Page 21 - Chytrý zpravodaj - Pilníkov 03/2025
P. 21
23. ročník / vydání 1 / březen 2025 Zajímavosti
a přišlo jaro
odlehČovací
I Karafiátovi broučci se už po zimě probudili. Stejně tak jako oni pobyt v doMovĚ
i my se těšíme a radujeme z jeho příchodu. Poslem probouzející se
zahrady jsou krokusy, ze země bílou hlavičku vystrkují sedmikrás- sv. josefa
ky, bledule i něžné sněženky, začínají kvést i fialky.
Péče o blízkého s hendike-
Říká se, že „Josef s tváří milou končí Mazanec se tradičně peče na Bílou pem 24 hodin denně sedm
zimu celou“ a „na svatého Jiří vylé- sobotu, aby byl k snídani na veliko- dní v týdnu je náročná jak
zají hadi a štíři“. noční neděli, která je vlastně prv- psychicky, tak fyzicky. Pečují-
ním dnem hodování po dlouhém cí osoba se mnohdy dostává
A protože se kvapem blíží Veliko- půstu. Měl by mít tvar lesklého
noce, „jakej je to mazanec bez koře- bochánku, který představuje jarní do situace, kdy si sama po-
ní, bez vajec?“ sluníčko, voní máslem a je nadý- třebuje odpočinout a načer-
chaný jako obláček. pat nové síly.
Naďa Valentová
Právě proto jsme tu pro vás –
Odlehčovací služba v Domově
MaZanec Postup přípravy: sv. Josefa. Nabízíme krátkodo-
bý pobyt až na tři měsíce lidem
do mísy vsypeme mouku, oba s roztroušenou sklerózou, ji-
ným neurologickým onemoc-
2 (250ml) hrnky cukry a špetku soli. vše promí- něním a osobám s tělesným či
polohrubé mouky cháme. jiným zdravotním postižením.
5 lžic krystalového cukru do hrnku nalijeme trochu vlaž- V blízkosti Dvora Králové nad
1 vanilkový cukr ného mléka, přidáme lžíci cukru, Labem, v Žirči, v krásném pro-
rozdrobíme droždí a necháme středí barokního areálu s by-
1 špetka soli vzejít kvásek. linkovou zahradou mají klienti
½ hrnku vlažného mléka přístup k širokému výběru te-
hotový kvásek přidáme do mísy rapií, služeb a pomoci. Ty jim
21 g čerstvého droždí k mouce spolu se žloutky a vlaž- pomáhají díky individuální-
ným máslem. mu přístupu a komplexní péči
2 žloutky pokojové teploty multidisciplinárního týmu od-
125 g rozpuštěného uhněteme hladké těsto, do které- borníků vyrovnat se s nemo-
vlahého másla ho úplně nakonec lehce zapracu- cí, stabilizovat zdravotní stav
jeme mandle a rozinky. i kompenzovat ztrátu hybnosti.
drobné rozinky do těsta Setkání v kavárně a nabídka
přikryjeme utěrkou a necháme nejrůznějších aktivit a kultur-
nasekané oloupané minimálně hodinu vykynout. ního programu obohacuje kli-
mandle též do těsta entům každý den.
plátky mandlí na posyp poté z těsta vytvoříme mazanec, V případě zájmu neváhejte kon-
položíme ho na plech vyložený
1 žloutek na potření pečicím papírem a necháme taktovat naši odbornou porad-
nu, tel.: 491 610 620.
znovu asi 20 minut kynout.
více informací na
poté mazanec nastřihneme do www.domovsvatehojosefa.cz
křížku, aby se nám nezapařil, po-
Koleda, koleda, pomlázka, třeme žloutkem a necháme péct
asi 40 minut dozlatova v přede-
strejček tetku vypráská.
hřáté troubě na 170 stupňů c.
Dobře teta, dobře tak,
máte strejce poslouchat!
ať se povede a chutná po jaru!
Hody, hody, petrklíč, Naďa Valentová
nenechte mne s prázdnou pryč.
Dejte aspoň pět vajec, ‣ Domov Sv. Josefa. Foto J. Hubálek
ukrojte mi mazanec!
= 21 =