Page 11 - Chytrý Zpravodaj - Třešť prosinec 2020
P. 11

TŘEŠŤ A MY                                                                                                           11


     níci vrací pro klasické, tradiční  obvykle prodávají balená masa,                                i  například párky pro vegeta-
     masné výrobky, jako jsou párky,  u  malých řezníků jde zpravi-                                   riány, které od normálních na
     salámy, ale i  sezonní výrobky  dla maso z  jatek okamžitě na                                    první pohled nerozeznáte.
     jako třeba jaternice, vinná klo- prodejní pult. My odebíráme                                      AM: Naprosto souhlasím
     bása apod.              kusy od místních dodavatelů,                                             s  Kájou, den začínáme řízkem
                             čímž  odpadají dlouhé  převozy                                           (smích).
     Jsou masny              a  skladování v  meziskladech.
     v supermarketech        V poslední době se lidé učí ku-                                          Je něco, co byste chtěli
     konkurencí pro české    povat kvalitní produkty a  my                                            vzkázat svým zákazníkům?
     řezníky? Jak se díváte   se jim snažíme nabídnout to                                              Určitě bychom chtěli podě-
     na velké masokombináty   nejlepší,  co se  v  našem  regi-                                       kovat  našim  zákazníkům,  že
     a kvalitu jejich výrobků?  onu dá sehnat. Co se týče vel-                                        s  námi vydrželi dlouhou re-
      KM: Všeobecně si myslím, že  kých  masokombinátů  a  jejich                                     konstrukci Revoluční ulice,
     pokud malý řezník dělá svou  výroby,  věřím,  že  se  již  jejich  ručí osobní přístup ke každému  korektně poraženo, je maso  byli stateční a nebáli se prodí-
     práci poctivě, nejsou masny  zpracovatelské postupy změnily  komponentu, který vstupuje do  přirozeně zbarvené s  krásnou  rat mezi bagry a bahnem. Toho
     v supermarketech pro něj kon- a snaží se být kvalitnější, ale ve  výroby.  texturou.             si opravdu velmi vážíme a  byl
     kurencí. V  supermarketech se  velkých provozech nikdy neza-                                     to pro nás další impuls, že to,
                                                     S masem pracujete de facto  Vegetariáni či vegani maso   co děláme, má smysl a že naše
                                                     téměř denně. Dokážete    k životu vůbec nepotřebují.   výrobky zákazníkům chutnají.
                                                     z pohledu na maso poznat,   Jak je to s vámi? Vydrželi   Za celou naši rodinu i zaměst-
                                                     zda je kvalitní?         byste bez masa, nebo byste  nance bychom pak chtěli všem
                                                       KM:  Určitě.  Struktura  masa  strádali?       čtenářům popřát pohodové
                                                     se odvíjí od kvality krmiva, zda   KM: Když je člověk mezi  Vánoce a šťastné vykročení do
                                                     mělo zvíře možnost výběhu, až  masem každý den, ocení spíš  nového roku 2021.
                                                     po  provedení  porážky. Napří- něco sladkého, i když cukráři by
                                                     klad pokud je zvíře poráženo ve  to měli určitě naopak. Ale život   Rozhovor připravila
                                                     stresových podmínkách, pro- bez masa si určitě nedovedeme   Michaela Padrtová
                                                     jeví se to barevnými změnami  představit, není nad pořádný
                                                     na mase. Pokud ale mělo zvíře  steak (smích). Nicméně doba
                                                     možnost pohybu, pastvy a bylo  už pokročila a je možné vyrobit
     Namalovat si vlastní keramiku v Třešti není už žádný problém


