Page 13 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice říjen 2021
P. 13
FORMULÁŘ NA BURZU - VyPLňUJTE POUZE BÍLÁ POLÍČKA
Potraviny známé neznámé
V dalším díle rubriky Potraviny známé - ne-
známé se dozvíme něco více o rajčatech.
Rajčata jsou trvalky, ale v našem podne-
bí je pěstujeme jako jednoletky. Je to jed-
na z nejvíc rozšířených a nejvíc pěstova-
ných druhů zeleniny po celém světě. Exis-
tuje velké množství odrůd, liší se vzhle-
dem, velikostí i tím, na co byly vyšlech-
těny. Obsahují betakaroten, vitamín C, B,
chrom, draslík, sodík, hořčík, vápník a další
prospěšné látky. Jejich složení je převážně
z vody a vlákniny, nemají skoro žádný tuk.
Mají výborné antioxidační a antibakteriální
vlastnosti, působí močopudně a projíma-
vě, zmírňují nespavost a deprese, pomá-
hají při poruchách látkové výměny a upra-
vují hladinu cukru. Jsou vhodnou potravi-
nou při redukci tělesné hmotnosti i pro ne-
mocné cukrovkou. Při přímé konzumaci je
dobré je pokapat olejem, pro lepší vstřebá-
vání vitamínů. Jako skoro každá potravina
mohou vyvolat u někoho alergickou reak-
ci. Konzumovat by se však měla jen rajčata
plně dozrálá, zelená jsou jedovatá a mo-
hou způsobit otravu.
placená inzerce
Od malých šery rajčátek ve tvaru drobných
kuliček, hruštiček, srdíček, svíčiček či ovál-
ného tvaru v barvě červené, žluté, oranžo-
vé, fialové, až po gigantické druhy vyšlech-
těné na výrobu hlavně kečupů a protlaků,
se liší konzistencí, chutí i vůní. Jejich úroda
je v letních měsících v plném proudu a za-
hrádkáři mají plné ruce práce s jejich zpra-
cováním. Některá jsou vhodná pro přímou
konzumaci, jiná se hodí do kuchyně na va-
ření, pečení, grilování a jiná na zavařová-
ní. Takovou poslední vyšlechtěnou novin-
kou jsou rajčata v atraktivní černé barvě.
Nutričními vlastnostmi se neliší od jiných
druhů, ale obsahují navíc flavonoidy an-
tokyany, které mají pozitivní vliv při léčbě
stařecké demence, kardiovaskulárních ne-
mocech a při léčbě rakoviny.
RR
13