Page 13 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2024
P. 13

O VčelařStVí NeJeN Na VítKOVSKU




                                                              Značný zájem je v  posledních letech o  apiterapii, tedy druh
                                                              alternativní léčby včelími produkty. Možná někteří máte taky
                                                              zkušenost s kosmetickými výrobky na této bázi. Lidové léčitelství
                                                              využívá aseptických a  antibiotických účinků medu, který
                                                              obsahuje řadu prospěšných látek, nejen glukózu a fruktózu, ale
                                                              i minerály, vitamíny či aminokyseliny. Naši předkové urychlovali
                                                              kapkou medu hojení drobných poranění, cibuli s  medem nám
                                                              babičky dávaly při kašli, lžička medu může pomoci při pálení
                                                              žáhy, s trochou nadsázky – všelék.
                                                              Včelařství můžete studovat na několika středních školách,
                                                              nejblíže  na  známé  Střední  škole  zemědělské  a  přírodovědné
                                                              v Rožnově pod Radhoštěm, též na vysokých školách.
                                                              Na závěr jedno skoro samozřejmé doporučení – používejte jen
                                                              kvalitní med. A nejlepší med je přece ten od českých včelařů!
                                                              Pokud vás naše informace zaujaly, příp.  máte nějaké dotazy,
                                                              prosíme, obraťte se na svého včelaře.
                                                                                    Monika Prokšová, Marie Mikulíková








      Včely fascinují člověka již od nepaměti. Lidé si jich vždy vážili,
      nejenže poskytovaly med, ale později začali od tohoto zástupce
      hmyzí říše získávat i jiné člověku opravdu prospěšné produkty,
      např. vosk, propolis, mateří kašičku, včelí jed či pyl.
      Včela medonosná (Apis mellifera) tvoří v  přírodním procesu
      velmi významný článek. Podílí se na opylování zemědělských,
      užitkových a kulturních rostlin, bez ní by byl veškerý život vážně
      ohrožen.
      Včelařství je vlastně nejstarším odvětvím živočišné výroby a dnes
      důležitou součástí našeho hospodářství. Pro chovatele znamená
      nejen smysluplné trávení času, ale rovněž přispívá významnou
      měrou k  ochraně přírody. Tuto skupinu „hmyzích“ nadšenců
      u nás sdružuje hlavně Český svaz včelařů, který zajišťuje vhodné
      podmínky nejen pro rozvoj včelařství v  daném regionu, ale
      také podporuje své členy. Základní organizace Vítkov eviduje
      k 31. 12. 2023 48 členů s celkovým počtem 473 včelstev - dle údajů
      ze statistiky CIS, jak uvádí Daniel Wroblovský, jednatel základní
      organizace.
      V  dnešní době se včelařství věnuje zejména starší generace,
      nicméně pozvolnými krůčky se dostává i do povědomí mládeže
      a  dětí,  které  mohou  pracovat  v  kroužcích,  účastnit  se  besed
      a přednášek s praktickými ukázkami.
      S  prvotní  prací včelaře  se mohli  seznámit  i  nejmenší  žáci naší
      základní školy a gymnázia, kteří absolvovali program pod názvem
      Medová stezka.
      V  prostorách školní družiny byl pro ně připraven ekologický
      program,  v  němž  se  dozvěděli  o  významu  a  důležitosti  tohoto
      hmyzu, seznámili se s pojmy jako např. včelařský dýmák, rozpěrák,
      nástavek, rámek a kukla. Posléze žáci popisovali tělo včely, pak si
      rozdělili role v úlu a následně si o tom všem společně vyprávěli.
      Na závěr si někteří prakticky vyzkoušeli, co taková práce včelaře
      obnáší. Program byl zakončen jak jinak než ochutnávkou medu.
      Během celého programu mohli žáci odpovídat na soutěžní otázky
      o životě včel a výherci následně obdrželi sladkou odměnu.
      S „medovou gastronomií“ se můžeme pravidelně setkávat i na
      svatováclavské slavnosti koncem září na Vikštejně, příp.  na
      různých městských akcích, kde pan Stanislav Brožek nabízí
      skvělé medové dobroty od pečiva až po medovinu… Ostatně
      skoro každá hospodyňka peče na Vánoce medově perníčky.
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18