Page 13 - Chytrý Zpravodaj - Třemošnice září 2021
P. 13
Běžecký závod
Druhý běžecký závod v Třemošnici uspo-
řádal pan Jaromír Jelínek s pomocí spor-
tovní komise města dne 11. srpna. Start
závodu proběhl ve sportovním areálu, trať
pak vedla podél Zlatého potoka k soutoku
s Doubravou. Běhu se účastnilo 26 závod-
níků, dalších osm převážně mladších běže-
lo na kratší trati. Vítězem hlavního závodu
se stal potřetí za sebou Jakub Exner z Jih-
lavy, nejrychlejší ženou byla domácí Petra
Dvořáková. V kategorii mužů nad 40 let
vyhrál Václav Rohlík, rovněž běžec z Tře-
mošnice. Nejlepším z mužů nad 50 let byl
stejně jako loni Ladislav Semrád z Čáslavi.
Výsledky tohoto závodu se sčítaly s během,
konaném v červnu. Nejlepší z tohoto dvoj-
závodu získali Pohár města Třemošnice.
V kategorii žen to byla Petra Dvořáková,
nejmladší kategorii mužů ovládl Jakub
Exner. V kategorii mužů nad 40 let získal
pohár Václav Rohlík, nad 50 let pak Moj-
mír Svoboda z Pardubic.
Všem běžcům děkujeme za účast v závo-
du a zveme všechny na třetí běžecký závod
letošního roku, který se koná v prosinci.
Start tohoto závodu je před hostincem
Na Křížovce.
Jiří Olexa
Potraviny
Potraviny známe, neznámé
V tomto díle se budeme věnovat drobným
plodům, a to borůvkám (brusnice borův- Zlepšují nám zrak, spalují břišní tuk, mají ky (brusnice chocholičnatá), kamčatské
protizánětlivé účinky, působí proti virům borůvky (zimolezy) nebo třeba indiánské
a bakteriím v našem těle, plody snižují ho- borůvky (muchovníky). Některé z nich bo-
rečku, pomáhají při neplodnosti, podporují tanicky nemají s našimi lesními borůvka-
růst u dětí. Čaj z listů snižuje hladinu cukru
v krvi, obklady pomáhají při lupence a ek-
zémech i při zánětu očí. Borůvky se použí-
vají při průjmu a zvracení, v malém množ-
ství, větší množství působí obráceně proti
ka). Jejich drobné sladké plody dozráva- zácpě. Působí příznivě proti civilizačním
jí od června až do září, podle nadmořské chorobám a rakovině. V kuchyni se použí-
výšky, ve které rostou. Podle výzkumů patří vají především ve sladkých pokrmech, dě-
borůvky mezi nejcennější ovoce, jsou dva- lají se z nich knedlíky, buchty, koláče, zmrz- mi nic společného, za to jejich plody jsou
krát silnějším antioxidantem než jahody. liny, marmelády, sirupy, ale také třeba víno mnohem větší, úroda je větší a jejich vliv
Obsahují třísloviny, bioflavonoidy, karo- a likéry. Borůvky můžeme zamrazit i zava- na naše zdraví je podobný. Stejně tak má
tenoidy, provitamín A, vitamín C, vitamí- řovat, rychle se kazí, proto bychom je měli na naše zdraví příznivý vliv konzumace
ny skupiny B, ovocné cukry, malé množství zpracovat co nejdříve. Na zahrádce nám asi „červených borůvek“ brusnice brusinky
tuků a prvky hořčík, draslík, mangan, žele- neporostou (ty lesní), ale můžete si vybrat nebo klikvy velkoplodé či bahenní.
zo, měď, zinek, chrom. některou z jiných druhů – kanadské borův- RR
13