn. Za krátkou dobu se vypracoval a vím,
že je sládek s dobrou budoucností. To, že
bydlí v pivovaru nad varnou, není náhoda!
(Nepřipomíná vám to něco? Pozn. red.).
Z čeho vzniká pivo zleva (základní suroviny): Pitná voda – musí splňovat jakostní kritéria pro pitnou
vodu, slad – pro výrobu světlých piv se používá světlý slad, slad speciální – pro výrobu tmavých piv
se kromě světlého sladu používají slady speciální, chmel nebo chmelový granulát – vyrobený
z chmele mechanickými úpravami (lepší skladovatelnost a manipulovatelnost) a pak již Dej Bůh
Štěstí (tradiční pivovarský pozdrav)…
Byl pro vás, Petře, táta inspirací stát se Petr: O pivu se bavíme často. O tom, co
také sládkem? dělám konkrétně v práci, ne, to je tajné.
Samozřejmě. Do pivovaru jsem za tátou Ale minulý rok jsem si během „lockdownu“
chodil odmalička, a pivovarnické prostředí postavil svůj pivovárek doma ve sklepě, kde
mi tedy bylo velmi blízké a tím cesta na experimentuji, a to s tátou konzultuju čas-
VŠCHT přímočará. tokrát a rád. Pořád tátu přemlouvám, aby
všechny ty svoje pivovarnické zkušenosti
V současnosti, Petře, působíte v JAR? sepsal. Vaří už přes padesát let a na kvalitě
Byla „pouť“ až do takové dálky trnitá? těch jeho piv je to vidět. Alois 11 je úžas-
Trnitá ne, dobrodružná a zajímavá ano. né pivo – na lepší světlý ležák těžko někde PRUBÍRKA
Africký kontinent mne vždycky fas- narazíte. Vzorek uvařené mladiny se zeleným chmelem
(mladina je povařená sladina s chmelem), na
cinoval a zamlada jsem jej s batohem obrázku je krásně vidět mladinový lom
na zádech procestoval křížem krážem: Letos uplynulo již pět let od znovu- (vysrážené nerozpustné sloučeniny sladu
z Káhiry do Kapského Města, z Tripolisu obnovení vaření piva v Uhříněveském a chmele v čiré mladině).
do Timbuktu. pivovaru? Když nebudu počítat
Momentálně pracuji pro společnost „covidovou“ dobu, co bylo nejsložitější?
ABInbev, která v Africe vlastní 28 pivova- A kam se pivovar posunul?
rů. Vedu tým inovací, který má na starosti Láďa: Nejsložitější pro každý pivovar je
vývoj nových produktů a procesů. vybudovat si svoji věrnou klientelu. Nám se
Naším hlavním zaměřením je výroba to myslím podařilo, hlavně díky standardně
piva z lokálních surovin – čirok, tapiok vysoké kvalitě našich piv a také kvůli tomu,
či kukuřice. Abychom měli těchto su- že většina našich prodejů je takzvaně ko-
rovin na výrobu piva dostatek, museli lem „komína“, kde pivo vždycky chutná
jsme zaškolit místní farmáře, vybudovat nejlépe. Stavebně vylepšujeme prostory,
zpracovatelské závody a vlastně vytvořit upravili jsme původní sklep a nastěhovali
zcela nový „supply chain“ (dodavatelský dalších šest tanků. Tím se rozšířila kapacita
řetězec, pozn. red.). i možnost delšího zrání piva, tedy i kvalita
vyráběných klasických i speciálních piv. Jan Škarka – zelený chmel pro speciály češeme
Táta a syn, oba úspěšní pivovarníci. na Žatecku.
Když jste spolu, je to vášnivá debata Petře, sledoval jste obnovu pivovaru?
o pivu? Pokaždé, když jsem v Čechách, tak se jdu Blíží se Vánoce. Uhříněveský pivovar si
Láďa: Když teď Petr přiletěl do Čech, po- do pivovaru podívat. Se zájmem sleduji re- potrpí na speciály. Jaké budou letos?
žádal o degustaci všech našich piv, které konstrukci budovy staré parostrojní varny Láďa: Speciály ke svátkům patří a zákazníci
v Uhříněvsi vyrábíme – to víte, že každé a historických sklepů. V Čechách už tolik za- se už vyptávají. Letos jich máme připraveno
pivo jsme pak pořádně prodiskutovali. Petr chovaných starých pivovarů není. Doufám, několik – speciál kaštanové pivo a speciály
je v pivovarnickém světě velmi úspěšný, což že se podaří rekonstrukce historických části z čerstvě natrhaného chmele jedenáctku
v silné konkurenci není jednoduché, a tak pivovaru úspěšně dokončit a otevřít pro ve- i čtrnáctku, pro ty, co se nemohou dočkat,
jsem vždy rád, když si můžu jeho názory řejnost, ale vím, že je to po všech stránkách je už v prodeji Porter.
poslechnout napřímo. hodně náročné. Ptal se Pavel Veverka
listopad 2021 | Uhříněveský zpravodaj | 17