Page 11 - Chytrý zpravodaj - Úštěk září 2021
P. 11

Seriál                                                                                                   11


        Se včelami  o včelách                 2.





       Zajímavosti ze světa včel            trošku nektaru z medného váčku a pak
       „Včeličko,     máš  ale  krásné  oči“   začne velká očista. Pořádně si očistí obě
       rozněžnila se Viktorka. „A které máš na    kadélka,  vždyť  je  to  jedna  z  nejdů-
       mysli?“ odpověděla jí včelka. Určitě jste   ležitějších  částí  včely,  díky  které  se
       si všimli,  že ve  světě včel  není  nic  tak   orientuje třeba v úle. Pak se začne čistit
       „jasné“  jak  to  vypadá.  I  tentokrát  si   na  tělíčku.  Očička,  hlava,  hrudníček
       řekneme  pár  zajímavostí,  které  jste   i zadeček. Prostě všude, kde uvázl pyl.
       třeba nevěděli.                      Některé  včelky  to  dělají  už  na  květu,
                                            některé to umí i během letu do úlu. To
       Včela  má  dvě  velké  složené  oči,  tzv.   pak  máte  pocit,  že  daná včelka vypila
       fasetové. To  jsou   ,  které  my  lidé  bez   moc alkoholu, protože letí, jako by byla
       problémů vidíme. Má je složené z 3 tisíc   opilá. Když se celá očistí, v voří z pylu
       (u  dělnic)  až  6  tisíc  (u  trubců)  šesti-  tzv.  rousek  –  rouskový  pyl.  To  jsou
       úhelníkových částí. Mimochodem včela   kuličky,  které  nosí  na  posledním  páru
       má  chlupaté  i  oči  a  těmi  rozeznává   nožiček. Tento rousek totiž ukládají do
       jednak  tvary,  např.  rostlin,  ale  také   tzv.  košíčků.  Když  včela  přiletí  do  úlu,
       barvy. Včela vidí barvy, ale jinak než my –   vybere si buňku, kde svůj náklad složí.
       používá ultrafialové vlny. To znamená, že   Na  prostředním  páru  nožiček  má
       například  červenou  vidí  jako  černou,   vypichovací  trn.  Tím  vypíchne  rousky
       výborně vidí modrou, oranžovou a zele-  z košíčků.  Pak  je  pořádně  upěchuje
       nou  moc  nerozeznává,  ale  na  všech   hlavou.  Nakonec  na  to,  z  medného
       rostlinách  vidí  především  ultrafialovou   váčku, dá trochu nektaru a letí pro další.   váček  je  kousek  před  žaludkem.
       barvu. Díky tomu jsou rostliny pro včely   Do  jedné  buňky  se vejde  až  18  rousků   V případě, že letí dále, než tři km, část
       velmi  zajímavé.  Ale  to  není  všechno.   pylu.  Věděli  jste,  že  pyl  může  mít   nektaru postoupí do žaludku, aby měla
       Včely mají další tři jednoduchá očka na   jakoukoliv  barvu?  Opravdu,  od  bílé   sílu se vrátit do úlu. Jakmile přiletí do úlu,
       temeni  hlavy.  Tato  očka  používají  ve   (čekanka)  až  po  černou  (svazenka).   tak předá obsah medného váčku další
       chvíli, kdy slunce není vidět. Díky tomu,   V buňce  pyl  začíná  mírně  nakvašovat.   včele. Takto si nektar předává až deset
       že slunce vyzařuje infračervené záření,   Tomuto pylu se říká perga.     včel.  Každá  do  něj  dá  část  svých  slin,
       jsou schopné ho „najít“ a orientovat se   A co med? My včelaři rozlišujeme pouze   které obsahují nám prospěšné enzymy.
       podle něho i v období, kdy je schované   dva základní druhy medu. Med květový   Zároveň  se  nektar  částečně  vysouší.
       za hus mi mraky. Takže až se vás někdo   a med  medovicový,  to  zjišťujeme   Poslední  včela  nektar  uloží  do  buněk
       zeptá:  „Kolik  očí  má  včela?“,  správná   pomocí  konduktometru,  který  měří   a nastává  vysoušení  pomocí  křídel
       odpověď je: „Pět“.                   elektrickou vodivost medu. Do 80mS/m   a vibrací těl. Jakmile je nektar vysušen,
