Page 34 - Chytrý zpravodaj - Prusinovice 01/2025
P. 34
takhle vysoké hoře se po výstupu, kdy je
člověk sám na svých limitech, zachraňo-
vat nechodí, mohlo by to špatně skončit
pro oba. Těžko v téhle situaci někoho
soudit, ale naštěstí se vrátil v pořádku.
Tohle byl pro mě z celé cesty nejhorší
zážitek. Ležet sám ve stanu a čekat,
jestli se vrátí.
Já sám jsem vyrazil v 6:30 hod.
a na vrcholu byl za nějakých šest ho-
din. Ani zde se příznaky vysokohorské
nemoci nijak neprojevily. Z výpravy nás
úspěšně vystoupilo 5 z 9, bez průvodce
4 z 8. Počasí nám vyšlo to nejlepší, jaké
snad mohlo, bylo slunečno a bezvětří.
V nejvyšším bodě bylo jen -10 °C, což
není na tohle místo hodně. Cestovka
nás před odjezdem strašila až s -40 °C.
Pak jsme během 4 dní sestoupali 4 100
metrů zpět na začátek parku.
Navštívil si ještě něco dalšího v Ar-
gentině?
Zájezd nebyl koncipovaný jako po-
znávací, takže jsem ze zbytku Argentiny
moc neviděl. Snažili jsme se alespoň
v mezičase poznat naše výchozí měs-
to pro výstupy Mendozu. Současně je
v této lokalitě vrcholné léto, teploty
dosahovaly až 33 °C, což byla pro mě
vítaná změna. Velmi mě překvapilo,
nakolik je město odlišné oproti těm
českým. Připadalo mi jako jeden velký
zelený park. Letní vedra díky všudypří-
tomným stromům a zeleni na každém
kroku nebyla téměř znát. Navštívil jsem
zde obrovský, 400 hektarů velký park
a centrum města.
Jak jste oslavili vydařený zdolání
Aconcagui?
Náš výstup jsme oslavili pořádnou
večeří a co jiného si v Argentině dát než
pořádnou nálož hovězího masa, pro
mě konkrétně téměř kilová žebra. Prů-
měrný Argentinec za rok 2024 spořádal
50 kilogramů, což je nejvyšší spotřeba
na obyvatele na světě.
Všichni obyvatelé jsou zde napros-
to oddanými fanoušky fotbalu a zrovna
v den před mým odletem zpět domů
hrál domácí tým důležitý zápas, takže
celé město ožilo ještě víc. Jindra nám
koupil na ochutnání několik lahví vyhlá-
šeného argentinského červeného vína
Malbec. Pak už jsem si jen sbalil veškeré
34