Page 21 - Chytrý zpravodaj - Pilníkov 03/2025
P. 21

23. ročník / vydání 1 / březen 2025                                                     Zajímavosti


         a přišlo jaro
                                                                                odlehČovací

         I Karafiátovi broučci se už po zimě probudili. Stejně tak jako oni     pobyt v doMovĚ
         i my se těšíme a radujeme z jeho příchodu. Poslem probouzející se
         zahrady jsou krokusy, ze země bílou hlavičku vystrkují sedmikrás-      sv. josefa
         ky, bledule i něžné sněženky, začínají kvést i fialky.

                                                                                Péče  o  blízkého  s  hendike-
         Říká se, že „Josef s tváří milou končí   Mazanec se tradičně peče na Bílou   pem  24  hodin  denně  sedm
         zimu celou“ a „na svatého Jiří vylé-  sobotu, aby byl k snídani na veliko-  dní  v  týdnu  je  náročná  jak
         zají hadi a štíři“.             noční neděli, která je vlastně prv-    psychicky, tak fyzicky. Pečují-
                                         ním  dnem  hodování  po  dlouhém       cí osoba se mnohdy dostává
         A protože se kvapem blíží Veliko-  půstu.  Měl  by  mít  tvar  lesklého
         noce, „jakej je to mazanec bez koře-  bochánku, který představuje jarní   do  situace,  kdy  si  sama  po-
         ní, bez vajec?“                 sluníčko,  voní  máslem  a  je  nadý-  třebuje  odpočinout  a  načer-
                                         chaný jako obláček.                    pat nové síly.
                                                           Naďa Valentová
                                                                                Právě  proto  jsme  tu  pro  vás  –
                                                                                Odlehčovací  služba  v  Domově
             MaZanec                    Postup přípravy:                        sv.  Josefa.  Nabízíme  krátkodo-
                                                                                bý pobyt až na tři měsíce lidem
                                        do mísy vsypeme mouku, oba              s  roztroušenou  sklerózou,  ji-
                                                                                ným  neurologickým  onemoc-
             2 (250ml) hrnky            cukry a špetku soli. vše promí-         něním  a  osobám  s  tělesným  či
             polohrubé mouky            cháme.                                  jiným zdravotním postižením.
             5 lžic krystalového cukru  do hrnku nalijeme trochu vlaž-          V  blízkosti  Dvora  Králové  nad
             1 vanilkový cukr           ného mléka, přidáme lžíci cukru,        Labem, v Žirči, v krásném pro-
                                        rozdrobíme droždí a necháme             středí  barokního  areálu  s  by-
             1 špetka soli              vzejít kvásek.                          linkovou zahradou mají klienti

             ½ hrnku vlažného mléka                                             přístup  k  širokému  výběru  te-
                                        hotový kvásek přidáme do mísy           rapií,  služeb  a  pomoci.  Ty  jim
             21 g čerstvého droždí      k mouce spolu se žloutky a vlaž-        pomáhají  díky  individuální-
                                        ným máslem.                             mu  přístupu  a  komplexní  péči
             2 žloutky pokojové teploty                                         multidisciplinárního  týmu  od-
             125 g rozpuštěného         uhněteme hladké těsto, do které-        borníků  vyrovnat  se  s  nemo-
             vlahého másla              ho úplně nakonec lehce zapracu-         cí,  stabilizovat  zdravotní  stav
                                        jeme mandle a rozinky.                  i kompenzovat ztrátu hybnosti.
             drobné rozinky do těsta                                            Setkání  v  kavárně  a  nabídka
                                        přikryjeme utěrkou a necháme            nejrůznějších  aktivit  a  kultur-
             nasekané oloupané          minimálně hodinu vykynout.              ního  programu  obohacuje  kli-
             mandle též do těsta                                                entům každý den.
             plátky mandlí na posyp     poté z těsta vytvoříme mazanec,         V případě zájmu neváhejte kon-
                                        položíme ho na plech vyložený
             1 žloutek na potření       pečicím papírem a necháme               taktovat  naši  odbornou  porad-
                                                                                nu, tel.: 491 610 620.
                                        znovu asi 20 minut kynout.
                                                                                více informací na
                                        poté mazanec nastřihneme do             www.domovsvatehojosefa.cz
                                        křížku, aby se nám nezapařil, po-
        Koleda, koleda, pomlázka,       třeme žloutkem a necháme péct
                                        asi 40 minut dozlatova v přede-
         strejček tetku vypráská.
                                        hřáté troubě na 170 stupňů c.
         Dobře teta, dobře tak,
         máte strejce poslouchat!
                                        ať se povede a chutná po jaru!



              Hody, hody, petrklíč,                        Naďa Valentová
             nenechte mne s prázdnou pryč.
             Dejte aspoň pět vajec,                                             ‣  Domov Sv. Josefa. Foto J. Hubálek
             ukrojte mi mazanec!



                                                          = 21 =
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26