Page 29 - Hlasatel_1_2022_nahled
P. 29
ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI
Nyní vaří ZUŠ Hostivař…
Rok 2021, kdy jsme vařili s baráčníky, utekl jako voda a redakce
časopisu Hlasatel by tímto moc ráda poděkovala za příjemnou
spolupráci. Pro rok 2022 jsme oslovili Základní uměleckou školu
Hostivař a její pedagogy. První se uvolil vařit sám pan ředitel a my
jsme si jisti, že vás jeho příspěvek inspiruje nebo alespoň pobaví.
Bc. Jiří Stárek
Recept s příběhem
Pocházím z učitelské rodiny. Otec byl profesor na pražské
konzervatoři, maminka vychovatelka a sestra je učitelkou na základní
škole. Moje profesní dráha tak byla asi trochu předurčena. Musím ale
přiznat, že jsem se nebránil a učil již v době studií a rád. Postupně
jsem prošel celou vzdělávací soustavou, vyučoval na ZUŠ, na základní
škole, na gymnáziu, pak dělal zástupce a nyní přes dvacet let řediteluji
na ZUŠ Hostivař. Stále se ale vracím rád ke svým pedagogickým
začátkům, a když zavzpomínám na ideály, se kterými jsem do školství
vstupoval, mohu potvrdit, že dodnes mne neopustily.
Vzpomínám na jednoho stařičkého profesora, který mi říkal: „Jiří, to je
hezké, že chceš být učitelem, musíš ale počítat s tím, že je to taková
veselá bída.“ To jsem pak poznal na vlastní kůži jako začínající učitel.
Snažil jsem se uskromnit, kde to šlo, ale ono to moc nešlo. Tehdy
přišla od pana profesora další rada: „Jiří, historická zkušenost je, že
učitel, ten může ušetřit tak leda na jídle.“ A hned přidal recept, který si
dodnes pamatuji a rád se o něj s vámi podělím.
Není to žádný zázrak nebo dokonce gurmánská specialita, to už
vůbec ne, a navíc ho určitě i znáte také. Já ho ale vybral proto, že je
to tak trochu „recept s příběhem“. Vařím si ho totiž už přes čtyřicet
let a přesto, že si dnes mohu dopřát k jídlu vlastně cokoliv (…což je
na mně také znát), kdykoliv si udělám obalovanou cibuli, podvědomě
se mi vybaví mé pedagogické začátky a vlastně tak trochu i omládnu.
CO JE K TOMU POTŘEBA:
• 10 dkg dobré nálady
• 200 dkg naděje, že ve školství bude lépe
• 1 větší cibule
• 1 vajíčko
• trochu hladké mouky
• pár kapek oleje
• 200 g tvrdého sýra
• 4 brambory
• kmín
• sůl
(během vaření se může přidat i zpěv oblíbené písně)
Do hrnce dáme vodu, osolíme, přidáme celý kmín, nakrájené brambory
a vaříme do změknutí. Mezitím si nakrájíme cibuli na cca 1 cm tlustá
kolečka a obalíme v hladké mouce. Do mísy nastrouháme tvrdý sýr,
přidáme jedno celé vejce, lehce osolíme a vše spojíme v lepkavé těstíčko.
Na pánvi rozpálíme olej a pak kolečka cibule balíme do těstíčka a hned
pokládáme na rozpálenou pánev. Jakmile dostane těstíčko zlatavou
barvu, cibuli obrátíme a snížíme plamen, aby se cibule dodělala. Z pánve
pak vyndáváme poté, co obě strany mají stejnou zlatavou barvu. Pokud
zbude sýrové těsto nebo cibule, nevadí, stačí dát na pánev a dosmažit. recept na levné jídlo. Jen jí přišlo trochu složité to koulení cibule po pánvi,
K obalovaným cibulovým kroužkům přidáme na talíř scezené brambory aby byla po všech stranách souměrně dozlatova osmažena. Co dodat,
(učitelé s větším úvazkem mohou brambory omastit máslem, jídlo zkrátka učitelská profese není na začátku vůbec jednoduchá a je to
dozdobit přílohou, rajskými jablíčky nebo kečupem). taková veselá bída, jak říkal pan profesor.
Na závěr si dovolím připomenout, že cibuli je třeba nakrájet na kolečka. A pro mne pak už navždy zůstane obalovaná cibule receptem, který je tak
Když jsem se totiž jednou podělil o recept ve sborovně, po čase mi jedna trochu i mým příběhem.
začínající paní učitelka poděkovala, že je to opravdu velmi povedený Dobrou chuť přeje Jiří Stárek, ředitel ZUŠ Hostivař
HLASATEL 1 29