Page 10 - Chytrý Zpravodaj - Třešť prosinec 2020
P. 10
10 TŘEŠŤ A MY
Řeznictví Mareček slaví třicet let na trhu:
Pokud řezník dělá svou práci poctivě,
nejsou pro něj masny v supermarketech konkurencí
Když někomu řeknete, že a proto jsme se rozhodli najít
jdete k Marečkům, tak každý větší prostory a začít podni-
hned ví, že máte namířeno do kat. Na radu paní Vrané jsme
řeznictví. Rodinnou tradici se zkontaktovali s paní Lysou,
v domě na Revoluční založili která vlastnila dům, ve kterém
manželé Alena a Karel Mareč- nyní sídlíme. V tomto domě
kovi. Postupem let se do pod- měli před rokem 1948 také řez-
nikání zapojily a v oboru se nictví a náš návrh na výměnu
uchytily i jejich čtyři děti Alena, nemovitostí s radostí přijala.
Marcela, Michaela a nejmladší Dne 17. března 1990 došlo
Karel, který v současné době k výměně nemovitostí a začalo
stojí za celou výrobou v Třešti. se s rozsáhlou rekonstrukcí. Po
Letos v prosinci tomu bude více než půl roce, dne 20. pro-
rovných třicet let, kdy Mareč- since 1990, jsme mohli konečně
kovi poprvé otevřeli v prodej- otevřít naši prodejnu zákazní-
ně dveře svým zákazníkům. kům a v současnosti nabízíme
Karel st. už se ale tohoto výročí, více než 80 výrobků.
na které se tak těšil, bohužel,
nedožil. Zakladatel třešťské Můžete porovnat, co se od
masny a řeznictví zemřel loni té doby ve výrobě nějak
v květnu v nedožitých 71 letech. zásadně změnilo? Zakladatel řeznictví Karel Mareček (na snímku zcela vlevo) s manželkou Alenou (čtvrtá zleva) na archivním snímku z 90. let.
V našem rozhovoru jsme tak KM: Zpočátku firma začínala Z toho z rodiny jsem já, mamka čovat v rodinné tradici je to, co Existuje nějaký výrobek,
bilancovali s jeho manželkou s cca 15 zaměstnanci, v sou- a sestra Alena a Marcela. Ve chci v životě dělat. který mají zákazníci
Alenou a synem Karlem. Neza- časnosti jich máme pět. S tím svém volném čase nám chodí Řezničina je náročné obzvlášť v oblibě a který na
pomněli jsme se zeptat, pro co souvisí i zmíněná technologie, vypomáhat i ostatní členové povolání. Vstáváte pultu nesmí prostě nikdy
do prodejny zákazníci nejčas- kdy část zaměstnanců byla na- rodiny. Já ve firmě figuruji ad- s kuropěním, pracujete chybět?
těji chodí a řeč se stočila také hrazena, bohužel, strojovou ministrativně jako jednatel, v chladném prostředí, KM: Každý si u nás určitě
ke kvalitě masa a jak ji správný výrobou, ale s narůstajícím ob- ale jsem zcela zodpovědný za práce je fyzicky náročná… vybere svůj oblíbený produkt,
řezník pozná. jemem výroby bylo nutné vý- výrobu a kvalitu našich výrob- Jak vypadá takový váš ale za mě si myslím, že je to
robní procesy tímto zefektivnit. ků. Sestru Alenu určitě všich- typický den? například salám Vysočina nebo
Začali jste podnikat S postupem času, a především ni znají z obchodu jako naši KM: Brzy ráno začínáme na- kabanosky. Co myslíš ty, mami?
krátce po revoluci v roce po vstupu do EU, byla spousta prodavačku a Marcela expe- vážkou čerstvého masa z jatek, AM: Pamatuji si, že tenkrát to
1990. Jaké byly vaše nařízení o nakládání s potravi- duje a pomáhá s účetnictvím. které je následně rozbouráno. byla teplá sekaná, která je velmi
začátky a jak tehdy vůbec nami zpřísněna a úřední poža- Mamka má na starosti teplý Část rozbouraného masa si žádaná i dnes. A taky určitě
vznikla myšlenka spojená davky jsou náročnější, než byly pult a pokud si od nás zákaz- odebírám pro výrobu a část se salám Gothaj, sváteční párky
s podnikáním v tomto v našich začátcích. Vynaklá- ník objedná například řízky se upravuje pro zákazníky do ob- a šunka.
oboru? dáme opravdu velké úsilí, aby salátem, budou zaručeně od ní chodu. Během dopoledne vět-
AM: Manžel byl vyučený u nás bylo vše v pořádku, a od- (úsměv). šinou stíhám umíchat výrobky, Pozorujete, že se s léty
v oboru a v celém okolí byl měnou nám jsou samé jedničky které se následně narazí a vklá- mění i nákupní zvyklosti
známý, protože kdo tenkrát z veterinárních auditů. To je Paní Aleno, s řezničinou je dají do udíren. Odpoledne se zákazníků?
mohl, měl doma prase a on i velká zásluha našich zaměst- spojena celá vaše rodina. dále zpracovává maso, připra- KM: Řekl bych, že v součas-
moc rád chodil po zabíjač- nanců, kterým patří naše velké Uvažovaly vaše čtyři děti, vuje se výroba na další den nosti se hodně zákazníků zamě-
kách. Od podzimu do května se poděkování. že by šly jiným směrem? a dodělávají se udírny. V zimě řuje na specifické kousky masa
téměř doma nezdržel. V té době Byla pro Karla ml. řezničina je to trochu náročnější, člověk (například hovězí na steaky
jsem čekala čtvrté dítě a chtěla Co obstarávají jednotliví jasná volba, nebo si k ní chodí do práce i z práce za tmy, apod.), speciality, ale i polo-
jsem, aby byl s námi doma, tak členové rodiny? postupem let došel sám? ale zato léto mi to vynahradí, tovary a konzervy, které jim
jsem přemýšlela, jak toho docí- KM: Jak jsem již zmiňoval AM: Nejstarší dcery se samy klimatizované prostory jsou za v dnešní uspěchané době uleví.
lit. Už tenkrát jsme měli doma v předešlé otázce, v součas- od sebe rozhodly, že se na odměnu. Ale jsem rád, že i nyní se zákaz-
na Hodické malou výrobnu, nosti máme pět zaměstnanců. našem podnikání budou také
podílet, za což jsem velmi ráda.
Alena se vyučila kuchařkou
a zamířila do výroby, Michala
se vyučila prodavačkou a Mar-
cela vystudovala ekonomiku.
Kája ve firmě vyrostl a od 4 let
za námi také chodil do výroby
a s radostí pozoroval taťku při
práci.
KM: Jak říkala mamka, k ře-
meslu jsem byl vedený od mala,
ale vždy jsem měl prostor sa-
mostatně se rozhodnout a sám
jsem dospěl k tomu, že pokra-