      Ilona  Šíšová se keramice  kázek a nevěděla jsem, co dřív.  shání vhodné prostory. Jenže
     věnuje od svých 15 let. Absol- Začala jsem si pohrávat s  my- doba  je  taková,  jaká  je,  a  tak
     vovala Střední průmyslovou  šlenkou, že takhle to dál nejde,  zřídila prozatím menší „výdejní
     školu keramickou v  Bechyni,  protože mi má práce nedělá už  okénko“. Co si v tomto případě
     obor technologie keramiky.  takovou radost. A  jelikož se ze  představit? Jednoduše nabízí
     Po škole začala točit v  Maříži.  mě stal docela velký třešťský pat- zájemcům sady barev, pomůc-
     Svou vlastní keramickou dílnu  riot, padlo rozhodnutí, že vznik- ky a keramický střep – myšleno
     si zřídila až poté, co se přestě- ne Ztřeštěná keramika – napros- hrnky, misky, korbely, konvičky
     hovala do Třeště. Keramika ji  to unikátní, originální a vhodná  apod., které si zákazník odnese
     živí. Dodává točené výrobky  právě pro Třešť,“ poodhaluje  a doma si je namaluje. Pak paní
     okolním keramickým dílnám  počátky netradičního vyžití  Iloně vše vrátí a  ona výrobky
     a  kroužkům, které si je poté  nejen  pro  třešťskou  veřejnost  naglazuje transparentní gla-
     dotváří podle svého. Její výrob- Ilona Šíšová.  zurou a  vypálí je na 1180 °C.
     ky můžete najít ve Slavonicích,   „Využila jsem svých znalostí,  „Zájem lidí mě docela překvapil.
     v Maříži, Nové Říši, Markvarci  našla úžasnou kameninu, k  ní  Stává se i  to, že si někteří věci
     nebo třeba v Batelově. Před ne- vhodnou glazuru, vymyslela  objednávají přímo na zakázku –
     dávnem přišla s  nápadem na  jsem a vyrobila barvy… Pak už  např. speciální tvar nebo velikost
     tzv. Ztřeštěnou keramiku. Pod  chyběly jen testy zdravotní nezá- keramiky,“ říká Ilona Šíšová.
     tímto názvem se skrývá mož- vadnosti, které nakonec dopad-  V  tomto případě platí  – co
     nost  pro  kohokoliv  namalovat  ly velmi dobře, a já se do toho  kus, to originál. Jak sama říká,
     si svůj vlastní keramický hrne- mohla pustit,“ pokračuje ve  originalita je zde stoprocentní:
     ček, šálek nebo třeba misku.  vyprávění majitelka keramické  „I já se snažím dělat vše co nej-
      „Sama Ztřeštěná keramika je  dílny.            rozmanitější, každý kus je jiný.
     poměrně mladá. V letošním létě   Ráda by otevřela pro veřejnost  Ztřeštěná keramika se maluje
     jsem měla velké množství za- ateliér, a proto v současné době  velice lehce a zvládají to i malé
                                                     děti. Velkou výhodou je také to,
                                                     že se zde nepracuje s prašnými
                                                     barevnými glazurami,  tzn.  ne- líkem, zkouší nové a nové tech-  Udělat radost ať už sobě, nebo
                                                     vzniká při tvoření nepořádek.  niky. Nedávno jsme obě měly  třeba svým blízkým, kterým
                                                     Některé  výrobky  jsou vysloveně  radost z  krásných nástěnných  tak  darujete  originální dárek,
                                                     krásná umělecká díla. Například  hodin, které namalovala,“ ne- můžete po celý rok. Více infor-
                                                     jsem pro jednoho nadšence pro  skrývá Ilona své nadšení. Práce  mací najdete na webu: ztreste-
                                                     historii dělala středověké kor- ji opět těší a přeje si, aby všem  na-keramika.cz  nebo  na face-
                                                     bely. Namaloval na ně s dcerou  její výrobky dobře sloužily  bookovém profilu: „Keramická
                                                     erby a bylo to opravdu luxusní.  a  aby již brzy mohla zájemce  dílna Ilony Šíšové“.
                                                     Také moje sousedka, která je  přivítat ve svém novém kera-
                                                     tak trošku mým pokusným krá- mickém ateliéru.              Michaela Padrtová
     www.trest.cz
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16