Page 6 - Chytrý zpravodaj - Šaratice 06/2025
P. 6

Šaratický obecní zpravodaj                                                                            5/2025


                                  Samozřejmě jsme nezanedbali ani naše páteční vycházky a pravidelně každý
                                  pátek vyrážíme za poznáváním našeho okolí a zároveň si díky chůzi pomáháme
                                  udržovat tu správnou pohyblivost.

                                  V říjnu se mimo vycházek můžete těšit na výlet do Brna, nezapomeneme se
                                  zúčastnit  vítání  T.  G.  Masaryka  pod  taktovkou  Kultury  Šaratice  a  v  listopadu
                                  plánujeme  dvě  přednášky.  Turista  Vratislav  Jonáš  nás  seznámí  se  svým
                                  putováním po stezce Českem a cestovatelka Jitka Valná se s námi podělí o své
                                  zážitky z cestování po jižní Americe.


                                                                              Alena Hemalová a Lenka Střítecká


      RECEPTY OD SOUSEDŮ

      S podzimem přichází chladnější a sychravé dny, kdy přijde vhod něco, co nás příjemně zahřeje. Krémová
      dýňová polévka je ideální volbou – je chutná, zdravá a plná podzimních vůní.
      KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

      SUROVINY:
         1 střední dýně Hokkaido (cca 1–1,2 kg – nemusí se loupat)
         1 větší cibule
         2–3 stroužky česneku
         1 větší mrkev
         2 lžíce olivového oleje nebo másla
         cca 750 ml – 1 l zeleninového vývaru nebo vody s bujónem
         cca 100 ml smetany ke šlehání
         Sůl, pepř
         volitelně: zázvor, muškátový oříšek, chilli, dýňová semínka, krutony
      POSTUP:
      Dýni  omyjte  (Hokkaido  se  neloupe),  rozkrojte,  vydlabejte  semínka,  nakrájejte  dýni  na  kostky.  Mrkev  oloupejte  a
      nakrájejte na menší kousky. Na oleji/másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek (nebo zázvor), poté
      mrkev a dýni. Restujte pár minut, dokud nezměkne a nezačne vonět. Přidejte cca 750 ml vývaru nebo vody, osolte a
      opepřete. Přiveďte k varu, pak vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut.  Rozmixujte ponorným mixérem do
      hladka.  Pokud  je  příliš  hustá,  přidejte  vývar/vodu.  Dochutit  můžete  muškátovým  oříškem  nebo  špetkou  chilli.  Pro
      zjemnění vmíchejte smetanu a krátce prohřejte.
      SERVÍROVÁNÍ:
         Posypte praženými dýňovými semínky
         Můžete přidat lžíci zakysané smetany, nebo trochu opražené slaniny
         Skvěle chutná s čerstvým chlebem, domácími krutony, nebo sýrovými tyčinkami




























                                                        Strana 6
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11