Page 19 - Chytrý zpravodaj - Praha 10- 03 2022
P. 19

JAK SE PODNIKÁ NA DESÍTCE


       JDE TO


       I BEZ MASA



       Satsang je trochu zvláštní název, který
       někomu možná připomene jihovýchodní Asii.
       Ale jedná se o označení jednoho z jógových
       formátů. Podle znalců vás dokáže uvolnit,
       propojit se zdrojem vnitřní energie a krea-
       tivity a přinést vám nepodmíněný klid
       a radost. Pokud navštívíte stejnojmennou
       vegetariánskou restauraci, která už několik
       let funguje v Krymské ulici ve Vršovicích,
       určitě se podobných pocitů dočkáte. Na pří-
       jemnou notu vás zde naladí nejen netradiční
       jídelní nabídka, ale také elegantní interiér.
                                             MARTIN HYNEK VE SVÉM PODNIKU
       Historie podniku má tak trochu americké po-
       zadí, neboť jeho majitel Martin Hynek za oceá-  Pokud sedíte v přední části lokálu, můžete si   a vody. Vybrat si ale můžete i ze stálého „ve-
       nem dlouhou dobu žil. Ještě předtím se ale   po očku hlídat, zda příprava vaší objednávky   černího“ lístku, na němž jsou jídla o něco draž-
       doma vyučil kuchařem a číšníkem a poté vy-  probíhá bez prostojů.        ší. Velký zájem je také o autentické americké
       studoval nástavbu na hotelové škole, což mu                              brunche, které jsou na pořadu o víkendech
       v New Yorku a v Kalifornii umožnilo pracovat   Maso aspoň naoko          mezi 10. a 16. hodinou. Nefungují na principu
       jako provozní různých restaurací. Po sedmnác-  Vegetariánský koncept restaurace vychází z pře-  bufetu, ale ve stylu „à la carte“, kdy si podle
       ti letech sbírání zkušeností se vrátil do Česka   svědčení majitele, který maso ze svého jídelníčku   chutě zvolíte některé z připravených menu.
       s myšlenkou na vybudování vlastního provozu.   vyřadil již před drahným časem. V Americe navíc   K tomu všemu si můžete přidat i nějakou další
       „Oproti katastrofickým devadesátkám se tady   kromě pracovních zkušeností získal na univer-  dobrotu, například domácí chléb, lívance,
       totiž všechno změnilo, lidé mají jiné hodnoty,   zitě bakalářský titul v oboru religionistiky se   dezerty ve skle, novinkou jsou bezlepkové
       životní úroveň šla hodně nahoru, nájmy jsou   zaměřením na hinduismus a buddhismus, takže   dorty. Samozřejmostí je výběrová káva, freshe,
       pořád nízké, zkrátka z mého pohledu už je   klasický model tuzemské gastronomie nepřichá-  domácí limonády a dobré víno.
       Amerika spíš tady v Čechách,“ vysvětluje své   zel v úvahu. „Procestoval jsem Indii a Thajsko
       rozhodnutí Martin Hynek.             a absolvoval tam různé kulinářské kurzy, navíc   Martin Hynek však mírní případné oba-
                                            v Kalifornii je obrovská diverzita etnických   vy hostů z přehnané noblesy: „Spíš než
       Jak se rodí podnik                   restaurací, v nichž vaří kuchaři přímo z těch   restaurace jsme taková hospůdka. Žádné
       Potom mu ale trvalo zhruba rok, než našel pro   daných zemí. Co mě v tomto vegetariánském   hogo fogo, lidé si u nás mohou dát točené
       svůj záměr ideální místo. V domě na zlomu ulice   světě zaujalo, to jsem zařadil do našeho jídelního   pivo za 35 korun z kvalitních minipivovarů
       u Tržíčku vystřídal bistro Zenit, které tu v ber-  lístku,“ vystihuje podstatu své kuchyně Martin   a poctivé vegetariánské jídlo. Personál se
       línském stylu provozovala spisovatelka Petra   Hynek. Největším hitem je Beyond Meet Burger,   chová zcela normálně, servírky nenosí žádné