       Už jsme si říkali, že včela si zdroj potravy   (milisiemens na metr) je květový a nad   stává se zralým, neboli medem. Včely ho
       označuje  pomocí  feromonu.  Ale  jak  tu   80mS/m je medovicový. Často se mě lidé   zavíčkují  –  pokryjí  voskovým  víčkem.
       potravu  vlastně  sbírá?  Začneme  třeba   ptají,  proč  ten  med  „cukernatí“.  On   A my včelaři můžeme v áčet.
       u pylu. My včelaři rozlišujeme dva druhy   necukernatí,  ale  krystalizuje.  Je  to   Medovicový  med  ale  není  z  květů.
       pylu.  Rouskový  pyl  a  pyl  perga.  Když   přirozená vlastnost medu a je závislá od   Nesprávně se mu říká i tmavý či lesní.
       včela  přiletí  na  k ičku,  tak  se  obalí   množství  glukózy  a  fruktózy  v  medu.   Medovicový  med  je  z  producentů
       pylem  daného  květu.  Na  prvním  páru   Každopádně jedná se o známku kvali    medovice.  To  jsou  mšice,  puklice
       nožiček má hřebínky. Nejprve si na ně dá   a pravosti medu. Pokud je více glukózy,   a červci. Tato zvířátka nabodnou žilna-
                                            tak med krystalizuje rychleji (např. med   tinu např. listu a vysají danou tekutinu.
                                            řepkový  –  může  zkrystalizovat  i  do  tří   Pak  jí  v  tělíčkách  přefiltrují  a  řitním
                                            dnů).  Pokud  převažuje  fruktóza,  med   otvorem vyloučí sladkou šťávu. Dále to
                                            krystalizuje pomalu (např. med akátový   funguje  jako  u  nektaru.  Včela  přiletí,
                                            – až 2 roky). Jak jste si všimli, tak med   vysaje  sladkou  šťávu  (většinou  se
                                            obsahuje především jednoduché cukry   nachází  na  listech  či  jehlicích  stromu)
                                            (od  45–60%  dle  druhu  medu).  Květový   a následně ji přinese do úlu. Medovicový
                                            následně  obsahuje  více  vitamínů   med bývá tmavší, hutnější, neštípe a je
                                            a medovicový více minerálů. Ale jaký je   méně  aromatičtější.  Každopádně  oba
                                            mezi nimi rozdíl? No, hodně velký.  dva druhy medů jsou pro člověka velmi
                                            Květový med je z nektaru rostlin. Tvorba   prospěšné.  Med  si  ale  kupujte  jen  od
                                            nektaru  je  bohužel  závislá  na  spoustě   svého včelaře, protože ten, co najdete
                                            faktorů (teplota, vlhkost, druh a kvalita   v supermarketech, je většinou zahříván
                                            půdy). Z tohoto důvodu je v posledních   nad  50°C  a  tím  ztrácí  většinu  svých
                                            dvou letech medu v ČR podstatně méně.   prospěšných látek.
                                            Chladno  tvorbu  nektaru  nepodporuje,   Teď už víte, jak včely sbírají med a pyl.
                                            a pokud  náhodou  někde  nektar  je,  tak   Příště si povíme o dalších zajímavostech
                                            ho vydatné deště z nektárií vyplaví. Ale   z jejich života.
                                            zpět ke včelám. Včela přiletí na rostlinu                                         Bc. Andrea Novotná
                                            a vysaje  nektar  z  rostliny,  který  ná-                        Včelí farma AnnKas, Dubičná
                                            sledně uloží do medného váčku. Medný
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16