Page 12 - Chytrý zpravodaj - Úštěk září 2021
P. 12
12 Rozhovor
Budeme pít úštěcké víno?
Nápad na založení městské vinice jste mě oslovili s žádostí o spolupráci na žony. Každý rok jsem přidával jednu řadu
v Úštěku vzešel od předchozího sta- založení úštěcké vinice a tak už jsem keřů, až plocha vinice narostla na 4,5
ros Pavla Kundráta. Po poradě s okol- věděl, kdo jsi. aru.
ními vinaři byly v roce 2016 vysazeny tři Já pocházím z Ústí nad Labem a pak
druhy vinné révy pod naším hradem Jak se vinné révě daří v Úštěku? Jsou jsem si postavil domek v Trnobranech.
a v roce 2019 byla již sklizena pěkná zde pro pěstování vhodné podmínky? Celý život jsem pracoval ve školství, od
úroda. V loňském roce bylo vysázeno Pan Šabata: Určitě ano. Trochu jsme pozice školníka, kterého jsem chvíli
dalších 50 hlav vinné révy pod Pi- zariskovali při výsadbě druhé vinice pod zastupoval až po ředitele školy.
kartskou věží. S pěstováním městu Pikartskou věží, kde to bylo velmi za- Pan Šuhájek: Jsem ze zemědělské
pomáhají vinaři František Šabata rostlé. Naštěstí pomohli dobří pracanti rodiny a tak mě táta přihlásil na za-
a Vladimír Šuhájek. Jak se k vinařství z vězeňské správy v Litoměřicích a svah hradnickou technickou školu v Mělníku,
dostali a co to obnáší? vyčistili a v vořili terasy, které tam kde jsem vystudoval vinařství. Pracoval
částečně i byly. Vysadili jsme nové odrů- jsem v Chrudimi a pak se uvolnilo místo
Jak to tedy bylo s nápadem založit dy a již teď vidíme, že tam jdou nádher- na státním statku v Litoměřicích na
vinici v Úštěku? ně. K tomu nám pomohlo i letošní vinici, tak jsem tam přešel a tam pracuji
Pan Šabata: Začal jsem s vinicí u nás deštivé počasí. Chodím keře i víno dodnes. Nejdříve jsem pracoval na vinici
v Trnobranech a dařilo se. Mnoho lidí se prohlédnout alespoň jednou za den. a pak se uvolnilo místo ve sklepním
mě ptalo, jak to jde a když slyšeli, že Bylo by potřeba, aby se o vinice pravi- hospodářství, kde jsem dosud. Půjdu
dobře, začali také v okolí zakládat delně staral alespoň jeden člověk. Sta- v blízké době do důchodu, tedy jsem
vinice. Vznikla např. v Horních rají se o ní pracovníci města, ale je jich v důchodu již 15 let, teď ještě ale stále
Chobolicích, Srdově, Býčkovicích, málo a mají mnoho další práce a vinice pracuji. A pak nastane problém, kde to
Zimoři nebo Trnovanech. Znal jsem se tak zarůstá. víno budeme moci zpracovat. Naštěstí
s tehdejším starostou Úštěku Pavlem Pan Šuhájek: Vínu se tu daří, nová vinice teď vznikají větší vinice v okolí a majitelé
Kundrátem a ten přišel s nápadem pod Pikartskou věží bude skvělá, akorát uvažují o zakoupení nové technologie,
založit vinici i v Úštěku. S tím jsem ten přístup je hrozný. Na to by bylo kterou bychom mohli využívat i my.
nadšeně souhlasil a nabídl jsem mu, že ji potřeba zaměstnat horolezce. Také jsem členem národní oceňovací
založím. V té době město odkoupilo dům komise (v ČR je to cca 200 lidí), kde
na Panském dvoře č.p. 80 i se zanedba- Kdo vás přivedl k vinařství? A je to vaše hodnotíme na degustacích vína. Každé
ným pozemkem pod hradem a tam jsme původní povolání? Pokud ne, na jaké víno, které uvádíte do prodeje, jako
začali. Vinice byla tedy založena k 700. pozici jste pracovali? jakostní odrůdové, musí projít touto
výročí narození českého krále Karla IV. Pan Šabata: Začalo to tím, že jsem komisí. Za hodinu na takové degustaci
Potřebovali jsme ještě odborníka, který chodil do Globusu na degustace a učil se zhodnotíme až 50 vzorků vína.
by nám pomáhal a radil a tak jsem oslovil víno znát. Pak jsem dostal dárkem jeden
svého kolegu, vinaře Vladimíra Šuhájka. keř vinné révy, zasadil jsem ho k domku Co všechno se musí na vinici dělat a jak
Rozdělili jsme si práci, oba dáváme pozor a on neuvěřitelně narostl a měl nád- často na ní musíte pracovat?
např. na „choroby“ vinné révy, společně herné hrozny. Tak jsem na pozemku před Oba vinaři: Na vinici musíte chodit téměř
provádíme řez, já se starám ve spolu- domem zasadil celou řadu dalších keřů denně, tam je práce stále. Musíte od-
práci s městskými pracovníky o údržbu vína, kterým se také dařilo a tak jsem straňovat přeb ečné lis , zakracovat,
vinice a pan Šuhájek o konečnou fina- začal. Měl jsem štěstí v tom, že do naší stříhat, řezat, opravovat drátěnku,
lizaci, tedy zpracování vína. vesnice se přistěhoval bývalý vinař, a hlavně hlídat choroby, dívat se i pod
A druhý podnět byl ten, že Liběšice který mi přenechal několik pomůcek ke lis , stříkat, plašit špačky atd…
získaly statut Vinařská obec. Tak jsem si zpracování vína jako lis, mlýnek a demi- V Úštěku by měl b jeden člověk,
řekl, když jsou Vinařskou oblastí Libě- kterého vše naučíme, poradíme.
šice, proč by jí nemohl b i Úštěk. Je
třeba splnit jen některé podmínky pro
tento statut. Ale postupem času vím, že
to není tak jednoduché, mělo by to
schválit i ministerstvo…
O úštěckou vinici se staráte oba. Jak
jste se seznámili?
Pan Šuhájek: To vím naprosto přesně. Já
jsem tě poprvé zaregistroval na Vinař-
ských Litoměřicích (výstava českých
a moravských vín s mezinárodní účastí).
Občas jsi za mnou přišel a měl jsi mnoho
otázek. Nejdříve jsem si myslel, že jsi
„policajt“.
Pan Šabata: Ano, já jsem chodil celý
v černém s kravatou, tak asi proto.
Pan Šuhájek: Často jsem jezdil kolem tvé
vinice, která vypadala velmi dobře,
a nevěděl jsem, kdo tady hospodaří. Pak