       Hůlová. „Vršovice jsem původně vůbec neznal,   na který sem prý s oblibou chodí i „masožrouti“.   stejnokroje a vládne tu příjemný ruch, občas
       ale přijel jsem na základě nějakého inzerátu   Hlavní složku v něm tvoří hráškový protein, ob-  uslyšíte jazzovou muziku.“ Pracuje zde kolek-
       a byla z toho srdcovka na první pohled. Ten   sahuje i červenou řepu a spoustu další zeleniny.   tiv celkem asi deseti zaměstnanců a podle
       prostor s klenutým stropem je úžasný, i když   Náhražky masa včetně veškerých iluzí, jako je   Martina Hynka je nutné si je hýčkat, protože
       poměrně malý. Postupně jsem prozkoumával   „krvavost“ při grilování, údajně v dnešní době   sehnat opravdu profesionálního kuchaře
       i okolí a zjistil jsem, že jsem tady správně,“   udávají trend ve vegetariánském stravování.   a spolehlivou servírku je dnes obtížnější
       popisuje restauratér svoje zdejší začátky. Také                          než dříve: „Je to těžká práce a vy ji musíte
       na věhlas Krymské ulice ho upozornil teprve   Populární jsou rovněž rýžové nudle na thajský   umět ocenit a lidi dobře zaplatit.“ Naštěstí si
       kamarád na základě článku v New York Times.   způsob s oříšky a bylinkami, v nabídce najdete   podnik v covidových časech udržel vyrovna-
       Živý společenský život v této lokalitě znamenal   italské těstoviny se smetanou a parmezánem.   né hospodaření, i díky provozu výdejového
       pro pana Hynka nečekaný, ale šťastný bonus.    Obědy tu jsou laděné dokonce výhradně   okénka, takže nikdo z personálu nemusel
                                            ve veganském stylu, přesto se těší velké obli-  odejít. Hospůdce hodně pomohli zaměstnan-
       Nejdříve ho ale čekalo půl roku usilovné práce,   bě. „Je to dáno tím, že 80 % našich zákazníků   ci z okolních kanceláří, kteří se sem vracejí
       než se podařilo restauraci v září 2017 otevřít.   jsou flexitariáni, tedy ti, kteří občas jedí maso,   každý den. Pokud se budete chtít přidat,
       „Nastoupil jsem jen se smetáčkem, lopatkou   ale snaží se jeho spotřebu omezit,“ vysvětluje   můžete v letních dnech vyzkoušet i atmosfé-
       a představou, že za pár dní otevřu. Pak jsem   Martin Hynek. Zdejší kuchaři proto doslova   ru venkovní zahrádky.
       si to pořádně prohlédl – na zdech tady byly   čarují s různými výraznými chutěmi, aby hos-
       nejrůznější obklady a omítky, asi čtyři měsíce   tům vynahradili jejich asketické snažení. Co
       mi zabralo, než jsem všechno vlastnoručně   se týče surovin, majitel nezastírá, že využívá
       očistil na holé cihly, jak je vidíte dnes. Věděl   poměrně širokou škálu dodavatelů – od drob-  SATSANG
       jsem, že chci vnitřek v industriálním pojetí, ale   ných biozemědělců, kteří dodávají třeba
       s žádným odborníkem jsem se neradil, jel jsem   zeleninu, až po Makro, pokrývající základní
       to intuitivně ze dne na den. A nakonec to do-  velkoobjemové ingredience.       Krymská 439/24, Praha 10 – Vršovice
       cela hezky vykvetlo,“ popisuje budovatelskou                              tel.: 607 454 456
       etapu Martin Hynek. Z hlediska provozu bylo   Vršovická hospůdka          e-mail: satsangbistro@gmail.com
       největší změnou odstranění původního baru,   Kolem poledne v Satsangu nabízejí obědové   www.facebook.com/satsangrestaurant
       na jehož místě vyrostla otevřená kuchyně.   menu, které sestává z polévky, hlavního chodu

                                                                                                   PRAHA 10 / BŘEZEN 2022 19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24