Page 13 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice prosinec 2021
P. 13
VáNOČNí RECEPTy
Medvědí pracny (tlapky)
ce hladké mouky, 5 lžic cukru krystalu, 1
ního výběru lžičku másla sušené ovoce
Postup: Mouku a moučkový cukr Postup: Smetanu, mouku a cukr zahřeje-
Suroviny: 240 g hladké mouky, 190 g más- přesejeme přes cedník. Bílky začneme me ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidá-
la, 120 g moučkového cukru, špetka mle- šlehat, až se začnou dělat malé bublinky, me máslo
té skořice, špetka mletého hřebíčku, citró- přidáme krystalický cukr, šleháme, dokud a zahustíme sušeným ovocem. Na vymaš-
nová kůra, 90 g mletých ořechů, moučko- není sníh pevný. Pozor na přešlehání—> těný a moukou vysypaný plech pokládáme
vý cukr smíchaný s vanilinovým cukrem rozpad sněhu. Poté opatrně smícháme vše placičky. Upečené placičky ozdobíme na-
na obalení dohromady. Potom můžeme přidat bar- hřátou čokoládou.
Postup: Cukr a mouku prosejeme a smí- vivo - nejlépe gelové. Pomoci cukrářské-
cháme. K tomu přidáme mleté ořechy, ho pytlíku začneme tvořit stejná kolečka Snicker
mletou skořici, mletý hřebíček, citrono- na plech. Po zaplnění plechu 10x bouch-
vou kůru a na kousky nakrájené máslo. neme plechem o kuchyňskou linku, zbaví-
Vypracujeme těsto, které dáme zabalené me se tím přebytečného vzduchu. Nechá-
do fólie do lednice odpočinout. Těstem me odpočinout asi 30 min (aby se při do-
plníme formičky a dáme je na plech. Pl- teku povrchu makronky nelepily).
níme je asi jen z poloviny, protože během Pečeme 12 minut při 150 °C. Po upeče-
pečení zvětší svůj objem. Pečeme při tep- ní necháme zcela vychladnout na ple-
lotě 180 °C asi deset minut. Z teplých for- chu, poté plníme krémem.
miček vyklepneme upečené cukroví, kte- Krém: 100 ml smetany na šlehání 33 %,
ré obalíme v moučkovém cukru. 200 g čokolády na vaření Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 10 dkg
Postup: Šlehačku přivedeme k varu a ihned moučkového cukru, 1 Hera, 1 máslo, 1 sal-
Karamelové košíčky sundáme. Nalámeme do ní čokoládu a ko, slané arašídy, čokoládová poleva
necháme ji rozpustit. Po vychladnutí Postup: Z mouky, cukru a Hery zpracuje-
můžeme plnit a dozdobit makronky. me těsto, uděláme na plech placku a upe-
čeme ji. Rozpustíme máslo a Salko a poli-
Skořicové hvězdičky jeme studenou upečenou placku. Na vrch
nasypeme slané arašídy a zalijeme čoko-
ládovou polevou. Poté nakrájíme snicker
na malé kousky.
Kokosové cukrový do formiček
Suroviny: 250 g hladké mouky, 50 g
moučkového cukru, 1 sáček vanilko-
vého cukru, 140 g másla, 2 žloutky
Na krém: 1 plechovka Salka, 140 g másla
+ čokoládová poleva a mandle
Postup: Z uvedených ingrediencí vypracu- Suroviny: 2 bílky, 200 g moučkového cuk-
jeme hladké těsto, které necháme uležet ru, šťávu z půlky citronu, 150 g neloupa-
alespoň půl hodiny v lednici. Salko na krém ných mandlí, trochu skořice (asi lžička),
dáme na 2,5 hodiny v zavřené plechovce hladká mouka na posypání
vařit při mírném varu. Poté ho necháme Postup: bílky, cukr a šťávu z citronu
vychladnout a vmícháme do něj změklé utřeme dohusta. Třetinu hmoty odebere-
máslo. Vyšleháme do hladkého krému. Těs- me - použijeme ji pak jako polevu. Do zbyt- Suroviny: 20 dkg kokosu, 10 dkg tuku
to tence vmáčkneme do formiček na košíč- ku zamícháme nastrouhané mandle a sko- (Hera, máslo…) 24 dkg cukru, 5 lžic (mír-
ky a pečeme v troubě na 170 °C dorůžova. řici. Zpracujeme na těsto, lehce posype- ně navršených) polohrubé mouky, 1 bílek
Ihned je vyklepneme a necháme vychlad- me hladkou moukou a těsto rozválíme asi Postup: Vše zpracujeme v těsto a plníme
nout. Vychladlé košíčky plníme karamelo- na půl centimetru. Vykrájíme hvězdičky, do formiček (jen malé množství – těsto na-
vým krémem, ozdobíme rozehřátou čoko- potřeme je polevou, poklademe na más- byde). Formičky je nutné předem vymazat
ládou a mandlí. Necháme uležet. lem vymazaný plech a sušíme ve vlažné tukem, aby se cukroví lépe vyklápělo. Pe-
troubě asi 30 minut. čeme v mírně rozpálené troubě, až jsou
Makronky okraje růžové.
Suroviny: 130 g moučkového cukru, 80 g Marokánky RR
mandlové mouky, 75 g vaječných bílků, Suroviny: 250 ml smetany na šlehání, 4 lží-
30 g krystalového cukru, barvivo dle vlast-
13