Page 6 - Chytrý zpravodaj - Šaratice 06/2025
P. 6
Šaratický obecní zpravodaj 5/2025
Samozřejmě jsme nezanedbali ani naše páteční vycházky a pravidelně každý
pátek vyrážíme za poznáváním našeho okolí a zároveň si díky chůzi pomáháme
udržovat tu správnou pohyblivost.
V říjnu se mimo vycházek můžete těšit na výlet do Brna, nezapomeneme se
zúčastnit vítání T. G. Masaryka pod taktovkou Kultury Šaratice a v listopadu
plánujeme dvě přednášky. Turista Vratislav Jonáš nás seznámí se svým
putováním po stezce Českem a cestovatelka Jitka Valná se s námi podělí o své
zážitky z cestování po jižní Americe.
Alena Hemalová a Lenka Střítecká
RECEPTY OD SOUSEDŮ
S podzimem přichází chladnější a sychravé dny, kdy přijde vhod něco, co nás příjemně zahřeje. Krémová
dýňová polévka je ideální volbou – je chutná, zdravá a plná podzimních vůní.
KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA
SUROVINY:
1 střední dýně Hokkaido (cca 1–1,2 kg – nemusí se loupat)
1 větší cibule
2–3 stroužky česneku
1 větší mrkev
2 lžíce olivového oleje nebo másla
cca 750 ml – 1 l zeleninového vývaru nebo vody s bujónem
cca 100 ml smetany ke šlehání
Sůl, pepř
volitelně: zázvor, muškátový oříšek, chilli, dýňová semínka, krutony
POSTUP:
Dýni omyjte (Hokkaido se neloupe), rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte dýni na kostky. Mrkev oloupejte a
nakrájejte na menší kousky. Na oleji/másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek (nebo zázvor), poté
mrkev a dýni. Restujte pár minut, dokud nezměkne a nezačne vonět. Přidejte cca 750 ml vývaru nebo vody, osolte a
opepřete. Přiveďte k varu, pak vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Rozmixujte ponorným mixérem do
hladka. Pokud je příliš hustá, přidejte vývar/vodu. Dochutit můžete muškátovým oříškem nebo špetkou chilli. Pro
zjemnění vmíchejte smetanu a krátce prohřejte.
SERVÍROVÁNÍ:
Posypte praženými dýňovými semínky
Můžete přidat lžíci zakysané smetany, nebo trochu opražené slaniny
Skvěle chutná s čerstvým chlebem, domácími krutony, nebo sýrovými tyčinkami
Strana 6

