Page 27 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 - 02 2022
P. 27

Zdravá kalorická                                                 Dana Zimová,

                                                                        pejskařka
       bomba, kterou si                                                                                              Gastronom — Jak to vidí


       zapamatujete





       Na trzích na Jiřáku se potkáte s Janem
       Lokvencem. Ochutnat u něj můžete ručně
       vyráběné granoly, které tvoří pod značkou
       Doruky mls.







                                                                            Rozhodnutí pořídit si psa, v případě naší rodi-
                                                                            ny štěně z útulku zachráněné od týrání v osa-
                                                                            dě na východním Slovensku, bylo z velké části
                                                                            ovlivněno fantastickou skutečností, že bydlí-
                                                                            me právě na Žižkově. S Parukářkou skoro „za
                                                                            barákem“, Vítkovem co by kamenem dohodil
                                                                            a parkem s tajemným názvem Židovské pece
                                                                            téměř na dohled bylo jasné, že náš pes nedo-
                                                                            statkem výběhu strádat nebude.
                                                                            Vzhledem k rozrůstající se developerské zá-
                                                                            stavbě a souvisejícímu ruchu, ale i čilé dopra-
                                                                            vě zahrnující divoké zvonění a brždění tramvají
                                                                            u křižovatky Malešická — Jana Želivského
                                                                            jsme měli zároveň předem jistotu, že se pej-
                                                                            sek brzo otrká, protože mu prostě nic jiného
                                                                            nezbude.

                                                                            Moje očekávání byla mnohokrát překoná-
        Text a foto   Jan Lokvenc  val šejky a drobné občerstvení, ale pořád jsem hledal výjimeč-  přivezli trochu ustrašené čtyřměsíční ště-
                                                                            na! Když jsme si na konci září loňského roku
                  Pět let jsem měl veganské bistro Doruky drink, kde jsem prodá-
                                                                            ně z divokého východu, adaptace proběh-
                  ný dezert. Produkty od oslovených firem mě nezaujaly, tak jsem
                  začal experimentovat sám. Na sociálních sítích jsem si našel
                                                                            tramvaje následovala těžká ignorance a brzy
                  recepty na veganskou granolu a půl roku jsem vytrvale zkoušel   la bleskurychle. Po první vyděšené reakci na
                  její přípravu. Až jsem na to přišel a rozhodl se jít s produktem   už našeho miláčka nerozhodily ani sbíječky
                  ven. Trhy na Jiřáku se logicky nabízely, protože na Praze 3 žiji   drtící asfalt na chodníku, ba ani těžká techni-
                  téměř 50 let a zřídil jsem si tu výrobnu, ve které mlsy připravuji.   ka při demolici mateřské školky.
                  Není to klasická granola, která by měla obsahovat 70 % vloček
                  a je určená spíše k přípravě kaše. Já jich do mlsu dávám jen   A naše výpravy na Parukářku? Tolik psích ka-
                  čtvrtinu, takže mají formu pevného řezu nebo tyčinky.     marádů, co potkáváme od prvních procházek,
                                                                            nebylo ani v útulku. Psi tam mají k dispozici
                  Sám nejsem ortodoxní vegan, rád si dám občas maso. Ale    hřiště s překážkami, velkou plochu na běhá-
                  veganská jídla mi nejlépe vyhovují, a tak je 90 % mých mlsů   ní a honičky ve smečce, kopcovitý terén pro
                  pouze z oříšků, semínek, sušeného ovoce a hrstky vloček spoje-  vytrvalce k neutahání a v teplých dnech taky
                  ných ječným sladem. Toho je zrovna v Česku dostatek, protože   stanoviště s čerstvou vodou.
                  se z něj vyrábí pivo, které jde u nás na odbyt. Zakládám si na
                  tom, že výrobky nepeču, pouze je suším. Tepelnou úpravou ztrá-  Co víc si přát? Snad aby idyla žižkovské-
                  cejí suroviny část svých výživových hodnot a já mlsy rád připra-  ho ráje pejskařů neobtěžovala „nepejska-
                  vuji zcela naturální — tím jsou poctivé na kousání. Nepoužívám   ře“ a nedocházelo k potyčkám na soused-
                  rafinované cukry, umělá dochucovadla ani barviva. Mls je slad-  ských facebookových skupinách a na ulicích.
                  ký jen díky ovoci. Ve variantě tropik najdete papáju, mango,   Nekonečným debatám „o hovně“ se dá
                  ananas, datle, brusinky a různé druhy oříšků. I malý kousek vám   naprosto jednoduše předejít, a to důsled-
                  dá hromadu energie, takže je to ideální svačina do hor.   ným sbíráním bobků po vlastních psech. Já
                                                                            osobně sbírám vždycky a není nic horšího,
                  Výrobu si můžete vyzkoušet doma. Vezměte si sušené ovoce,   než když v noci jdete sebrat hovínko vlastního
                  které máte rádi, vhodné jsou vlastnoručně nasušené křížaly   psa a šlápnete při tom do dvou dalších, cizích.
                  z jablek. Ovoce smícháte s ořechy, ale pozor! Alergici ať zvolí   Apeluji proto na ostatní majitele — sbírejte,
                  jen takové oříšky, které jim neublíží. Do směsi přihodíte trošku   sáčků je dost. Doplňování zásobníků se opro-
                  vloček a semínek a spojíte medem a ječným nebo kukuřičným   ti podzimu neuvěřitelně zlepšilo a o to větší
                  sladem. Směs rozetřete na plech a necháte ji zatuhnout nebo   ostuda jsou ulice a trávníky plné výkalů.
                                                                                                                     — 27
                  přibližně půl hodiny péct v troubě.
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32