Page 11 - Chytrý zpravodaj - Český Těšín 02 2022
P. 11
ROČNÍK XVI • ČÍSLO 2 Strana 11
někdo vypnul elektrické osvětlení a co navíc,
uzamknul dveře do sklepení. Najednou jsme se
ocitli v temných kobkách někde pod úrovní Pia-
stovské věže bez možnosti snadného útěku zpět
na vzduch. Nebyl to zrovna dobrý pocit, ale náš
průvodce opět nezklamal a bylo na něm vidět,
že terén velmi dobře zná, a že ho historky z jeho
zákoutí moc baví. Za svitu světel z mobilů jsme
procházeli místy, kde běžný návštěvník nemá
možnost nahlédnout. Pod kamennými klenba-
mi stačilo na chvíli zavřít oči a nadechnout se
dávné vůně sladu a třeba i někde v dálce slyšet
cinkot pivních žejdlíků. Ze snění mě probral
opět hlas našeho průvodce: „Pokud bychom se
nedostali ven klasickou cestou, je zde možnost
onu zeď vybourat. S největší pravděpodobnos-
tí bychom vyšli na těšínském Rynku. Chodbu
totiž používali, respektive zneužívali pracovní-
ci pivovaru, aby se rychleji dostali do hospody,
a to již během směny. Rok 1945 tomu udělal
přítrž a tajná chodba byla zazděna“.
Dnes už zasypaná chodba, kterou po válce údajně utíkali zaměstnanci pivovaru do hospody.
ru. Přesně poté, po které denně chodíval každé piva, manipulační zařízení k převozu materiálu
ráno kníže Albrecht držíce s šálkem horké kávy, včetně sudů, různé pomocné nástroje (mnohdy
aby zkontroloval stav budovy, ale především své ještě funkční) a ticho, které umožnilo pracovat
dělníky. A to byl podle dochovaných informací fantazii každého z nás. Tma už půdní prostory
trochu problém. „V té době byla totiž součástí zahalila úplně a my museli jít místy vyloženě
pivovaru i likérka. Vyráběly se zde likéry, sice naslepo. Jen zásluhou našeho průvodce se nám
ne moc silné, ale stačilo to k tomu, aby už v do- dařilo přeskakovat trámky a sledovat obrysy
poledních hodinách většina pracovníků pod jeho postavy před námi, která nás vedla za svět-
vlivem onoho lahodného moku ležela znavena lem. Dokonce se přiznám k tomu, že já jsem byl
před branou pivovaru neschopna práce. Ten ten černý vzadu, který měl s tou orientací „kapá-
dennodenní pohled na to boží dopuštění se kní- nek“ problém a při jednom takovém přeskoku
žeti moc nezamlouval, a proto raději výrobu jsem došlápl na něco hladkého a bác. Kolegy ani Zde se už cítíme bezpečně. Tu bychom žízní
likéru nechal přesunout do Blogotic“, vyprávěl tak nezajímal můj osud, ale to, na čem jsem se neumřeli, ale dáme tomu ležáku šanci v klidu
nám Sebastian během stoupání po zámeckých odporoučel k zemi. Světla jejich mobilních tele- dozrát.
schodech až do nejvyšších pater budovy, kde fonů osvítila plechový, do ruda vyvedený trans-
se nacházejí půdní prostory. Venku se zešeři- parent k 26. výročí osvobození Cieszyna. V roce Přes dvě hodiny trvala naše podzemní anabáze,
lo a malými okny do rozsáhlých prostor pod 1971 bylo jeho místo na střeše pivovaru a pak se když tu najednou z dálky bylo vidět jasné světlo
střechou zámku pronikalo už jen málo světla, dostal podobně jako spousta „nepotřebných“ a slyšet cinkot plnících se lahví zámeckým pi-
které umocňovalo tajemnou atmosféru a bíle věcí na půdu. Pro nás to byl ovšem úlovek a zá- vem Noszak. Tentokrát to už byl skutečný zvuk
natřené trámy budily dojem, jako by za sebou roveň hmatatelný pozdrav z historie. skla a skutečné láhve a my se z procházky his-
někoho ukrývaly. Projít tyto prostory vyloženě Pak už jsme sestupovali jen hlouběji a hlouběji. torií dostali jako mávnutím kouzelného proutku
v šeru u nás místy vyvolávalo zvláštní pocity. Původní strmé kamenné schody střídaly železné do moderní, ale přesto alchymistické kuchyně
Před sto lety tady panoval čilý pracovní ruch, točité. Po jejich vyšlapaném povrchu od okova- pivovaru Browar Zamkovy Cieszyn 21. století.
naopak dnes zde jako svědci minulosti zůstaly ných bot zaměstnanců pivovaru se i po těch 175 Čierny Milan,
jen skladovací prostory pro suroviny k výrobě letech šlo docela svižně, ale jen do té doby, než Letopisecká a tisková komise
Konečně světlo a schody, které nás vyvedly z podzemí. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.