Page 17 - Chytrý zpravodaj - Praha 22 / 11 2021
P. 17

rozhovor






                                                                               Doba je zlá, sládků málo, ale vy jednoho
                                                                               mladého máte. Co byste o něm čtenářům
                                                                               řekl? Je to váš nástupce?
                                                                               Láďa: Máme štěstí, že přišel Tomáš Nejedlý,
                                                                               jenž se nebojí práce, která je v malém pi-
                                                                               vovaru fyzicky náročná. Hraje fotbal, což je
                                                                               fajn. Za krátkou dobu se vypracoval a vím,
                                                                               že je sládek s dobrou budoucností. To, že
                                                                               bydlí v pivovaru nad varnou, není náhoda!
                                                                               (Nepřipomíná vám to něco? Pozn. red.).






          Z čeho vzniká pivo zleva (základní suroviny): Pitná voda – musí splňovat jakostní kritéria pro pitnou
          vodu, slad – pro výrobu světlých piv se používá světlý slad, slad speciální – pro výrobu tmavých piv
          se kromě světlého sladu používají slady speciální, chmel nebo chmelový granulát – vyrobený
          z chmele mechanickými úpravami (lepší skladovatelnost a manipulovatelnost) a pak již Dej Bůh
          Štěstí (tradiční pivovarský pozdrav)…



          Byl pro vás, Petře, táta inspirací stát se   Petr: O pivu se bavíme často. O tom, co
          také sládkem?                     dělám konkrétně v práci, ne, to je tajné.
          Samozřejmě. Do pivovaru jsem za tátou   Ale minulý rok jsem si během „lockdownu“
          chodil odmalička, a pivovarnické prostředí   postavil svůj pivovárek doma ve sklepě, kde
          mi tedy bylo velmi blízké a tím cesta na   experimentuji, a to s tátou konzultuju čas-
          VŠCHT přímočará.                  tokrát a rád. Pořád tátu přemlouvám, aby
                                            všechny ty svoje pivovarnické zkušenosti
          V současnosti, Petře, působíte v JAR?    sepsal. Vaří už přes padesát let a na kvalitě
          Byla „pouť“ až do takové dálky trnitá?  těch jeho piv je to vidět.  Alois 11 je úžas-
          Trnitá ne, dobrodružná a zajímavá ano.   né pivo – na lepší světlý ležák těžko někde   PRUBÍRKA
          Africký kontinent mne vždycky fas-  narazíte.                        Vzorek uvařené mladiny se zeleným chmelem
                                                                               (mladina je povařená sladina s chmelem), na
          cinoval a zamlada jsem jej s batohem                                 obrázku je krásně vidět mladinový lom
          na zádech procestoval křížem krážem:   Letos uplynulo již pět let od znovu-   (vysrážené nerozpustné sloučeniny sladu
          z Káhiry do Kapského Města, z Tripolisu   obnovení vaření piva v Uhříněveském   a chmele v čiré mladině).
          do Timbuktu.                      pivovaru? Když nebudu počítat
            Momentálně pracuji pro společnost   „covidovou“ dobu, co bylo nejsložitější?
          ABInbev, která v Africe vlastní 28 pivova-  A kam se pivovar posunul?
          rů. Vedu tým inovací, který má na starosti   Láďa: Nejsložitější pro každý pivovar je
          vývoj nových produktů a procesů.   vybudovat si svoji věrnou klientelu. Nám se
            Naším hlavním zaměřením je výroba   to myslím podařilo, hlavně díky standardně
          piva z lokálních surovin – čirok, tapiok   vysoké kvalitě našich piv a také kvůli tomu,
          či kukuřice. Abychom měli těchto su-  že většina našich prodejů je takzvaně ko-
          rovin na výrobu piva dostatek, museli   lem „komína“, kde pivo vždycky chutná
          jsme zaškolit místní farmáře, vybudovat   nejlépe.  Stavebně vylepšujeme prostory,
          zpracovatelské závody a vlastně vytvořit   upravili jsme původní sklep a nastěhovali
          zcela nový „supply chain“ (dodavatelský   dalších šest tanků. Tím se rozšířila kapacita
          řetězec, pozn. red.).             i možnost delšího zrání piva, tedy i kvalita
                                            vyráběných klasických i speciálních piv.  Jan Škarka – zelený chmel pro speciály češeme
          Táta a syn, oba úspěšní pivovarníci.                                 na Žatecku.
          Když jste spolu, je to vášnivá debata   Petře, sledoval jste obnovu pivovaru?
          o pivu?                           Pokaždé, když jsem v Čechách, tak se jdu   Blíží se Vánoce. Uhříněveský pivovar si
          Láďa: Když teď Petr přiletěl do Čech, po-  do pivovaru podívat. Se zájmem sleduji re-  potrpí na speciály. Jaké budou letos?
          žádal o degustaci všech našich piv, které   konstrukci budovy staré parostrojní varny   Láďa: Speciály ke svátkům patří a zákazníci
          v Uhříněvsi vyrábíme – to víte, že každé   a historických sklepů. V Čechách už tolik za-  se už vyptávají. Letos jich máme připraveno
          pivo jsme pak pořádně prodiskutovali. Petr   chovaných starých pivovarů není. Doufám,   několik – speciál kaštanové pivo a speciály
          je v pivovarnickém světě velmi úspěšný, což   že se podaří rekonstrukce historických části   z čerstvě natrhaného chmele jedenáctku
          v silné konkurenci není jednoduché, a tak   pivovaru úspěšně dokončit a otevřít pro ve-  i čtrnáctku, pro ty, co se nemohou dočkat,
          jsem vždy rád, když si můžu jeho názory   řejnost, ale vím, že je to po všech stránkách   je už v prodeji Porter.
          poslechnout napřímo.              hodně náročné.                                     Ptal se Pavel Veverka


                                                                                listopad 2021 | Uhříněveský zpravodaj | 17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22