Page 13 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice říjen 2021
P. 13

FORMULÁŘ NA BURZU - VyPLňUJTE POUZE BÍLÁ POLÍČKA

        Potraviny známé neznámé

        V dalším díle rubriky Potraviny známé - ne-
        známé se dozvíme něco více o rajčatech.
        Rajčata jsou trvalky, ale v našem podne-
        bí je pěstujeme jako jednoletky. Je to jed-
        na z nejvíc rozšířených a nejvíc pěstova-
        ných druhů zeleniny po celém světě. Exis-
        tuje velké množství odrůd, liší se vzhle-
        dem, velikostí i tím, na co byly vyšlech-
        těny. Obsahují betakaroten, vitamín C, B,
        chrom, draslík, sodík, hořčík, vápník a další
        prospěšné látky. Jejich složení je převážně
        z vody a vlákniny, nemají skoro žádný tuk.
        Mají výborné antioxidační a antibakteriální
        vlastnosti, působí močopudně a projíma-
        vě, zmírňují nespavost a deprese, pomá-
        hají při poruchách látkové výměny a upra-
        vují hladinu cukru. Jsou vhodnou potravi-
        nou při redukci tělesné hmotnosti i pro ne-
        mocné cukrovkou. Při přímé konzumaci je
        dobré je pokapat olejem, pro lepší vstřebá-
        vání vitamínů. Jako skoro každá potravina
        mohou vyvolat u někoho alergickou reak-
        ci. Konzumovat by se však měla jen rajčata
        plně dozrálá, zelená jsou jedovatá a mo-
        hou způsobit otravu.
                                                                                                                    placená inzerce








        Od malých šery rajčátek ve tvaru drobných
        kuliček, hruštiček, srdíček, svíčiček či ovál-
        ného tvaru v barvě červené, žluté, oranžo-
        vé, fialové, až po gigantické druhy vyšlech-
        těné na výrobu hlavně kečupů a protlaků,
        se liší konzistencí, chutí i vůní. Jejich úroda
        je v letních měsících v plném proudu a za-
        hrádkáři mají plné ruce práce s jejich zpra-
        cováním. Některá jsou vhodná pro přímou
        konzumaci, jiná se hodí do kuchyně na va-
        ření, pečení, grilování a jiná na zavařová-
















        ní. Takovou poslední vyšlechtěnou novin-
        kou jsou rajčata v atraktivní černé barvě.
        Nutričními vlastnostmi se neliší od jiných
        druhů, ale obsahují navíc flavonoidy an-
        tokyany, které mají pozitivní vliv při léčbě
        stařecké demence, kardiovaskulárních ne-
        mocech a při léčbě rakoviny.
                                       RR


       13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16