Page 14 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice prosinec 2021
P. 14
SPORT
Volejbalový turnaj dvojic
Čtvrtý ročník turnaje dvojic proběhl 13. lis-
topadu ve školní tělocvičně. Zúčastnilo se
rekordních 15 týmů, převážně z Třemošni-
ce. Vítězství vybojovala dvojice Hana Kra-
mářová – Libor Pavlišta, která ovládla tur-
naj již potřetí v krátké historii akce. O ceny
pro všechny hráče se postarala tradičně
Cukrárna Na terase, hlavní cenu věnovala
sportovní komise města Třemošnice, o fo-
tografie se postaral Kamil Handlíř. Poděko-
vání patří všem zúčastněným, se kterými
se rádi uvidíme na dalších akcích volejba-
lového oddílu.
Mgr. Jiří Olexa
Potraviny známé neznámé
V posledním díle letošních novinek si „po- a dalších). Jsou bohatým zdrojem vlákni-
svítíme“ na jeden z nejběžnějších druhů ny, přírodního cukru, pektinu, karotenu,
ovoce na celém světě, a to na jablko. Lidé ovocných kyselin. Mají příznivý vliv na hla-
znají jablka již tisíce let, když pomineme dinu cholesterolu, snižují krevní tlak, po-
jeho roli v bibli, jsou v historii často pou- silují imunitní systém. Jejich konzumace
žívána jako symbol králů. Z řecké mytolo- má příznivý vliv na činnost trávící sousta-
gie je známo zlaté jablko ze zahrady He- vy, srdce a krevní oběh, snižují stres. Pů-
speridek s nápisem „Té nejkrásnější“, ja- sobí protizánětlivě, snižují riziko vzniku ra-
blko sváru mezi bohyněmi, který měl roz- koviny, chrání mozek před Parkinsonovou
soudit Paris. Toto jablko stálo na počátku a Alzheimerovou chorobou.
událostí, které vedly k Trojské válce a poz- V kuchyni mají široké použití nejen do slad-
dějšímu pádu Tróje. V naší dávné historii kých pokrmů (do buchet, koláčů, závi-
konzumovali lidé jablka planá, v dnešní nů, kaší, přesnídávek, marmelád, salátů
době jsou vyšlechtěny stovky odrůd. Liší apod.), ale i v kuchyni slané. Zpracovávat
se tvarem, velikostí, barvou, vůní i trvan- je můžeme na mošt, džus, můžeme je za-
livostí. Když pomineme raná letní jablka, mrazit, zavařit nebo usušit na křížaly. Kon-
dozrávají na konci léta a během podzimu, zumovat bychom je měli každý den a neo-
záleží na odrůdě. Obsahují spoustu vita- loupané, pod slupkou je nejvíce vitamínů.
mínů (např. C, D, E, B6, B12), antioxidan-
tů a minerálů (Na, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn RR
14