Page 19 - Chytrý zpravodaj - Praha 10- 03 2022
P. 19
JAK SE PODNIKÁ NA DESÍTCE
JDE TO
I BEZ MASA
Satsang je trochu zvláštní název, který
někomu možná připomene jihovýchodní Asii.
Ale jedná se o označení jednoho z jógových
formátů. Podle znalců vás dokáže uvolnit,
propojit se zdrojem vnitřní energie a krea-
tivity a přinést vám nepodmíněný klid
a radost. Pokud navštívíte stejnojmennou
vegetariánskou restauraci, která už několik
let funguje v Krymské ulici ve Vršovicích,
určitě se podobných pocitů dočkáte. Na pří-
jemnou notu vás zde naladí nejen netradiční
jídelní nabídka, ale také elegantní interiér.
MARTIN HYNEK VE SVÉM PODNIKU
Historie podniku má tak trochu americké po-
zadí, neboť jeho majitel Martin Hynek za oceá- Pokud sedíte v přední části lokálu, můžete si a vody. Vybrat si ale můžete i ze stálého „ve-
nem dlouhou dobu žil. Ještě předtím se ale po očku hlídat, zda příprava vaší objednávky černího“ lístku, na němž jsou jídla o něco draž-
doma vyučil kuchařem a číšníkem a poté vy- probíhá bez prostojů. ší. Velký zájem je také o autentické americké
studoval nástavbu na hotelové škole, což mu brunche, které jsou na pořadu o víkendech
v New Yorku a v Kalifornii umožnilo pracovat Maso aspoň naoko mezi 10. a 16. hodinou. Nefungují na principu
jako provozní různých restaurací. Po sedmnác- Vegetariánský koncept restaurace vychází z pře- bufetu, ale ve stylu „à la carte“, kdy si podle
ti letech sbírání zkušeností se vrátil do Česka svědčení majitele, který maso ze svého jídelníčku chutě zvolíte některé z připravených menu.
s myšlenkou na vybudování vlastního provozu. vyřadil již před drahným časem. V Americe navíc K tomu všemu si můžete přidat i nějakou další
„Oproti katastrofickým devadesátkám se tady kromě pracovních zkušeností získal na univer- dobrotu, například domácí chléb, lívance,
totiž všechno změnilo, lidé mají jiné hodnoty, zitě bakalářský titul v oboru religionistiky se dezerty ve skle, novinkou jsou bezlepkové
životní úroveň šla hodně nahoru, nájmy jsou zaměřením na hinduismus a buddhismus, takže dorty. Samozřejmostí je výběrová káva, freshe,
pořád nízké, zkrátka z mého pohledu už je klasický model tuzemské gastronomie nepřichá- domácí limonády a dobré víno.
Amerika spíš tady v Čechách,“ vysvětluje své zel v úvahu. „Procestoval jsem Indii a Thajsko
rozhodnutí Martin Hynek. a absolvoval tam různé kulinářské kurzy, navíc Martin Hynek však mírní případné oba-
v Kalifornii je obrovská diverzita etnických vy hostů z přehnané noblesy: „Spíš než
Jak se rodí podnik restaurací, v nichž vaří kuchaři přímo z těch restaurace jsme taková hospůdka. Žádné
Potom mu ale trvalo zhruba rok, než našel pro daných zemí. Co mě v tomto vegetariánském hogo fogo, lidé si u nás mohou dát točené
svůj záměr ideální místo. V domě na zlomu ulice světě zaujalo, to jsem zařadil do našeho jídelního pivo za 35 korun z kvalitních minipivovarů
u Tržíčku vystřídal bistro Zenit, které tu v ber- lístku,“ vystihuje podstatu své kuchyně Martin a poctivé vegetariánské jídlo. Personál se
línském stylu provozovala spisovatelka Petra Hynek. Největším hitem je Beyond Meet Burger, chová zcela normálně, servírky nenosí žádné
Hůlová. „Vršovice jsem původně vůbec neznal, na který sem prý s oblibou chodí i „masožrouti“. stejnokroje a vládne tu příjemný ruch, občas
ale přijel jsem na základě nějakého inzerátu Hlavní složku v něm tvoří hráškový protein, ob- uslyšíte jazzovou muziku.“ Pracuje zde kolek-
a byla z toho srdcovka na první pohled. Ten sahuje i červenou řepu a spoustu další zeleniny. tiv celkem asi deseti zaměstnanců a podle
prostor s klenutým stropem je úžasný, i když Náhražky masa včetně veškerých iluzí, jako je Martina Hynka je nutné si je hýčkat, protože
poměrně malý. Postupně jsem prozkoumával „krvavost“ při grilování, údajně v dnešní době sehnat opravdu profesionálního kuchaře
i okolí a zjistil jsem, že jsem tady správně,“ udávají trend ve vegetariánském stravování. a spolehlivou servírku je dnes obtížnější
popisuje restauratér svoje zdejší začátky. Také než dříve: „Je to těžká práce a vy ji musíte
na věhlas Krymské ulice ho upozornil teprve Populární jsou rovněž rýžové nudle na thajský umět ocenit a lidi dobře zaplatit.“ Naštěstí si
kamarád na základě článku v New York Times. způsob s oříšky a bylinkami, v nabídce najdete podnik v covidových časech udržel vyrovna-
Živý společenský život v této lokalitě znamenal italské těstoviny se smetanou a parmezánem. né hospodaření, i díky provozu výdejového
pro pana Hynka nečekaný, ale šťastný bonus. Obědy tu jsou laděné dokonce výhradně okénka, takže nikdo z personálu nemusel
ve veganském stylu, přesto se těší velké obli- odejít. Hospůdce hodně pomohli zaměstnan-
Nejdříve ho ale čekalo půl roku usilovné práce, bě. „Je to dáno tím, že 80 % našich zákazníků ci z okolních kanceláří, kteří se sem vracejí
než se podařilo restauraci v září 2017 otevřít. jsou flexitariáni, tedy ti, kteří občas jedí maso, každý den. Pokud se budete chtít přidat,
„Nastoupil jsem jen se smetáčkem, lopatkou ale snaží se jeho spotřebu omezit,“ vysvětluje můžete v letních dnech vyzkoušet i atmosfé-
a představou, že za pár dní otevřu. Pak jsem Martin Hynek. Zdejší kuchaři proto doslova ru venkovní zahrádky.
si to pořádně prohlédl – na zdech tady byly čarují s různými výraznými chutěmi, aby hos-
nejrůznější obklady a omítky, asi čtyři měsíce tům vynahradili jejich asketické snažení. Co
mi zabralo, než jsem všechno vlastnoručně se týče surovin, majitel nezastírá, že využívá
očistil na holé cihly, jak je vidíte dnes. Věděl poměrně širokou škálu dodavatelů – od drob- SATSANG
jsem, že chci vnitřek v industriálním pojetí, ale ných biozemědělců, kteří dodávají třeba
s žádným odborníkem jsem se neradil, jel jsem zeleninu, až po Makro, pokrývající základní
to intuitivně ze dne na den. A nakonec to do- velkoobjemové ingredience. Krymská 439/24, Praha 10 – Vršovice
cela hezky vykvetlo,“ popisuje budovatelskou tel.: 607 454 456
etapu Martin Hynek. Z hlediska provozu bylo Vršovická hospůdka e-mail: satsangbistro@gmail.com
největší změnou odstranění původního baru, Kolem poledne v Satsangu nabízejí obědové www.facebook.com/satsangrestaurant
na jehož místě vyrostla otevřená kuchyně. menu, které sestává z polévky, hlavního chodu
PRAHA 10 / BŘEZEN 2022 19