Page 18 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2025
P. 18

PŘÍBĚHY NAŠICH SOUSEDŮ

      Ve čtvrtek 20.  února se uskutečnila
      závěrečná prezentace projektu Příběhy
      našich  sousedů.  Této  dlouhodobé
      dobrovolné aktivity se chopili dva žáci
      z  devátých ročníků  – Ellen Hetmánková
      (9. A) a Matěj Říčný (9. C). Cílem projektu
      je vyhledat a  zaznamenat příběh „(ne)
      obyčejného“  člověka  z  místa  bydliště.
      Náš  tým  si  vybral  paní  Věru  Stolleovou,
      která dlouhá léta působila ve školství na
      Vítkovsku.                           pozvala do města Příbor do Masarykova   nazvala Mudrosloví národa českého
      Na projektu žáci začali pracovat už   gymnázia, kde žáci prezentovali svá díla.  a slovenského, který si vedla v roce 1968.
      v říjnu, poté se ještě několikrát sešli, aby   Nejednalo se o  soutěžní přehlídku,   Náš tým sklidil bouřlivý potlesk přímo
      nahráli životní příběh paní Stolleové,   ale spíše výměnu poznatků a  dojmů   uprostřed výstupu, prezentace tak byla
      vybrali stěžejní části a  ty zpracovali   z uskutečněného projektu. Některé týmy   velmi příznivě hodnocena. Paní Stolleové
      do scénáře, který  se následně změnil   příběh  pamětníka  nabídly  v  počítačové   jsme pak předali květiny a dárky od školy
      v rozhlasovou reportáž, kterou nahrávali   prezentaci, jiné hrály scénky a  tak   a Klubu rodičů jako poděkování za to, že
      na profesionální zařízení na workshopu   podobně. Náš tým svůj příběh předvedl   nám věnovala spoustu času a  dovolila
      v Radiu Čas.                         jako rozhovor o  tom, co jim  přišlo  na   nám zveřejnit svůj příběh.
      Pořádající organizace Paměť národa na   vyprávění paní Stolleové nejzajímavější.
      závěr projektu zorganizovala setkání   Paní Stolleová žáky doplnila vybranými   Jana Kramolišová
      devíti týmů z našeho regionu a všechny   citáty  ze  svého  zápisníku,  který

      POMÁHÁME PEČOVAT                     má před sebou nelehký úkol. Zmapovat   jsme a  pro lepší porozumění dané pro-
      O RYBÁŘSKÉ REVÍRY                    rybářské revíry Vítkovska, vytyčit hlavní   blematice jsme si pozvali paní Bc. Petru
                                           faktory péče  a  navrhnout opatření pro
                                                                                 Chroustovou, hlavní koordinátorku znač-
      VÍTKOVSKA                            zachování rovnováhy rybí obsádky. Za-  ky Opavské Slezsko. Žáci se v zajímavé in-
                                           pojí se také do úklidové akce v  oblasti   teraktivní přednášce dozvěděli řadu no-
      Ve čtvrtek 6.  března se žáci tercie   monitorovaných vodních ploch. Vědí už,   vých informací o  lokálních produktech,
      zúčastnili v rámci projektu Ekostopa dru-  že pečlivé plánování a pravidelná údržba   zahráli si hru založenou na principech
      hé přednášky, tentokrát na téma Péče   jsou klíčem k harmonickému soužití člo-  fungování tržní ekonomiky a  ochutna-
      o  rybochovná zařízení a  rybářské revíry   věka s přírodou.               li výborné regionální výrobky - klobásy
      Vítkovska.  Přednášku  pro  nás  připravil   Panu Mikulčákovi náleží za poutavý   z Vršovic a sýry z Hlavnice. Získané vědo-
      pan  Milan  Mikulčák,  který  se  dané  pro-  výklad velké poděkování.     mosti si pak ověřili v pracovních listech.
      blematice věnuje dlouhodobě.                                               Moravskoslezský kraj je známý nejen
      Péče o  rybochovná zařízení  a  rybářské   Milena Mačáková                 svou průmyslovou historií, ale také bo-
      revíry je klíčovým aspektem pro udržení                                    hatou nabídkou kvalitních regionálních
      zdravých populací ryb a ochranu vodních                                    potravin. Místní producenti kladou důraz
      ekosystémů. Pravidelná údržba a správné   PODPORUJEME                      na tradiční receptury, prvotřídní suroviny
      hospodaření zajišťují optimální podmín-  REGIONÁLNÍPOTRAVINY!              a poctivé zpracování, což se odráží v chu-
      ky pro chov ryb a přispívají k biologické                                  ti i  kvalitě. Mezi nejznámější regionální
      rovnováze v přírodě. Rybochovná zařízení                                   speciality patří mléčné produkty z  Bes-
      vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu.                                    kyd, jako jsou sýry a  jogurty z  místních
      Důležitou součástí péče je kontrola kva-                                   farem. Oblíbené jsou i uzeniny, například
      lity vody, např. sledování teploty, obsahu                                 štramberské uzené maso či klobásy z tra-
      kyslíku či chemického složení vody, dále                                   dičních řeznictví. Milovníci sladkého si
      pak čištění a odbahňování, tedy odstra-                                    přijdou na své díky Štramberským uším,
      ňování přebytečného sedimentu, který                                       křupavým   perníkovým   pochoutkám
      by mohl narušit kvalitu vody a omezit ži-                                  s dlouhou historií. Dalším pokladem kraje
      votní prostor ryb. Důraz je kladen rovněž                                  jsou  med  a  medové  produkty  z  podhůří
      na prevenci nemocí a  pravidelný zdra-                                     Jeseníků, ale i lokální piva z menších pi-
      votní monitoring ryb, popř. aplikaci léčiv.                                vovarů,  která  se  vyznačují  jedinečnou
      V  neposlední řadě stojí krmení a  výživa                                  chutí a pečlivě vybranými surovinami.
      zajišťující dostatečný a  kvalitní přísun   V minulém pololetí jsme se s Ekotýmem   Regionální potraviny mají mnoho vý-
      potravy odpovídající druhu a  věku cho-  gymnázia rozhodli zapojit do zajímavého   hod, které se týkají jak kvality a chuti, tak
      vaných ryb.                          ekologického mikroprojektu Ekostopa.   i  podpory místní ekonomiky a  ekologie.
      Soutěžní tým ve složení Ellen Studénko-  V tercii se podařilo sestavit hned dva sou-  Mezi hlavní přínosy  patří: vyšší kvalita
      vá, Damián Socha, Theodora Mikulčáko-  těžní týmy. Jeden z nich si jako své téma   a čerstvost, podpora místních producen-
      vá, Ondřej Šustek a  Valentýna Jarošová   vybral Regionální potraviny. Neváhali
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23