Page 27 - Praha3_09_zari
P. 27
Objevte argentinské Laimonas Talat-
empanady v bistru -Kelpša, litevský
velvyslanec
pod radnicí Gastronom — Jak to vidí
V žižkovské galerii pod radnicí na Havlíčkově
náměstí nejde odolat specialitám, které
tu v novém bistru La Paisanita připravují
Romina a Diego.
Velvyslanectví Litevské republiky je sice na
Praze 5, já jsem se ale rozhodl ty čtyři roky
a možná více, co budu vykonávat funk-
ci, bydlet na Praze 3 — a to rovnou v cent-
ru dění, na náměstí Jiřího z Poděbrad. Libí
se mi místní atmosféra i to, jak se zdejší
komunita chce potkávat. Třeba v pivoté-
ce BeerGeek jsem se i já při první návštěvě
náhodou setkal s profesorem jedné z litev-
ských univerzit, který tu byl na dovolené.
Jsem také rád, že zrovna na Jiřáku je až do
4. září umístěna výstava Pod cizím nebem,
Romina Paola Del Pino Anežka Hesová sejít pár schůdků a ocitnete se na místě, kde vás přivítám já 14. června 1941 zahájil Sovětský svaz masové
Text Foto Když vejdete do budovy žižkovské radnice, uvidíte hned pod kterou připravilo litevské Středisko výzku-
mu genocidy a odboje obyvatel Litvy. Dne
honosným schodištěm nenápadný vstup kamsi dolů. Stačí
nebo můj muž Diego, se kterým tu provozujeme nové bistro La
deportace litevského obyvatelstva na Sibiř.
Podle historiků během prvních let okupa-
Paisanita. Pocházíme z Argentiny, do České republiky jsme se
ce Sověti deportovali, zabili a uvěznili asi
přestěhovali před pěti lety. Oba milujeme vaření a tuto společ-
nou vášeň rádi sdílíme se světem, tak jsme na různých food
festivalech začali připravovat domácí argentinské empanady.
do roku 1953 deportováno přibližně 130 ti-
Protože o ně byl zájem, začali jsme je také rozvážet a nakonec 23 tisíc obyvatel země. Celkově bylo z Litvy
síc lidí, dalších asi 156 tisíc bylo uvězněno.
jsme letos v červenci zakotvili na Praze 3, kde jsme si otevřeli
vysněné bistro. Vystavené dokumenty a fotografie vypo-
vídají o zatčeních i devastujících životních
Ten příběh se ale začal psát daleko dříve, už v době mého dět- a pracovních podmínkách politických vězňů.
ství. Moje rodina měla přípravu empanad jako nedělní rituál. Na připomenutí těchto událostí mi záleží
Každý týden jsem pozorovala své babičky Zenu a Rosu při vaře- i z osobních důvodů. Rodinu mého dědeč-
ní, do příprav byla často zapojena celá rodina. Recepturu jsme ka v první den deportací odvezli na Sibiř.
dědili z generace na generaci. Možná teď přemýšlíte, co si pod Moje babička tam uprchla sama, protože její
slovem empanada vlastně představit. Ve zkratce jsou to slané matka v té době už byla zatčena a babička
plněné taštičky. Jejich náplň se často liší region od regionu. se stejnému osudu vyhnula tím, že ji varo-
V našem bistru nabízíme k ochutnání 12 různých příchutí od vali sousedé. Potkali se s dědou tedy už na
tradičních masových až po empanady vegetariánské a vegan- Sibiři, kde se narodil a vyrůstal můj otec.
ské. Maso a zelenina, které na přípravu využíváme, pocházejí Část mojí rodiny se ale už nikdy nesetkala.
z lokálních bio farem, které sami vybíráme, protože jejich kvalita
je pro nás důležitá. Věříme, že i rychlé občerstvení může být Jde stále o živou a bolestnou zkušenost z ne-
zdravé, což vyjadřuje naše heslo #FastFoodCanBeHealthy. dávné historie. Ve státech Evropy pořád platí
potřeba bdělosti a ochrany ideálů svobody
Empanady nabízíme také ve zmražené formě. Můžete si je a demokracie. Pro některé lidi je stalinistický
v bistru vyzvednout a vychutnat doma s rodinou nebo vám je teror skoro zapomenutý, já si ale myslím, že
každý čtvrtek zdarma doručíme až domů. Pak už jen stačí pře- jeho stín je tu pořád s námi. Právě proto jsme
dehřát troubu na 250 °C, rozmístit je na pečicí papír a péct 10 vytvořili putovní venkovní výstavu, která na
až 15 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je nechte tři minuty lidských osudech konkrétních rodin porovná-
vychladnout. Je velmi pravděpodobné, že se při jejich konzu- vá kolektivní paměť a osobní vzpomínky.
maci ušpiníte a pokapete, ale to je úplně normální a k pravému
— 27
vychutnání empanad to zkrátka patří.