Page 17 - Chytrý Zpravodaj - Troubsko březen 2021
P. 17
Z historie
Proč máme kostel tam, kde je, a jak vlastně vypadal jeho
předchůdce?
Možná každého z nás v životě napadlo, proč je vlastně náš kostel tak
daleko od nejstarší zástavby v obci. Při dnešním pohledu se může
zdát tato myšlenka úsměvná, ale pár desítek let zpět se kostel tyčil
na menším návrší zcela osamocen a nejbližší stavení byla vzdálena
více než půl kilometru. Důsledky tohoto stavu musíme hledat v dávné
minulosti, kdy pravěká (starověká) sídliště nahradila raně středověká
zástavba. Tehdejší ves byla situována právě v těsné blízkosti kostela
s místním názvem Malé pole. Vzhledem k nalezeným románským zá-
kladům v prostoru hřbitova se odborníci domnívají, že kostelní pahorek
představoval sám o sobě v rovném terénu lehce opevnitelnou plochu,
tvořenou sídlem a s ním těsně související svatyní v podobě pozdně
románského kostelíku, jehož vznik lze datovat před rok 1250. Přesnou
podobu tohoto kostela dnes neznáme, neboť jeho základy jsou překry-
ty stavbou barokního chrámu a pouze archeologický výzkum vně ob-
jektu by odkryl jeho přesnou podobu. Můžeme se však porozhlédnout
do okolních obcí, kde nacházíme příklad krásně dochované svatyně
z tohoto období v podobě kostela sv. Jakuba v Omicích. Pokud zapo-
jíme trochu fantazie a představy, vzniká nám předpokládaný vzhled
původní románské stavby. Přesun vsi do dnešních míst proběhl prav-
děpodobně ještě v průběhu 13. století, ale tradice posvátného mís-
ta a pohřebiště byla zachována a respektována i v dobách výstavby
barokního chrámu.
Vítězslav Volánek
Foto: Kostel sv. Jakuba v Omicích, autor Vítězslav Volánek
Recept
Dnes jsem si pro vás připravila typickou velikonoční dekoraci a dezert zároveň. Mrkev a
jablko zjemní těsto.
Velikonoční zajíček
• máslo na vymazání formy
• rozdrcené piškoty na vysypání formy
• 4 vejce
• 150 g krupicového cukru
• 200 g polohrubé mouky
• sáček kypřícího prášku
• 2 mrkve, 1 jablko, oloupané, nastrouhané
• 2 hrsti rozinek + 1 lžíce rumu
Foto: zdroj pinterest
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu vymažte máslem a vysypte rozdrcenými piškoty. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé a nadý-
chané pěny, mouku smíchejte s kypřicím práškem a pak sypkou směs vmíchejte k vaječné. Poté přidejte nastrouhanou mrkev i jablko a
nakonec i rozinky a rum. Těsto nalijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte 45 minut. Po vychladnutí ozdobte mašlí.
Dobrou chuť!
Veronika Gregerová
Troubský hlasatel | Z historie | 17