Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 07-08/2022
P. 29

ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI


       Nyní vaří ZUŠ Hostivař…


       Dnes vaří učitel,

       trumpetista a myslivec…


       V základní umělecké škole v Hostivaři pracuji jako učitel trubky
       a zobcové flétny již od roku 1990. Patřím tak již k určitému inventáři
       školy a většina mých kolegů ví, že vedle mého pedagogického
       působení jsem také nadšený milovník přírody a myslivosti. Starám
       se o divokou zvěř a kromě péče o všechny, kteří v lese žijí, mne
       také baví „plody lesa“ zpracovávat. Vaření je totiž do určité míry
       také jistá forma umění, kde se velmi dobře pozná, kdo je tvořivý,
       kreativní a dokáže i improvizovat. Myslivosti se věnuji především
       v kraji, odkud pocházím. Jsem rodák z Řemíčova u Mladé
       Vožice v jižních Čechách a do lesa chodím se svým čtyřnohým
       parťákem, dlouhosrstým jezevčíkem (v pořadí již třetím), který se
       jmenuje Jonáš. Většinu života jsem obklopen hudbou. Po studiu
       na konzervatoři jsem nastoupil k vojenské hudbě, pracoval jako
       dramaturg v České televizi v redakci zábavy, v Hudebním divadle
       v Karlíně a jako hráč na trumpetu působil v orchestrech Jaromíra
       Vejvody, Karla Vacka, Karla Valdaufa nebo v kapele „Strahovanka“,
       které jsem se po pár letech ujal jako kapelník. Po celý život jsem
       od rána do večera kolem sebe neustále slyšel hudbu, stále mne
       provázel cvrkot velkoměsta a ruch školních budov. A s ohledem
       na to, že moje manželka je zpěvačka, je dnes pro mne velkým
       potěšením pověsit si na krk dalekohled, vzít na vodítko Jonáše,
       ztratit se někde v tichu hlubokého lesa a přemýšlet, co dobrého
       uvařím nebo upeču a donesu kolegům do sborovny na ochutnání.

        ZVĚŘINOVÁ SEKANÁ
        Pro lepší a vyváženou chuť používáme nejlépe více druhů masa.
        Například směs – divočák, srnčí, dančí, muflon, jelen apod., dle
        lovecké sezóny. Dále na recept budeme potřebovat:
        vajíčka
        slaninu
        strouhanku
        koření na divočinu
        česnek
        sůl
        pepř
        bobkový list
        jalovec

        POSTUP
        Všechno maso nejprve uvaříme a poté pomeleme v masovém
        strojku. Pak vše důkladně promícháme. Úmyslně nepopisuji,
        kolik čeho by se mělo z ostatních přísad do sekané dát. V tom
        je právě ten kumšt, že člověk zapojí intuici a přidáním špetky
        toho a špetky onoho vlastně dělá umění. V každém případě se
        ale nebojte, zvěřinové maso je natolik zajímavá ingredience, že
        vaše sekaná bude určitě vynikající. Pokud tedy máme všechno
        promíchané, vytvoříme válečky o průměru asi 6 cm, rozložíme
        na pekáč pokrytý pečicím papírem a podlijeme vodou. Pečeme
        v troubě asi 90–100 minut na 150 °C pod pokličkou, aby sekaná
        nevysychala. Až na posledních 15 minut ji dopečeme odkrytou,
        aby se udělala pěkná kůrčička.

        Přeji vám dobrou chuť a prosím nemlaskat, abyste mi nevyplašili
        další úlovek.

        František Adámek, učitel trubky a zobcové flétny na ZUŠ
        Hostivař.




                                                                                                      HLASATEL 7–8  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32