Page 17 - Chytrý zpravodaj - Troubsko 12/2021
P. 17
VÁNOČNÍ RECEPT
MAZANEC
120 g hladké mouky, 130 g hrubé mouky, 70 g másla, 50 g moučkového cukru, 20 g droždí, 2 vaječné žloutky, 30 g spařených rozinek, 20 g
spařených oloupaných mandlí, sůl, opláchnutá citronová kůra, mléko
Z dobře vypracovaného těsta, do kterého jsme dali mandle a rozinky, utvoříme bochánek a položíme jej na mastný plech. Po vykynutí
potřeme bochánek žloutkem rozmíchaným v mléce. Před pečením nařízneme střed bochánku křížovým řezem. Pečeme v mírně vyhřáté
troubě. Těsto je tuhé jako na vánočku.
VÁNOČKA
250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 40 g droždí, 80 g cukru moučka, 120 g másla, 2 žloutky, 40 g jemně sekaných oloupaných mandlí,
40 g spařených rozinek, opláchnutá citronová kůra, mléko podle potřeby na zamíchání těsta, sůl
foto Shutterstock
Dobře vypracované a vykynuté tužší těsto překlopíme na pomoučený vál a zapracujeme do něho rozinky a mandle. Těsto pak rozdělí-
me na osm dílů, ze kterých vyválíme stejně dlouhé praménky. Ze čtyř praménků upleteme základnu vánočky a tu položíme na mastný
plech. Po délce celého pletence vytvarujeme hranou dlaně rýhu a položíme do ní pletenec z dalších tří pramenů. Poslední pramének
rozdělíme na dva díly, vyválíme a stočíme jako provázek. Pletenec položíme na vrchol vánočky a konce zasuneme pod její okraj. Aby
vánočka držela formu, potíráme jednotlivé konce pletence žloutkem rozmíchaným v mléce. Zbytkem žloutku potřeme povrch vánočky
a posypeme jej drobně nasekanými mandlemi. Vánočku necháme 1/2 hodiny kynout a pak zvolna asi hodinu pečeme. Zpočátku může
být trouba teplejší, ke konci dopékáme v troubě mírně vyhřáté.
Ze starých kuchařek babičky Veroniky Gregerové
| 17