Page 14 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice prosinec 2021
P. 14

SPORT


        Volejbalový turnaj dvojic
































                                                                                Čtvrtý ročník turnaje dvojic proběhl 13. lis-
                                                                                topadu ve školní tělocvičně. Zúčastnilo se
                                                                                rekordních 15 týmů, převážně z Třemošni-
                                                                                ce. Vítězství vybojovala dvojice Hana Kra-
                                                                                mářová – Libor Pavlišta, která ovládla tur-
                                                                                naj již potřetí v krátké historii akce. O ceny
                                                                                pro všechny hráče se postarala tradičně
                                                                                Cukrárna Na terase, hlavní cenu věnovala
                                                                                sportovní komise města Třemošnice, o fo-
                                                                                tografie se postaral Kamil Handlíř. Poděko-
                                                                                vání patří všem zúčastněným, se kterými
                                                                                se rádi uvidíme na dalších akcích volejba-
                                                                                lového oddílu.
                                                                                                      Mgr. Jiří Olexa





        Potraviny známé neznámé


        V posledním díle letošních novinek si „po-  a dalších). Jsou bohatým zdrojem vlákni-
        svítíme“ na jeden z nejběžnějších druhů  ny, přírodního cukru, pektinu, karotenu,
        ovoce na celém světě, a to na jablko. Lidé  ovocných kyselin. Mají příznivý vliv na hla-
        znají jablka již tisíce let, když pomineme  dinu cholesterolu, snižují krevní tlak, po-
        jeho roli v bibli, jsou v historii často pou-  silují imunitní systém. Jejich konzumace
        žívána jako symbol králů. Z řecké mytolo-  má příznivý vliv na činnost trávící sousta-
        gie je známo zlaté jablko ze zahrady He-  vy, srdce a krevní oběh, snižují stres. Pů-
        speridek s nápisem „Té nejkrásnější“, ja-  sobí protizánětlivě, snižují riziko vzniku ra-
        blko sváru mezi bohyněmi, který měl roz-  koviny, chrání mozek před Parkinsonovou
        soudit Paris. Toto jablko stálo na počátku  a Alzheimerovou chorobou.
        událostí, které vedly k Trojské válce a poz-  V kuchyni mají široké použití nejen do slad-
        dějšímu pádu Tróje. V naší dávné historii  kých pokrmů (do buchet, koláčů, závi-
        konzumovali lidé jablka planá, v dnešní  nů, kaší, přesnídávek, marmelád, salátů
        době jsou vyšlechtěny stovky odrůd. Liší  apod.), ale i v kuchyni slané. Zpracovávat
        se tvarem, velikostí, barvou, vůní i trvan-  je můžeme na mošt, džus, můžeme je za-
        livostí. Když pomineme raná letní jablka,  mrazit, zavařit nebo usušit na křížaly. Kon-
        dozrávají na konci léta a během podzimu,  zumovat bychom je měli každý den a neo-
        záleží na odrůdě. Obsahují spoustu vita-  loupané, pod slupkou je nejvíce vitamínů.
        mínů (např. C, D, E, B6, B12), antioxidan-
        tů a minerálů (Na, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn                          RR

                                                                                                              14
   9   10   11   12   13   14   15   16