Page 13 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice prosinec 2021
P. 13

VáNOČNí RECEPTy

        Medvědí pracny (tlapky)












                                                                                ce hladké mouky, 5 lžic cukru krystalu, 1
                                            ního výběru                         lžičku másla sušené ovoce
                                            Postup:  Mouku  a  moučkový  cukr   Postup: Smetanu, mouku a cukr zahřeje-
        Suroviny: 240 g hladké mouky, 190 g más-  přesejeme přes cedník. Bílky začneme   me ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidá-
        la, 120 g moučkového cukru, špetka mle-  šlehat, až se začnou dělat malé bublinky,   me máslo
        té skořice, špetka mletého hřebíčku, citró-  přidáme krystalický cukr, šleháme, dokud   a zahustíme sušeným ovocem. Na vymaš-
        nová kůra, 90 g mletých ořechů, moučko-  není sníh pevný. Pozor na přešlehání—>   těný a moukou vysypaný plech pokládáme
        vý cukr smíchaný s vanilinovým cukrem   rozpad sněhu. Poté opatrně smícháme vše   placičky. Upečené placičky ozdobíme na-
        na obalení                          dohromady. Potom můžeme přidat bar-  hřátou čokoládou.
        Postup: Cukr a mouku prosejeme a smí-  vivo - nejlépe gelové. Pomoci cukrářské-
        cháme. K tomu přidáme mleté ořechy,   ho pytlíku začneme tvořit stejná kolečka  Snicker
        mletou skořici, mletý hřebíček, citrono-  na plech. Po zaplnění plechu 10x bouch-
        vou kůru a na kousky nakrájené máslo.   neme plechem o kuchyňskou linku, zbaví-
        Vypracujeme těsto, které dáme zabalené   me se tím přebytečného vzduchu. Nechá-
        do fólie do lednice odpočinout. Těstem   me odpočinout asi 30 min (aby se při do-
        plníme formičky a dáme je na plech. Pl-  teku povrchu makronky nelepily).
        níme je asi jen z poloviny, protože během   Pečeme 12 minut při 150 °C. Po upeče-
        pečení zvětší svůj objem. Pečeme při tep-  ní necháme zcela vychladnout na ple-
        lotě 180 °C asi deset minut. Z teplých for-  chu, poté plníme krémem.
        miček vyklepneme upečené cukroví, kte-  Krém: 100 ml smetany na šlehání 33 %,
        ré obalíme v moučkovém cukru.       200 g čokolády na vaření            Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 10 dkg
                                            Postup: Šlehačku přivedeme k varu a ihned  moučkového cukru, 1 Hera, 1 máslo, 1 sal-
        Karamelové košíčky                  sundáme. Nalámeme do ní čokoládu a  ko, slané arašídy, čokoládová poleva
                                            necháme ji rozpustit.  Po  vychladnutí  Postup: Z mouky, cukru a Hery zpracuje-
                                            můžeme plnit a dozdobit makronky.   me těsto, uděláme na plech placku a upe-
                                                                                čeme ji. Rozpustíme máslo a Salko a poli-
                                            Skořicové hvězdičky                 jeme studenou upečenou placku. Na vrch
                                                                                nasypeme slané arašídy a zalijeme čoko-
                                                                                ládovou polevou. Poté nakrájíme snicker
                                                                                na malé kousky.

                                                                                Kokosové cukrový do formiček
        Suroviny:  250 g  hladké  mouky,  50 g
        moučkového  cukru,  1  sáček  vanilko-
        vého  cukru,  140 g  másla,  2  žloutky
        Na krém: 1 plechovka Salka, 140 g másla
        + čokoládová poleva a mandle
        Postup: Z uvedených ingrediencí vypracu-  Suroviny: 2 bílky, 200 g moučkového cuk-
        jeme hladké těsto, které necháme uležet   ru, šťávu z půlky citronu, 150 g neloupa-
        alespoň půl hodiny v lednici. Salko na krém   ných mandlí, trochu skořice (asi lžička),
        dáme na 2,5 hodiny v zavřené plechovce   hladká mouka na posypání
        vařit při mírném varu. Poté ho necháme   Postup:  bílky,  cukr  a  šťávu  z  citronu
        vychladnout a vmícháme do něj změklé   utřeme dohusta. Třetinu hmoty odebere-
        máslo. Vyšleháme do hladkého krému. Těs-  me - použijeme ji pak jako polevu. Do zbyt-  Suroviny: 20 dkg kokosu, 10 dkg tuku
        to tence vmáčkneme do formiček na košíč-  ku zamícháme nastrouhané mandle a sko-  (Hera, máslo…) 24 dkg cukru, 5 lžic (mír-
        ky a pečeme v troubě na 170 °C dorůžova.   řici. Zpracujeme na těsto, lehce posype-  ně navršených) polohrubé mouky, 1 bílek
        Ihned je vyklepneme a necháme vychlad-  me hladkou moukou a těsto rozválíme asi  Postup: Vše zpracujeme v těsto a plníme
        nout. Vychladlé košíčky plníme karamelo-  na půl centimetru. Vykrájíme hvězdičky,  do formiček (jen malé množství – těsto na-
        vým krémem, ozdobíme rozehřátou čoko-  potřeme je polevou, poklademe na más-  byde). Formičky je nutné předem vymazat
        ládou a mandlí. Necháme uležet.     lem vymazaný plech a sušíme ve vlažné  tukem, aby se cukroví lépe vyklápělo. Pe-
                                            troubě asi 30 minut.                čeme v mírně rozpálené troubě, až jsou
        Makronky                                                                okraje růžové.
        Suroviny: 130 g moučkového cukru, 80 g   Marokánky                                                     RR
        mandlové mouky, 75 g vaječných bílků,   Suroviny: 250 ml smetany na šlehání, 4 lží-
        30 g krystalového cukru, barvivo dle vlast-
        13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16