Page 18 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2025
P. 18
PŘÍBĚHY NAŠICH SOUSEDŮ
Ve čtvrtek 20. února se uskutečnila
závěrečná prezentace projektu Příběhy
našich sousedů. Této dlouhodobé
dobrovolné aktivity se chopili dva žáci
z devátých ročníků – Ellen Hetmánková
(9. A) a Matěj Říčný (9. C). Cílem projektu
je vyhledat a zaznamenat příběh „(ne)
obyčejného“ člověka z místa bydliště.
Náš tým si vybral paní Věru Stolleovou,
která dlouhá léta působila ve školství na
Vítkovsku. pozvala do města Příbor do Masarykova nazvala Mudrosloví národa českého
Na projektu žáci začali pracovat už gymnázia, kde žáci prezentovali svá díla. a slovenského, který si vedla v roce 1968.
v říjnu, poté se ještě několikrát sešli, aby Nejednalo se o soutěžní přehlídku, Náš tým sklidil bouřlivý potlesk přímo
nahráli životní příběh paní Stolleové, ale spíše výměnu poznatků a dojmů uprostřed výstupu, prezentace tak byla
vybrali stěžejní části a ty zpracovali z uskutečněného projektu. Některé týmy velmi příznivě hodnocena. Paní Stolleové
do scénáře, který se následně změnil příběh pamětníka nabídly v počítačové jsme pak předali květiny a dárky od školy
v rozhlasovou reportáž, kterou nahrávali prezentaci, jiné hrály scénky a tak a Klubu rodičů jako poděkování za to, že
na profesionální zařízení na workshopu podobně. Náš tým svůj příběh předvedl nám věnovala spoustu času a dovolila
v Radiu Čas. jako rozhovor o tom, co jim přišlo na nám zveřejnit svůj příběh.
Pořádající organizace Paměť národa na vyprávění paní Stolleové nejzajímavější.
závěr projektu zorganizovala setkání Paní Stolleová žáky doplnila vybranými Jana Kramolišová
devíti týmů z našeho regionu a všechny citáty ze svého zápisníku, který
POMÁHÁME PEČOVAT má před sebou nelehký úkol. Zmapovat jsme a pro lepší porozumění dané pro-
O RYBÁŘSKÉ REVÍRY rybářské revíry Vítkovska, vytyčit hlavní blematice jsme si pozvali paní Bc. Petru
faktory péče a navrhnout opatření pro
Chroustovou, hlavní koordinátorku znač-
VÍTKOVSKA zachování rovnováhy rybí obsádky. Za- ky Opavské Slezsko. Žáci se v zajímavé in-
pojí se také do úklidové akce v oblasti teraktivní přednášce dozvěděli řadu no-
Ve čtvrtek 6. března se žáci tercie monitorovaných vodních ploch. Vědí už, vých informací o lokálních produktech,
zúčastnili v rámci projektu Ekostopa dru- že pečlivé plánování a pravidelná údržba zahráli si hru založenou na principech
hé přednášky, tentokrát na téma Péče jsou klíčem k harmonickému soužití člo- fungování tržní ekonomiky a ochutna-
o rybochovná zařízení a rybářské revíry věka s přírodou. li výborné regionální výrobky - klobásy
Vítkovska. Přednášku pro nás připravil Panu Mikulčákovi náleží za poutavý z Vršovic a sýry z Hlavnice. Získané vědo-
pan Milan Mikulčák, který se dané pro- výklad velké poděkování. mosti si pak ověřili v pracovních listech.
blematice věnuje dlouhodobě. Moravskoslezský kraj je známý nejen
Péče o rybochovná zařízení a rybářské Milena Mačáková svou průmyslovou historií, ale také bo-
revíry je klíčovým aspektem pro udržení hatou nabídkou kvalitních regionálních
zdravých populací ryb a ochranu vodních potravin. Místní producenti kladou důraz
ekosystémů. Pravidelná údržba a správné PODPORUJEME na tradiční receptury, prvotřídní suroviny
hospodaření zajišťují optimální podmín- REGIONÁLNÍPOTRAVINY! a poctivé zpracování, což se odráží v chu-
ky pro chov ryb a přispívají k biologické ti i kvalitě. Mezi nejznámější regionální
rovnováze v přírodě. Rybochovná zařízení speciality patří mléčné produkty z Bes-
vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu. kyd, jako jsou sýry a jogurty z místních
Důležitou součástí péče je kontrola kva- farem. Oblíbené jsou i uzeniny, například
lity vody, např. sledování teploty, obsahu štramberské uzené maso či klobásy z tra-
kyslíku či chemického složení vody, dále dičních řeznictví. Milovníci sladkého si
pak čištění a odbahňování, tedy odstra- přijdou na své díky Štramberským uším,
ňování přebytečného sedimentu, který křupavým perníkovým pochoutkám
by mohl narušit kvalitu vody a omezit ži- s dlouhou historií. Dalším pokladem kraje
votní prostor ryb. Důraz je kladen rovněž jsou med a medové produkty z podhůří
na prevenci nemocí a pravidelný zdra- Jeseníků, ale i lokální piva z menších pi-
votní monitoring ryb, popř. aplikaci léčiv. vovarů, která se vyznačují jedinečnou
V neposlední řadě stojí krmení a výživa chutí a pečlivě vybranými surovinami.
zajišťující dostatečný a kvalitní přísun V minulém pololetí jsme se s Ekotýmem Regionální potraviny mají mnoho vý-
potravy odpovídající druhu a věku cho- gymnázia rozhodli zapojit do zajímavého hod, které se týkají jak kvality a chuti, tak
vaných ryb. ekologického mikroprojektu Ekostopa. i podpory místní ekonomiky a ekologie.
Soutěžní tým ve složení Ellen Studénko- V tercii se podařilo sestavit hned dva sou- Mezi hlavní přínosy patří: vyšší kvalita
vá, Damián Socha, Theodora Mikulčáko- těžní týmy. Jeden z nich si jako své téma a čerstvost, podpora místních producen-
vá, Ondřej Šustek a Valentýna Jarošová vybral Regionální potraviny. Neváhali

