Page 13 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2024
P. 13
O VčelařStVí NeJeN Na VítKOVSKU
Značný zájem je v posledních letech o apiterapii, tedy druh
alternativní léčby včelími produkty. Možná někteří máte taky
zkušenost s kosmetickými výrobky na této bázi. Lidové léčitelství
využívá aseptických a antibiotických účinků medu, který
obsahuje řadu prospěšných látek, nejen glukózu a fruktózu, ale
i minerály, vitamíny či aminokyseliny. Naši předkové urychlovali
kapkou medu hojení drobných poranění, cibuli s medem nám
babičky dávaly při kašli, lžička medu může pomoci při pálení
žáhy, s trochou nadsázky – všelék.
Včelařství můžete studovat na několika středních školách,
nejblíže na známé Střední škole zemědělské a přírodovědné
v Rožnově pod Radhoštěm, též na vysokých školách.
Na závěr jedno skoro samozřejmé doporučení – používejte jen
kvalitní med. A nejlepší med je přece ten od českých včelařů!
Pokud vás naše informace zaujaly, příp. máte nějaké dotazy,
prosíme, obraťte se na svého včelaře.
Monika Prokšová, Marie Mikulíková
Včely fascinují člověka již od nepaměti. Lidé si jich vždy vážili,
nejenže poskytovaly med, ale později začali od tohoto zástupce
hmyzí říše získávat i jiné člověku opravdu prospěšné produkty,
např. vosk, propolis, mateří kašičku, včelí jed či pyl.
Včela medonosná (Apis mellifera) tvoří v přírodním procesu
velmi významný článek. Podílí se na opylování zemědělských,
užitkových a kulturních rostlin, bez ní by byl veškerý život vážně
ohrožen.
Včelařství je vlastně nejstarším odvětvím živočišné výroby a dnes
důležitou součástí našeho hospodářství. Pro chovatele znamená
nejen smysluplné trávení času, ale rovněž přispívá významnou
měrou k ochraně přírody. Tuto skupinu „hmyzích“ nadšenců
u nás sdružuje hlavně Český svaz včelařů, který zajišťuje vhodné
podmínky nejen pro rozvoj včelařství v daném regionu, ale
také podporuje své členy. Základní organizace Vítkov eviduje
k 31. 12. 2023 48 členů s celkovým počtem 473 včelstev - dle údajů
ze statistiky CIS, jak uvádí Daniel Wroblovský, jednatel základní
organizace.
V dnešní době se včelařství věnuje zejména starší generace,
nicméně pozvolnými krůčky se dostává i do povědomí mládeže
a dětí, které mohou pracovat v kroužcích, účastnit se besed
a přednášek s praktickými ukázkami.
S prvotní prací včelaře se mohli seznámit i nejmenší žáci naší
základní školy a gymnázia, kteří absolvovali program pod názvem
Medová stezka.
V prostorách školní družiny byl pro ně připraven ekologický
program, v němž se dozvěděli o významu a důležitosti tohoto
hmyzu, seznámili se s pojmy jako např. včelařský dýmák, rozpěrák,
nástavek, rámek a kukla. Posléze žáci popisovali tělo včely, pak si
rozdělili role v úlu a následně si o tom všem společně vyprávěli.
Na závěr si někteří prakticky vyzkoušeli, co taková práce včelaře
obnáší. Program byl zakončen jak jinak než ochutnávkou medu.
Během celého programu mohli žáci odpovídat na soutěžní otázky
o životě včel a výherci následně obdrželi sladkou odměnu.
S „medovou gastronomií“ se můžeme pravidelně setkávat i na
svatováclavské slavnosti koncem září na Vikštejně, příp. na
různých městských akcích, kde pan Stanislav Brožek nabízí
skvělé medové dobroty od pečiva až po medovinu… Ostatně
skoro každá hospodyňka peče na Vánoce medově perníčky.