Page 27 - Praha3_09_zari
P. 27

Objevte argentinské                                              Laimonas Talat-


       empanady v bistru                                                -Kelpša, litevský
                                                                        velvyslanec
       pod radnicí                                                                                                   Gastronom — Jak to vidí





       V žižkovské galerii pod radnicí na Havlíčkově
       náměstí nejde odolat specialitám, které
       tu v novém bistru La Paisanita připravují
       Romina a Diego.













                                                                            Velvyslanectví Litevské republiky je sice na
                                                                            Praze 5, já jsem se ale rozhodl ty čtyři roky
                                                                            a možná více, co budu vykonávat funk-
                                                                            ci, bydlet na Praze 3 — a to rovnou v cent-
                                                                            ru dění, na náměstí Jiřího z Poděbrad. Libí
                                                                            se mi místní atmosféra i to, jak se zdejší
                                                                            komunita chce potkávat. Třeba v pivoté-
                                                                            ce BeerGeek jsem se i já při první návštěvě
                                                                            náhodou setkal s profesorem jedné z litev-
                                                                            ských univerzit, který tu byl na dovolené.

                                                                            Jsem také rád, že zrovna na Jiřáku je až do
                                                                            4. září umístěna výstava Pod cizím nebem,
          Romina Paola Del Pino   Anežka Hesová  sejít pár schůdků a ocitnete se na místě, kde vás přivítám já   14. června 1941 zahájil Sovětský svaz masové
        Text   Foto   Když vejdete do budovy žižkovské radnice, uvidíte hned pod   kterou připravilo litevské Středisko výzku-
                                                                            mu genocidy a odboje obyvatel Litvy. Dne
                  honosným schodištěm nenápadný vstup kamsi dolů. Stačí
                  nebo můj muž Diego, se kterým tu provozujeme nové bistro La
                                                                            deportace litevského obyvatelstva na Sibiř.
                                                                            Podle historiků během prvních let okupa-
                  Paisanita. Pocházíme z Argentiny, do České republiky jsme se
                                                                            ce Sověti deportovali, zabili a uvěznili asi
                  přestěhovali před pěti lety. Oba milujeme vaření a tuto společ-
                  nou vášeň rádi sdílíme se světem, tak jsme na různých food
                  festivalech začali připravovat domácí argentinské empanady.
                                                                            do roku 1953 deportováno přibližně 130 ti-
                  Protože o ně byl zájem, začali jsme je také rozvážet a nakonec   23 tisíc obyvatel země. Celkově bylo z Litvy
                                                                            síc lidí, dalších asi 156 tisíc bylo uvězněno.
                  jsme letos v červenci zakotvili na Praze 3, kde jsme si otevřeli
                  vysněné bistro.                                           Vystavené dokumenty a fotografie vypo-
                                                                            vídají o zatčeních i devastujících životních
                  Ten příběh se ale začal psát daleko dříve, už v době mého dět-  a pracovních podmínkách politických vězňů.
                  ství. Moje rodina měla přípravu empanad jako nedělní rituál.   Na připomenutí těchto událostí mi záleží
                  Každý týden jsem pozorovala své babičky Zenu a Rosu při vaře-  i z osobních důvodů. Rodinu mého dědeč-
                  ní, do příprav byla často zapojena celá rodina. Recepturu jsme   ka v první den deportací odvezli na Sibiř.
                  dědili z generace na generaci. Možná teď přemýšlíte, co si pod   Moje babička tam uprchla sama, protože její
                  slovem empanada vlastně představit. Ve zkratce jsou to slané   matka v té době už byla zatčena a babička
                  plněné taštičky. Jejich náplň se často liší region od regionu.   se stejnému osudu vyhnula tím, že ji varo-
                  V našem bistru nabízíme k ochutnání 12 různých příchutí od   vali sousedé. Potkali se s dědou tedy už na
                  tradičních masových až po empanady vegetariánské a vegan-  Sibiři, kde se narodil a vyrůstal můj otec.
                  ské. Maso a zelenina, které na přípravu využíváme, pocházejí   Část mojí rodiny se ale už nikdy nesetkala.
                  z lokálních bio farem, které sami vybíráme, protože jejich kvalita
                  je pro nás důležitá. Věříme, že i rychlé občerstvení může být   Jde stále o živou a bolestnou zkušenost z ne-
                  zdravé, což vyjadřuje naše heslo #FastFoodCanBeHealthy.   dávné historie. Ve státech Evropy pořád platí
                                                                            potřeba bdělosti a ochrany ideálů svobody
                  Empanady nabízíme také ve zmražené formě. Můžete si je    a demokracie. Pro některé lidi je stalinistický
                  v bistru vyzvednout a vychutnat doma s rodinou nebo vám je   teror skoro zapomenutý, já si ale myslím, že
                  každý čtvrtek zdarma doručíme až domů. Pak už jen stačí pře-  jeho stín je tu pořád s námi. Právě proto jsme
                  dehřát troubu na 250 °C, rozmístit je na pečicí papír a péct 10   vytvořili putovní venkovní výstavu, která na
                  až 15 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je nechte tři minuty   lidských osudech konkrétních rodin porovná-
                  vychladnout. Je velmi pravděpodobné, že se při jejich konzu-  vá kolektivní paměť a osobní vzpomínky.
                  maci ušpiníte a pokapete, ale to je úplně normální a k pravému
                                                                                                                     — 27
                  vychutnání empanad to zkrátka patří.
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32